[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да режем ноктите на плъха
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да режем ноктите на плъха

Как да режем ноктите на плъха

Мнениеот meri » Пон Май 09, 2016 7:51 pm

Ноктите на плъха са необходими за пълноценния му живот. С тяхна помощ той може да лази, да се катери, да се защитава. Но прекалено дългите нокти могат да му донесат редица неприятности. Когато те много израснат, му пречат да стъпва правилно. Това води до изкривяване на пръстите и нарушение на движенията. Ако плъха често ходи по мека повърхност, в един прекрасен миг може да се закачи и да си счупи нокътя. А това може да му причини редица неприятности. И стопанина постоянно ще ходи с одрасквания.
Одраскванията от плъха са болезнени, дълго не заздравяват и могат в отделни случаи до доведат до сериозно възпаление.

Дългите нокти на плъха могат да се закачат за дрехите, обвивките на мебелите, щорите и т.н. Заплетеното животно може да си счупи нокътя, за да се освободи. Случва се плъхове с дълги нокти да се разчесват до кръв при миене или ако изпитват сърбеж. В този случай трябва да скъсите и затъпите ноктите, но заедно с това трябва да определите и отстраните причината за сърбежа.

Ако планирате да вземете още един плъх, трябва да подрежете ноктите на своя(особено ако е мъжки). Ако вашия плъх не приема новия има риск от нанасяне на наранявания от острите нокти, освен това вие също може да пострадате при опит да ги разделите.

За възрастните плъхове е много важно ноктите да бъдат подрязани, защото те се движат малко и ноктите не се изтриват по естествен път. Ноктите могат да израснат до такива размери, че животното да не може да се придвижва и дори може да доведе до травма на краката.

Срещат се активни животни, при които ноктите се изтриват по естествен път, а някои плъхове дори самостоятелно си ги подрязват. Но това е изключение.

За подрязване на ноктите ще ви трябват: маникюрни ножички или нокторезачка за малки животни.
За много неспокойния плъх ще ви трябва помощник. Ноктите на плъха се делят на две части. В основата те са широки. В тази част се намират кръвоносните съдове, които не трябва да засягате. След това нокътя се стеснява и расте като тънка игличка. Точно този край можем да срежем.
При плъховете ноктите са прозрачни, за това лесно ще определите къде има съдове.

Помощникът първо трябва да фиксира плъха в ръце. Вие взимате единия крак, леко повдигате пръста Изображение
(не забравяйте, че краката на плъха са много крехки), и отрязвате острия връх на нокътя.

Изображение

Ако според вас сте оставили прекалено голям връх, то остатъците от дължината можете да премахнете с пила. Така няма да повредите съдовете, но плъха ще се съпротивлява. Ако сте срязали прекалено много нокътя, ще потече кръв. Не се притеснявайте, вземете памучен тампон, напоен в кислородна вода, и притиснете раната за спиране на кръвта. Не се плашете, ако кръвта е много. Ако кръвта не спира, натопете раната в сух калиев перманганат. Само че го правете внимателно, за да не изгорите плъха.

След всички тези процедури пуснете плъха в клетката и му дайте лакомство. Не се плашете, ако плъха започне да пада от повърхностите. Ще му трябва време да привикне, че няма нокти. Но това преминава много бързо.

ИзображениеИзображение

Можете и сами да подрежете ноктите, без помощник. Подрязваме ноктите на предните крака като притиснем крака между палеца и показалеца. Пръстите задължително трябва да бъдат разтворени, за не нараните случайно някой съд.
Изображение Изображение

Задните крака се обработват по-лесно. В този случай животното се поставя между ръката и корема на човека (облечете си дреха с дълъг ръкав). Със същата ръка фиксирайте задните крака по ред. В зависимост от това дали режем ноктите на левия или десния крак, разположението на плъха може да се промени. Обработвания в този момент крайник винаги се намира от страната на режещия човек.

Изображение

Крака може да се разтвори така, че да ви е удобно. И не забравяйте да раздвижите пръстите на плъха, правете това с по-силно натискане с пръстите.

ИзображениеИзображение

При необходимост може малко да изпилите мястото на среза. Това се прави в случаите, когато нокътя е удебелен и се е разпаднал при рязането. Изпилва се само нокътя, не трябва да докосвате с пилата възглавничката на пръстите и краката.

ИзображениеИзображение

Някои плъхове извършват процедурата самостоятелно, за това няма нужда да подрязвате ноктите вие.

https://www.youtube.com/watch?v=AcJTE_TDkw0

http://nagual-rat.ru/
http://ratclub.spb.ru/
http://ratblog.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи - Rodentia