Здравейте на всички.
След по-малко от месец ще си имам куче,но се оказа че ще остава само по-дълго от предвиденото. Всичко започна през зимата,когато в най-големия студ намерихме една гладна и мърлява пекинезка близо до работа. Решихме че е изгубена и разлепихме обяви. Тъй като бяхме на квартира и чакахме да се завърши апартаментът ни не можахме да я задържим,въпреки че с приятелката ми много искаме куче. Оставихме я при една съседка с много увещания докато си я потърси някой. Само че скоро се оказа,че кучето е бременно(баща неясен),а никой не го търси. Оказаха се 3 паленца. Женицата се оказа прекрасен човек и реши да вземе майката.Женското "спазарихме" за родителите на село и ни останаха две мъжки. Едното веднага го запазихме за нас,тъй като ужасно много искаме животно,а на третото почти сме уредили дом. Дотук всичко прекрасно - готвихме се,определихме задълженията,кученцата се родиха и се случи нещо хубаво,но непредвидено. Моята приятелка получи покана за специализация в Япония за цяла година,която няма как да откаже. Аз твърдо съм решил да си изпълня обещанието към съседката и да взема едно от кучетата,но тук идва големия проблем. Приятелката ми заминава след седмица,а аз работя на 8 часов работен ден . Ако тя беше тук кучето щеше да седи само най-много 2-3 часа,тъй като нейните смени започват много рано и към 12 си е вкъщи вече. Аз много рядко излизам преди 10-11. Шефовете се бяха съгласили да ми дават късни смени,докогато сам искам - и без това никой не ги харесва. Сега,обаче кучето ще седи по 8-9 часа само в работните дни и не знам как да се справя. Не мога да си позволя някой да го разхожда,нямам съседи,които да помоля (нови сме в блока и хората са подозрителни към нас все още),а доколкото знам първите дни през час-два трябва да се води да си върши работите. Нямам проблем да взема лятната си отпуска сега - шефовете се съгласиха,та 2-3 седмици са избутани. След това обаче не знам какво да правя. Някакви идеи?
Това да го държа в банята докато съм на работа ми се струва ужасно,дори и ако застеля с чаршафи или други постелки. Приготвени бяхме за инциденти,но идеята беше,че тези инциденти ще са за кратко (два-три месеца),докато животинчето се научи да стиска,докато го изведат навън. Сега планът се променя изцяло. Ако го науча да си върши работите в банята (пелени на пода,например) после мога ли да го науча да ходи само навън? Колко време според вас е нормално едно пале да седи в клетка само? Не мога да го оставя при съседката,жената е възрастна и няма да може да се грижи за още едно куче допълнително. Със сигурност ще го прибера и ще го гледам,въпросът е какво да направя,че да е добре и на него и на мен.
Надявам се да получа съвети.