[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Покупка на хамелеон
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Покупка на хамелеон

Покупка на хамелеон

Мнениеот meri » Чет Дек 01, 2011 7:56 pm

При покупка на хамелеона,не трябва да прибързвате.Прочетете съответната информация,съберете основна инфорамция за отглеждането на избрания вид хамелеон.Определете дали ще можете да осигурите необходимите грижи и внимание.

Подгответе всички условия за пълноценно отглеждане и едва тогава започнете да търсите животното.

Предварително направете справка за репутацията на избрания магазин,развъдчик(продавач).
Продавача може да се окаже опитен развъдчик и да ви даде ценни сведения,или обратното.Тогава вас ви очакват тежки проблеми,а възможно е и летален край със загуба на любимеца.

Поинтересувайте се от къде е животното- израснало в плен или хванато в природата.За новаците е по-добре да закупят животно отгледано в плен,защото лесно привикват към терариумните условия и е по-лесно да се грижите за тях.Ако сте придобили хамелеон от природата,в първите дни задължително отнесете фекалии за анализ.Резултата може да покаже наличие на паразити или аномалии в здравето.Според резултата от анализа лекаря ще назначи лечение.

И така,избрали сте хамелеона,за начинаещи се препоръчва Йеменския хамелеон.
Позволете да ви дадем няколко съвета:

Вземете хамелеона в ръце,ако се държи апатично или вяло,или е отслабнал при доставката или транспортирането, има някакво заболяване.Здравия хамелеон се защитава инстинктивно,съска и прави опити да ухапе,да избяга от вас.

Агресия
Изображение

Проверете външния вид на животното,огледайте тялото,то трябва да бъде чисто и да няма болезнени образования.Проверете кожата за наличие на натъртвания, бучки, които изглеждат като тънки тръби (това може да означава инфекция с нематоди или други паразити).

Паразити
Изображение

Белите петна по кожата са признак за това,че хамелеона скоро е преминал линеенето или се кани да линее- няма нищо страшно,това е естествен процес.Ако по тялото има тъмни петна(които могат да се окажат парчета стара кожа или следи от термални изгаряния) обърнете им внимание.Ако старата кожа не се премахне навреме,това може да причини некроза на тъканите.

Петна
Изображение

Изгаряне
Изображение

Още един съществен признак на здрав хамелеон е оцветяването,то определя състоянието на хамелеона.При избор на хамелеон сред един вид,не взимайте оцветен в много тъмни или много ярки цветове по отношение на останалите.Тъмните цветове означават,че на животното не му е добре или е стресирано.Много ярките - или тежко болен или възбуден хамелеон.Ако хамелеона се отглежда в лоши условия,винаги ще бъде тъмен,в такъв случай обърнете внимание на по-здравия,подвижен хамелеон,а не на този,който се е свил в ъгъла и не се движи.

Възбуда
Изображение

За да определите степента на охраненост- огледайте опашката.Ако в тази област се виждат костите или мускулатурата- това е лош признак.Означава,че хамелеона е недохранен(липсата на апетит може да е причинена от заболяване).Опашката трябва постепенно да намалява към своя край и с плътна закръглена форма на напречното сечение.

Обърнете внимание на лапите на хамелеона- те не трябява да бъдат повредени или подути.Всякакви аномални форми на ставите и крайниците или кривини,могат да бъдат признак за метаболитно заболяване на костите- декалцификация.

Проблеми със ставите
Изображение

Провокирайте хамелеона да отвори уста,помахайте пред очите му с ръка или го докоснете с двете ръце в долната част на устата.Устната кухина трябва да бъде чиста,розова или бледо-жълтеникава на цвят,без налепи,без слюнка,пяна или оток.Всеки от тези симптоми може да бъде признак за инфекциозно заболяване.

Розова уста
Изображение

Един от основните показатели за здраво животно са очите.Те не трябва да бъдат затворени или прикрити- хамелеоните не дремят.Ако очите са затворени- това е явен признак за заболяване.

Хлътнали очи
Изображение

Хамелеон,който е много зле
Изображение

В никакъв случай не купувайте хамелеон, на който очите са започнали да потъват в орбитите.Това е признак за много тежко състояние и скорошна смърт на животното.

Хамелеона не трябва да бъде слаб
Изображение

http://chamaeleon.ru/soderzhanie-hamele ... leona.html
http://www.hameleoni.ru/1.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо