Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да помогнем на страхливото куче

Как да помогнем на страхливото куче

Мнениеот meri » Нед Яну 11, 2015 1:40 pm

Вашето куче е прекалено страхливо? Страхливостта може да стане в резултат на лошо отношение в миналото, недостатъчна социализация или това, как се отнасяте с кучето. По-честите разходки с него могат да помогнат на животното да се чувства по-добре и да не се страхува в компанията на хората и другите кучета. Ето някои съвети за това, какво да направите, за да се чувства сигурно вашето страхливо куче.

1.Не съжалявайте кучето.
Вие имате много общо и се грижите за него, но опитите да предпазите кучето от някои ситуации за жалост не водят до нищо добро. Освен това, кучетата усещат емоциите, съжалението от ваша страна ще изглежда като слабост. Кучето ще се чувства по-сигурно, ако знае, че има силен стопанин, който може да защити.

Изображение

2.Не трябва да ласкаете или да говорите на кучето нещо с приятен глас.
Това е все едно, ако кажете :" Всичко е добре, ти правиш добре, че се страхуваш", това само ще затвърди страхливостта в кучето. Ако кучето се държи прекалено страхливо, по-добре го игнорирайте. Ако не поощрявате кучешкия страх, вие ще му позволите да се отърве от този недостатък.

3.Избягвайте заплашителните действия.
За пример, не гледайте постоянно кучето и не поддържайте продължителен контакт с очите, то може да се изплаши, да избяга или да се скрие. Останете колкото се може по-спокойни, дори ако се опитвате да избавите кучето от страхливостта.

- Вашето собствено поведение има значение- дръжте се позитивно, щастливо и отпуснато. Така ще успокоите кучето. Никога не крещете на кучето и не разговаряйте със злобен глас.

4.Махнете кучето от неговото "безопасно място".
Всяко страхливо куче има място, където се чувства най-безопасно. Това може да бъде място до оградата, място, където се крие, скришно място, откъдето може да наблюдава наоколо, или място, където не го виждат другите. За да започнете процеса на отърваване от страхливостта, трябва да махнете кучето от това място.

- Поставете повод на кучето и плавно, но решително го изведете от това място.

- Изключително важно е да не показвате съжаление: трябва да махнете кучето от това място меко, но уверено. Когато го направите, позволете на кучето да се върне на мястото.

- Почакайте 10 мин. и отново го махнете от там.

- Тази практика ще помогне и вашето куче ще престане постоянно да се връща на своето безопасно място.

- Внимателно следете да няма агресия към вас. Ако все пак се случи, не позволявайте на кучето да ви ухапе.

Изображение

5.Отидете на разходка.
Упражненията с кучето позволяват да се достигне неговото естествено състояние, когато то по-добре ще се поддава на въздействие. Помнете, че кучето трябва да върви редом, спрете го или дръпнете повода, ако върви пред вас.

6.Определете обхвата.
Решете какво е позолено на кучето, и какво не. Ако кучето наруши правилата, коригирайте го с движение на ръката или командата НЕ. Но никога не бийте кучето, това може да неутрализира ефекта на месеци обучение. Помнете, че силовото действие може да напомни на кучето неприятното минало, за това предпочитайте добрината и позитивността, а не силовия метод на обучение.

- Човек по-добре да промени поведението си, например, да седне пред кучето, за да покаже, че нищо не го застрашава, а просто се интересува от него.

Изображение

7.Зарадвайте кучето.
Ако животното се намира в подходящо настроение, дайте му нещо вкусно. Това ще позволи да ви асоцира с нещо хубаво, но това ще покаже на кучето, че добрите събития произлизат от това, когато то не изпитва страх.

- Това включва и похвала. Но трябва да казвате "добро куче" само тогава, когато то направи нещо уверено и правилно.

Изображение

8.Постепенно, но редовно имитирайте ситуациите, в които кучето усеща страх.
Ако се страхува от определени хора, опитайте да установите връзка между кучето и този човек. Правете го бавно, защото кучето се нуждае от време, за да свикне:

- Първо, преценете как се държи този човек. Има ли прекалено силен и рязък глас? Има ли агресивна и тежка походка? Или този човек държи в ръце някакви инструменти?
Помолете го да не прави нищо, за да не изплаши кучето.

- Използвайте техниките за притъпяване на чувствителността между този човек и кучето. Нека човека да храни, разхожда или да играе с кучето редовно. Започнете само с няколко минути взаимно присъствие на човека и кучето, след това увеличавайте времето. Нека човека се въздържа от зрителен контакт с кучето. Ако неговото тяло е голямо на размер, нека седне до кучето, а не да стои над него. Така кучето ще се страхува по-малко.

- След известно време вие трябва да се върнете към първия етап и да не съжалявате кучето. След всеки признак на неправилно поведение вие трябва да игнорирате кучето, да не играете и да не го ласкаете. Кучето трябва да свикне, че другите хора също са част от живота, и то трябва да се отнася към тях положително.

- През това време се уверете, че този човек няма да изисква нищо от кучето, а само ще моли кучето да не бъде наказано за неизпълнение.

- Кучето ще свикне с този човек, ще престане да се страхува от него, ще се радва да играе с него, да получава храна и да ходи на разходка.

9.Ако вашето куче се притеснява в присъствието на други кучета, намерете най-дружелюбното куче за начало на обучението.
Запознайте кучетата и следете как се държат. Всеки път се срещайте, нека кучетата провеждат колкото може повече време заедно. Поощрявайте кучето за правилно поведение, но го игнорирайте след всяка проява на страх. Когато вашето куче престане да се страхува от другото куче, разгледайте възможността да го запознаете и с други кучета.

- Разгледайте възможността да запознаете кучето с други кучета по време на обучение за послушание или спортни тренировки.

10.Гледайте страха да не се върне в бъдеще.
Когато кучето свикне да се страхува в отговор на нещо, този навик към него ще се върне. Следователно, по-добре да пресечете това още в самото начало, за да не се развива това чувство. Ако кучето живее в дом, където всички го обичат, всичко трябва да бъде добре, но вие не можете да контролирате всичко, което се случва с него извън дома. Така че бъдете готови да помогнете на кучето да преодолее страха в съответните ситуации.

Съвети:

- Другото уравновесено куче ще може да помогне на вашето изплашено куче да преодолее страха, то ще му покаже как трябва да се държи, и ще му покаже от кои хора не трябва да се страхува.

- Много прекалено страхливи кучета някога са преживели лошо отношение. Не трябва да разглеждате такива кучета като "обидени", от вас се изисква спокойно и уравновесено поведение. За да отървете кучето от страха, не трябва да го съжалявате или утешавате.

- Ако вашето куче е много страхливо, се препоръча да се обърнете към професионален зоопсихолог за съвет.

Предупреждения:

- Ако кучето атакува или се опитва да ви ухапе, веднага се обърнете към професионалист. Не трябва да се опитвате да превъзпитавате такова куче самостоятелно.

- Не трябва да държите страхливо куче и дете в един дом. Ако имате деца, въздържайте се да взимате прекалено страхливо куче.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10368
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae