Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гонче - Проблем с лаенето.

Форум за взаимопомощ между Стопаните на животни и домашни любимци

Гонче - Проблем с лаенето.

Мнениеот jmelka » Сря Ное 13, 2013 2:17 pm

Здравейте.Имам гонче на около 10-11месеца.С мен е от 3месеца.Живеем в къща,но решихме да първо да го гледаме вкъши.Около месец и половина живя с нас в къщата.Разхождахме го 4ри пъти дневно най-малко,като разходките бяха минимум от по 30минути.А той продължаваше от време на време да си подпишква вкъщи.И с добро опитахме,и му се карахме,и яде бой с вестника ,винаги само когато сме го хванали на местопрестъплението!Но така и не се научи да не подпиква.За това се принудихме да го изкараме на двора.(Тъй като го намерихме,смятам,че и преди това е живял на двор,все пак е ловджийско куче).И от тук голямите проблеми....Понеже живеят и други хора в къщата,двора е общ и той трябва да стои вързан.Сутрин още няма 7часа и почва да лае и вие (а както всеки знае,гончетата имат кънтящ лай).И не спира докато някой не слезе да го разходи...Да обаче,не винаги има някой буден толкова рано,особено с нощните смени,които се случва да имам и като се прибера в 4-5 сутринта,няма как да се ставам специално за него да го разхождам,при положение ,че е на двора и може да си свърши работата,пък разходките си ги получава винаги.....Цялата махала пропищя....Разбирам ги хората и аз да съм,и аз щях да се сърдя....Какво да правя???Не искам да се разделям с него,а нямам възможност да му купя от тези каишки,които били против лаене и струват около 100тина ,150лв...Ако му слагам намордник само през нощта,та суртинта да не буди всички съседи в 7сутринта,ще свърши ли работа...?Отчаяна съм.Бяха ми казала да му се карам когато лае и да му затварям муцунката и да я стискам и да му казвам НЕ! или пък да го пошляпвам леко с вестник,но и това не помага...Очаквам всякакви съвети и се извинявам за дългия пост,но трябваше да обясна как стоят нещата :) Лек ден на всички :az:
Аватар
jmelka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Ное 13, 2013 2:06 pm

Re: Гонче - Проблем с лаенето.

Мнениеот zoomaniak » Сря Ное 13, 2013 2:38 pm

Лаенето не може да се премахне с прости методи.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Гонче - Проблем с лаенето.

Мнениеот jmelka » Сря Ное 13, 2013 3:35 pm

И все пак...какво трябва да правя?Някаква литература по този проблем да ми препоръчате или метод?
Аватар
jmelka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Ное 13, 2013 2:06 pm

Re: Гонче - Проблем с лаенето.

Мнениеот zoomaniak » Сря Ное 13, 2013 4:44 pm

Без каишка против лаене няма да мине. Или каишка с лек наказателен метод. Като лае се самонаказва или като лае просто отваряте прозореца и вие го наказвате.

До 1 месец всички свикват, да не правят това, което не се иска от тях.

Но в България тези методи не се приемат - защото виждаш ли може да го биете с вестник, но с наказателен нашииник е жестокост :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Гонче - Проблем с лаенето.

Мнениеот meri » Сря Ное 13, 2013 5:16 pm

ами толкова имаме възможност,от 2 до 5пъти дневно,според зависи кой кога е свободен...ако имах времето бих го водила всеки ден по походи,но няма как да стане...Както вече казах ,го намерихме.Не се занимаваме с лов,но решихме да го приберем,тъй като го открихне в местност ,която почти не минава човек,умрял от глад,коремчето му се беше сплескало от глад.Не знам дали сме направили добре,тъй като не бяхме предварително запознати с породата и с нейното отглеждане.Зная,че това не е най-доброто за него,но на този етап това мога да му предоставя....


Това е написано от теб в другия форум.Има ли вероятност с кучето да са се отнасяли лошо. Връзването само е влошило проблема. Минавало ли ви е през ум, че за да прави така,може да има проблем, не само психологически, защото сте го объркали съвсем с тоя вестник, но и медицински.Когато го намерихте, водихте ли го на лекар? Предостатъчно време отделяте за разходка, не е в това проблема. Когато го разхождате, играете ли с него.
Причината за това поведение е следната: кучето не иска да стои само,още повече вързано.Ако няма друг начин, направете ограждение, където да стои,но да има колибка и не го връзвайте. Ако ще го приберете вътре,го заведете на лекар.Тази възраст,която посочвате дали е реална, да не е по-възрастно? Силовите методи като връзване, каишки за каквото и да било не помагат, а влошават нещата.

И с добро опитахме,и му се карахме,и яде бой с вестника

Голяма грешка сте извършили, това с вестника е погрешно, карането също. Намордника също не е подходящ,не го слагай,кучето се побърква още повече от него.Поведението може да се коригира но не така:
.Бяха ми казала да му се карам когато лае и да му затварям муцунката и да я стискам и да му казвам НЕ! или пък да го пошляпвам леко с вестник


Първото, което трябва да направиш е да посетите лекар, след това да го отвържеш и да промениш отношението към него.Кучето може да лае, защото се страхува само, има такива кучета, страх от самота се нарича.А ако вижда преминаващи кучета покрай къщата или хора, може да лае и по тях.А ако вие, значи не иска да стои само,което е нормално за едно куче на такава възраст, и не само.Посъветвай се и с треньор за корекция на поведението.
Когато е живял в къщата, така ли правеше. Не забравяй, че кучетата в полова зрелост могат да се дразнят и ако усетят разгонена някъде, една кастрация би решила този проблем.
Това подпишкване може да е било маркиране,нищо повече или опит за привличане на внимание,има кучета, които не понасят самотата.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Полезни животни - Съвети и още нещо