[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на тигров питон (Python molurus bivittatus)
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на тигров питон (Python molurus bivittatus)

Отглеждане на тигров питон (Python molurus bivittatus)

Мнениеот meri » Пет Яну 27, 2012 10:34 pm

Този вид е достъпен в различни цветове и форми,с нови черти и комбинация от различни черти.За да се отглежда успешно в плен,трябва да дублирате тези характеристики от естественото местообитание,които са необходими.
Не е възможно в плен да пресъздадете всички условия от естествената среда,които предоставя природата.

Известни са три подвида:Python molurus molurus, Python m. pimbura, P. m. bivittatus.

Изображение

Изображение

Първото и най-очевидно изискване е пространството,в което ще живее животното.Жилището трябва да бъде надеждно,за да не може да избяга змията.

Размера на терариума трябва да бъде достатъчно голям,за да позволи на змията да се придвижва,и достатъчно малък,за да можете да контролирате температурата и влажността.Тигровите змии провеждат голяма част на земята,за това площта на жилището е по-важна от височината.

Малките питончета се нуждаят от пространство,еквивалентно на 400 л аквариум.
Възрастните - от повече.
Животно,тежащо повече от 80 кг,се нуждае от площ с размер не по-малко от 1,2-2,4м.

Помещението трябва да има врата,която предоставя бърз достъп и трябва да бъде надеждно заключена.Прозорец от стъкло или плексиглас също трябва да има.Малка вентилация също е желателна,но не толкова много.През вентилационния отвор много лесно преминават топлината и влажността,особено ако са разположени в горната част на корпуса.За осъществяване на необходимия въздухообмен са напълно достатъчни малки отвори отстрани на терариума.

Дърво,пластмаса и стъкло са приемлив материал за строителство на терариума.

Има няколко подходящи видове субстрат.Практически е невъзможно да осигурите природен дизайн в терариум с голям питон,ако не използвате само най-устойчивите материали.Субстрата се избира според практичността,а не от естетиката.Вестниците са добре попиващ и достъпен материал.Различните продукти от дървесина,стърготини от бор и трепетлика са приемливи,
въпреки че са склонни да гният във влажна среда.

Тигровите питони предпочитат температура 27 С,малко по-студена може да бъде през нощта.По-ниските нощни температури са необходими при развъждане.Поради това,че питона се нуждае от температура по-висока от стайната,терариума трябва да се оборудва с допълнителен източник на топлина.
Можете да използвате нагревателни рогозки или ленти,поставени под терариума.

Лампи с нажежаема жичка и керамични елементи също са достъпен и ефективен източник на топлина.

Трябва да осигурите избор на змията,за да може да регулира собствената си температура.В терариумни условия е възможно да осигурите необходимата разлика, с правилно поставяне на затоплящия участък.Максималния температурен градиент може да бъде получен с поставянето на нагряващия елемент в единия ъгъл на терариума,а не в центъра.Това ще даде по-широк диапазон на змията за регулиране на телесната температура.

Нагревателя има две цели, осигурява топла точка на нагряване,но и дава топлина,която повишава общата температура в терариума.В зависимост от типа,размера и конструкцията на терариума и температурата на околната среда,е възможно да се нагрява до по-високи температури,отколкото средната температура в терариума.Това е причина за тревога при много начинаещи тераристи.Напълно допустимо е да има температура 38 С или повече над или под източника на топлина,ако това е необходимо за поддържане на необходимата температура на въздуха в терариума.Но трябва да сте сигурни,че змията ще може да се премести в по-студена зона,ако сметне за необходимо.

Температурата може да се регулира по няколко начина- това е избор на нагревател с мощност,осигуряваща необходимото количество топлина.Ако условията на околната среда извън терариума и топлината от нагревателя остават непроменени,то и температурата вътре в него ще бъде стабилна.

Трудно е да се избере нагревател с необходимата мощност,или температурата на въздуха около терариума е недостатъчно стабилна.Реостата или димера могат да регулират топлинната мощност на нагревателя,втория проблем може да бъде решен с използването на термостат.
Изображение

В дивата природа питоните живеят в местности с висока влажност,и в плен трябва да им осигурите същите условия.Отоплението на терариума води до падане на влажността на въздуха,за това е необходимо да предоставите решение за компенсиране на това.Здраво устроения терариум с резервоар за вода и минимални вентилационни отвори трябва да запази относителната влажност около 60%.Дървените терариуми трябва да бъдат боядисани и херметизирани.

В терариум затворен с мрежа,е трудно да се поддържа необходимия микроклимат.Топлината излиза през върха и трябва допълнително отопление,за да се компенсира топлинната загуба,което води до падане на влажността.За това по-добре да използвате терариуми със затворен връх.

Хранене

Храненето на тигровия питон е просто,давайте хранителен обект със съответния размер.Малките могат да изяждат възрастна мишка по време на първото хранене,което учудва много начинаещи развъдчици.

Хранителното поведение на питона се регулира с няколко сензорни системи.1.Хранителния обект трябва да мирише на храна.
2.Хранителния обект трябва да се движи,както потенциалната храна.
3.Храната трябва да бъде по-топла отколкото околната среда.

Тигровите питони се хранят само с топлокръвни животни и имат специални сензори,които им помагат да определят топлината,произвеждана от потенциалната жертва.Съчетанието на тези фактори е важно за пробуждане на хранителното поведение при новородените питончета.

След като малките питончета са получили своята първа храна,могат да разберат как да разпознават и ядат хранителните обекти или дори части от пиле или преработена храна.

Понякога се препоръчва да храните змиите само с мъртви хранителни обекти,за да избегнете травмите,които могат да нанесат на змията.Но трябва да помните,че почти всеки път,когато питона се храни в дивата природа,той яде живи животни.Замразената храна улеснява хората и това трябва да бъде най-главния аргумент при избор на метода за хранене.

Според растежа,змията се нуждае от все повече храна.За първите няколко хранения са достатъчни мишки веднъж или два пъти в седмицата.Когато змията изяде няколко мишки на един прием,опитайте вместо тях да давате голям плъх.
Когато змията достигне размери 1,2 м,тя трябва да получава плъх със среден размер,след 1,8м- големия плъх ще бъде по-подходящ.

Младия заек по тегло е еквивалентен на много голям плъх.Заменете плъха със заек и увеличавайте размера на заека според растежа на змията.Пилетата също са прекрасна храна.Новородените питони могат да ядат еднодневни пилета,след 2,7- 3,0 м дължина можете да давате възрастно пиле.

Тигровите питони винаги трябва да имат достъп до прясна вода.Тежките керамични купи са подходящи за вода,за тези змии не е задължително да имат възможност да се потапят целите във водата.

Растежа на тигровите питони зависи от няколко фактора.Тези змии са способни да демонстрират невероятни темпове на растеж в идеални условия.Питони,които се отглеждат при температура 27 С и повече и средно ядат два пъти в седмицата,могат да достигнат дължина 3,0 м за година.

Тигровия питон е една от най-големите змии на планетата и може да достигне дължина повече от 6,0 м и тегло повече от 80 кг.Змия с такива размери е рядко явление.Интензивния растеж протича в началния етап,и значително се забавя след достигане на размери 3,0 м.

Средния възрастен питон,достига размери 3,3-3,6 м.Преди да си купите малки питончета трябва да го знаете.Ако змията рядко се взима в ръце,и по-голяма част от нейното взаимодействие със стопанина протича по време на хранене, при нея се изработва условен рефлекс.При отглеждане на големи змии е особено важно,змията да разбере разликата между времето за хранене и контакт с други цели,и да ви различава от храната.
Изображение

Линеене

След 3-7 хранения питона започва да линее.Линеенето продължава 1-2 седмици.В този момент животното може да отказва храна и по-добре да не го храните.Терариума и животното трябва обилно да се овлажняват.Непосредствено преди смяна на кожата цвета на питона става прозрачен.След смяната кожата трябва да бъде отстранена от терариума,за да предовратите развитието на нежелателна патогенна флора причиняваща микоза.Влажността в терариума след линеенето може да се намали.Веднага след линеенето предложете храна на змията.

Размножаване

Изображение

Питоните растат бързо и към 2,5- 3 г. при размер 2-3 м достигат полова зрелост.След имитация на природни сезонни промени,при питона възниква полово поведение.При готовност на половите партньори,чифтосването се извършва 1-4 часа след събирането.
Продължителността на чифтосването продължава от 20 мин. до 2 часа.След успешното чифтосване двойката се разделя.След чифтосването женската може да яде още 1-2 пъти,след което се отказва от храна за целия период на бременността и инкубацията на яйцата.Мъжкия също може да не яде през целия полов период.След 2-3 седмици настъпва овулацията,женската се преобръща на страни или по гръб и лежи неподвижно по няколко часа.Този процес потвърждава успешното чифтосване.
Изображение

Бременността протича около 60 дни.Преди снасяне на яйцата женската е неспокойна,търси място подходящо по температура и влажност.Месец преди снасянето е желателно в терариума да поставите къща-гнездо странично или с вход в горната част с хигроскопичен влажен грунд.Размера на къщичката трябва да бъде голям,за да може да се събере заедно с яйцата.От началото на снасянето на първото яйце до завършването минават 12-48 часа,снася от 15 до 50 яйца.Самата бременност,процеса на снасяне и инкубацията са много трудни за женската и я изтощават,и при неправилни действия може да доведе и до смърт,за това се старайте да създадете по-добри условия и да я предпазите от излишен стрес.
Изображение

Изображение

Изображение

Яйцата можете да оставите под женската в терариума или да ги поставите в инкубатор.След снасянето на яйцата,женската се навива около тях и ги пази,инкубира ги около 60 дни.Тя сама регулира температурата на инкубация,когато обвива яйцата и ритмично свива мускули,и разкрива яйцата за вентилация.В момента на инкубация женската е агресивна и възбудена.
Ако поставите яйцата в инкубатор,температурата е 29-32 С.
Изображение

След първото прорязване на яйцето,малките остават в него още половин ден.Времето за излизане от яйцето отнема около 3 дни.След излизане от яйцето,младите питони имат размер около 40 см и са напълно самостоятелни.
Изображение

Изображение

За по-удобно наблюдение и хранене,разделете младите питони поотделно.След 7-10 дни започват да линеят и можете да ги храните.За първа храна дайте подрастващи мишки или слепи плъхчета.

http://www.serpentes.ru/Rukovodstvo-po- ... -doma.html
http://www.serpentes.ru/Tigrovye-pitony ... antah.html
превод :meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо