Искам да разкажа какво се случи с моето зайче, защото това може да послужи на някой друг евентуално да се справи с подобен проблем. Без видима причина преди около 1 месец зайчето ми започна да си държи главата извита на една страна, спря да се храни и да пие вода. Понеже е гледано само вкъщи, не излиза навън, няма досег с други домашни любимци, не бяха променяни навиците, начина на живот и хранене, както и вида на храната никой не се сети в началото, че може да става въпрос за някакво заразно заболяване. Все пак започнахме с антибиотик 3 дни през устата и витамини от група Б, защото вероятно се касаеше за възпаление на ухото. Зайчето започна много бързо да слабее, лежеше свито, не искаше да играе или да се разхожда. Държа да подчертая, че не е имало каквито и да е външни признаци за заболяване - нито секрети от носа, нито температура, нито при опипване на главичката и ушите реагираше. Тъй като не се повлия от започнатото лечение направихме рентгенови снимки и да търсим проблеми със зъбите или някакъв абсцес, или дори пневмония. Снимките не показаха нищо нередно. Зайчето продължаваше много бързо да слабее и за да го накарам да приема поне малко храна и течности разтварях гранулки във вода, понякога и обикновена бисквита и му давах от разтвореното със спринцовка. При поредния консулт с ветеринарният ни лекар му сложи дългодействащ инжекционен антибиотик и започнахме 7-дневен курс с кортикостероиди, също инжекционно. Съществено подобрение не настъпи.Особено след като минаха седемте дни на инжекции последва влошаване.
Зайко изглеждаше по следният начин : много отслабнал, при галене му се усещаше всяко кокалче, беше гладен, но не можеше да се храни - дъвчеше храната, но при опит да я преглътне, започваше да се дави и да извива главата си наляво. Бяха минали три седмици от началото на болестта, време през което се хранихме само със спринцовка с течна храна.
Благодарение на усилията на трима прекрасни ветеринарни лекари и помощта на прекрасните хора в този форум, които ми предоставиха много статии за четене ( Благодаря, meri

) не се отчаяхме и продължавахме всички да търсим проблема.
В крайна сметка се оказа, че зайчето ми е болно от Пастьорелоза - една много коварна болест при зайците.Нямам представа как се е заразил :( Може да е бил ухапан от насекомо, може храната му да е била заразена или сеното замърсено...
Веднага започнахме лечение с подходящ антибиотик, купихме нова клетка, нова поилка, сменихме храната и сеното.
Болестта не протича винаги типично, особено хроничната форма, която е при нас. Има доста материали в интернет за тази болест. Зайчетата след като се заразят престават да се хранят, някои от тях имат изтичане на секрет от носа, който те търкайки с лапи разнасят към ушите и очите. Секретите може да изтичат и навътре, така че да не се вижда това. Запушва се носът, зайчето диша тежко, възпалението причинява болка на зайчето, което поради това не може да се храни, извива главата настрани. При острата форма зайците умират за часове.
Хроничната форма се лекува трудно, правят се дълги приеми на антибиотици. При нас конкретно още след втория прием на антибиотик и слагане на подходящи капки в ушите и очите зайко започна да се храни сам, да пие вода, стана по-жизнен, започна да си играе и да се разхожда. Още наваксваме на тегло, но все пак лечението не е приключило и ще продължи повече от месец, така че храня големи надежди, че ще се възстанови напълно.
Надявам се тази информация да помогне и на други хора! Умишлено споменавам само групите лекарства, които сме ползвали, а не конкретното лекарство, защото преди да се почне лечение, задължително трябва консултация с ветеринарен лекар. Всяко зайче се лекува индивидуално и най-добре лекар може да прецени това.
Това е за сега, ако има нещо ново, ще пиша пак.
Още веднъж огромни благодарности на всички!

Господ е Пастир мой;няма да остана в нужда.На зелени пасбища ме успокоява;при тихи води ме завежда.Освежава душата ми....