от rinusha » Сря Дек 19, 2012 1:55 pm
meri,отдавна ме познаваш в този форум и би трябвало в годините да си разбрала,че не търся заяждане,толерантен човек съм и уважавм чеждото мнение.Истина е обаче,че никак не обичам някой да се опитва да налага своето.Това,което се опитах да обясня е,че таблетите убиват паразитите,не предпазват и въпреки,че се дават всеки месец,няма никаква гаранция,че кучето ти няма да хване паразити,или по-точно казано - вероятността едно куче да хване глисти е абсолютно еднаква както при тези,които се обезпаразитяват всеки месец,така и при тези,които изобщо не се обезпаразитяват.И както вече наколко пъти споменах,цикълът на развитие на глистите е 15-20 дни,то кучето ти може да отдели яйца,дори и да го обезпаразитяваш всеки месец и това ще ти го каже всеки вет.С прости думи казано - обезпаразитяваш кучето си на 1-во число на месеца,то поглъща яйца на глист на 2-ро число на месеца,след целия цикъл от 14 дни,на 16 число на същия месец кучето ти има зрели(възрастни глисти,които вече отделят яйца,т.е. До следващото обезпаразитяване на 1 число другия месец,има време за още един цикъл.Тогава таблетата убива отново само възрастните индивиди,а порастналите ларви се завръщат в червата след 2 седмици и кучето ти отновоима глисти,въпреки таблетата.И казвам всичко това не за да призова хората да не си обезпаразитяват домашните любимци,а за им обясня,че това далеч не е достатъчено,че нищо не гарантира.И също,знаеш ли защо срокът е месец и защо някога беше три?Заради цикъла на развитие на ехинококовата тения.По стари данни,от преди примерно 30 години,се е смятало,че кучешката тения е отделя зрели членчета,със зрели яйца , способни да ни заразят за около 90 дни,но по последни данни този срок може да падне на 30-35 дни при благоприятни условия.Та затова лекарите казват всеки месец,заради кучешката тения.И не си мисли,че си говоря просто така,завършила съм магистратура по биология,учила съм за паразитите и техните цикли,виждала съм ги в бурканчета,зная много добре какво могат да причинят.
И последно - не наричам стопаните,които обезпаразитяват всеки месец параноични,но и не желая мен да ме наричат безотговорна и нехайна,това,че полагам по по-различен начин грижа не ме прави такава