Здравейте, готини хора... четох много тук и на някои от Вас наистина се възхищавам за енциклопедичните знания и подходи. Ще се опитам да бъда лаконичен в запитванията си и писането си тук, с което имам за цел единствено и само Вашата помощ, съвети, мнения и т.н., всичко което ще бъде полезно за семейството ми и прекрасният ни нов член - малката Ая, която купих от магазин, представящ я за Мини Пинчер, но дори и да не е, тя се превърна в една неизменна част от ежедневието и битието ни още с влизането си през прага на дома ни. Стига толкова преамбюл, ето и кокретно:
1) Ето това е Ая - дали е Мини или не - това смятам, ще кажете само Вие, защото тук предполагам има специалисти...
2) Тя е родена на 10 Август 2015-та година, тоест към днешна дата е на 50 дни - в паспорта й пише, че е обезпаразитена и има първа ваксина, като датата за втората е 22.10.2015 - никаква идея си нямам дали така трябва да бъде и се доверявам на ветеринаря, който работи към магазина, от който я купих.
3) Изчетох много тук за това как трябва да се възпитава за хигиенните си навици - веднага след като се събуди я водя до тоалетната, в която съм поставил кучешки пелени, които пръскам с това, което ми предложиха в магазина. Тя се изпишква веднага, след като я водя до там, но без мен сама все още не ходи - естествено не искам да се случват чудеса на 50 дни. Въпросът ми е как точно да продължавам с възпитанието относно хигиенните навици, кога да очаквам резултати... Сама не отива до тоалетна, а пишка, където свари, а пък за "голямата нужда" никога не го е правила, когато съм я водил, а търси място, което да бъде по-далеч от нас, за да не я гледаме, сякаш се срамува. Не й се карам, когато видя, че е направила белята, защото зная, че при свършен факт - тя няма да разбере нищо... Когато я видя в момент, когато върши нуждите извън определеното място, просто казвам с по-висок тон /не с викане/ - "НЕ" няколко пъти и очевидно ми обръща внимание, но секунди след това забравя и нещата се повтарят.
Едва ли Ви казвам неща, които не са Ви питали милион пъти, но като нов потребител предпочитам темата да бъде нова тук, за да я следя по-внимателно.
4) При игра, а и не само гризка много с малките си остри като иглички зъбки... аз не усещам болка, но за годеницата ми това е много неприятно усещане, имайки предвид по-нежната кожа на дамите. Най-вероятно я сърбят зъбките и въпросът ми е как можем да я отучим от това, докато е време, защото гризе всичко - краката ни, ръцете ни, понякога се спуска доста стремглаво за крехката си възраст, гризе мебелите, ъглите на вратите... всичко, което й е на пътя, но само не и играчките, които сме й взели специално за това...
Общо взето това са първите ми въпроси и ще Ви бъда много... наистина много благодарен, ако не ме критикувате /по презумпция това е познат форумски манталитет... поне така съм забелязал/, а по-скоро ми помогнете да осигуря един прекрасен живот на малкия ангел, защото съм на мнение, че освен да дресираме и обучаваме любимеца си - трябва да сторим същото и със себе си, за да постигнем хармонични отношения и да бъдем щастливи, живеейки заедно! Благодаря Ви много и предварително се извинявам, ако мястото на темата ми не е тук - преместете я, където би трябвало да бъде!
Лек и успешен ден!