Времето употребено за обучение на кучето никога не е пропиляно време. Кучето може да има отлична ДНК, но пак да не струва нищо........не защото кучето е лошо, а защото стопанина му е непукиз, не му пука дали ще знае нещо или ще го слуша.И дори да е дал 1000- 5000 евра все тая, защото може да го гледа в идеални условия(които оказват голямо влияние на психиката на кучето) или да го гледа в кочина.Хора всякакви.И най-вече отношението на стопанина към кучето.
На улицата има всякакви хора и деца(да не говорим колко деца се втурват да галят кучето) без да са наясно дали няма да ги ухапе.Те не са получили от родителите си елементарни знания как да се държат.
Да не говорим за истеричните хора, които само при вида на кучето се държат .......няма да казвам как.
Други се страхуват.......
Да ви кажа аз когато извеждам моето куче, което е малко, Стамен знае какво е

, то е около 12-13 кг с къси крака. Но, идеята не е колко е голямо кучето ми, а какво правя аз.Аз лично винаги си имам едно на ум,когато съм на улицата и внимавам от всичко, от деца, от улични кучета(не че не ги обичам, да не ме разберете погрешно, защото и моето е такова), а имам предвид, че се предпазвам от реакцията на непознатото куче.Моето е дружелюбно, дори прекалено понякога, смята че трябва да се радва на всеки, всеки да го погали и да го посрещне дружелюбно (друго куче).Да, но не, защото не всички кучета са такива, а за хората не ми се коментира.
Така, че стопанина трябва да бъде отговорен за действията на кучето си, без значение колко е голямо и без значение каква ДНК носи.

Зъбите на всички са страшни...
Не съм го обучавала кой знае на какво, но ме слуша и като кажа изпълнява.Нямам кой знае какъв опит, уча се постоянно, но никога не бих си позволила да не знам какво прави кучето ми и къде е , както има и такива стопани.После имало нахапани.......защо ли?
Кучето трябва да си знае мястото в семейството и не трябва да бъде позволявано да прави каквото си науми,постигнато с хуманни методи.Не съм привърженик на наказания или други крути мерки,а с добро и с разбиране.Кучето много по-лесно те разбира, ако му покажеш какво искаш с добро, а не с жестоко отношение.
Това, че дадено куче живее в семейство с деца или други условия не означава, че трябва да търпи и чуждите деца или лигавенето на някои хора. Много мразя,когато някой се прави на интересен и тръгва да ми гали кучето или му говори глупости, без да си дава сметка как би реагирало това куче. Ами ако например го ухапе,тогава кой е виновен, дали аз като стопанин? Не смятам...
Не можем да научим или предпазим кучето от всичко,но поне от по-важните ситуации..да.