Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Когато отглеждате водни костенурки

Когато отглеждате водни костенурки

Мнениеот meri » Вто Сеп 17, 2013 2:20 pm

Мнението за това, че не е сложно да се отглеждат костенурки е справедливо само по отношение на сухоземните животни. Водните представители на този вид се нуждаят от особени условия и спазване на всички правила на отглеждане.

Изображение

Избираме дом на костенурката

Водната костенурка трябва да се държи само в подходящ обем, предназначен за подводни животни. Това може да бъде терариум, аквариум или акватерариум. Формата на този дом няма особено значение, главното е вътрешното пространство да бъде съобразено с нуждите на костенурката.
Големината зависи от размера на животното. Общата площ на горната част на черупката на всички костенурки в аквариума не трябва да превишава 25% от площта на акватерариума.

Изображение

Нивото на водата също зависи от размера на костенурката. Най-минималният - това е ширината на черупката на костенурката. Ако влечугото случайно се обърне и се окаже по гръб, такова колчество вода ще бъде достатъчно, за да се върне в изходно положение и да не се удави.

Чистота на водата

Голямо значение за състоянието и здравето на костенурките има състоянието на водата, в която живеят. Ако от терариума или самото животно мирише лошо, това означава, че водата е замърсена с бактерии, развалена храна и отпадни продукти. За поддържане на чистотата в аквариума трябва редовно да сменяте водата.

Честотата на такава смяна зависи от количеството и размера на костенурките. Ако костенурка с 10 см в диаметър на черупката живее в 40 литров аквариум, водата трябва да се сменя 2-3 пъти в седмицата. Ако литража на аквариума е 200 литра за същото влечуго, е достатъчно водата да се сменя веднъж в седмицата. При голямо количество костенурки водата трябва да се сменя по-често.

Изображение

За да не се замърсява водата, поставяйте храната в друг съд, който поставете на острова на сушата.
След хранене купата се почиства, прибира се и самата храна, за да не започне да се разлага. Много е важно от време на време да почиствате стените на аквариума с абразивна четка.

Изображение

За да сменяте водата в аквариума по-рядко, можете да поставите филтър в него. Мощността на филтъра трябва да бъде по-висока, отколкото в аквариума с риби, защото костенурките отделят повече отпадъчни продукти. Купете филтър за големи риби или за аквариум с голямо количество жители.

Състояние на водата

Тъй като хлорираната вода помага за растежа на бактериите, не е необходимо да я дехлорирате. Но ако използвате биологичен филтър, във водата не трябва да има хлор. Младите влечуги и тези, които все още не са привикнали към съдържанието на хлор във водата, в началото могат да отказват храната и да трият очи, но това преминава бързо.

Изображение

Повечето водни костенурки живеят във вода с неутрално pH. Това не се отнася само за южноамериканските видове- те се нуждаят от по-кисела среда.

Много е важно водата в терариума да бъде не само чиста, но и добре наситена с кислород. За това е необходимо да купите апарат за аерация, по-мощен, отколкото за рибите.

Температура в терариума

Въздухът и водата винаги трябва да бъдат топли, за повечето видове това е в диапазона 24- 29 С. За нагряване на водата се използват специални прибори. Топлият въздух се постига с лампа, която се поставя директно над острова суша.

Изображение

При смяна на водата, температурата може да се промени рязко, което се отразява лошо на състоянието на костенурката. За това по време на смяна на водата- животните се изваждат от аквариума, а след процеса трябва да сте сигурни, че водата се е загряла достатъчно, преди да я върнете в аквариума. Не трябва да се осланяте на собствените си усещания, задължително използвайте термометър.

Остров

Повечето водни костенурки се нуждаят от малък остров суша в аквариума. На този участък костенурката може да изсъхне, да се стопли и да яде.

Изображение

Като остров можете да използвате камък или голямо парче дърво, защото тези материали са по-релефни, отколкото пластмасовата плоскост и позволява на костенурката лесно да се придържа с лапи. А за да гарантирате, че повърхността на сушата няма да се охлади, и за да се нагрява въздуха над водата, не забравяйте да инсталирате в терариума нагревател. За това подхожда всяка грееща лампа. В капаците на добрите акватерариуми има вградени такива осветителни прибори.

http://animal.ru/turt/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines