[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хематом на ушната мида при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хематом на ушната мида при кучетата и котките

Хематом на ушната мида при кучетата и котките

Мнениеот meri » Чет Дек 01, 2011 5:40 pm

Хематом на ушната мида (Otogematoma) е ограничено натрупване на кръв и лимфа между кожата и хрущяла на ушната раковина.

Причини

Възниква в резултат на повреждане на съдовете,разположени на ушната мида.Основните причини за неговото формиране са синини,драскотини или ухапвания от други животни.Сърбежа и драскотините могат да бъдат причинени от хроничен отит,ушни акари или алергични реакции.
Причината за ушния хематом не винаги е ясна, но по-често се среща при породите с висящи уши. Това може да бъде в резултат на инфекции, или механично повреждане.

Хематом на ушната мида има при кучета, в повечето случаи, след заболяване на ухото. Ако кучето е имало ушна инфекция, например, сърбеж или раздразнение, то започва да чеше ухото и да тръска глава. В резултат малките кръвоносни съдове на ухото могат да бъдат повредени. Кръвта се събира в ухото под кожата и ухото се подува.

В някои случаи хематом може да възникне и в резултат на травма на ухото. Тази ситуация може да възникне при игра с друго куче или след ухапване по ухото.

Симптоми

На мястото на хематома се формира ограничен оток във вид на полусфера.Хематома е мек на пипане,местната температура може да бъде повишена,наблюдава се умерена болезненост и почервеняване.Кучето накланя глава към болното ухо,неспокойно е.Често заболяването е съпроводено със сърбеж,което може да провокира драскотините и бъдещата травматизация на ухото. Хематома може да образува белези и деформации на ухото на кучето.

Лечение

Насочено е към премахване на натрупаната кръв и лимфа.В първия етап на лечението лекаря може да предложи провеждане на пункция с последваща аспирация на съдържимото и въвеждане на лекарствени средства в кухината.Ако хематома се е образувал поради разчесване вследствие на сърбеж,трябва да обърнете внимание на лечението на основното заболяване(отит,алергия,отодекоза и т.н.),като по този начин се предовратява възникването на рецидив.

В случаите на рецидив е необходима хирургична намеса.След операцията се прилага антибиотикотерапия и местна обработка на ушната мида с антисептични препарати.Ухото се фиксира с превръзка,за защита е целесъобразно да се използва медицинска яка.Шевовете се махат 3-4 седмици след операцията.

Ако не се провеждат лечебни мероприятия,заболяването може да се развие по два метода.В първия случай кожата на ушната мида на мястото на най-голямото напрежение се пробива самостоятелно,като дава възможност на натрупаната течност да изтече.Във втория случай,натрупаната течност постепенно се разнася.Ушната мида се деформира и остава набръчкана за цял живот.

Профилактиката на развитие на хематома се заключава в предовратяване на възникването на заболяване,съпроводено със сърбеж и травматизиращо ушната мида при разчесване.С тази цел стопаните редовно трябва да оглеждат ушите на кучетата си и с помощта на специални препарати да ги обработват срещу бълхи и акари.

Дори и най-доброто лечение на ушните инфекции не винаги може да предоврати хематомите. Ако забележите, че ухото на кучето е "пухкаво" трябва да го заведете на лекар. Ако не се налага хирургична корекция на хематома, ухото ще заздравее само след време. Но това не се препоръчва, защото оставяйки непокътнат хематома, кучето ще продължава да клати глава. Ако хематома не се лекува, той ще деформира ухото.

Лечението на инфекциите на ушите също е много важно за предовратяване на повторна поява на хематом.
Ако кучето е имало хематом в миналото или е податливо на ушни инфекции, е възможно хематома да се повтори. За това ушните инфекции трябва да се лекуват навреме. Основна причина за инфекциите са възмножни алергии или хронични заболявания на ушите.

За лечение се използват няколко различни методики: аспирация и превръзка, дренаж и разрязване с дрениране и зашиване.
Аспирацията с антисептична игла и поставяне на превръзка са най-лесния и евтин начин без анестезия. За нещастие този метод рядко води до успех, но може да предизвика развитието на абсцес на ухото. За това не се препоръчва за използване. Другите два метода се провеждат под анестезия. Поставянето на дренажна тръбичка в кухината на хематома в редица случаи позволява да се реши този проблем, но след премахване на дренажа са възможни рецидиви. При този метод е задължително използването на защитна яка.
При провеждането на разрезен дренаж се провежда надлъжен разрез от вътрешната страна на ушната раковина от горната част на хематома. Хрущяла не се разрязва. Съдържимото в хематома се премахва. Надлъжните шевове се поставят от външната страна на ухото, преминават през цялата му дебелина. Надлъжното разположение на шевовете е необходимо за избягване на запушване на кръвоносните съдове, които преминават към нея в надлъжна посока. След операцията ухото остава отворено, шевовете се свалят на 14-ят ден. Задължително се използва защитна яка. Този метод гарантира 100% затваряне на целия хематом, но външния вид на ушната мида след заздравяване остава да се желае още заради фиброзата и удебеляването на ухото. Възможни усложнения- некроза на ушната мида. Предимството на този метод е в затварянето на целия хематом при минимално участие на стопанина в следоперационните грижи за животното.

Първата помощ се състои в поставянето на стегната превръзка, за да се предоврати бъдещия кръвоизлив. След това на 4-5 ден, когато се образува тромб, хематома трябва да се отвори и да се премахне цялото съдържание, след това да се постави дренаж и превръзка. Желателно е кожата да се зашие към тъканите.

Ако ухото остане отворено, ежедневно трябва да се почиства раната със спринцовка, да се премахва натрупаната течност, докато ухото не заздравее. След това ухото се деформира.
Изображение

ИзображениеИзображениеИзображение

Изображение

Изображение

ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение

Хирургично лечение.Съдържа операция, ако не можете, не го гледайте
http://www.youtube.com/watch?v=_vyncXPwyT4#t=130

http://www.vetprofy.ru/stati/sobaki/gem ... ny-u-sobak
http://www.rottweiler-digital.com/
http://vk.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хематом на ушната мида при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Авг 02, 2014 10:27 am

Лечение на лимфоекстравазат при кучетата и котките

Хематом- запълнена с кръв кухина, лимфоекстравазат- същото, но вместо кръв е запълнено с лимфа.

Тънките кръвоносни и лимфни съдове, разположени от вътрешната страна на ушната мида при кучетата и котките доста често са крехки, особено при възрастните животни, подложени на хронични възпалителни процеси или страдащи от недостиг на витамини и микроелементи. В някои случаи дори малкото механично въздействие може да доведе до разкъсване на съдовете, кръвотечение под кожата, а понякога и образуването на запълнен с лимфа или кръв джоб между кожата и хрущяла на ушната мида - лимфоекстравазат или хемолимфоекстравазат.

Хематомите на ушната мида често се срещат при кучетата с висящи уши, но могат да се срещат и при всички останали кучета с друг тип ушна мида. Това се отнася и за котките.

Причини

При повечето животни хематом на ушната мида се развива в резултат на прекалено силно тръскане на главата или хронично, постоянно драскане и повреждане на ухото. Това може да се случи веднага след къпане на животното, заради хроничен отит или алергична реакция, които причиняват силен сърбеж и възпаление. Наличието на паразити (акари демодекоза) или чужд предмет в ушната мида също могат косвено да влияят на този патлогичен процес.

Изображение

Тръскането на главата може да предизвика разкъсване на тези крехки съдове, те се пукат и изливат в околното пространство, кожата постепенно се отслойва от хрущялната тъкан. Натрупания ескудат причинява прекалено раздразнение, и животното започва да тръска глава още повече, влошавайки процеса. Ако не вземете мерки, кръвта или лимфата продължават да се натрупват под кожата в по-голямо количество, все по-силно се отслойва кожата на хрущяла и се образува голям джоб, който в някои случаи може да припокрие слуховия канал на ухото.

В някои случаи, постоянното тръскане на главата може да доведе до самопроизволно разкъсване на хематома и разпръскване на съдържимото в него навън. В никакъв случай не трябва да допускате подобно развитие.

Диагностика и лечение на хематом на ушната мида

Този проблем добре се вижда визуално и вет. лекар лесно ще диагностицира лимфоекстравазат. Ако отока на меките тъкани по консистенция е топъл, това говори за малък хематом, ако е напрегнат и горящ, по-вероятно този хематом запълва голяма част от ушната мида.

Лечението на хемолимфоекстравазат на ушната мида включва не само пермахване на отока, но и определянето на истинската причина за неговото възникване и разрешение на причините. Има няколко различни варианти насочени за намаляване на обема на хематома, и първият от тях е източване на екскудата със спринцовка и игла.

Изображение

Повърхността на хематома се обработва с антисептичен противобактериален разтвор, който не позволява на инфекцията да се разпространява, а със спринцовката се прави пробиване на кожата от вътрешната страна на ухото под ъгъл 90° или 45° и, по възможност пълното източване на съдържанието в джоба. Много често без да се изважда иглата, към нея се поставя втора спринцовка, със специален разтвор антибиотик, хормонални и противовъзпалителни препарати, които допринасят за развитието на слепващо възпаление, и се въвежда в малък обем в джоба на кухината.

Този метод има много недостатъци, най-честа последица от пробиването на стените на хематома може да бъде неговото повторно напълване, въпреки пълното източване на ескудата. Също така има голям риск от внасяне на условнопатогенна микрофлора и развитие на възпаление. Ако при пробиването на кожата от вътрешната страна на ушната раковина допълнително се повреди кръвоносен съд, в кухината на хематома е възможно образуването на съсиреци кръв и при заздравяване могат да се развият мощни и груби съединителни тъкани. Ако няма скорошно заздравяне, съсиреците трябва да се премахнат чрез масивен разрез.

Изображение

Въпреки че много вет. лекари са склонни към по-радикални мерки, като хирургична намеса, някои стопани са по-склонни да настояват за по-нетравматична манипулация, надявайки се на положителен резултат. Помнете, че само при 10-15% от животните след пробиване не се наблюдават явни рецидиви. При останалите, повторното запълване може да се наблюдава след 24-48 часа. Постоянното тръскане на главата може да доведе до активното разпръскване на кръв и лимфа по околните предмети и да ги замърси. Често проблема не се решава дори с фиксация на ушната раковина и поставяне на дренаж. Рано или късно се налага използването на хирургичен метод.

Хирургични методи за лечение

Има няколко хирургични методи за решение на проблема. Всички те включват евакуация на ескудата от хематома и поставяне на един или няколко шева за създаване на адхезия- лепливо срастване между кожата и хрущяла на ушната мида на ухото. За това се правят шевове през повредената част на ушната мида, предназначението на които се състои да се лигират повредените лимфни или кръвоносни съдове и да се попречи на бъдещото изтечение. Шевовете се оставят на мястото около три седмици за създаване на благоприятни условия за развитието на съединителна тъкан, която оказва допълнителен натиск и притиска запълването на хематомната кухина с лимфа или кръв.

Изображение

Всички хирургични методи са способни да доведат до известна степен до белези на ушната мида. Белезите не само са неизбежен, но и желателен процес, тъй като основния хрущял на ушната мида се поврежда и изтънява, а образуваните колагенови белези въпреки че не са способни напълно да възстановят функцията на хрущяла, отчасти могат да го поддържат. Колкото повече белези се образуват, толкова по-неправилна, гофрирана форма и твърда на пипане ще бъде ушната мида след заздравяване. Ако стопанина не се обърне за помощ към ветеринар, в продължение на няколко седмици или месеци, при условие, че хаметома не се разкъса по-рано, неговото съдържание постепенно се разнася, а в околните тъкани прорастват мощни плътни тъкани с белези. Това е неизбежен процес. През целия този период животното изпитва силен дискомфорт и болка, възможно е пълно изсушаване, силна деформация на ухото, като цяло.

Причини за въникане на хематом

Така както прекомерното тръскане на главата и излишната травматизация на ушната мида с предните и задните лапи е основна причина за възникване и развитие на лимфоекстравазат, първо трябва да се открие причината за сърбеж в тази област. Това е важно за диагностиката, лечението и профилактиката.

Често причина за болезненост е очевидна травма, нараняване или рана на ухото, но по-често това е инфекция или силна алергична реакция. Ухото на животното се разглежда с отоскоп; съдържанието на ушната мида се почиства и малко количество от него се изследва под микроскоп за бактерии, дрожди или акари. Трябва да се разглежда всяка от тези причини за диагностика на лимфоекстравазат, тъй като всяка от тях причинява раздразнение на нежната кожа на слуховия канал.

При откриване на специфична микрофлора трябва веднага да се определи чувствителността към антибиотици и противогъбични препарати, ако е открита акарна инвазия, трябва да се разработи схема за акарицидна обработка на животното, причиняваща най-малко раздразнение на слуховия канал.

Ако корените на този проблем са алергична генеза, т.е. ако е възможно, е желателно да се установи от какво може да се развие. При откриване на нейната причина трябва да се изключи този алерген, било то фактор от външната среда, или фактор, свързан с храненето.

Особено внимание трябва да се отдели на кучетата с дълги уши. Важно е редовно да ги оглеждате и почиствате, за да остават чисти ушната мида и слуховия канал и да не бъдат влажни. Това пречи на застойното явление в тях и размножаването на условно патогенна микрофлора. След къпане и хигиенни процедури ухото трябва да се изсуши.

Изображение

Изображение

Изображение

http://vetpraktika.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии

cron