[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при морските свинчета- 2 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при морските свинчета- 2 част

Заболявания при морските свинчета- 2 част

Мнениеот meri » Пет Апр 25, 2014 6:40 pm

Скорбут

Недостиг на вит. С или неговата липса причинява заболяването скорбут, което води до нарушение на синтеза на колагена, и съединителната тъкан губи своята здравина. Свинчетата не са способни да синтезират собствения си вит.С. При тях липсва ензима глюконолактон оксидаза, който участва в синтеза на вит. С от глюкозата. Т.е. те не могат да произвеждат свой собствен вътрешен вит. С и се нуждаят от пожизнено постъпване на екзогенен вит.С с храната.

Ако морските свинчета не получават постоянно с храната достатъчно количество аскорбинова киселина, то нейните запаси в организма бързо завършват, което води до проблем със съсирването на кръвта и продукцията на колаген- важен протеин за здрава кожа и стави. Намаленото ниво колаген може да причини кръвоизливи под кожата, в мускулите, мозъка, червата.

Симптоми:

- подуване на двете лапи подред;
- скачат като зайчета, дърпат едновременно и двете задни лапи;
- куцота;
- затруднено или предпазливо ходене;
- подуване на ставите;
- слабост, нежелание да се движи;
- влошаване качеството на кожата и козината;
- намален или загуба на апетит и тегло;
- възможна диария;
- общо болезнено състояние.

Изображение

Лечение

Ако проблемът е изключително в дефицита на вит. С, то това заболяване е обратимо: подкожни инжекции с вит.С.

Имайте предвид, че някои от симптомите могат да показват други сериозни заболявания. Ако при вашето свинче се наблюдават някои от описаните, не смятайте, че това е само недостиг на вит.С и ще бъдете в състояние да осигурите сложното лечение на тежкото заболяване, след посещението при лекаря. Трябва да осигурявате адекватно количество вит.С с храната.

Дефицитът на вит.С може да бъде вторичен по отношение на други проблеми. Например, при дентални проблеми, свинчето губи тегло и не яде, не може да получава необходимото количество вит.С. Само ветеринар след преглед и изследване ще изпише лечение.

Здравото свинче трябва да получава с храната 10 мг вит.С на 1 кг тегло на ден, бременните по 30 мг/кг. За болните свинчета тези дозировки зависят от различни фактори, за това ако в състоянието на свинчето има някакви отклонения, трябва да го заведете на лекар.

Не трябва да използвате комплексни поливитамини като постоянен източник на вит.С, дори ако е предназначен за свинчета, защото можете силно да предозирате другите витамини, което да се окаже вредно.
***********************************************************************************************************************************************************

Хрипове

Трябва да огледате носа на свинчето, за да се уверите, че няма хрема. Хрипове също могат да възникнат при простудни заболявания. При пневмония също може да има хрипове и да няма хрема. Свинчето може да отказва храна. За да се уверите, трябва да посетите ветеринар. Той задължително трябва да преслуша свинчето, да направи рентген, да провери сърцето, защото причината за хриповете може да бъде свързана със сърцето.

При хрипове трябва да проверите корема за подуване. Това се прави с помощта на палпация или рентген. Хрипове възникват и поради натрупани газове в корема. Достигат диафрагмата и пречат на нейното нормално движение.

Ако е проведено изследване и всичко е наред, не трявба да изключвате алергия към прах. Възниква от прашно сено, пълнител, килими, меки играчки и др. Изразява се в кихане, хрема, може да има прозрачни секрети от носа, подуване на ушите и дори пристъпи на задушаване. Веднага заведете животното на лекар. Подобна алергия не се лекува.
Ако вашето свинче има алергия, трябва да смените стърготините, дървесните гранули с пеленка, царевичен пълнител. Да почиствате по-често и да премахвате прахта и мръсотията от сеното.

Хриповете могат да бъдат и от наднормено тегло. Възрастното свинче тежи средно 1 кг +/- 200 гр. Трябва да сте сигурни, че храните правилно свинчето, няма забранени продукти, и свинчето се движи достатъчно. При подозрение за затлъстяване, трябва да направите УЗИ на черния дроб.
************************************************************************************************************************************************************

Полидактилия

Анатомично отклонение, характеризиращо се с голямо количество пръсти на лапите, повече от нормалното (нормално има 4 пръста на предните лапи и 3 на задните). Според някои резултати може да се получи от инбриндинг. По-добре се обърнете към ветеринар, за оценка на пръстите, кръв, присъствие на фалангите, целостта на лапата, и безопасно премахване в клиниката.

Можете да премахнете самостоятелно пръста, ако той се държи на кожата, както на снимката. Премахването се извършва с ножица. Задължително обработете мястото с антисептик преди и след процедурата.
Оставането на такива пръсти заплашва с постоянни травми.

ИзображениеИзображение

Не трябва да пипате пръсти, които са прикрепени плътно към лапата. Излишните пръсти не пречат на свинчето.

Изображение
************************************************************************************************************************************************************

Урина

Свинчетата притежават такава физиологическа особеност на обмяна на веществата като кристалоурия- особено преработване на калция, при което той се отмива от организма с урината (заради тези съединения урината е бяла, мътна и при изсъхване оставя след себе си прахообразни следи).

Изображение

Урината също може да бъде прозрачна, жълта, оранжева, розова, кафява, защото лесно се пигментира. За това не е задължително да храните свинчето с цвекло, моркови или други ярки зеленчуци. Това е такава реакция на организма, която не се дължи на оцветяващ пигмент на самия продукт, който давате. Често урината придобива нов нюанс с въвеждането на нов продукт в диетата, а също заради изобилието на различни треви.

Урината придобива оранжев цвят вследствие на оксидация.
Лекарствата също могат да оцветят урината в червен или кафяв цвят.
Някои породи дървета използвани в стърготините могат да дават розов оттенък при намокряне.

Когато урината е оцветена равномерно, без примеси, капки кръв- е нормална.

ИзображениеИзображение

Кога трябва да се обърнете към лекар?

- Капки червен цвят в равномерно оцветена урина- това е кръв. Свинчето веднага трябва да се заведе на лекар. Повявата на кръв в урината може да свидетелства за инфекция на пикочните пътища, камъни и пясък в пикочния мехур, проблеми с репродуктивната система (инфекция на матката).

- Не е нормална урина, в която утайката се вижда с невъоръжено око (след изсъхване на мястото на урината остават прахообразни следи- това е нормално, отклонение от нормата са непосредствено малки песъчинки, които се виждат в урината) и с примеси на кръв.

ИзображениеИзображение

- Силната миризма на урината може да бъде признак за обезводняване или инфекция на пикочната система.

- Гъстата урина със слуз може да бъде признак на инфекции.

- Честото уриниране на малки порции, мокър корем и задник.

- Липса на уриниране.

- Болезненост при уриниране.

- Свинчето издава звуци по време на уриниране или дефекация.

- Пареза на тазовите крайници.
*************************************************************************************************************************************************************

Кожен (кератинов) "рог"

Кожен "рог" се нарича доброкачествено туморно образование. Понякога неправилно се нарича "мазол". Не се образува при всички, предполага се дори предразположеност към онкозаболявания (предимно лимфната система). Опасен е в преродено злокачествено образование, а също с възпаление, може да причини мъчителна болка на животното при опит да го премахне или травмиране, ако не се изреже силно изпъкналата част (има опасност да се закачи за решетката или да врасне в тъканите).

Изображение

Изображение

Вероятността от образуване на кожен рог е свързана само косвено с качеството на постелката. Може да се образува само при отглеждане както на твърд, така и на мек материал. По-голямата част, на твърда постелка кожният рог се образува при намален имунитет на кожата, на мръсна постелка, при възпаление на лапите и др.

ИзображениеИзображение

Лечение няма. Ако пречи на свинчето може да се изреже внимателно. Мазането с крем не помага.
*************************************************************************************************************************************************************

Изгризване на козината

Случва се свинчетата да започнат да си гризат козината.

ИзображениеИзображение

Подобни пристрастия могат да свидетелстват за много причини:

- недостиг на минерални вещества;
- недостиг на влакнини;
- при изкуствено хранене;
- заболявания, болка;
- скука, поведенчески нарушения, провокирани от единично отглеждане, малка клетка;
- нервозност, дискомфорт, водещ до стрес. Тук има много причини, на които стопанина не отдава значение. Това е шум и силни звуци в помещението, ако клетката е близо до телевизора. Голяма скупченост на животни. Дразнител може да е друго животно в дома. Често гушкане, къпане, пристигане на ново място, смяна на местоположението на клетката, неразбирателство със сродниците. Отглеждане в една клетка с други видове животни;
- по време на бременност или след раждане (причини могат да бъдат стрес, недостиг на хранителни вещества, теснота);
- козината може да пречи на животното, от това често страдат дългокосместите свинчета, тогава може да ги подстрижете с машинка или ножици.

Във всеки случай това не е нормално и трябва да търсите причината. Ако откриете дразнителя и го премахнете, свинчето ще спре да си гризе козината и тя ще порасне отново.
*************************************************************************************************************************************************************

Възпаление на половия орган на мъжкия

Причини: може да възникне поради замърсяване на препуциума, козина, намотана на члена, друг боклук, който пречи на възможността пениса да заеме правилно положение, заради отглеждане на мръсна постелка, при повреда и др. Изпадането на члена се случва при мъжки, намиращи се в едно помещение с женска.

Симптоми: члена не се прибира, деформира се, на него се появяват 2 "мустака". Може да се наблюдава повишаване на температурата, оток, ескудат, придобиващ гноен характер. Козината наоколо се слепва.

Изображение

Изображение

Почервеняване и оток от намотана козина и трева
Изображение

Какво да правите?

Отдръпнете кожичката, извадете члена, изчистете мръстоията, секрета, махнете намотаната козина. Промийте члена с антисептик и намажете с тетрациклинова маз.
"Изправете" члена, издърпайте кожичката.

Нормален член
Изображение

"Мустаци" има при всички мъжки свинчета, в никакъв случай не се опитвайте да ги премахнете. Те не се виждат, дори когато пениса е изваден. Когато пениса се възпали, те се виждат.

Изображение

Изображение

Изображение

Предназначението на "мустаците" не е известно. Предполага се, че те играят някаква роляа по време на полов акт.

ИзображениеИзображение

Как да го избегнете?

- да провеждате редовен оглед;
- да премахнете женската от областта на миризмата;
- при дългокосместите козината около члена се подстригва в кръг;
- да се отглеждат на чиста и суха постелка.

Какво ще се случи, ако не обърнете внимание на време?

Не се надявайте да изправите члена, там и ще си остане. Може да изпада редовно. Трябва да мажете и изправяте члена по няколко пъти на ден и да не допускате преизсъхване и изпадане отново. Ще трябва да правите така няколко месеца.
Не трябва да позволявате на члена да преизсъхва, иначе ще протече некроза на тъканите на органа.

http://msvinkadoma.wordpress.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при морските свинчета- 2 част

Мнениеот meri » Пет Апр 25, 2014 9:12 pm

Хейлит (гъбички върху устните, зъбите)

Симптоми: пукнатини, корички на устните от жълтеникаво до кърваво-червен цвят. На зъбите кафяв, жълтеникав или зелен налеп. За зъбите -тъмно натрупване. Не трябва да се бърка със заседнала храна!
Изображение

http://msvinkadoma.files.wordpress.com/ ... ngrind.jpg

Причини: основната причина е понижен имунитет, който може да е причинен от стрес, оскъдна диета, лоши условия на отглеждане.

За появата на хейлит влияят:

-дефицит на незаменимите мастни киселини;
- недостиг на вит.С, А, пантотентова киселина(витамин от групата В);
- злоупотреба с продукти, съдържащи много киселини, прекалено добавяне на синтетичен вит. С в храната, често разпояване на аскорбиновата киселина;
- подкиселяване на урината (заради храна, богата на захари), излишък на дрожди в изпражненията(заради неправилно хранене);
- заразяване с отделни видове акари, които гнездят в небцето на свинчето;
- към повредената кожа на устните води замърсяването на клетката, пластмаси, ухапвания в битки, появилите се рани се заразяват с гъбички, вируси, бактерии, които способстват възпалението.

Заблуда е това, че гъбичките на устните и зъбите се появяват от изобилие сочна храна. Това не е така. Липсата на разнообразна сочна храна като източник на витамини и следователно поддържане на имунитета на необходимото ниво за резистентност на патогените, води до образуването на подобни проблеми. Както по-дълготрайния имунитет може да отблъсне гъбичките, вирусите и бактериите, дори ако те са успели да попаднат в пукнатините.

Как се лекува?

В никакъв случай не го изтръгвайте, ще порасне отново. За лечение на устните можете да използвате всяко средство: Лоринден С, Клотримазол, Кандид, Панолог, Ивамерол. При голямо заразяване може да помогне Бепантен. Препаратите се нанасят 2-3 пъти на ден в малко количество. При гъбични заболявания на кожата и лигавиците, особено при поражения на дрождоподобни гъби от рода Candida, добре помага Нистатин. В случай на локализация на акарите помага Ивомек. Преди прилагането на препаратите се запознайте с инструкциите за употреба.

Преди нанасяне на мазта се използва антисептик- Хлорхексидин, Мирамистин, Октенисепт, отвара от лайка.

Гъбичките на зъбите се обработват изключително със "Кандид за устна кухина", 2 пъти на ден. За гъбичките на зъбите не трябва да се прилагат мехлеми и средства за външна употреба. За обработка препарата трябва да се извади с клечка за уши, така че да не тече, и да се намажат внимателно зъбите.

Изображение

Какво може и какво не трябва да се дава в този период?

По време на гъбичките не трябва да давате цитрусови, плодове и домати. Сено, покълнал овес, зеленина, зеленчуци, клони- може.

Трябва да включите семена, съдържащи незаменимите мастни киселини. Например, почистено слънчогледово семе, 3-4 семки в седмицата, семена от лен, половин чаена лъжичка в седмицата. В случай на липса на семена, можете да добавяте капка от сусам или ленено семе върху парче сочна храна. Благодарение на това кожата бързо заздравява.

Само подобряване с храненето не е достатъчно в борбата с гъбичките, бактериите и вирусите. Често са необходими препарати с антибиотици, антибактериални или противогъбични мехлеми. Изборът на препарат с действащо вещество зависи от поставената диагноза, ако е била взета проба за анализ.
*************************************************************************************************************************************************************

Липом

Често се среща при свинчетата. Особено са подложени възрастните животни и животните с наднормено тегло, причините за което е неправилното хранене (изобилие на суха храна, храна с голямо количество захар), слабоподвижен начин на живот (малка клетка, не излиза на разходка). Което води до нарушение работата на черния дроб и жлъчния мехур. Липомът е кожен тумор. В случаите на преобладаване на мастна тъкан липомът има мека консистенция, а при голямо количество съединителна тъкан- плътна. По-рядко се срещат дифузни липоми, лишени от съединителна капсула. Могат да се срещнат на всяко място, където има мастна тъкан, и по-често са доброкачествени.

http://msvinkadoma.files.wordpress.com/ ... b8d0ba.jpg

Липомите са безболезнени и при малки размери не причиняват неудобство. Именно за това стопаните пренебрегват посещението при ветеринаря.
Първо, може да се разрасне, въпреки че е характерен бавен растеж, но периодично може да се наблюдава неговото бързо увеличение. Той расте независимо от теглото на животното и дори при неговото намаляване продължава да се натрупва мазнина.
Второ, стопанина може да приеме погрешно липомът за по-сериозен тумор- киста или злокачествен тумор.

Как да го разпознаем

Само във ветеринарна клиника. Освен външния преглед, лекаря трябва да направи точни изследвания за поставяне на диагноза. Биопсията включва въвеждане на игла с поставена на нея спринцовка в тъканта на липома и вземане на проби клетки на предметно стъкло за цитологично изследване под микроскоп. За откриване на липоми, разположени в ретроперитонеалното пространство и гръдната и коремна кухина се използва УЗИ, рентгеново изследване и компютърна томография. Рентгенът също може да помогне да се определи има ли метастази. В отделни случаи за уточняване на диагноза може да бъде необходимо хистологично изследване на материал след премахване на липома.

Лечение

Медикаментозното лечение не е ефективно. Може да се премахне само хирургично. Но не винаги ветеринарите смятат оперативната намеса за целезъобразна. Ако липомът е доброкачествен с малък размер, по-скоро лекаря ще ви предложи наблюдение. При растеж на тумора, по-често препоръчват оперативна намеса, защото когато расте може да засегне нервните окончания в тъканите, което провокира болка и дискомфорт.

При злокачествен липом се препоръчва еднозначно хиругично премахване. В тежки случаи и при наличие на метастази след операцията се назначава курс хумиотерапия.

Опасността от самолечението

Не е безопасно да лекувате липом с народни средства или да се опитвате да го премахнете. Лосиони и компреси са безполезни, дори могат да провокират раздразнение на епидермиса и инфектиране. Опитите да отворите липом с игла и да изтеглите съдържанието са още по-опасни. Така може да внесете не само инфекция, но и да провокирате разрастване на тумора и неговата мутация в злокачествен тумор.

Колко е сложна операцията по премахване на липом


Липомът е заобиколен от капсула и слабо снабден с кръвоносни съдове. След дисекция на кожата над тумора, лекаря внимателно ще го отдели от околната подкожна тъкан. Липомите не кървят. Може да се наложи превръзване на основния кръвоносен съд. След премахване на тумора хирурга може да зашие образуваната кухина.

http://msvinkadoma.wordpress.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при морските свинчета- 2 част

Мнениеот meri » Пон Юни 16, 2014 12:56 pm

Топлинен удар

За работата на органите и обмяната на веществата в тялото на свинчето трябва да има определена температура- 27,5 - 39,5 С.
За разлика от човека, свинчетата не се потят и не могат да регулират ефективно телесната си температура. От излишната топлина свинчето се избавя чрез ушите и лапите- участъците лишени от козина. Те стават много горещи. При силна горещина това е недостатъчно, за да намали телесната температура, тъй като повърхността на ушите и лапите в съотношение с целия организъм са прекалено малки. Гъстата козина също пречи на загубата на топлината.

Причини за топлинен удар могат да бъдат:
- горещина и задух в жилището;
- преки слънчеви лъчи и липса на възможност да се скрие;
- транспортиране на свинчето в автомобил, автобус, влак и др.
- дехидратация на организма, ако свинчето получава недостатъчно влага.

Признаци на топлинен удар:
- загуба на апетит;
- слюнотечение и секрет от носа;
- внезапно става като "парцал"/ много лежи;
- тежко, възможно с хрипове дишане;
- ушите и лапите на пипане са горещи, а в помещението където се намира- е много горещо.

Топлинен удар- не е задължително да бъде в резултат на преки слънчеви лъчи.
Може да настъпи, ако в стаята е горещо и задушно.

Ако имате основания да предполагате, че е именно това, направете следното: намокрете главата, ушите и лапите на свинчето с хладка вода(на мъжките и тестисите). Към първите три поставяме лед, завит в тънка кърпа. Гръдния кош не трябва да се мокри/ охлажда, защото се получава пневмония. Само ушите, главата и лапите. Козината не трябва да се мокри- това създава парников ефект. Може да завиете свинчето с напоена в студена вода кърпа.

В аптечката за всеки случай трябва да имате: Преднизолон, Фуросемид/ Лазикс, Сулфокамфокаин. Дозировката зависи от състоянието на животното, средно 0,1 мл на килограм. Преднизолон и Фуросемид могат да се инжектират само подкожно и интрамускулно, а Сулфокамфокаин- само подкожно.

В никакъв случай не инжектирайте разтвори (физраст, глюкоза и др.).Свинчетата много бързо се подуват, в тази ситуация отокът на белите дробове не може да се купира, за това разтворите ще бъдет смъртоносни.

Възможно е свинчето да се нуждае от кислород. Той се продава в аптеките- това е или балон с маска и тръба, или кислородни възглавници. Не е лошо да имате запас, за всеки случай. Ако свинчето диша тежко, чуват се хрипове в белите дробове, лигавиците са сини- е необходим кислород.

Проблемно е свинчето да се транспортира в горещините, особено с топлинен удар. Ако състоянието се влошава, поискайте консултация по телефона или извикайте лекар у вас. НЕ търсете съвети по форумите- докато чакате отговор, който не се знае дали ще бъде правилен, ще загубите свинчето.

При топлинен удар общата температура на свинчето може да бъде нормална, така че не се ръководете от термометъра. Статистика за морските свинчета няма. Това е обичайния ред на действие при топлинен удар за всички животни, различава се само дозировката. В някои клиники вместо Преднизолон инжектират Дексаметазон, вместо Сулфокамфокаин- Кордиамин. Преднизолона е за предпочитане, защото действа по-бързо, което в случаите при свинчетата е много важно. Сулфокамфокаинът също работи добре, за това е препоръчителен.

Това са действия, позволяващи веднага да се купират последиците на топлинния удар, първа помощ. Ако са произведени навреме, не трябва да инжектирате нищо повторно. Особено, ако осигурите прохлада. Бъдещите мерки се съгласуват с вет. лекар, защото ако това не помогне, значи сте забелязали прекалено късно и сами нищо не можете да направите. При отсъствие на всякаква помощ при топлинен удар протича пълно нарушение на кръвообращението. Свинчето губи съзнание, дишането спира.

Може да предовратите топлинния удар по следния начин:
- поставете клетката на сянка;
- над клетката може да окачите напоена във вода кърпа;
- проветрете стаята, но не създавайте течение;
- свинчетата с дълга козина може да се подстрижат;
- осигурете чиста вода и сочна храна;
- избягвайте пътуване в жегите, ако това е неизбежно, в транспорта температурата трябва да бъде 20-22 С;
- в клетката може да поставите няколко замразени бутилки с вода, завити с кърпа;
- може да поставите студени керамични плочи в клетката.

http://msvinkadoma.wordpress.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при морските свинчета- 2 част

Мнениеот meri » Пет Авг 07, 2015 3:14 pm

Крива шия

Симптоми:
свинчето накланя глава настрани.

Изображение Изображение

Причини: кривата шия може да бъде причинена от бактериални инфекции на средното ухо. Ако инфекцията на средното ухо е прогресирала и преминала на вътрешното ухо. Крива шия може да възникне на фона на респираторна инфекция (като вторично заболяване). Въздействието на някои токсини, такива като тежки метали и инсектициди (противопаразитни препарати, лошо измити хранителни продукти), могат да причинят крива шия. Неврологичните заболявания, такива като инсулт, тумор на мозъка, или травма на главата или шията могат да доведат до крива шия. Абсцесите в областта на челюстите могат да доведат до подобно заболяване, а също на бузата или в областта на шията.

Лечение: зависи от поставената диагноза.

*****************************************************************************************************************************************************

Почерняване на резците

Почерняването на резците се среща по принцип при всички гризачи.

Причини:

1.Различните продукти могат да оцветят зъбите.

2.Кариес. Ако диетата на свинчето се състои от богати на захар и нишесте храни (суха храна), към която организма свинчето не е приспособен (обмяната на веществата не е приспособена към преработването на голямото количество захар и нишесте), то организма на животното рано или късно показва за това.

Свинчетата не ядат зърнени храни, за това тяхната обмяна на веществата не подразбира преработването на захари. Огромното количество захар, което се съдържа в сухата храна, може да доведе до претоварване на инсулиновата система. Резултатът е диабет. Захарта води до процес на ферментиране в червата и с това е свързано възпалението. Нарушава се транспортирането на хранителните вещества в лигавицата на тънките черва. Свързаните с процесите на ферментирането възпаления в дебелото черво могат да доведат до прекалено дефекиране във водата във вид на диария. Това води до обезводняване. При нарушената обмяна на веществата всички отровни вещества от околната среда спокойно се заселват в тялото.

Постоянните растеж на зъбите също се осигурява от правилния обмен на веществата. Ако той е нарушен, зъбния емайл става по-тънък. Пробивът в обмяната на веществата може да доведе до това, че вместо калций за растежа на зъбите като "строителен материал" могат да се използват същите отровни вещества, които сега лесно проникват в организма, отровен от неправилната диета.

Последици- чупливи зъби с пореста повърхност, която предоставя отлични условия за размножаване на бактериите.

Задните зъби не са подложени толкова силно на бактериалното поражение, защото именно тези зъби са задействани интензивно в дъвченето на храната. Това действие буквално почиства бактериите от зъбите. Резците практически не са задействани в дъвченето, защото представляват прекрасна мишена за бактериите. Зъбите почерняват, израстват също черни на цвят, и се чупят при най-малкото натоварване.

Промяната на диетата с храна, съдържаща минимум захар и нишесте, помага за нормализирането на обмяната на веществата и следователно за здравия растеж на зъбите. Може да са необходими месеци, за да се нормализира всичко.

3.Още една причина за потъмняване на зъбите- отлагането на молекулярен флуор в емайла на зъбите. Под въздействието на флуора зъбния емайл става порест- отново мишена за бактериите, които се заселват в образуваните пори и започват усилено да се размножават.

Не само флуор, но и сребро, олово и други тежки метали могат да доведат до разрушаване на зъбния емайл. Водопроводната вода съдържа всички тези вещества. Силициевия двуокис и желязото обратното, пречат на този разрушителен процес.

*****************************************************************************************************************************************************

Киста на яйчниците

Киста- това е образование във вид на мехур с течност или полутечно съдържание, възникващо в структурата на яйчника и увеличаващо неговия обем няколко пъти.

Причините за възникването на кисти на яйчниците не са установени окончателно.

Образуването на кистите няма никакво отношение към :"свинчето не е раждало никога". Не съществува проблем, който е обусловен от тази причина. По-скоро обратното. Ако чуете такова заключение от вашия ветеринар- тръгнете си веднага. Квалификацията на такъв "специалист" е под съмнение.

Кистозните образования на яйчните се откриват при 76% от женските на възраст от 18 месеца до 4 години. Кистите възникват спонтанно и достигат диаметър 0,5- 7 см, увеличават се на размер според стареенето на животното. Кистите могат да бъдат единични или множествени, кухината е запълнена с прозрачна течност. В повечето случаи се засягат и двата яйчника, ако е засегнат само единия яйчник, обикновено се засяга десният. Тестостеронът може да стимулира растежа на епителните клетки на яйчника, в резултат на което се формира киста.

Други проблеми, свързани с кисти на яйчниците са леиомиома, кистозна хиперплазия ендометрия и ендометрит. Туморите на яйчниците и матката могат да се индуцират под въздействието на естрадиол, диетилстилбестрол или тестостерон.

Симптоми: кистите на яйчниците протичат безсимптомни, а се откриват при профилактичен преглед или УЗИ по друг повод. При животните с такова заболяване се наблюдава увеличение на корема, рядко анорексия, депресия и летаргия. Ако кистите проявяват хормонална активност, то се появява загуба на козина отстрани по тялото. Най-чест симптом на заболяването в условията на развъждане е влошаване на плодовитостта на възраст по-голяма от 15 месеца.

Крушовидна форма на тялото причинена от кисти на яйчниците
Изображение

Опадане на козината отстрани по тялото, причинена от хормонални промени
Изображение

Диагностика: диагнозата се поставя въз основа на ултразвуковото изследване на коремната кухина.

Рискове: развиващата се киста може да се спука, което води до кръвозагуба и интоксикация на организма(течността, която се намира в кистата, след разкъсването попада в коремната кухина). Това води до заразяване на органите и тъканите, общо отравяне.

Методи на лечение:

- хирургичен: провеждане на овариохистеректомия;

- консервативна терапия: хормонален метод на лечение с помощта на HCG (човешки хорионгонадотропин). Насочен към намаляване или предовратяване на растежа на кистата;

- изчакване (за много малките кисти, ако според УЗИ няма явни признаци на тумор). Кистите рядко се "замразяват" в такова състояние и в бъдеще от малка може да порасне в голяма. За това тази тактика е спорна.

Кистите могат да бъдат много големи.
Изображение Изображение

Метод за предовратяване на заболяването на репродуктивната система и млечните жлези е кастрацията на животното.

*****************************************************************************************************************************************************

Карантина за новото животно

Често стопаните пренебрегват карантината и недоумяват за какво е необходима, ако външно животното изглежда напълно здраво. Но на фона на стреса от пътуването, запознаването с новото свинче и обстановката могат да активизират някои заболявания.

Карантината позволява да се избегне заразяването със сериозни заболявания или заболявания, които се лекуват трудно. Често в зоомагазините и на пазара или при недобросъвестни стопани животните се отглеждат в лоши условия.

Най-разпространените заболявания са подкожни акари, космояди, простуда, която може да доведе до фаталната пневмония. Поставяйки новото животно при другото рискувате да заразите всички.
Карантината е задължителна, дори ако свинчето изглежда напълно здраво, то може да бъде носител на заболяване, без никакви симптоми. Периода на изолация позволява да проследите дали се развива заболяването.

По време на карантината свинчето привиква към новата обстановка, новата диета. Отглеждането на новия любимец в отделна клетка ви помага да проследите неговите вкусове, навици, апетит, изпражнения.

Как да проведете карантината?

Животното трябва да бъде под карантина поне две седмици. А по-добре 1-1,5 месеца.

Необходима е отделна клетка.

Клетката се поставя в отделна стая.

Следете за изпражненията и апетита. Трябва да сте сигурни, че новата храна не предизвиква проблеми.

Мийте ръцете си след всеки контакт със свинчето, за да не заразите себе си и другите животни.

https://msvinkadoma.wordpress.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при морските свинчета- 2 част

Мнениеот meri » Съб Авг 08, 2015 3:12 pm

Хидронефроза

Хидронефроза- това е патология, свързана със застой на урината в бъбречното легенче и разширение на последното. По-често това се дължи на факта, че е нарушен оттокът на урината- има стеснение на мястото на преминаване на бъбречното легенче в уретера. Понякога към развитието на хидронефроза води изразеното изхвърляне на урина от пикочния мехур в уретера. Може да бъде вродена и придобита.

Клинични признаци: симптоми, характерни само за хидронефроза няма.
Често се развива безсимптомно и се проявява при огнище на инфекции, травми, случайно се открива при палпация или УЗИ по друг повод. Характерна е полидипсия. В ранните стадии морското свинче не проявява никакви признаци. Когато заболяването прогресира, признаците, свързани с хроничната бъбречна недостатъчност стават очевидни. Това заболяване се наблюдава при свинчета на възраст след 4 години.

Понякога единствен симптом е хематурия (микро- и макроскопична), по-често наблюдавана в началния стадий. Микрохематурия се среща по-често.

*Хематурия- наличие на кръв в урината над стойностите, които представляват физиологичната норма.

Кръвните анализи могат да показват повишено ниво на креатинин и електролитен дисбаланс. Анализа на урина открива повишено рН (при младите животни (до година)високото значение на рН на урината е нормално). Тестът за урея в кръвта може също да показва проблеми с бъбреците.

Косвен признак може да бъде изгризването на козината.

Идеална ситуация- ако хидронефрозата е диагностицирана преди да доведе до бъбречни болки и други симптоми, при които ще се наблюдава анорексия, безразличие, слаба подвижност на животното и др.

Патология: голяма част от нормалната структура на засегнатия бъбрек се замества, кухината се запълва с течност, което води до постепенна атрофия на бъбречния паренхим. Когато единия бъбрек е травмиран хидронефротично, другия може да функционира самостоятелно. Може да се развие бъбречна недостатъчност, ако втория бъбрек също е засегнат.

Хидронефрозата на бъбреците се подразделя на три стадия.
По време на първия стадий се наблюдава само разширение на бъбречното легенче. Що се отнася до работоспособността на бъбреците, то тя не е нарушена.
При втория стадий хидронефроза на бъбреците се отбелязва явно увеличение на този орган. Освен това протича разширение на таза, изтъняване на неговите стени и нарушение на неговата евакуаторна способност. Работоспособността на бъбреците в този случай намалява 20-40%.
Третият стадий на бъбречна хидронефроза се характеризира с увеличаването на този орган почти два пъти. Протича рязко разширение, както на таза, така и на чашката. Работоспособността на бъбреците намалява с 60-80%. При провеждането на аутопсия заболяването често се оказва двустранно.

Усложнения при хидронефроза

Хидронефрозата е опасна с възникването на бъбречна недостатъчност. Бъбреците престават да работят, във връзка с което може да настъпи смърт от интоксикация на обменните продукти- нарастване на съдържанието на остатъчния азот в кръвта и други нарушения на хомеостазата, които нормално се изхвърлят заедно с урината.

При хидронефроза може да възникне уролитиаза, а също да се присъедини инфекция (пиелонефрит), които на свой ред могат да влошат протичането на заболяването.

Опасно усложнение при хидронефроза е спонтанното разкъсване на таза или чашката. При това състояние урината се излива направо в ретроперитонеалното пространство.

Трябва да се проведе задълбочено изследване: анализ на кръв и урина. УЗИ на бъбреците- позволява да се определи атрофията на паренхимите, увеличението и размера на таза и чашката на бъбреците, степента на тяхното разширение, дебелината на бъбречните тъкани. Рентгеново изследване на бъбреците- основен метод за диагностика при хидронефроза.
Обзорната рентгенограма дава възможност да се определи размерът на бъбреците и да се открият камъни, ако има.

Лечение- хирургично.

Изображение

https://msvinkadoma.wordpress.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Гризачи

cron