Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на малкото кученце

Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Сря Апр 25, 2012 9:07 am

Подготовка

Още преди да вземете кученцето,трябва да бъдете подготвени за него:храна,спално място,купи за вода и храна,играчки.

Добре е кученцето да се вземе,когато имате почивен ден,за да успее да привикне с новото място под ваше наблюдение.

Уговорете предварително времето,когато ще вземете кученцето,за да не го храни развъдчика преди това.Кученцето може да повърне по пътя,за това трябва да бъдете подготвени предварително.

Носете кученцето или на ръце или в специална преносима клетка.

Важно е да се научите да взимате кученцето правилно на ръце.То все още има слаби мускули и стави,за това трябва да го взимате като едновременно поставите ръцете си под гърдите и при задните крайници.Не трябва да го повдигате за тила или предните крайници.

Първата нощ в непознатия дом винаги е най-трудната и за кученцето и за стопанина.Много кученца могат да скимтят от самотата(възможни причини също са студа и глада).Не трябва да се карате и да наказвате кученцето за нощния плач,опитайте да го успокоите,приласкайте го,ако това не помага,дайте му малко храна,поставете бутилка с топла вода или грейка.Ако кученцето и след това не иска да остане само,постарайте се да потърпите няколко нощи и да се въздържате от желанието да го вземете при себе си в стаята или в леглото.В противен случай вашето куче,когато стане възрастно,ще продължава да настоява да присъства там,където му забранявате.В повечето случаи след 2-3 нощи започва да привиква да спи само.А ако мястото за малкото е избрано сполучливо,скоро ще привикне към него.

Поставяне на кученцето

Малкото кученце спи много и в началото заспива там,където го завари съня.В такива случаи винаги трябва да го занесете на мястото му.Тогава бързо ще разбере,че трябва да спи там,и само ще отива на мястото си.

Мястото в жилището се устройва в зависимост от жилищните условия на стопанина,но то трябва да бъде постоянно,не трябва да се намира в коридора,където е възможно течение.Не трябва да поставяте кученцето близо до отоплителни уреди,във банята или кухнята.Избраното място трябва да бъде чисто,светло,просторно(не забравяйте,че кучето ще расте).

Помещението,където се отглежда кученцето трябва да бъде светло и топло с дървен и изолиран под.Уверете се,че на местата,където може да се завре във ваше отсъствие няма нищо,което може да бъде опасно:

- Проверете дали електрическите проводници,контакти,ел.прибори са недостъпни за кученцето.

- Приберете всички тежки предмети,които може да достигне.

- Внимателно огледайте помещението,за да няма малки предмети,които могат да бъдат погълнати.

- Уверете се,че кученцето не може да достигне до медикаментите,битовата химия и тези места,където може да има поставена отрова за хлебарки или мишки.

- Проверете дали балкона и шкафовете са затворени,дали няма цепнатини или места,където може да влезе,но да не може да излезе,обработете местата със специален спрей за отблъскване против гризане.

- Някой стайни растения могат да отделят сок,който дразни кожата и лигавиците на очите,или да доведе до отравяне,ако кучето погълне лист или клонче.За това направете така,че саксиите с цветята да бъдат разположени извън обсега на кученцето.Ако забележите,че кученцето все пак е успяло да ги достигне,веднага се свържете с вашия ветеринар.

Приучаване към самостоятелност

Подрастващото кученце става все по-активно.Гризе,разкъсва,дърпа- това е съвсем естествено поведение.За това преди да започнат да се сменят зъбите и да започне да руши вашия дом,приучете го спокойно да се намира в затворено помещение известно време само.

Умението да остава само е същия навик,както извършването на физиологичните нужди на улицата- от стопанина се изисква настойчивост и търпение.Постоянните ласки,игри,глезене(някой дори взимат кучето в леглото си) водят до това,че подрастващото кученце ще бъде невъзможно да се остави само.Необходимо е да намерите граница между забраненото и безграничната комуникация,което не позволява да се развие самодостатъчност.

Приучавайте кученцето да остава само постепенно.В началото след нахранване и игри,кученцето се отнася на неговото място и се затваря вратата.За спокойното поведение (в началото 1-2 мин.)се хвали,ако кученцето скимти и драска по вратата,за това трябва да последва недоволната интонация на гласа на стопанина и въдворяване на място.Задържането се увеличава постепенно.Не отстъпвайте на отчаяния писък,иначе ще имате противоположен ефект.Когато затваряте кученцето само за известно време,трябва задължително да му оставяте играчки и вода.

Как да го отучим да не гризе вещите

За кученцата е необходимо челюстите да работят постоянно.Нито наказанията,нито забраните не дават положителен ефект.Добър изход от такава ситуация ще бъде да предоставите голям набор от играчки в периода на растеж и смяна на зъбите.Играчките трябва да бъдат такива,че кученцето да не може да ги изгризе и да погълне парче или да си повреди венците.В продажба има широк спектър играчки,специално предназначени за кучета с различни размери.Бъдете внимателни при избора на топки: по време на игра малките топки могат да бъдат погълнати,за това в никакъв случай не давайте на кученцето тенисни или други малки топки.Специалните изкуствени кости са чудесна играчка.

Ако искате да давате на кученцето пръчки за игра,те трябва да бъдат от твърда дървесина,в противен случай можете да имате проблеми с кученцето,погълнало дървесни стърготини.Пръчките не са толкова добра играчка,защото след време кученцето може да премине към гризане на дървените крака на мебелите.Не трябва да давате за игра стари пантофи,плюшени играчки,дрехи,защото в бъдеще доста трудно ще обясните на кучето разликата между неговите играчки и вашите обувки,дрехи,новите играчки на детето.

Трябва да отбележим,че желанието за гризане не изчезва автоматично с възрастта,когато порасне.То с удоволствие ще гризе играчките,за това възрастното куче трябва винаги да има някакви играчки.

Начално възпитание

Кучетата,както никое друго животно,се нуждаят от общуване с хората.Колкото повече внимание отделяте на кученцето в детството,толкова по-голямо взаиморазбиране ще получите в бъдеще.Важно е,всички членове на семейството да галят кученцето,да се занимават и разговарят с него.Това ще помогне на кученцето да се чувства уверен и пълноправен член на "стадото". Но ако кученцето прекалено активно се опитва да пази от вас и останалите членове на семейството своите играчки или храната,твърдо му покажете кой е стопанина в дома.

Ако смятате,че се нуждаете от помощ,за да можете да управлявате кучето,потърсете добър инструктор,който ще ви научи да възпитавате правилно кученцето.

Приучаване на ред

На възраст 8-10 седмици кученцето може да се приучи да не пишка в дома много по-бързо,отколкото във всяка друга възраст.Да се карате и наказвате кученцето за локвите на тази възраст е безполезно- то още не е в състояние да разбере какво се опитвате да му внушите.Вашата цел на този етап е да го приучите самостоятелно,без принуда да се стреми към чистота. За това:

- Установете строго времето за хранене;

- Извеждайте кученцето на кратка разходка веднага след сън,след всяко хранене,след продължителни активни игри и преди сън,колкото може по-късно вечер.На улицата не играйте с кученцето,докато не свърши нуждите си.Според това както расте,е необходимо сутрешните ранни разходки да отпаднат,и за извършване на естествените нужди е достатъчно да разхождате възрастното куче 2 пъти на ден;

- Следете за поведението на кученцето,научете се да определяте кога е необходима разходката.Обикновено в такива моменти кученцето е неспокойно,започва да тича неспокойно,върти се на място,души пода или седи пред входната врата,или тича от вратата към вас и обратно,старае се да привлече вниманието ви;

- Ако забележите,че кученцето не успява да дочака,докато го изведете на улицата,внимателно го пренесете на мястото,където е разрешено да се изхожда.Това може да бъде плоска тоалетна със стърготини или вестник.Изчакайте докато кученцето отиде на определеното място,а след това задължително го похвалете.Поставяйте го в тоалетната дори и тогава,когато вече се е изходило на друго място.Ако постъпвате редовно така,то кученцето много бързо ще привикне да отива в тоалетната,която по необходимост само ще открива по миризмата.
Важното е да следите малкото няколко дни за закрепване не необходимия навик;

- Напълно почиствайте след кученцето,за да не остава миризма,която ще го накара да отиде пак на същото място.Мястото,където е била локвата,трябва да се дезинфекцира;

- Никога не тикайте носа на кученцето в това,което е направило.С това нищо няма да спечелите- то е още много малко и няма да разбере нищо,но може да престане да ви се доверява.

В началото кученцето ще оставя много често локви,но при грижливо възпитание,към 4-5 месечна възраст ще се научи и ще ви дава знак,когато се нуждае от разходка.

Винаги обръщайте особено внимание на качеството на храната.Недоброкачествените продукти,старата храна могат да причинят стомашно разстройство и в такъв случай няма да можете да избегнете нечистоплътността на кученцето.

Помнете,че младото куче не е в състояние да търпи дълго,и ако не сте го извели навреме,не трябва да обвинявате кученцето за локвата, а себе си. Ако вашето куче,вече е достатъчно възрастно и дисциплинирано,изведнъж се изпусне във вас,не го наказвайте.То и само знае,че е постъпило лошо,за това само се скарайте със строг глас.А вие ще трябва да си направите изводи: защо се е случило така,или е нарушен режима,или сте дали непривична храна,а може би,кучето е болно и се нуждае от ветеринар.

Хранене на кученцето

Когато взимате кученце,попитайте развъдчика с какво и колко пъти е хранил кученцето.Не внасяйте веднага резки промени в храната,иначе кученцето може да пострада от стомашно разстройство,а вие ще трябва много да почиствате.

Храненето на малкото кученце не зависи от това дали го подготвяте за изложбена кариера.Редовното хранене с висококачествена добре балансирана храна- това е необходимо,за да няма здравословни проблеми в бъдеще.

Кученцето трябва да се приучи да се храни от собствени купи в строго установено време.Не се препоръчва да храните кученцето от ръка,с уговорки и т.н.Не трябва да го дразните и отвличате по време на храна.

Строго спазвайте дозировката.Кученцата и младите кучета трябва да получават най-добрата храна и в достатъчно количество.Трябва да установите такова количество храна,при което кученцето ще е сито и активно.Количеството храна на всяко хранене зависи от неговата порода,възраст,апетит,подвижност и условията на отглеждане.Кученцето трябва да изяде дажбата напълно.Ако не я изяжда,намалете малко количеството.Ако старателно облизва с език вече празната купа,увеличете дажбата.Дозировката на готовите храни лесно се измерва според инструкциите на опаковката.Купата с останалата храна трябва да се вдигне веднага.

Малките кученца често са склонни към преяждане,което става добре забележимо по прекалено подутия стомах.Някой разглезени млади кучета също са готови да ядат по всяко време.Веднъж само да се поддадете и то отново и отново ще проси,а вие ще загубите контрол за това по колко изяжда ежедневно.Ако сте твърди и последователни,кучето ще разбере,че предназначената за него храна се намира само в купата.

Кученцата,отглеждани на двора или в развъдник,в студеното време се нуждаят от по-калорийна храна и в по-голямо количество.Храната трябва да бъде топла.Недопустимо е да храните кученцето със замразена или студена храна.Също в купата постоянно трябва да има чиста питейна вода.

Разходките с кученцето

За малките кученца е полезно да получават слънчеви бани в разумни граници.Кученцето не трябва да се разхожда навън,докато не приключат ваксините.Някой стопани се презастраховат и изобщо не изнасят кученцето на улицата до 3-4 месечна възраст,но това е в разрез с нормалното физическо развитие на кученцето и необходимостта да приучите кученцето към транспорта и многолюдната улица.Компромисни решения в този случай са следните: възрастен член от семейството на ръце изнася кученцето навън.

В първите дни на разходката трябва да се стараете да избягвате външните стимули.Първите разходки се извършват в спокойно,почти безлюдно място,след това на по-оживено и според натрупване на опита на кученцето с него се излиза на многолюдната улица.Много са полезни разходките в полето и гората.Но разходките с малкото кученце трябва да се извършват много внимателно- повишеното натоварване е непосилно за тях.

Не забравяйте,че разходките са предназначени не само за физическото развитие и укрепване здравето на кученцето,което е много важно,но и за придобиване на жизнен опит,приспособяване към постоянно променящите се външни условия,изработване на нормални реакции към различни,също силни,външни стимули(чужди хора,животни,транспортни средства и др.).За това по време на разходка с кученцето,което е с нагръдник и повод,периодично се спирайте,предоставяйте му възможност да се запознае със срещнатите предмети по маршрута,да ги помирише.

Ходете с кученцето на оживени места,давайте му да общува с вашите приятели,деца,добронамерени домашни кучета,извършвайте разнообразни разходки,качвайте се в обществения транспорт,влизайте в непознати помещения.Ако нещо е изплашило кученцето,не му давайте възможност панически да избяга.Такова бягство се закрепва много бързо,то дава възможност на кучето да го смята за метод за избягване от опасностите.В такава ситуация стопанина трябва да помогне на кученцето да преодолее първоначалния страх,да го успокои,да му помогне да придобие увереност в себе си,в някой случаи можете да опитате да отвлечете вниманието на кученцето с игра или други действия.

Ако страха е причинен от някой необичаен предмет,не бързайте да го отминете,а го покажете на кученцето.Когато се успокои и забележите,че не се страхува,продължете разходката.След известно време се върнете на същото място и вижте реакцията на кученцето.При 2-3 среща с този стимул то само ще поиска да се приближи,за да се запознае с това,от което се е страхувало.В никакъв случай не трябва да карате изплашеното куче насила да преодолява "препятствието",да го подбутвате към "страшния"предмет- от това няма да се сдобиете с необходимия ефект,а само по-силно ще изплашите кученцето,а страха,изпитан на тази възраст може да остане в кучето за цял живот.

Ако пускате кучето да тича без повод,следете да не изчезне от вашето полезрение,защото във всеки един момент може да се нуждае от вашата помощ.Ако кученцето често се разсейва и изостава от вас,ще помогне играта на криеница.Когато кученцето се разсее,без да го изпускате от поглед,бързо се скрийте зад някой храст или дърво и следете реакцията му.Дайте му възможност да ви търси.Ако първия път не може да ви намери,помогнете му със звук или с шумолене на клони,а когато ви намери,задължително го похвалете.

Ако кученцето се е заиграло с други кучета,имате възможност да проверите кученцето:извикайте го и се скрийте.Ако ви последва,значи,че всичко е наред,но ако не ви обърне внимание и продължава да играе с кучетата,това трябва да бъде сигнал за вас, че трябва да отделяте повече внимание на кученцето по време на разходка.

Не преуморявайте кученцето с дълги,непосилни за него разходки,не го довеждайте до такова състояние,когато стане безучастно,незаинтересовано в запознаването с околните предмети.

Не се препоръчва да се разхождате дълго с кученцето или младото куче на сит стомах.До 6 месечна възраст е добре да въздържате кучето от скачане и изкачване на стръмни стълби и склонове,не го подлагайте на физически натоварвания.Прекомерните физически натоварвания могат да причинят при кученцето или младото куче деформация на връзките и сухожилията.Добро физическо упражнение на тази възраст са игрите с връстниците или със стопанина.

Не разрешавайте на младото куче активно да гризе храсти,да виси по клоните на дърветата(някой стопани дори провокират такова поведение)- това е изпълнено с наранявания на зъбите,венците и челюстите.

Приучаване към повода,нагръдника,нашийника

Приучаването към снаряжението не предизвиква проблем.В началото кученцето се приучава към нашийника.За това всеки ден за кратко време трябва да му поставяте мек кожен нашийник,според размера.За правилно затегнат нашийник на шията се смята,когато под него свободно преминава големия пръст на ръката ви.

Приучаването към спокойно отношение към движението на повод е постепенно,подмамвайки упоритото кученце с лакомство.Необходимо е повода да предизвиква само благоприятно отношение,за това в никакъв случай не трябва да го използвате за наказание,иначе кученцето ще бяга от него и ще се крие от вас всеки път,когато види в ръката ви повода.Не трябва да превръщате повода в играчка,както често правят много стопани.Недопустимо е кученцето по време на разходка да играе с повода,да го гризе или тегли.

Примерно към 6 месечна възраст започнете да приучавате кученцето на команди.Съществува погрешно мнение,че поставянето на намордник действа подтискащо на кученцето.Всъщност,ако е избран правилно,според размера и устройството на главата на кучето,а приучаването към него е протекло още в млада възраст,няма да причинява голямо неудобство на кучето.

Правилно избрания намордник трябва да съответства на размера и формата на главата на кучето,не трябва да приляга плътно или да виси на муцуната.Ремъците на намордника не трябва да позволяват на кучето да го сваля и не трябва да причиняват неудобство на очите и ушите,да пречат на свободното дишане.Намордника трябва да позволява на кучето да държи устата си отворена при необходимост.Той трябва да бъде направен от материали,съответстващи на хигиенните норми.Кожените намордници от нискокачествена кожа могат да раздразнят и притесняват кучето поради рязката миризма на веществата,с които е обработен.

Приучаването към намордника започване с поставянето му за кратко време.Поради непривичното механично дразнене всички кучета без изключение първо активно протестират против поставянето му и се опитват да го свалят с лапи,триене на муцуната по земята и т.н.В такива моменти стопанина трябва да прояви търпение и такт и да се опита да отвлече кучето от тези действия.Приучаването на кучето към намордника по-добре да се проведе на улицата,в игрова форма,периодично и за кратко време с поставяне и сваляне.Опитите за сваляне на намордника се пресичат с командата НЕ,дръпване на повода,бързо движение с кучето на повода напред и в страни.Времето за носене на намордника трябва да се увеличава постепенно.

Игри с кученцето

Играта със стопанина трябва във възможно по-голяма степен да компенсира играта със другите кучета,от които малкото кученце е разделено.Но не трябва да го превръщате в жива играчка,което се наблюдава особено при играта с деца,които могат да преуморят или травмират кученцето.

Как и с какво да си играе кученцето е сериозен въпрос.Често при кучетата играта е съпроводена с агресивни елементи.Към тях се отнасят игрите с елементи на конфронтация,конкуренция поради притежание на някой от предметите,преследване на кучето.

И ако ние позволяваме на кученцето,когато играе с нас да ни хваща за края на дрехите,да дърпа,да ни хапе по ръцете или краката,това става привична форма за общуване с хората.И когато кученцето порасне,то продължава да играе по същия груб начин.За да избегнете усложнения,учете кученцето да играе спокойно и задължително с играчки.Забранявайте му безцеремонно и грубо да се отнася с членовете на семейството.

Добрите игри са :апортиране,криене,търсене,също всички видове трикове,които включват сътрудничество и контрол над кучето,развиват между вас и кучето взаимоотношения и укрепват вашето лидерство.

В играта "апорт",вие хвърляте някакъв предмет,а кучето го донася обратно.Някой кучета много обичат тази игра,други - не толкова.Ако вашето куче не харесва тази игра,по-добре не я играйте.Много кучета не искат да връщат играчката.Това може да се избегне,ако награждавате кучето за това,че ви носи играчката,вместо да се опитвате да я извадите от устата му.

В играта "на криеница" един човек държи кучето,а другия се крие.Когато единия се скрие,другия казва на кучето:" Търси- А къде е (името на човека)", и започва да обикаля дома с него.В началото,скрилия се човек трябва да издава някакъв шум,за да привлече вниманието на кучето.Когато кучето открие скрилия се,трябва да го похвалите и да го поощрите.Скоро ще започне да търси без всякакво поощрение и ще намира всеки член на семейството по име.Това е упражнение,което ще позволи на кучето да изразходва енергията си,когато вали,но и прекрасен навик,който някога може да потрябва.

Играта "Търси" е вариант на играта на криеница,но не с хора,а с предмети.Първо започнете такава игра с любимите играчки на кучето.В началото покажете на кучето играчката и я скрийте близо до него,дайте команда "търси"....(думата обозначаваща играчката/предмета)- след което пуснете кучето.Ако кучето веднага само не тръгне към играчката,заведете го и я покажете,а след това похвалете кучето.Според това колко бързо кучето намира предметите,крийте ги така,че да му бъде трудно да ги намира.Когато играят на тази игра,кучетата могат са усвоят названието на много играчки и предмети.

Играейки с кучето,винаги помнете,че кученцата растат бързо,с огромна скорост изразходват енергията си,за това се нуждаят от продължителен сън и почивка.

Купиране на ушите и опашката

Купирането на ушите,опашката,премахването на петия пръст(наследствен признак при някой породи) са били прилагани преди много векове.Тъй като тези части от тялото са най-изложени на травмиране по време на работа,стопаните ги премахвали за предовратяване на подобни травми.

Сега в повечето случаи купирането на ушите и опашката имат естетичен характер.Опашката и петия пръст,ако го изисква стандарта се премахват,когато кученцата се намират още при майката,на възраст 1-3 дневна възраст.

Купиране на ушите- процедурата е сложна.По-рано ушите са били купирани късо и грубо.Според развитието на медицината,необходимостта от купиране е прераснала в защитна медицина в областта на модата.В последното десетилетие по настояване на Обществото за защита на животните конолозите от много организации са се отказали от купирането,в някой страни то е забранено със закон.Сега по-голямата част от развъдчиците на тези породи кучета,при които е прието да се купират ушите,продават кученцата с некупирани уши,оставяйки тази процедура на бъдещия стопанин.

Ако сте решили да купирате ушите на своето куче,трябва да знаете,че неправилното купиране разваля вида на кучето за цял живот.Тази процедура може да се довери само на опитен лекар.Избирайки формата на ушите не се осланяйте на вкуса на ветеринарят,който ще прави операцията,а му покажете снимки на кучета с правилна за породата форма на ушите.Дължината и формата се различават при породите в зависимост от съществуващата мода.Правилно изрязаните уши при малкото кученце винаги изглеждат леко дълги,отколкото ще изглеждат при възрастното куче.

За породите с къса форма на ушите няма проблем с тяхната дължина,и възрастта,в която трябва да се купират ушите не е толкова критична,както при породите,при които е популярна дългата форма на ушите.Ушите могат да се купират на 7-8 седмична възраст,периода от 12 до 14 седмици е нежелателно.

Кучетата, при които се оставя дълга форма на ушите,се нуждаят от специални процедури,за да застане правилно ухото.Такива процедури могат да включват редовен масаж на ушния хрущял на мястото на отрязване,както и "залепване",или поставяне на специална рамка- как се прави това,трябва да ви покаже специалист.

Ако навреме не се коригира неправилното поставяне на ушите,в бъдеще това ще бъде сложно да се направи и вероятно ще се наложи козметична операция.

Помнете,че по време на изложба неправилно поставеното ухо може да повлияе отрицателно на решението на експертите.

Растеж и развитие на кученцето

Първата година от живота е най-важния етап в развитието на организма и изграждане на работните качества в кучето.Грешките,допускани в този период,не могат да се поправят в бъдеще.За това именно в млада възраст особено внимание трябва да бъде отделено на правилното пълноценно хранене и развитие на кучето.

Отглеждането на кученцето и грижите за него са съществен фактор във въздействието на неговия организъм.Например,разходката на чист въздух в слънчев ден,в студен ден(не се допуска преохлаждане),движението,игрите,закаляват младия организъм,подобряват апетита,усилват обмяната на веществата,спомагат за развитието на вътрешните органи,укрепват здравето.Всички тези мерки на въздействие на развитието и растежа трябва да се прилагат с оглед на техните физиологични особености.

Във връзка с това,че енергията на растеж е неравномерна,а в определени периоди имат предпочитана посока,при влошаване на условията на отглеждане или намаляване на пълноценното хранене,също при заболяване се развиват тези статистики,които в този период дават най-интензивен растеж,както и да се коригира придобитата при младите животни недоразвитост,практически не може.Систематичното физическо претоварване при игрите,разходките и обучението на кученцето също инхибират неговия растеж и развитие.В същото време,ако в съответния период на растеж, е насочен към засилване на ефекта от действията на околната среда,то развитието на младия организъм може да доведе до желаната посока,например,да се постигне укрепване на скелета,малко повече сила,да се получи малко по-квадратна или по-разтегната форма на корпуса.

Растежа и развитието на младото куче протичат неравномерно.Примерно от 4 до 7 месечна възраст кученцата растат активно на височина,формира се гръдния кош,кученцата в този период изглеждат тромави.В този период не трябва да се разхождате много с кученцето по пясък или мека почва- това може да доведе до неправилно формиране на метатарзусите и лапите на кучето.

На 3-4 месечна възраст при кученцата започват да се сменят зъбите.Това е много сложен и отговорен период в неговия живот.Имунитета,придобит от майчиното мляко спира своето действие,а неговата собствена имунна система все още не е напълно формирана.Организма на кученцето се оказва най-уязвим към различни инфекциозни заболявания.За това е много важно да се направят всички ваксини и да осигурите пълноценно хранене,витамини,минерални добавки(при нужда),да предоставите максимална възможност за нормално движение.В същото време започват да се формират особеностите в поведението.

Всеки,който е имал работа с куче,знае,че в ранна възраст всички кученца си приличат.Те са игриви,лесно възбудими,встъпват в контакт с всички познати и непознати хора.Примерно,от 3-4 месечна възраст започват да се проявяват индивидуалните черти в поведението.Изолацията на кученцата в този период често води до развитие на рязко изразено малодушие.Ако кученцето има такава склонност,изключително важно е да разнообразите неговото обкръжение,да общува с различни хора и кучета,да ходите с него по оживени улици,да използвате повод и нагръдник.

Кученца,израснали в условия на слаба двигателна активност,са недоразвити физически,имат слаба мускулатура и кости,бързо се уморяват.В същото време,кученцата,които са имали натоварвания,израстват здрави,издръжливи,с добре развита мускулатура и мощни кости.Основен признак за нормално развитие на кученцето е: игриво състояние,интерес към околната среда,нормален ръст и тегло,здрава костно-мускулна система,своевременна смяна на зъбите.Кожата на кученцето трябва да бъде еластична,костите- без признаци на рахит,козината- блестяща.

При правилно израстване към 10-12 месечна възраст,растежа на кучетата завършва.Окончателното формиране и пълното установяване на екстериора продължават до достигане на зряла възраст 2,5- 3 години.

Зъби

Към 21-я ден на правилно развитото физически кученце трябва да се появят млечните зъби,горните резци и долните четвърти премолари.Към 28-30-я ден пробиват млечните долни резци,четвъртия горен и двата трети премолари.Към 4 месец кученцето трябва да има всички млечни зъби и част от постоянните.На 3,5-5 месеца всички млечни резци се сменят с постоянни.Първо се сменят резците.Корените на тези зъби се разтварят и служат за материал за изграждане на постоянните зъби.От тук съществува неправилното мнение,че при млечните зъби няма корени.Има корени,иначе няма да се държат в челюстта.Ако смяната на зъбите не протече гладко,и корените на зъбите не се разтворят,тогава ветеринарят ще бъде принуден да го извади.Неправилната смяна на зъбите има различни причини,започвайки с неправилното хранене и завършвайки с генетичните причини,и са честа причина за неравните зъби.Към 5 месец се сменят кучешките зъби.

Едновременно със смяната на млечните зъби пробиват тези постоянни,които не израстват с млечните.Това са кътниците и първия премолар,който често се появява преди смяната на зъбите.Корените израстват бързо и без затруднения.
Към 6 месец кученцата имат всички постоянни зъби,освен това и двата трети кътника(те се появяват към 7 месец).

Ако след смяната на зъбите постоянните резци започват да растат неправилно,трябва внимателно да се масажират,да се поставят в нормално положение.Това помага в случаите,когато зъбите растат неравно,но е безполезно,ако челюстта е недоразвита,изкривена или изпъкнала.При някой кученца с малки отклонения от нормалната захапка при млечните зъби след тяхната смяна захапката е правилна,при други е обратното- след смяната на зъбите може да се открие прогения или прогнатия.В периода на растеж на зъбите и формиране на челюстта не трябва да позволявате на кучето да играе на игри,които могат да доведат до деформация на челюстта и изкривяване на захапката(да висят по дърветата,да дърпат и т.н.).

Как да научим кученцето да слуша

Не се надявайте да прочетете за някаква магическа формула,която е способна да ви избави от всички проблемни моменти при общуването с кученцето.Както винаги,трябва да поработите.

Непослушно кученце- вината е на стопанина.

Ако кученцето не ви слуша,значи сте го възпитали неправилно.
Хората са емоционални същества,движени от постъпките си и емоциите.Много често обвиняваме всичко наоколо,но не и себе си.

Ако някога сте забранили на кучето да прави нещо,не позволявайте да го прави никога "по изключение". Забраната трябва да бъде достатъчно строга,за да прекрати кучето своето нежелателно поведение.

Не се оплаквайте,че кучето скача по вас,ако в игрите сте позволявали да го прави.Няма да можете да отучите кучето,ако вашите забрани са много меки или неубедителни.Кученцето може да ги възприеме като игра,или изобщо да не ги възприеме.

В такъв случай,стопанина трябва по-строго да забрани на кучето да скача.Или да се обърне в момента на скока.
Не е необходимо да се води на обучение,достатъчно е навреме да забраните на кучето,това което не му е позволено.

Добре си помислете- ако вашето малко кученце не слуша,ще ви слуша ли възрастното куче?
На какво ще бъде способно кучето,ако не можете да се справите?

Командата на стопанина трябва винаги да се изпълнява.

Защо кучето не расте?Важен ли е размера и как да компенсираме малкия ръст?

Всички стопани на кучета пазачи,разчитащи на защитата на кучето в бъдеще,и които не могат да спят спокойно,преживяват малкия размер на кучето.

"До колко години растат кучетата?"- това е един от първите въпроси на стопаните,който често задават.

Всеки иска да чуе за своето куче чудесни думи за природните данни,и буквално всеки си задава въпроса:"Защо кучето не расте? "А кучето,всъщност няма още 10 месеца.

Вие просто не забелязвате как расте кучето.Успокойте се,вашето кученце в 99% от случаите ще бъде същото по размер,както и неговите родители.Кучетата растат до 3 години.Пика на техния растеж е приблизително на 2 години.Женските добавят ръст и тегло след раждането.

Всички кученца рано или късно израстват до размерите,които са заложени в природата.Вие не можете да повлияете на тяхното физическо развитие,така че и най-малкото кученце да бъде развито отлично физически,и благодарение на правилното хранене,ще стане чудесен защитник.

Ако кучето реши да ви ухапе,неговия ръст и тегло нямат голямо значение.Важен е не размера,а характера на кучето,неговата ловкост,готовност да защитава.

Всички тези качества се развиват в процеса на възпитание,общуването на кучето със стопанина.Най-добри защитници стават кучетата,с които стопанина им прекарва много време,отнася се добре,но достатъчно строго и взискателно.

Кучето не е глупаво същество,за това бъдете внимателни с наказанията,те трябва да бъдат уместни и не прекалени.Това е задължителен момент в процеса на възпитание и обучение.

Престанете да се вълнувате,че кучето не расте,не е важно какво куче имате-малко или голямо.Искате добър защитник,искате кучето да прави всичко по ваша команда,и да остане контролируемо? Тогава забравете до кога растат кучетата,колко растат и т.н.?

Концентрирайте всички сили за възпитание и обучение на кучето,общувайте с него.Отучете го от вредните навици,хранете го правилно.

И нещо извън статията

Неправилното отглеждане и хранене на кученцето е изключително вредно.Незнанието на стопанина не е оправдение,особено в случаите,когато волно или неволно вредим.
Кученцето никога не трябва да се отделя много рано от майката.
Никога не трябва да се храни неправилно,защото това може да се окаже фатално за растежа и развитието на кученцето.
Ето един от многото примери,какво не трябва да се прави.

Привет на всички тук! Сдобих се с доберманче, когато беше на 22 дни, съпругът ми го донесе тук, знам че ще ме упрекнете че е бил много малък, за да се отбива от майката, но нищо не може вече да се направи. Отначало хранех само с прясно мляко, после постепенно включих извара в него и натрошен хляб. След това минах на накиснати гранули, накрая на твърди, но да отбележа - некачествени гранули, купувани от Лидл или Кауфланд. Кученцето сега е на 4 пълни месеца. Преди около месец ветеринаря забеляза, че предните лапи се кривят, особено лявата, не само че е изкривена, но казва, че не стъпва на пръстите на лапата, а я огъва някак си, незнам дали ще ме разберете. Посъветва ме да мина на хубава качествена храна. Сега съм решила да давам Роял канин, давам вече седмица от тази храна. Доктора забрани да яде хляб, въпреки че кученцето го обожава и буквално краде, той вече е много висок и е 14 кг, докопа ли нещо от човешката храна не прощава. Предпочита човешка храна пред всичко останало, включително и хляб. Давала съм калции, а сега Антиартрозин по 4 таблетки дневно. Направиха му кръвни изследвания, всичко е ок с тях.
Доктора каза, че ако краката не се оправят кучето трябва да се бракува :(((((
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и ако е така нека пише, въобще приемам коментари и съвети от всички! И продължението тук: http://forum.dog.bg/topic/51180-%D0%BF% ... try1084555


http://www.sobakovodu.ru/shchenok-v-dome.htm
http://dressirovka-sobak.com/ukhod-i-vo ... atsia.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот kitty02 » Съб Сеп 22, 2012 10:21 am

Полезна тема! :)
kitty02
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Сеп 21, 2012 5:06 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Dreems » Вто Окт 09, 2012 8:55 pm

Темата е страхотна, благодаря много за нея! :ba: :ax: Ще я ползвам за в бъдеще.
А може ли да ми каже някой на каква възраст трябва да започна да уча кучето да свиква с нашийник?
Аватар
Dreems
Животинче с въпрос
 
Мнения: 34
Регистриран на: Сря Сеп 05, 2012 10:06 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот rositta » Сря Окт 10, 2012 9:39 am

Мерси за полезната информация, определено ще ми бъде от полза smiley24
rositta
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Окт 08, 2012 3:12 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Сря Окт 10, 2012 6:01 pm

Dreems написа:Темата е страхотна, благодаря много за нея! :ba: :ax: Ще я ползвам за в бъдеще.
А може ли да ми каже някой на каква възраст трябва да започна да уча кучето да свиква с нашийник?

На каква възраст е кучето? Нашийника трябва да се избира според предназначението си,но за малките кучета и кучетата от декоративните породи е най-добре нагръдник.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот krisi_0089 » Пет Окт 19, 2012 9:11 pm

Мерси за информацията точно в момента ми е много полезна :ay:
krisi_0089
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:47 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Dreems » Чет Окт 25, 2012 2:18 pm

meri написа:На каква възраст е кучето? Нашийника трябва да се избира според предназначението си,но за малките кучета и кучетата от декоративните породи е най-добре нагръдник.

На 3 месеца. Средна порода е принципно.
Аватар
Dreems
Животинче с въпрос
 
Мнения: 34
Регистриран на: Сря Сеп 05, 2012 10:06 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Dreems » Вто Дек 04, 2012 2:02 am

По-добре е с нагръдника. С нашийника много се дърпа и души.
Аватар
Dreems
Животинче с въпрос
 
Мнения: 34
Регистриран на: Сря Сеп 05, 2012 10:06 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот redmerinda83 » Пет Май 10, 2013 5:20 pm

Благодаря за бързия отговор! ме ме притеснява това, че ще стои доста часове само, с баба ми. А тя не обича кучета. И другото коуто исках да знам е колко струват примерно тези вксини-като знамвъншно и вътрешното е есно и мога да сметна. Мога да отделя около 70 лв на месец.
Според вас ще стигне ли. За играчки и поводи и легълца вс е лесно.
Въпроса е също дали пекинеза е лесен за гледане?

Защото ако е като йоркито да се подстригва на 3 месеца, то просто се отказвам. Аз някъде бях чела че има същата козина като нея и тр да се подстригва на 3 също.
\но май с такива четки може да се обере старата козина и да се почисти.

Може ли евентуално да ми дадете уводни цени на ваксинациите-външна, вътрешна и така което мислите, че е важно?
Тук в Смолян всичко е по-евтино от София.
Благодаря ви все пак!
Аз съм много самотна. На 30 години и просто искам да има с кой да се разхождам, някои приятели също имат кучета. Изобщо не излизам, много съм затворена, а това произлезе от развода на родителите ми и се свих в черупката си. Психолог ми препоръча да вземе лесно за гледане куче. Защото съм наистина пълна с любов и след като съм сама няма освен на майка и баба ми на кой да я дам. това с децата не се получава още и с мъжете не ми върви. Надявам се да ме разберете.
Аватар
redmerinda83
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Май 10, 2013 12:39 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот zoomaniak » Пет Май 10, 2013 7:43 pm

Аз съм много самотна. На 30 години и просто искам да има с кой да се разхождам, някои приятели също имат кучета. Изобщо не излизам, много съм затворена, а това произлезе от развода на родителите ми и се свих в черупката си. Психолог ми препоръча да вземе лесно за гледане куче. Защото съм наистина пълна с любов и след като съм сама няма освен на майка и баба ми на кой да я дам. това с децата не се получава още и с мъжете не ми върви. Надявам се да ме разберете.


Защо не си осиновите куче от приют - безплатно е :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Пет Май 10, 2013 8:04 pm

Но вземи малко куче (бебе), не е задължително да бъде чиcтопородно.Кучетата от приюта имат вакcини, обезпаразитени cа, някои каcтрирани, което е голям плюc.Оcвен това винаги може да отидеш в приюта при проблем,дори да cложат вакcина, да го каcтрират,ако не е .
И кучетата cа чудеcни,избор поне има.Ако не може да cи вземеш някое от улицата и пак да отидеш в приюта за процедури.Никак не е лошо да cи отглеждаш такова куче. :ab: А и cпаcяваш един живот.
За да можеш да го възпиташ и обучиш правилно.Има някои трудноcти c малките кучета, докато cе научат на вcичко, но cи заcлужава. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот neeeeli » Съб Окт 26, 2013 10:58 am

Аз имам ягтериерка на три години живее в къщи при нас.Сметнахме че и скучно сама и от скоро си има другарче същата порода.Искам да ви споделя,че каката много помага както при възпитанието на малката дивачка така и при създаване на навиците на мъника.Играят си по цял ден и не им прече това,че са сами през деня.Според мен като са две е много по лесно за тях.
:ay:
Аватар
neeeeli
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Окт 26, 2013 8:23 am

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот zara_iv8 » Вто Юни 09, 2015 1:48 pm

Много полезна тема.Браво
Аватар
zara_iv8
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 3:29 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Нед Авг 16, 2015 3:04 pm

Здравейте!
Имам една тревога и въпрос съответно.
Взех си куче порода Акита Ину преди почти месец.То е на близо 3 месеца.Кучето е мое аз го платих аз си го исках и го чаках с нетърпение.Живея с приятеля си.И аз понеже ходя на работа и няма как 100% да съм с него,затова приятеля ми ,който е безработен в момента седи при него всеки ден по цял ден.И забелязах как кучето се привързва повече към него.Мислех,че си внушавам.До днес...Днес той си отиде в тях при майка си да ги види за деня и кучето почна да скимти да лае да тръгва след него...И така почти час си скимтеше...почнах да си играя с нея , тя ми угоди на играта , но докато играехме скимтеше също.Въпроса ми е може ли да направя така че да се привърже повече към мен ... дали ще се получи или то вече е избрало стопанина си.Иначе аз я храня само аз,аз я обучавам на команди.Понеже до трета ваксина не може да излиза и седи вкъщи.Жената от която я взех ми каза , че тя усеща че аз съм и стопанка,но аз като тръгвам за работа не скимти по този начин :(
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот zoomaniak » Нед Авг 16, 2015 3:19 pm

Това е нормално :ab: не се шашкай и нашият Далматинец си играе повече с Надя и повече с нея го кефи да прави всичко :ag:

Щото от мен само контрол и шамари идват :az:

Но скимти по нея и по мен от време на време.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Нед Авг 16, 2015 4:54 pm

Дано да е така.Става въпрос понеже всичко се случва един ден може да се разделя с приятеля ми и ако то е привързано повече към него ще страда.А и просто си ми е първото куче остава да обича друг повече и ще е голям късмет ..... Сестра ми казва,че когато почнем разходките то ще разбере че аз съм му собственика.А и само аз щом съм го хранела пак било важно.Не знам дали е така ;)
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот zoomaniak » Нед Авг 16, 2015 5:25 pm

Е сега като почна да се говори за развод и естествено, че кучето ще страда :ag:

Ще стоите заедно заради кучето до край :ba: tongue
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Нед Авг 16, 2015 5:26 pm

Ааа недей така хаха не се възползвай от положението да ме плашиш :ajaweki:
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Нед Авг 16, 2015 5:39 pm

ТОй се върна тя не му се зарадва много може и да не е от това не знам...Като почнем с разходките ще и покажа кой е шефа :ag:
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот zoomaniak » Нед Авг 16, 2015 6:45 pm

Кучето ви помни с Доброто и с Лошото във вас.

Ти вземи ролята на Доброто ченге - на него му набутай ролята на Лошото ченге :ag:

Аз съм Лош. Надя е Добра - но той на нея и се качва на главата, не и на мен.

Аз кучето искам да ме уважава - не да ме обича.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Нед Авг 16, 2015 9:41 pm

Няма такова нещо като привързано повече към единия, към другия- не.
Съвсем нормално е отношението на кучето при положение, че прекарват заедно по цял ден.Ти,когато се прибереш от работа си играй повече с него.Ако започнете така да се държите и да смятате, че кучето обича единия повече, а другия не, съвсем ще го объркате в стремежа си да го спечелите на своя страна. Това е погрешно. Това, което трябва да правите и е правилно в случая е следното: и двамата трябва да се държите по един и същи начин с кучето, да го храните, да подавате командите.Нищо не трябва да бъде различно,кучето не трябва да прави разлика между вас, трябва да ви слуша еднакво. Иначе ще стане една бъркотия и после няма оправия. Това, че кучето си е твое няма никакво значение за в бъдеще, ако се разделите, то ще си живее с теб и ще се държи така, както си го научиш: да те слуша при команда и да те обича. Ако подавате команди или се държите с него всеки по свой начин, никак не е добре за него. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Пон Авг 17, 2015 4:06 pm

Благодаря ви за отговорите ! meri права си :) Изчетох доста.Иначе е доста послушна и умна.Вече 2 команди знае.Не се качва по нас като вечеряме или обядваме.Изчаква търпеливо да хапне след нас :) Просто аз от 1месец не мога да и се нарадвам достатъчно и не я виждах много често,но смените ми се оправиха и всичко е наред :) Днес сложихме третата ваксина и като мине периода за имунитет отиваме на Балкан заедно и започваме с разходките :) Благодаря ви.Страхотен форум :)
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Пон Авг 17, 2015 4:42 pm

Дори е по-добре да се нахрани преди вас, така няма да досажда изобщо. :ab: А ще си спи блажено(предполага се). :ajaweki:
Когато започнете да излизате в началото докато кучето е малко, не трябва да се преуморява.Мисля, че трябва да почакате с големи преходи в планината.Когато кучето расте не е хубаво да се преуморява, за да не се получат проблеми със скелета.Всичко трябва да бъде умерено и според възрастта.Може да я водите, разбира се, но имай предвид и това.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Пон Авг 17, 2015 4:43 pm

Хахаха не точно и това пробвах в началото , но тя вечно е гладна и изяда си храната и идва при нас :ag: да търси още
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Пон Авг 17, 2015 4:45 pm

Това се нарича лакомия и ако мине номера,но по-добре да не минава. :ag:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Linna89 » Сря Авг 19, 2015 10:27 pm

Лакомия голяма хаха ...Но това не е проблем взе да става непослушна изглежда вече и се излиза.След 5-6 дена ще почваме разходките.Хапе ужасно,скача по всеки а тя е едро куче и боли страшно.Като и се скарам минава номера уж,но има моменти , вкоито имам чувството,че ще ме изяде в игри и емоции :) Съвети? По-твърдо обучение или какво?
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот meri » Чет Авг 20, 2015 12:03 pm

Като начало командата НЕ и отвличане на вниманието с игра, превключване на вниманието. Разгледай в същия раздел, има статия и съвети по този въпрос. :ab:Опитай обучение с кликер (виж в раздела). :ag:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот Коси Пинчер » Съб Сеп 05, 2015 9:40 pm

Ще си имам пинчер на 10 септември и трябва много да чета! Знаете ли как по-лесно да науча как се гледа пинчер ? [smile076.gif]
Аватар
Коси Пинчер
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Авг 12, 2015 3:04 pm

Re: Отглеждане на малкото кученце

Мнениеот KalinaMalina » Сря Ное 16, 2016 2:00 pm

Здрастиии,искам да попитам, храните от този сайт стават ли за малки кученца?
best5.bg. Давам на моето EUKANUBA за подрастващи, влияе му добре,
но все пак да попитам :)
Аватар
KalinaMalina
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Ное 16, 2016 12:58 pm


Назад към Кучета - Canidae