[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - "Общуване", правилно отношение, къпане и грижи за охлюва
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

"Общуване", правилно отношение, къпане и грижи за охлюва

"Общуване", правилно отношение, къпане и грижи за охлюва

Мнениеот meri » Пет Окт 11, 2013 1:52 pm

Ежедневни грижи:

- Почистване на изпражненията (може с пинсета);
- Да събирате остатъците храна;
- Да пръскате стените, грунда, самите охлюви. Не трябва да правите киша, но почвата трябва да бъде влажна;
- Да храните охлюва.

Как да взимате правилно охлюва в ръце

Охлюва се взима с чисти, измити и влажни ръце. По ръцете не трябва да остава крем, миещи препарати, остатъци солена храна и др. Ръцете е важно да се мият не само преди, но и след общуване с охлюва.

Но дори и с чисти ръце не трябва да взимате охлюва без причина. На ръцете(дори и току-що измити) винаги има кожни секрети. Охлювите са чувствителни към всякакви вещества, попадащи по тяхната кожа. За охлюва не е полезно да диша сухия въздух в жилището редовно и продължително. От честите взимания на ръце охлюва може да получи стрес, което води до изоставане в растежа, намален апетит, самоизгризване. Забранено е да будите охлюва, ако не е наложително. Любуваме се на охлювите в терариума: там условията са приближени към естествената среда.

Ако в началото охлюва започне да пуска пяна- спешно го измийте с вода със стайна температура. Това може да бъде признак на попадане на нежелателни вещества върху него(соли,химии и др.). Ако охлюва пуска пяна при къпане- значи не му харесва състава на водата.

Ако искате да свалите охлюва от някаква повърхност, бъдете внимателни. В никакъв случай не трябва да го дърпате за черупката. Охлюва може да се извади от черупката, да се травмира и неизбежно ще умре.

Как да свалите охлюва: напръскайте охлюва, стените около него и своята ръка, внимателно поставете палец под главата на охлюва, повдигнете го и внимателно го отлепете. Също така можете да побутвате краката на охлюва към края на терариума или капака, и внимателно го свалете.

Охлюва може да се свали от стените на терариума със силиконова шпатула за торти, придържайки с ръка черупката.


"Общуване" с охлюва


Не трябва да будите охлюва по 10 пъти на ден. Това нарушава неговият естествен режим на активност. Ако трябва будим охлюва веднъж на ден, вечер. Пръскаме, храним и се радваме на охлюва.

Сега да свалим розовите ви очила и да ви кажем:"Охлювът не ви чува, вижда ви смътно, възприема ви не повече като част от околния свят. Вие го интересувате до еднаква степен, колкото новия корен на пътя или непознат полод. Охлюва ще ви помирисва, изучава и ще пълзи по вас, но не осъзнава, че вие сте стопанинът. Познаване на миризмата на "своя човек" при тях действително има, но само на ниво "той ме взима, но не ме яде, следователно е безопасен"- за това в непознати ръце по-скоро ще се скрие, а миризмата на стопанина, към която е свикнал, след време позволява да го докосват, и това не означава наличие на дълбока любов към вас, охлюва няма да страда от самотата и никога няма да ви донесе топка или пантофите.

Не е необходимо да приписвате на охлюва наличието на емоции. Охлювите нямат централизирана нервна система. Мозък също нямат. Примитивната нервна система не позволява да осъществяват толкова сложни реакции като емоциите, присъщи на висшите гръбначни- примирете се с този факт.

За какво за излишен път да вадите охлюва от терариума, подлагайки го на промени в температурата/влажността?
За какво да го пускате да пълзи по мебелите и ръцете?
Охлюва няма никаква полза от това, освен вреда. Общуването и контактът с човека не са необходими. Ако самият стопанин има нужда да общува с охлюва и да играе, значи трябва да превключи вниманието си от екзотичните любимци към кучетата, хамстерите или птиците. Разбира се, има моменти, когато имате желание да държите любимеца си, да проведете фотосесия, да го разгледате, но трябва да помните: нуждата на стопанина от общуване не трябва да създава заплаха за здравето на охлюва.

Къпалка в терариума

По принцип не е необходимо охлювите да се къпят. При правилен режим на влажност и опръскване, можете да не къпете охлюва изобщо. Колкото до ваничката в терариума, много често тя създава блато в терариума поради преобръщането на охлюва, а ако обемът в терариума е по-малък от 25-30 л, заема доста голяма част от жилищната площ. Къпалката е целесъобразна, ако в жилището е постоянна горещина. При наличието на ежедневно пресни плодове ахатината и всеки друг охлюв е способен да живее без вода, получавайки вода от храната, а също облизвайки капките от кондензацията или след пръскането на стените на терариума. Веднъж на ден е желателно да пръскате и тялото на охлюва с пулвелизатор- тогава тя абсорбира водата с кожата. Това насища организма с влага. Старайте се да мокрите колкото се може по-малко черупката.

Хлорът е вреден за охлювите, от него се разслойва черупката. А какви усещания причинява на охлюва с неговата нежна кожа твърдата и хлорирана вода, сами си представете. Много често стопаните се оплакват от разслояване на чрупката, въпреки добрите условия, и добавките. Причината е в хлорираната вода.

Освен вредата от хлорираната вода, плъзгането на охлюва във ваната често завършва с разбита черупка или изгаряне от резките промени на водата. Има случаи на удавяния, попарване на охлюва от промените в температурата на водата. Има случаи на изгаряния от химически вещества(миещи средства и др.). Особено глупаво е да къпете дву-сантиметров охлюв. А повечето травми започват така: " Увредихме черупката в банята, напука се черупката"...

Как може да се къпе охлюва?

Охлюва трябва да се пръска или къпе с престояла или преварена вода.
Един от методите: престояла/преварена вода се излиза върху тялото на охлюва от пръскачката(пулверизатор), ако пръскаме умерено, можем дори да не изваждаме охлюва от терариума. "Мащабно " къпане е необходимо, ако охлюва е изцапан много. Но, не в хлорирана вода и в отделна купа или басейн, и по-рядко.

А най-важното, охлюва не трябва да "плува" всеки ден, особено във ваната. Ежедневното пръскане в терариума ще зарадва охлюва не по-малко, и е много по-безопасно.

Такива процедури могат да се провеждат както веднъж в седмицата, така и по-често, ако охлюва се е изцапал в субстрата или обича да се къпе. Ако водните процедури не носят приятно усещане на охлюва, той се старае да се скрие в къщичката, а след това се държи потиснато, трябва да го къпете по-рядко.

За тези охлюви, които не обичат да се къпят, или не го правят много охотно, а е възможно вие да се страхувате да не навредите на охлюва по време на водните процедури, може да поставите в терариума плитък басейн. В него трябва да има чиста, преварена вода. И поставете басейна по такъв начин на дъното на терариума, за да не може охлюва да го преобърне, дори ако иска да се закопае в грунда до басейна. Размерите на басейна трябва да са според размерите на самия охлюв. Но басейна трябва да бъде достатъчно широк, за да може охлюва да се обръща в него.

Изображение

Грижа за черупката на охлюва след къпане

Ако къпете охлюва в преварена или филтриран вода, не трябва да има проблеми с черупката. Но ако искате да се предпазите от проблеми, след къпане вземете мека четка и внимателно почистете черупката на охлюва, за да почистите налепа след изсъхване на водата.

За да избегнете пресушаване на черупката, купете специален препарат на маслена основа с витамини за черупки на охлювите, и внимателно с клечка за уши намажете повърхността на черупката след водните процедури.

С какво е опасно къпането във ваната или под крана?
Изгаряне при промяна на температурата на водата от крана
или химическо изгаряне с миещи средства.

Рискувате да изпуснете охлюва.

Къпане на охлюви
http://www.youtube.com/watch?v=hOd4RTQJJSs

http://www.youtube.com/watch?v=aCBkMq0Kme8

http://www.youtube.com/watch?v=X6BxxGJfbXU

http://vk.com/video-50967218_165426773

Правилно отношение с охлюва

Изображение

Дори такова малко същество като охлюва изисква правилно отношение. Тъй като охлювите имат силни мускули, с помощта на които се придвижват, трябва да сваляте охлюва много внимателно от плоски повърхности. Ако дърпате постоянно за черупката, можете да повредите вътрешните му органи и охлюва да умре. За това се старайте внимателно да взимате охлюва за тялото, поставяйки пръсти в края на тялото. Охлюва ще се изплаши и ще свие мускулите, след което можете лесно да го повдигнете.

Не дръжте охлюва дълго време в ръце, може да прегрее.

Не поставяйте охлюва в съд пълен с вода, откъдето охлюва не може да излезе. Охлювите не могат да дишат под вода.

Не къпете охлюва под струя гореща вода.

Плъховете, птиците, котките, кучетата и други домашни любимци са сериозна опасност за охлюва.

http://helixpomatia.narod.ru/
http://vk.com/
http://nutriacultivation.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Сухоземни охлюви