[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Разпространени заболявания при хамстерите и тяхното лечение
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разпространени заболявания при хамстерите и тяхното лечение

Разпространени заболявания при хамстерите и тяхното лечение

Мнениеот meri » Сря Сеп 04, 2013 11:13 am

Повечето стопани на хамстери не знаят с какво се различават заболяванията. При появата на различни симптоми, стопаните дори не подозират, че това са признаци на неразположение. А между тези заболявания съществува цял списък.

Изображение


Най-често срещаните заболявания при хамстерите са:

РАНИ. Появяват се най-често на възглавничките на лапите. Не е известна причината за тяхната поява. Засегнатите участъци трябва да се лекуват с препарати на основата на цинков мехлем или рибено масло. Трябва да мажете лапите на хамстера, като предварително го поставите по гръб или настрани. Такова лечение може да отнеме до няколко месеца, главното е повърхността на лапите да се възстанови напълно.

АНОМАЛИЯ НА ЗЪБИТЕ. При хамстерите, както и при другите гризачи, предните зъби растат постоянно, и когато това се случва прекалено бързо, израсналите зъби започват да причиняват болка и дискомфорт на животното. Повишеният растеж на зъбите е дефект, който се предава по наследство. Животното може да не успява да изтрива зъбите, особено ако в диетата му няма достатъчно твърда храна.

Изображение

Един от първите признаци на заболяване е повишеното слюноотделяне. Ако животното започне да отказва храна, трябва да го заведете на ветеринар. Причината за такова състояние може да бъде и непълното затваряне на челюстите, в резултат на което в защитните торбички се натрупва голямо количество храна.

Израсналите зъби трябва да се отрежат. При неправилно затваряне на челюстите, на зъбите се образуват остри куки, които също трябва да се премахнат. Това се извършва в клиника от вет. лекар. В никакъв случай не се опитвайте да намалявате зъбите самостоятелно.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ. Естественият начин на живот на хамстера предполага постоянно движение, за това когато животното стане прекалено дебело, започва да се движи по-малко.

Изображение

Такова положение води до развитието на сърдечно съдови заболявания. За да избегнете подобна ситуация в клетката трябва да поставите бягащо колело, стълби, пътеки и други приспособления за активен начин на живот. От време на време пускайте животното извън клетката на разходка. Следете за диетата на хамстера, не му давайте прекалено много храна и следете за нейната калорийност, също така и количеството, което изяжда.

ОПЛЕШИВЯВАНЕ.
Това състояние много прилича на лишей. Външната разлика се състои в това, че при лишея по кожата се появяват рани и люспи, а при оплешивяване кожата е гладка. Но тези особености се проявяват след време, в началото заболяването изглежда еднакво, за да се установи точната диагноза, трябва да се обърнете към ветеринар, който да проведе някои анализи.

Изображение

В случай на оплешивяване трябва да знаете причините, поради които се е появило. По-често такива заболявания възникват поради дефицит на витамини или след силен стрес. В първият случай трябва да осигурите допълнителен източник на витамини. Във вторият- да се опитате да не влошавате стресовото положение на животното, да не се движите около клетката, да не шумите около нея. При стрес животното също се нуждае от витамини.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЗАЩИТНИТЕ ТОРБИЧКИ. Това се случва, когато бузите от вътрешната страна са наранени с остри предмети, или редовно остават частици храна. За да се изследва устната кухина на животното, торбичките на бузите трябва да се обърнат наопаки правилно, това може да направи само ветеринарен лекар. Премахването на заседналата храна може да се извърши с подходящи прибори, и да се почистят защитните торбички с бактерицидни средства.

Изображение

МОКРА ОПАШКА. Това заболяване не е свързано с тази част, посочена в наименованието. Главен симптом е диарията, която значително затруднява поставянето н диагнозата, защото може да възникне в резултат на смяна на диетата, стрес и т.н. Други признаци, които се проявяват след време е намаляване или пълна липса на апетит, водниста диария, повишена раздразнителност, ректално кървене.

В домашни условия трябва да поите хамстера с разтвор електролити, защото в организма са много важни в период на хидратация. Обърнете се спешно към ветеринар. Ако диагнозата се потвърди, лекаря ще назначи антибиотици.

Ако у вас живеят няколко хамстера, здравите трябва да бъдат отделени в друга клетка, защото заболяването е заразно. Клетката в която живее болното животно трябва да се измие с обеззаразяващи средства, за да се преустанови развитието на епидемията. За лечението е необходимо време и усилия от ваша страна.

За да нормализирате изпражненията на животното не трябва да давате плодове, зеленчуци и други сочни храни. Най-подходящо в този период е висококачественото сено, а по-късно- варен ориз, приготвен без сол и масла. Давайте на хамстера да пие отвара от лайка, или жълт кантарион, или сварен слаб чай без листа. Ако диарията не преминава, във водата за пиене добавете Байтрил 5% в обем от 0,5 мл на 100 мл вода.

Ако диагнозата "мокра опашка" се потвърди, терапията се провежда в ускорен режим: първите дни-само сено, на следващият ден- ориз. Приемът на антибиотици трябва да премине под строг лекарски контрол.

ЛИМФОЦИТАРЕН ХОРИОМЕНИНГИТ. Сериозно инфекциозно заболяване, то е нелечимо, за това ако животното се зарази, трябва да го приспите и да проведете аутопсия за установяване на причината за заболяването.
Първите симптоми, това е слабост, затруднено дишане, повишена температура. Главен приносител на заболяването са мишките, за това за профилактика на заболяването е необходимо да оградите воалиерата на животните, живеещи на вилата, за да ги предпазите от тези гризачи. Много е важно да спазвате правилата за лична хигиена, защото заболяването е опасно за човека.

Изображение

ХЕРПЕС. Симптомите на това заболяване не се проявяват, животното може да се зарази от други животни. Херпесът преминава сам 5-10 дни след зарязаването, за това не е необходимо лечение.

ЧРЕВНА ПРЪЧИЦА. В процеса на заболяване при хамстера се променя флората на червата, за това главният симптом на заразяване с този микроб е кървавата диария и много високата телесна температура. Заболяването протича много стремително и завършва със смъртта на животното.

Изображение

БОЛЕСТ НА АУЕСКИ, или наричана още "псевдобяс". Причинява се от вирус и засяга нервната система на животното. Само след 15-20 дни, които са инкубационният период, започват да се проявяват симптомите, това са безпокойство и кожен сърбеж. Животното може да се излекува само в началния стадий на заболяването, за това се използва гамаглобулин и хиперимунен серум. Ако заболяването не се лекува, хамстера губи гласа си и се развива парализа на гърлото и ларинкса, в резултат на което хамстера умира.

ТРИХОМОНИАЗА. Причинител на заболяването е паразитът Trichomonas gallinae. Той попада в организма на животното заедно със замърсената вода или лошокачествена храна. На заболяването са по-изложени младите гризачи. Първият симптом на заболяването е жълтеникав оттенък, който обхваща гърлото отвътре. След време този орган започва да се увеличава на размер, затруднява се приема на храна и дишането. Ако не се проведе навременно лечение, животното започва да яде малко, да слабее, а след това се задъхва.

Изображение

За профилактика на заболяването е необходимо да се обработва и дезинфекцира клетката, оборудването, къщичката, аксесоарите. Съдовете за храна трябва да се поддържат чисти.

ЕНТЕРИТ. Заболяване на храносмилателните органи, което по-често се развива заради липсата на сено. Симптоматиката на заболяването е подуване на корема и диария. Болните животни се лекуват с голямо количество висококачествено сено. За терапия се използват изпражненията на здрав хамстер, трябва да се разредят с вода и да се въведат в ануса на болното животно.

ЦИСТИТ. Заболяване на пикочната система на хамстера, основните симптоми на който са често уриниране и повишено безпокойство. Лечението продължава 6 дни. Ако лечението не носи желания резултат, трябва да се проведе рентгеново изследване, защото болката може да бъде причинена не от цистит, а от пясък или камъни в пикочния мехур. В този случай е необходима операция.

ТУМОРИ. Особено предразположени към тумори са старите хамстери, но не бъркайте това заболяване с половите признаци при мъжкия или миризливите жлези. Образованието може да бъде премахнато, но ако не причинява болка и дискомфорт на животното, такива мерки не са необходими. Хамстера може да живее дълъг, пълноценен живот, дори ако тумора е започнал да расте.

Изображение

Ако туморът е на трудно достъпно място, например, в устната кухин, не може да се помогне на животното. В този случай се препоръчва евтаназия, защото растящия тумор може да доведе до костни фрактури, което причинява сериозни страдания на животното.

ЗАБОЛЯВАНЕ НА СЪРЦЕТО. Среща се рядко при хамстерите. Причината за тяхната проява може да бъде силен стрес или висока температура на околната среда. Симптомите на заболяването са слабост, учестено дишане и пулс. Ако се появят такива признаци, трябва задължително да заведете хамстера на лекар, който да назначи лечение. По време на терапията трябва да поставите хамстера на тихо, затъмнено място с температура на въздуха 22-25 С. Ако животното се влоши, трябва да се направи инжекция и да се постави лед на задната част на главата.

ОТРАВЯНЕ. Получава се, когато хамстера е изял, изпил или дори просто се е докоснал до отровна или развалена храна. Симптомите на това състояние са некоординирани движения, загуба на апетит, летаргия. При отравяне трябва веднага да се обърнете към вет. лекар, опитите да самолекувате хамстера ще доведат до неговата смърт.

КОНЮКТИВИТ. Заболяване на очите, съпроводено с обилно изтечение и слепване на клепачите. Причината са бактерии или простуда. За лечение се препоръчва промивка на очите и очни капки, назначени от ветринар.

Изображение

ПРОСТУДА. Съпроводена с неразположение, хрипове и кихане. При хамстера очите могат да бъдат овлажнени. Заболяването може да се предава от животното към човека и обратното. Лечение от простуда не съществува.
Ако хамстера се разболее, трябва да осигурите голямо количество гнездови материал и сочни плодове за поддържане на хидратацията.

http://animal.ru/hamster/articles/%D0%A ... %B8%D0%B5/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи

cron