[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при хамстерите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при хамстерите

Заболявания при хамстерите

Мнениеот meri » Пет Юни 19, 2009 3:28 pm

Заболявания при хамстерите

Хамстерите,както и другите животни са подложени на различни заболявания,особено при неправилно хранене и отглеждане,когато съпротивляемостта на организма отслабва.Причината на заболяванията е от тесни клетки,лош микроклимат,неспазване на санитарно-хигиенни условия.
Запомнете,че заболяванията по-лесно се предовратяват,отколкото да се лекуват.Добрите условия на отглеждане и хранене-залог за здравето на вашите любимци.
Хамстерите боледуват от инфекциозни,паразитни и незаразни заболявания.

Опасност за човека

Помнете,че някой инфекциозни заболявания ,също така паразити,са опасни и за човека.
Към тях принадлежат : бяс,туберкулоза,салмонела,туларемия,чума,трихофития,краста и др.За това внимателно следете за здравето на хамстера и при поява на първи признаци веднага се обърнете към лекар.

Как предупреждават заболяванията?

Ако вашите любмци не боледуват,провеждайте профилактика:периодично почиствайте клетката,справете се с плъховете и мишките,които пренасят различни заболявания,да се почистват ядливите растения от кал,съблюдавайте хигиена по време на отглеждането на животното.Желателно е периодично да се дават фекалии за бактериологично изследване за паразити.

Дезинфекция на клетката

При дезинфекция може да използвате 3% р-р на формалин или вряща вода.Ако дезинфекцията се прави след болно или починало животно,използвайте ** (няма да посочвам р-те).На следващия ден след дезинфекцията промийте клетката с вряща вода,за да не остане по нея от препаратите и я подсушете.
Повечето р-ри са отровни за хора и животни,за това работете внимателно с тях и с ръкавици.След работа с тях измивайте добре ръцете и лицето си с топла вода и сапун,а останалия р-р скрийте на недостъпно за деца място.

Незаразни заболявания

В тази група заболявания,най-често се срещат такива свързани с нарушение обмяната на веществата,които са от липса или недостатъчно съдържание на витамини в храната,незаменими аминокиселини и минерални вещества.Клинически те се проявяват така:нарушение на космената покривка,подагра, др.С цел профилактика се приемат различни,балансирани храни и добри грижи за животните.Лечението се провежда с обогатяване на храната с витамини,минерални соли и допълнително с пресни билки и витамини.

Катарална бронхопневмония

Харакеризира се с възпаление на отдели в белия дроб и натрупване на течности.Това заболяване е в резултат на простуда.За хамстерите са много опасни резките промени в температурата на въздуха и течението.Заболяването започва с намален жизнен тонус,загуба на апетит,загуба на плътта,повишена температура.Често се наблюдава кихане и подсмърчане,при учестено дишане се чуват хрипове,животното се изтощава и може да умре.Болния хамстер се поставя на топло и се дават антибиотици,ако състоянието не е влошено и заболяването прогресирало,животното оздравява и отново е игриво.

Стомашно-чревни заболявания

Срещат се доста често и водят до смърт при много от животните,особено често се срещат при млади животни в първите няколко дни на самостоятелния им живот.Заболяването предимно се предизвиква от бактериално замърсяване на млякото на майката (мастит),хранене на майката с лошокачествена храна.В ранна възраст при самостоятелно хранене ,разстройството възниква и в резултат на грешки в храненето,може да добие масов характер.

Слънчев или топлинен удар

По време на продължително излагане на преки слънчеви лъчи може да получат слънчев или топлинен удар.Това заболяване се различава,но е идентично със стоенето на животното във прегрята среда.Наблюдава се тежко разстройство на функциите на централната нервна система,органите на кръвообращение и дишане.Клиничните признаци са:повишена температура,летаргия,залитане,припадане,повръщане,ускорен пулс,недостиг на въздух.Болестта може да протече бързо и остро,често има скоропостижна смърт.
В горещо време е добре да се предприемат профилактични мерки,животното да може по свое желание да преминава от слънце на сянка и обратно,освен това с настъпване на горещини и високи температури,трябва да затъмните клетката ,да увеличите вентилацията й,животното постоянно да има питейна вода.

Кои са паразитните заболявания?

Това са заболявания предизвикани от глисти,кръвосмучещи насекоми и акари.

Инвазивни заболявания

Протичат стационарно и имат фокално разпространение.Патогена на инвазия се развива продължително време,с участието на междинни причинители.Животното се заразява с паразити,поглъщайки яйца или личинки чрез храната ,водата или членестоноги
(бълхи,акари,въшки).
Най -разпространени са следните заболявания:краста,острици,трихинели и др.Особено предразположени към паразитни заболявания са младите при нарушаване на зоохигиенните норми на отглеждане и хранене,лечението е под лекарско наблюдение.Наличие на бълхи, въшки и акари отслабва здравето на хамстерите и за това профилактиката и лечението е съблюдаване на зоохигиената,особено важно е обработката на клетката с дезинфектанти и своевременното почистване на помещението от отпадъци.

http://www.zavedi-homyachka.ru/zdorove_ ... a3897.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при хамстерите

Мнениеот meri » Пет Мар 25, 2011 6:41 pm

Ушни инфекции

Хамстери,страдащи от ушни инфекции,могат да губят координация на движенията и да падат.Могат да държат главата си наклонена на една страна.Ушните инфекции се лекуват с антибиотици, назначени от лекар.

Симптомите на ушните инфекции често се бъркат с признаците на увреждане.

Проблеми с очите

Понякога при хамстерите се слепват клепачите и не могат да отворят очите си.Обикновено това се случва при попадане на прах в очите или проява на алергия.Затворените очи се изтриват с памучен тампон,напоен в топла вода.

Когато клепачите се слепват редовно,очите се покриват с воал,в такъв случай животното може да има очна инфекция.Заведете животното на лекар,за да назначи лечение с антибиотици.
Рядко,но се случва,хамстера да загуби окото си поради нещастен случай или заболяване,или очите да липсват поради генетично уродство.
Загубата на очите или слепотата не притесняват хамстера,те принципно са със слабо зрение и се осланят на своя нюх и слух.

Оплешивяване (линеене)

Хамстерите линеят през цялото лято и есента,по това време някой животни могат да останат без козина.В такива случаи козината пораства за няколко седмици.

При кърмещата женска често пада козината на корема,но когато отбие малките, тя пораства отново.

При възрастните хамстери също може да има линеене и обикновено започва от корема, от вътрешната страна на лапите и бедрата.

Линка може да бъде признак на инфекция или алергия,кърлежи, дефицит на витамини или заболяване на щитовидната жлеза.

При загуба на козина проверете за наличие на раздразнение, струпеи.Хамстера може да се чеше и да се хапе,може да се наблюдава загуба на тегло,летаргия.Ако забележите подобни признаци,заведете го на лекар и го изолирайте.

За да помогнете при линеене(без признаци на заболяване),можете да добавяте дрожди в храната(през ден,увеличвайте количеството,докато порасне козината).

Твърди торбички на бузите

Хамстера използва торбичките,за да носи храна в тях.Понякога торбичките могат да останат пълни,ако хамстера е ял лекпава храна.Острите ъгли на храната могат да увредят торбичките,или да останат в тях.Хамстера не може да се избави сам от тях,което понякога води до възпаление и абцес.

Заведете животното на лекар,ако хамстера не може да се освободи или от постоянното натрупване на храната,независимо дали яде или не.Ако торбичките са инфектирани,след почистване,лекаря ще назначи антибиотици.

Загуба на лапа

Хамстера може да загуби лапа поради нещастен случай или генетично уродство.Ако лапата е загубена поради нещастен случай,раната трябва да се обработи,за да се избегнат инфекции.
Ако лапата е загубена поради генетично уродство,не тряба да го развъждате,както и неговите родители.

Хамстер с липсваща лапа бързо се приспособява.

Удар

Хамстерите страдат от удар,което се случва неочаквано, в период на активност.Животно с удар може да се окаже парализирано от едната страна на тялото,главата се накланя и хамстера не може да върви направо.
Повечето хамстери се справят добре през първите дни(ядат и пият).Ако хамстера е много слаб,занесете го до водата,поставете в гнездото му малко храна.

След удара подвижността и координацията се възстановяват след 2-14 дни,но главата може да остане наклонена за цял живот.

Друга причина за наклонена глава и загуба на равновесие е ушната инфекция.

Вагинално кървене

При женските няма менструация,но 1-2 пъти през живота им може да се появи малко кървенист секрет от влагалището.Причината не е известна.

Прекалено или продължително кървене може да бъде причинено от инфекция или др.проблеми,заведете го на лекар.

Обезводняване

Може да настъпи поради неспираща диария(запек) или когато температурата на околната среда е висока.

Симптоми: хамстера е отслабнал, дишането е тежко и бавно,тялото е някак по-тънко,отколкото обикновено.Проверка: отлепете кожата,ако бавно,а не бързо се завръща към тялото,животното има обезводняване.Дайте малко вода със захар и сол(влейте водата в ъгъла на устата с помощта на спринцовка без игла).Ако е причинено от диария,включете в диетата зеленчуци с високо съдържание на влага.

Запек

Получава се поради недостиг на вода,запушване на червата или голямо количество изядена суха храна.

Признаци: намаляване на фекалиите,малки, твърди и сухи.Загуба на апетит,малка влажност около ануса.

Ако хамстера има запек, трябва да има постоянен достъп до вода,добавете плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода.Капки от растително масло помагат при запек.Ако няма подобрение, заведете го на лекар.

Преохлаждане(простуда)

Хамстерите могат да се простудят или да се заразят с грип от хората,за това ако сте болни,сведете до минимум общуването с него до пълно оздравяване. Животните често простиват в клетките,които се поставят до прозореца или се намират на течение.При болния хамстер се появява хрема, започва да киха.В по-сериозни случаи може да се появи секрет от очите,сънливост, загуба на тегло, отказ от храна и вода.

Ако се наблюдават признаци на кихане и запушен нос,но хамстера остава активен, продължава да яде и пие, трябва да се държи в топла стая далече от течение.В клетката трябва да поставите допълнителна постелка.При такива симптоми хамстера оздравява за няколко дни.Ако състоянието се влошава обърнете се към лекар.

Ако хамстера има сериозна простуда(секрет от очите,сънливост, загуба на тегло,отказ от храна и вода)- веднага отидете на лекар.Забавяне на лечението може да доведе до усложнения(бронхит, пневмония).

На болните животни се дава топла вода,в която се добавя мляко и мед.

Затлъстяване

Симптоми- хамстера е трудно подвижен и много дебел.Затлъстяването е много сериозно заболяване- от нея най- много страда сърцето.За това купете колело на хамстера, за да се движи повече.

Лечение: осигурете подвижен живот на хамстера,пускайте го на разходка(но внимавайте да не падне от височина),не го безпокойте когато спи.
Ограничете храната.
Не ограничавайте плодовете и зеленчуците.

Запек при хамстера

Тъй като хамстерите са много малки,токсините се натрупват в тялото.Ако хамстера има запек,може да хапе от болка.

Отделете болния хамстер от другите(ако имате повече),защото може да бъде тормозен от другите хамстери.Поставете поилка,защото водата е задължителна,водата ще помогне на изпражненията да се движат.Поставете хамстера на тихо и топло място,без течение.

Вземете пипета или капкомер и го напълнете с растително олио или зехтин.
Ако хамстера хапе работете с ръкавици.Изчакайте,когато хамстера е буден,внимателно поставете края на капкомера.Ако хамстера започва да го облизва,леко стиснете и дайте на хамстера да пие.Ако не оказва съдействие,поставете капкомера в края на устата и стиснете една капка.

Изчакайте 24 часа,ако хамстера не се изходи,заведете го на лекар.

Рентгеновата снимка ще помогне да се разкрие какво е блокирало червата и да се определи лечението.Ако хамстера е с наднормено тегло или е хранен само със суха храна,може да се нуждае от клизма.Ако е блокирана храносмилателната система от глисти или пластмаса,се налага операция.

Запека може да бъде предовратен чрез добавяне на пресни плодове и зеленчуци.

Ако в клетката има поставен памук той може да блокира червата.

Ако хамстера е бременна женска,запека може да се дължи на потенциално смъртоносно усложнение- дистоция.Спешно трябва да заведете хамстера на лекар.

Да не се дават големи дажби нова храна,която никога не е ял преди това.Новите храни често причиняват диария ,а понякога и запек.

Мокра опашка

Това е много сериозно чревно заболяване при младите хамстери, което обикновено завършва със смърт. Болните хамстери имат мокра и зацапана опашка от настъпилата диария. Заболяването не се предава на хора. Наблюдава се предимно при 3-6 седмични хамстери. Тъй като голяма част от хамстерите по зоомагазините са точно в тази възраст, заболяването може да настъпи скоро след купуването. Всички породи хамстери боледуват от тази болест.
Какви са симптомите?
Болните хамстери са летаргични, нямат апетит и спират да си почистват козината. Имат много тежка водниста диария, която зацапва областта около ануса и опашката. Диарията предизвиква обезводняване. Чувстват болки в корема. При тежки случаи се наблюдава кръв в диарията. Това е сериозно заболяване и ако се забележат споменатите симптоми, се консултирайте с ветеринарен специалист.
Как се лекува?
Прилагат се антибиотици. Прави се вливане на разтвори против обезводняването, както и лекарства за диарията. Хамстерите се поставят на топло и чисто. В повечето случаи, въпреки лечението, настъпва смърт 48 часа след наблюдаване на клиничните признаци.
Как може да се предотврати?
Хамстерите трябва да се отглеждат на чисто. При избора на хамстер трябва да се избере такъв, на който родителите не са боледували. Трябва да се избягва стресът и рязката смяна на обстановката – по-рядко да се играе с него през първите няколко дни; плавна промяна в храната, ако се сменя и т.н.

http://www.ehow.com/how_2311971_treat-c ... a-pig.html
http://www.zooclub.ru/mouse/homk/38.shtml
http://small-pets.ru/index.php?page=5
http://hamsteri-info.alle.bg/%D0%BC%D0% ... %BA%D0%B0/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при хамстерите

Мнениеот meri » Съб Сеп 29, 2012 7:03 pm

Алергия при хамстера и нейното лечение

Съществуват няколко вещества,които са алергитици за хамстера.Не трябва да се пренебрегват индивидуалните дразнители при хамстера.Кедровите стърготини не трябва да се използват,защото почти винаги причиняват алергична реакция и редица проблеми на дихателните пътища.Боровите стърготини са за предпочитане пред кедровите,но по-добре използвайте стърготини от твърди породи дървета,например,трепетликови.Можете да използвате и хартия,но стърготините са за предпочитане.

При хамстерите може да възникне алергия към определени хранителни продукти,често тези продукти са с висока енергийна ценност,от типа на овеса,царевицата.Монотонното хранене с едни и същи продукти може да причини раздразнение на кожата и след одраскване.За някой хамстери,причинител на алергична реакция може да стане ватата,почистващото средство за клетката,прах и др.

Признаците на алергия могат да се променят,основния от тях е постоянен сърбеж,затруднено дишане,загуба на козина и възпаление на очите.Алергията към почистващите средства и дървесните стърготини се проявяват във вид на раздразнение на краката и корема.

При подозрение за алергия трябва да се установи възможната причина.Първо трябва да анализирите всички промени около хамстера,които могат да доведат до заболяването.Дали се е появило нещо ново(храна или пълнител),възможно е да има нещо ново в стаята,където се отглежда хамстера.За да установите дали дървените стърготини или пълнителя в къщичката са причина за алергията,можете да ги замените със салфетки.За определяне на наличието на алергия към храната е необходимо да поставите животното на строга диета,но резултата ще бъде забелязан след няколко дни.

http://moi-pushistye-druzya.narod.ru/0017.htm#
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи