Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хиперплазия на мастните жлези при кучетата и котките

Хиперплазия на мастните жлези при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Ное 19, 2011 4:00 pm

Хиперплазия на мастните жлези при кучетата и котките
(или мазна опашка)


Кожата на всички бозайници изпълнява множество функции.Една от най-важните е защитата от неблагоприятното въздействие на околната среда.

Дебелината на кожното покритие е средно 2 мм, за сметка на това тънката тъкан защитава целия организъм.Цялата повърхност на кожата при кучетата и котките е покрита с козина,която изпълнява ролята на топлоизолация и механична защита от повреди.За предовратяване на проникването на бактериите и вирусите отговарят кожните секрети.Най-голямо значение в защитата на организма от проникване на причинители чрез кожата има себума,който се произвежда от мастните жлези на кожата.Своето защитно свойство придобива за сметка на киселата среда,която действа в ущърб на бактериите и гъбичките,предовратява проникването им в организма на животното.

Освен бактерицидна функция себума обилно смазва космите по цялата им дължина,кето им придава блясък и по-голяма гъвкавост,сила и създава водоотблъскващ ефект,защитава кожата от прекомерното изпаряване на влагата и изсушаване.

Структурата на мастните жлези се отнася към простите алвеоларни жлези с разклонени отдели,а по тип на секреция към golokrinnym жлези.Каналите на мастните жлези се отварят в кухината на фоликулата,но има отделни жлези,без косми.Те са разположени в зоните на тялото лишено от козина.

Размерите и количеството мастни жлези е различно в различните участъци кожа.Най-малките мастни жлези са свързани с основните косми,а големите и много дългите- с фоликулите на подкосъма.Най-голяма плътност на мастните жлези има по брадичката,в междупръстовите пространства и от външната страна в основата на опашката.

По данни на различни литературни източници количеството на отделена кожна мазнина може да зависи от редица причини: хормоналния фон на животното; особеностите в обмяната на веществата; хранене и отглеждане; генетична предразположеност; съпътстващи заболявания на отделителната система.

При хиперплазия на мастните жлези се наблюдава повишена секреция на себум,което води до прекомерното му натрупване на повърхността на кожата.Най-често при животните протича засягане на кожните жлези в областта на опашката.Козината се слепва,възможно е образуването на корички и неприятна миризма,космите изтъняват,кожата потъмнява и се уплътнява.Само по себе си заболяването не причинява неудобство на животното,ако не се усложни вторичната бактериална или гъбична микрофлора.

Регулирането на секрецията на мастните жлези се осъществява с надбъбречни и полови хормони,но връзката за развитието на това заболяване и връзката с хормоналните промени не са доказани.Заболяването често се среща при некастрирани мъжки,но на него са подложени и женските и кастрираните животни.
При котките хиперплазията на мастните жлези се среща по-често,отколкото при кучетата.

Специфична профилактика на това заболяване няма,но понякога клиничните прояви на "мазната опашка" изчезват след кастрацията.

Особености

Хиперплазията на жлезите на опашката е себорейно състояние, което е асоцирано с хиперплазия на мастните жлези в зоната на опашната жлеза (кучета и котки) или перианалната област(кучета). При котките се проявява като локализирано идиопатично състояние. При кучетата тази патология може да бъде локализирана или може да бъде асоцирана с генерализирано първично или вторично себеройно заболяване. Хиперплазия на жлезите на опашката често се среща при кучетата, предразположени са некастрираните мъжки. Това състояние не се среща често при котките, най-висока честота е отбелязана в развъдниците с клетъчно отглеждане или при котки, които не се грижат достатъчно за козината си. Могат да бъдат предразположени некастрираните мъжки.

Кучета

При кучетата поражението изглежда като бавно увеличаваща се, безсимптомно, овално приповдигната зона със загуба на козина на дорзалната част на опашката около 2,5-5 см под основата на опашката. Повредената кожа може да бъде мазна, покрита с люспи и хиперпигментирана. Могат да се наблюдават пустули в резултат на вторична бактериална инфекция. При кучета с първична или вторична себорея могат да имат други кожни поражения.

Котки

Проявява се във вид на матови ленти козина или натрупване на восъчен себореен разряд, отделян по протежение на гръбната част на опашката. Повредената кожа може да стане хиперпигментирана или частично плешива. Пораженията са безсимптомни и не са отбелязани други кожни симптоми.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза на хиперплазия на жлезите на опашката включва демодекоза, дерматофитоза, повърхностна пиодермия и неоплазия.

Диагноза

История на заболяването, данните от клиничните изследвания и изключване на други диференциални диагнози.
Дерматохистология: хиперплазия на мастните жлези.

Лечение и прогноза

1.При кучета, ако има генерализирано заболяване на кожата, причината за себорея трябва да бъде идентифицирана и трябва да се контролира.

2. Съответната системна антибиотикотерапия трябва да бъде назначена в продължение на 3-4 седмици, ако пораженията при кучето са вторично инфектирани.

3.Клиничното подобрение при кучетата и котките може да се наблюдава при приложение на локализирана антисеборейна терапия.

4.При котките самостоятелният груминг трябва да бъде подобрен с увеличение размера на клетката. Редовния груминг и разчесване от стопанина може да бъде необходимо при котки, които не се грижат добре за себе си.

5.При некастрираните мъжки кучета кастрацията може да индуцира частично или пълно регресиране, или може да профилактира бъдещо разширение на площта на поражение. Подобряване трябва да се наблюдава в пределите на 2 месеца след кастрацията. При некастрираните мъжки котки кастрацията може да не предизвика изчезване на пораженията, но може да помогне да се предоврати бъдещо прогресиране.

6.При козметични неприемливи поражения при кучетата, излишната тъкан на жлезите може да бъде премахната хирургично. Без едновременна кастрация, вероятно пораженията ще рецидивират в пределите на 1-3 години. Може да бъде много трудно да се постигне зашиване на раната.

7.Прогнозата е добра. Това е козметично заболяване, което не влияе на качеството на живот на животното.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.vetprofy.ru/
http://www.veter96.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии