Аз не мога да го кажа!Интересуваше ме да не е прекалено голямо и да обича децата,тъй като имам малък син.
Сега обаче,месеци след като съм собственичка на куче и вече не мисля за него като за порода,а като за част от семейството си,реших да споделя опита си с хора,които може да се ориентират или вече са го направили към БИГЪЛА!
Хубаво е да четете какво ви очаква,но никой никога не е подготвен за действителността.Всичко,което прочетох беше повърхностно,слабо изразено или термини за работещи кучета,повечето от които не бях и чувала.Но когато взехме кутрето у дома,същото това пале,което беше поредния подарък за рождения ден на сина ни.Същото,което за мен и мъжа ми беше поредното скъпо изразено доказателство за любовта ни към малкия,нещата се преобърнаха тотално в обратна посока.
Това малко същество ни гледаше с очи,пълни с мъка от раздялата с майка му,толкова дълбоки и тъжни,че сърцето ти запрепусква като парен локомотив.Муцунка,устремена към теб,с надеждата,че неговото пълно с любов сърчице ще намери същото в теб.Това е момента,когато породата вече няма значение,когато спираш да се интересуваш колко голямо ще стане....
Да,звучи така,сякаш говоря за майка и новороденото й,и донякъде е точно така.И както една майка се учи да се грижи за детето си,така и собственика се учи да съжителства с любимеца си и да контролира характера му,нагаждайки се един към друг.
И след този роман,ето и същественото:
Аз имам бигъл.И аз като много четох ли четох.И се оказа,че нищо не съм прочела и още по-малко научила.
Прочетох за енергичността му,но се оказа че през деня почти нямам куче.То или беше прекалено заето с разкрасителния си сън,или с това да следи кой кога минава по улицата,висейки с часове на прозореца.Казаха ми,че бигъла бил страхлив като кутре и често не можел да спи нощем,защото го е страх от тъмнината.Да от тъмното го е страх,но за спането не съм съгласна.Достатъчна е плюшена играчка,която да замени топлината на майка му.Предупредиха ме за апетита му и да внимавам с дажбите.Лакомията му обаче граници не познава.Не си мислете че вашия бигъл ще се ограничи само с това,което сте му дали,бъдете готови за изобретателността му,когато реши че е гладно.Вратите на шкафовете не го спират,ако успее да ги докопа,следите от зъби и нокти по моите са свидетелство за това.А ако евентуално добре сте заключили или прибрали храната му,е авантюристичната му страна взема превез.Яде абсолютно всичко,от метал до плат без изключения.Обожава и плодове,противно на мнението на доста собственици на кучета,ориетира се преимно към банани и ябълки.Не отказва ягоди,киви и череши.
Подгответе се да смените покривалата на леглата си,както и да ремонтирате стените,ако го гледате вътре.Мечтата му е да изкопае проход между България и някоя по-далечна страна,по избор на клиента

Разходките също минават интересно,въпреки,че породата се води средна,ви уверявам че може да тегли не по-леко ит едно по-едро куче,стига да го реши.Телосложението на газела и добре развитата мускулатура,позволяваща му да развива висока скорост и да издържа на дълги растояния,му дава и подобаваща за тези характеристики сила.Добре е повода да не е ластичен,а сенджир.Звучи малко грубо,но всичко друго бива здъвкано,без да преувеличавам.Добре е също ако е с нагръдник,той да има възможност за разширяване,има и добре развит гръден кош,което не личи много докато е малко.
Добре криите лакомствата,защо?Казват,че бигъла е труден за обучение,неконтролируем е и често върши само това,което си е наумил.Още една грешна информация.За лакомство или друг вид храна,спокойно би ходил и по тавана.Но ако вие не му осигорите лакомствата,то само ще си ги набави,също както с храната.
Бигъла не хапе!Като всяко куче,когато си сменя зъбките го сърби.Но за него е далеч по-забавно в такива моменти да ви дърпа за крачола или да се опитва да ви краде чорапите,вместо да ви хапе по ръцете или глезените.Обожава дърпането,затова си набавете възени играчки,не е лошо да имате и от играчки-залъгалки с храна.Залъгалката ще спаси мебелите ви,когато го оставяте само.
Единственото чувство,което води бигъла е любов.За да ви достави удоволствие,да го погалите по ушичките,под муцунката или прости за едно "браво",би заело молеща поза в продължение на часове.Възползвайте се от това по време на обучението му.Не е задължително след всяка изпълнена команда да му давате лакомство-награда,гушнете го,дори се повъргаляйте малко с него,преди отново да пойскате подчинение.Тези моменти са ценни за вашия бигъл и ще ви осигурят по-голям контрол над него.А това е предимство,когато реши да направи пакост,тъй като ще се откаже от нея веднага щом го повикате за гуш-гуш.Бигъла не си пада по малкото,това се отнася предимно за развлеченията,набавете си гумени играчки,но нещо срено,дребните не са му по вкуса и просто ще сте си дали парите за нищо!Внимавайте с наелоните,самото шумолене изкарва бигъла от равновесие и следва погром.
Внимавайте с компанията,когато го разхождате.Едрите породи рядко обръщат внимание на по-малките,тъй като не ги приемат за заплаха към силата и водачеството си,бигъла обаче е на принципа "дребно съм,но не значи че не мога да те ступам".
Научете се да различавате лая му.А нюансите му са много и цветни.
От опит знам:
-къси,чести излайвания-друго куче
-къс лай съпроводен с виене-котка
-дълъг,често леко злобен,на равни интервали-натрапник,т.е. непознат човек,който вашия бигъл е взел за потенциална опасност
-гърленото виене-надушило е следа,което означава и че ще я последва,затова не е лошо да прибегнете към повода
-често лаене,на равен интервал,но без злоба-вие не го виждате,но вашето куче си е намерило приятел и изпитва желание за игра.
Идва ред на сигналите на тялото,често бигъла предпочита да си мълчи,макар да го водят за едно от най-шумните кучета,като цяло.Изглежда забавно как висящите пухчета,ушите му,се повдигат нагоре когато е развълнувано,и макар да ви се струва странно се забелязва лесно.Опашката ниско долу и отпуснатото тяло,кучето ви е с покой и в момента нищо не го притеснява,но изпъне ли задните крака,видимо напряга гърба и дишането му се учести,бъдете готови за атака.Всеки знае как изглежда куче,когато се подчинява,отпуснати тяло и опашка,главата долу ниско,това няма да го видите при бигъла.Защо?Като всяко куче с ловен инстинкт,наведената глава е нормално състояние на тялото,тъй като основната цел в живота му са миризмите.Бигъла е спокоен по неспокоен начин.Никога не е с покой напълно,дори когато спи.Аз лично съм наблюдавала,как дори дълбоко заспало,носа на кучето ми не спира да се движи и да опитва да долови и най-леката миризма.
Игрите не бива да натоварват много,но задължително трябва да са енергични,иначе ще пренесе останалата енергия у дома,а това означава погром.
Поддръжката му също е лесна.Решете го веднъж седмично,напълно достатъчно е.Къпането обаче е друго,хареса ли си миризма ще се въргаля в нея,докато не прецени,че козината му е вече достатъчно наситена с нея и си я носи у дома.Бигъла обожава водата,къпането за него е повече удоволствие и игра,отколкото хигиенично.
Обезпаразитяването също е лесно,поглъща хаповете със същата лекота,с която яде храната си.С капките против външни паразити обаче внимавайте,хубави е след като е третирано,да внимавате с овъргалването.Често след процедурата,когато трябва да се изчака капките да попият,то просто се овъргаля в близката локва или друг източник на мръсотия

Това се сетих до тук,ако имате въпроси,с удоволствие ще отговоря