[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - За първи път имам домашен любимец!
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За първи път имам домашен любимец!

Форум за взаимопомощ между Стопаните на животни и домашни любимци

За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот Reyna » Съб Сеп 24, 2016 1:03 pm

Добър ден!
Преди седмица аз и приятелят ми взехме малко женско котенце на около два месеца. Взехме го от жена, която е полагала грижи за него, след като го е намерила изоставено до контейнер за боклук. Рейна в началото беше мого стресирана. Бързо свикна с нас - може би за ден. Сега е другата крайност. Изключително привързана е. Притеснява ме това, че докато сме на работа, тя не яде, не ходи до тоалетна. Всеки път като се прибера ме чака до вратата и след това се започва с ядене, ходене до тоалетна и играене. Тя е изключително неактивна, когато е сама. Като е с нас е много игрива, но фактът, че се прибирам и всичко е точно на мястото, на което съм го оставила, ме изненадва. Тя умее да се катери и има свободен достъп до стаите, които обитаваме. Винаги има храна, вода и играчки, но като чели чака разрешение от нас за да ги използва. Нормално ли е това?
Една друга ситуация ме притесни много. Скочи върху мен и ме одра жестоко, имаше кръв. Не е от агресия, а инстинкт да се захване и не падне. Проблемът е, че аз имам много ниска поносимост към болка и се разплаках. Тя се почувства много виновна и се скри. Сега е много внимателна покрай мен. Измъчва ме, че тя се почувства така. Имаме проблем не само с нейната, а и с моята адаптация. Никога не съм имала траен контакт с животно досега. И двете имаме странно поведение една към друга. Тя е плавна с мен и внимателна, а с приятеля ми играе, като леко го драши и хапе. Въпреки трудната ни комуникация, тя винаги избира моя стол, моята страна на леглото и е по-привързана към мен.
Държа да отбележа, че никога не си позволяваме да и крещим, затваряме, наказваме и т.н. Между двама ни комуникацията също е добра и не я стресираме по никакъв начин.
Знам, че проблемът ми може да ви звучи смешен, ако изобщо е проблем, но аз много я обичам и държа на нея. Нямам търпение да я видя и погаля всеки ден. Просто ми дайте съвет как да намеря златната среда в комуникацията ни и как аз самата да се адаптирам.

Бих искала да попитам и още нещо: трябва ли да се притеснявам, че не пие вода? Хапва храна, която съдържа течности, но купичката си с водя я избягва.
Аватар
Reyna
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 23, 2016 3:15 pm

Re: За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот meri » Съб Сеп 24, 2016 3:32 pm

Ако се храни с мокра храна, като пауч например, то попълва запасите си с вода. Освен мократа храна яде ли нещо друго.
Когато я взе, заведе ли я на ветеринар за преглед, обезпаразитяване и ваксина.
Адаптацията при котките е различна, вероятно ще й трябва още известно време, за да свикне, че не е изоставена, а вие се прибирате у дома при нея. Характера на котките е различен, техните постъпки също.
За малко коте е нормално да одраска или да ухапе по време на игра, но много внимателно трябва да й покажете, че това не е желателно, защото боли. Тя ще расте, а заедно с това ще растат и зъбите и ноктите.
Сигурна ли си,че докато ви няма не посещава тоалетната, има ли вероятност да използва друго място за това. Щом я ползва, когато сте там, отпада вероятността да не й допада вида на тоалетната или пълнителя, който използвате. Не е добре ако така се стиска.
Принципно котките ядат по няколко пъти по малко и може да не се забележи, че не се храни, но ако купичката си остава пълна, и тя не яде докато е сама, това показва за силен стрес(не във вас е вината, а по-скоро все още е трудна адаптацията й). Една седмица е доста кратък срок от време, за да е свикнала с всичко и всички.
Ако това поведение продължава, може би не е лошо да направите една косултация и с ветеринар по този въпрос, въпреки че едва ли се дължи на здравословен проблем.
Принципно котките през деня спят и са активни вечер.

Прекалената привързаност е може би въпрос на предпочитание, не мога да кажа със сигурност точно.Трябва да бъдеш много внимателна, защото котките използват ноктите си, за да се хващат и когато ги пуснат, за да се задържат е болезнено.Не трябва да й позволявате да ви драска и хапе, това е недопустимо, покажете й по някакъв начин, по който да разбере, че това не ви е приятно.Твоето поведение към нея трябва да се промени.Когато се прибираш от работа няма да започваш веднага да я галиш и да й се радваш. Влизаш, събличаш се, събуваш се, започваш да си вършиш нещо и ако забележиш, че тя много иска да си играе с теб или търси вниманието ти, остави всичко и поиграй с нея. Не показвай по никакъв начин страх или някакво друго чувство. Не трябва да се държиш предпазливо, просто си имай едно наум за котешките нокти и начина ти на гушкане на котката, не я слагай на рамо и не я обръщай по гръб, не я гали по корема,котките не го обичат.
Ако тя не търси внимание първоначално не я закачай, не започвай първо ти да контактуваш с нея. Въпрос на време е да свикнете една с друга и всичко да е наред. Това че избира твоите вещи и места не показва, че харесва повече теб, на мен по-скоро ми прилича на това, че се опитва да се налага над теб, един вид да доминира, не го допускай.Много внимателно я сваляй от леглото, от стола...
Покажи й, че и вие двамата с приятеля ти сте нещо еднакво за нея. Дръжте се по един и същи начин, играйте еднакво, изобщо постъпвайте като един човек, така постепенно ще разбере, че няма да има нужда да си избира фаворит от двама ви.

Тъй като отглеждането на животно е съвсем ново за теб, вероятно малко прекаляваш(в добрия смисъл) с прекомерната си загриженост, незнание как да се държиш и тя усеща. Дръж се нормално, остави я сама да потърси контакт с теб.Котките много ясно показват кога имат желание да контактуват и кога това не им е приятно. Ако потупва с опашка или ти обръща гръб не я закачай,или не прекалявай с играта и вниманието към нея.Защото това е предупреждение и следващия ход е одраскване или ухапване. Научи кои са любимите й места за погалване, гали я, гушкай я без да се страхуваш,но не прекалявай, ако пожелае да си тръгне, я пусни.Има добри котки, своенравни, капризни....просто трябва да установиш какъв тип е вашата и да се съобразиш с това. Котките са независими и индивидуални същества със свой характер.

Ако не е ваксинирана, непременно посети ветеринар, за да го направи. Също така трябва да се обезпаразитява срещу вътрешни паразити(всеки месец) и външни в зависимост от препарата. Това е изключително важно за нейното и вашето здраве. Може да не си харесва купичката или да не е удобна за пиене на вода.Има и такава вероятност, когато котките избягват купичките си.

А нашият раздел котки, може да ти помогне viewforum.php?f=276
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот Reyna » Съб Сеп 24, 2016 4:16 pm

Изключително благодарна съм за изчерпателния и полезен отговор!
Водихме я на вереринар за вътрешно и външно обезпаразитяване. Насрочи дата за първа ваксина на 28.09.2016г.
Относно отношенията ни, определено демонстрирам страх на моменти и съм сигурна, че го усеща. Тя е Турска Ангора. Играе си много, активна е, но е много добра и послушна. Старая се да и говоря много тихо и мило, за да разбере като кажа НЕ! Не винаги спира, но мисля, че разбира. Определено се опитвам да и дам да разбере, че не трябва да ме дере, но е деликатна ситуация, защото е още наплашена и не знам къде е границата. Относно загрижеността, може би наистина прекалявам - според близките ми. Аз на моменти де държа с нея като дете, което трябва да бъде постоянно протектирано, а приятеля ми казва, че е животичне, което в много аспекти може да бъде самостоятелно.
Мисля да те послушам. Днес като се прибера ще изчакам тя да дойде и няма да демонстрирам страх.
Аватар
Reyna
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 23, 2016 3:15 pm

Re: За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот Reyna » Съб Сеп 24, 2016 4:18 pm

Забравих да спомена за храната. Яде wiskas junior и там има течност. Давам и една друга марка на същия принцип. Не иска мляко, а не знам дали да експериментирам с други неща.
Аватар
Reyna
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 23, 2016 3:15 pm

Re: За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот meri » Съб Сеп 24, 2016 8:27 pm

Разбирам те напълно, но наистина трябва да промениш малко отношението си и да се държиш с нея като с котка. :ab:
Остави я да бъде самостоятелна, намесвай се само, когато има нужда и разбира се за възпитание и определяне на правилата, които трябва да се спазват.
Котките са горди същества и не обичат някой постоянно да се суети около тях. Ние имаме котарак и много добре знам какво говоря. Когато не му изнася добре го показва с нокти и опашка. :ag:

Постепенно и двете ще се нагодите и ще се научите да се уважавате взаимно, защото котките трябва да бъдат не само обичани, но и уважавани. Много зависи и от темперамента на котката, ще видиш след време, че всичко ще си дойде на мястото.

Моята препоръка е да смениш храната колкото може по-бързо. Уискас под каквато и да е форма не е качествена храна. Тя дори съдържа някои вещества в състава си,които карат котката да привиква към нея(нещо като наркотик, да не може без нея). Иначе тази храна е нисък клас, не съдържа всичко необходимо, освен това води много често до уринарни проблеми след време. Няма нужда да даваш мляко, котките не го усвояват.
Има много добри марки храни, към които можеш да се ориентираш съобразно възрастта на котката и килограмите.Също така когато даваш пауч нека по възможност е от същата марка като сухата храна. Никога не давай човешки продукти, не позволявай да проси от вашата храна, защото е вредна. Освен това много човешки продукти са вредни за животните/ отровни.
Ако отглеждате цветя ги поставете на недостъпно за котката място, защото повечето растения/ цветя са отровни за котките. Когато имате букет цветя у дома по някакъв повод, котката не трябва да има достъп до него, лилиум и други цветя са много отровни и котка яла от тях рядко оцелява.

Котката задължително трябва да си има свое скрито място с къщичка, купичките да бъдат на място, където ще се храни на спокойствие, а тоалетната също трябва да бъде на място, където никой не минава и е на тихо и спокойно място(има срамежливи котки и не ходят до тоалетна, ако някой ги гледа, дори смешно да звучи, е така). Препоръчвам ти затворена тоалетна, изключително удобна е, както за котката, така и за почистване, не разпръсква пясъка.

Котките разбират всичко, аз понякога имам чувството, че ще ми каже какво мисли по въпроса нашият котарак. Ще се научиш по нейното поведение в какво настроение е и как се чувства, това с времето лесно се научава, дори не трябва специално да се учиш,като я наблюдаваш всеки ден винаги ще знаеш какво иска.
Нашият например, ако купичката му е празна и е гладен, започва да мяука и да ни показва да вървим с него (ей такива обикновени ежедневни неща ще те научат да я разбираш).
До 1-2 месеца ще видиш, че вече можеш доста добре да я разбираш и да знаеш какво иска.Говори й, аз си мисля, че котките много обичат да им говорят, аз си говоря с нашия Томи. :ajaweki:Имаме и куче, и с него така си говоря.

А когато му дойде времето, помисли и за кастрация, тя е полезна, не само заради поведението и маркирането, но и за здравето.

И още нещо: прибери всичко, което може да докопа, не забравяй, че котките се катерят нависоко, предмети, които могат да бъдат разкъсани и погълнати, неподходящи играчки, това е много опасно.Котките не могат, много трудно повръщат, освен това структурата на езика им е такава, че не могат да връщат предметите обратно, той е грапав и направо го поглъщат.Запушването на червата е много опасно.За това, ако се случи някога да погълне нещо или стърчи от устата, никога не го дърпай, за да го извадиш. В такива случаи се ходи на ветеринар веднага.
Малките животни са като малките деца, постоянно имат нужда от внимание и някой да ги пази от тях самите за тяхно добро.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот meri » Нед Сеп 25, 2016 3:35 pm

Искам да ти разкажа малко за храненето. То е изключително важно за здравето на котката.
Имай предвид, че колкото по-дълго храниш котката с мека храна, толкова е по-голяма вероятността да получи диария, същото важи и за консервираната храна. За това към храненето трябва да се включи и суха храна според възрастта на котенцето. Различните марки хубави храни предлагат и такива според породата и възрастта на котките.

Как се сменя храната: за да няма стомашни проблеми, храната се сменя постепенно, намалява се старата и се увеличава новата за 6-7 дни до достигане на необходимото количество от новата храна. Тъй като стомаха не е свикнал на новата храна, първоначално може да се получат, може и да не се получат някои стомашни проблеми, които ще отзвучат.

Какъв вид храна се избира: това е индивидуално, според вкуса и предпочитанието на котката(но в никакъв случай храни икономичен и среден клас, само премиум и супер премиум храни), които съдържат в себе си всичко необходимо за организма. Ако даден вид храна не харесва на котката, не трябва да бързаш веднага да я сменяш, изчакваш около седмица, като предлагаш само от нея. Възможно е да не иска друга, защото уискас както ти казах е така направена, че котките да не я отказват, за това може да има малко сърдене и нежелание за новата храна. Но ти бъди упорита и не се отказвай. Ако видиш, че изобщо не иска да яде новата храна, може да смениш марката и да опиташ с нея, всичко е индивидуално и чрез проба. Не позволявай на котката да проявява капризи, бъди търпелива и упорита, и помни, никое животно при наличие на храна няма да умре от глад, въпроса е да преодолее капризите си. За това не купувай големи количества от храната преди да си сигурна, че я харесва и че ще я яде.

Колко храна да даваш: според инструкциите на производителя и марката на храната. Но принципно е добре в купичката да има храна постоянно, защото котките ядат по малко и по-често, но в никакъв случай не я прехранвай. Ако през деня няма никой у вас, напълни купичката, за да може да се храни докато ви няма, защото е много малка още. С течение на времето и израстването дажбата започва да се намалява, както и храненията. За да не преяжда, когато ви няма ще слагаш толкова, горе-долу, колкото да стига за деня, за да не гладува. Изключително важно е да играе и да се движи, да се натоварва физически.

Ако имате необезопасени прозорци и балкони в никакъв случай не пускайте котката там сама и не позволявайте да гледа навън без да има мрежа и без балкона да е обезопасен. Няма значение на кой етаж живеете, ако сте в блок, защото едно падане от високо има не само фатални последици за здравето и тежки/ фатални наранявания, но и води до смърт. Дори и видимо да няма наранявания, има вътрешни травми, които бързо водят до смърт.
Котките обичат да гледат през прозореца , за това можете да направите някакви удобства до прозореца,за да гледа навън, но при затворен прозорец и задължително здрава мрежа, защото ноктите са доста здрави и късат слабите мрежи. Котките скачат по птичките, които виждат и не се усещат как падат.

Хубаво е да си има подходяща драскалка за ноктите, за да не съсипва мебелите, като си точи ноктите на тях. По-хубави са вертикалните драскалки с играчки, има различни видове.

Още нещо изключително важно за бъдещото: котките, както всяко животно по-често не обичат тези процедури но; научи я да свиква от малка, което ще ти бъде от полза за в бъдеще да се научи да й преглеждаш ушите, зъбите, носа, козината. За целта; когато си играете вземи в ръка ухото, обърни го леко, разгледай го и го пусни, хвани лапичките една по една и добре ги разгледай, както ноктите, така и между тях, хвани я за челюстта с една ръка отдолу и леко отвори устата, разгледай зъбите. Прави го през няколко дни, за да свикне с тези процедури, които ще ти позволяват на по-късен етап да правиш преглед, така ако възникне някой проблем ти ще можеш да провериш. Няма да й харесва кой знае колко като порасне, но ще го изтърпява, а ако не я научиш няма да ти позволява изобщо като порасне, а това не е добре. Ушите, зъбите, устата, лапите трябва да се проверяват редовно.Козината също се вчесва, за това я научи от малка, ако не търпи четки, може с гребен със ситни зъби или ръкавица за събиране на козината. :ab:
Къпането също е доста сериозен проблем при котките, къпи я само при нужда и не прекалявай, използвай неутрални вещества(аз по съвета на моя ветеринар от години използвам за кучето и котката само обикновен бебешки сапун),така няма опасност да възникне някое кожно заболяване или проблем от състава на продукта.Въпреки, че са предназначени за кучета и котки, повечето шампоани са боклуци.Подсушавай я много добре след къпане и внимавай да не стои на течение, за да не настине.

Това се сетих за сега, ако имаш въпроси, не се притеснявай и питай. :sunny:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За първи път имам домашен любимец!

Мнениеот Reyna » Вто Окт 04, 2016 9:45 pm

Реших, че може да има и други със сходни питания и да кажа накратко какво е развитието ни:

1.Храна - Премахнах постепенно wiskas от менюто, но давам подобни храни все още /по съвет на ветеринаря/. Приятелят ми ме обвиняваше, че прекалявам с храната и аз самата имах известни притеснения. Четейки по форуми, установих, че Рейна изяжда два пъти повече храна от повечето котки. Изяжда около 150 - 200гр всеки ден. Това е пакетче, пакетче и половина. Може и да не съм максимална точна, тъй като тя е активна и през нощта, между четири и 6 часа. Лекарят, обаче, каза че е нормално, тъй като сега расте и изразходва енергия. Теглото и е 900гр., а като дойде при нас беше около 700гр.

2. Отношения - Рейна все още има моменти, в които е по груба в играта си. Разликата е, че вече не изпитвам страх от нея. Постигнах голямо развитие. Сядам до нея на земята и играем с топче. Тя прибира ноктите и ме докосва по-нежно. Когато го направи няколко пъти подред и давам една гранулка от ръката \за това използвам сухата храна на този момент\. В момента, в който играта загрубее се оттеглям. Започнах да я разбирам повече. Вече знам какво да очаквам и в повечето случаи разбирам какво иска. Отнасям се с уважение. Никога не я местя насила, а я стимулирам да се премести с играчка. Тя когато покаже нокти се усеща и ги прибира. Имаме повече моменти на близост и нежност. Определено има характер. Много е манипулативна. Игрива е, но и много привързана. Заспива върху мен, после и омръзва и се мести. В момента, в който направя няколко крачки, идва и ляга до мен. Агресията и се проявява по време на игра - отдавам го на факта, че е прекалено рано отделена от майка си, а сменя стопанин. Мисля, че ако положа усилия, ще бъде възпитана правилно. До колкото чета, разбирам, че трябва да и поставям ограничения. За мен, обаче, единственото ограничение е в степента на агресията, която проявява. Може да ходи навсякъде, където е безопасно. Ако не може са стигне, я качвам за са подуши и да не е забранено. Когато избирам дрехи, влиза в гардероба. Тупам топче и излиза. Сладурана.

3. Сигурност - Обезопасила съм всичко, до колкото мога. Никога няма оставен прозорец, докато ни няма или докато спим. Отваряме два: един нависоко, но докато сме там и един с мрежа. Преди да излезем всичко се затваря. Не се оставят предмети, които могат да я наранят или които може да погълне. Винаги има храна и вода.

4. Здраве - Днес ходихме за първата ваксина. Освен това има и рана до нослето. Нямаме идея къде може да се е ударила, защото бяхме вкъщи, а тя е около нас. Видях я да се чеше и мисля, че е от това. Според ветеринаря, също това е причината. Имаше и проблем на клепача от старо възпаление. Взехме от лекаря мазило. Относно къпането, решихме да я къпем във вода в краен случай, ако е оцапана. Взехме и суха пяна и ще пробваме с нея утре. Днес достатъчно се наплаши.

Рейна определено се приспособява, както и ние към нея. Днес, точно като човек, ме галеше с лапа за подкрепа при ветеринаря. Надявам се да ни обича, защото определено ние я обичаме.

Благодаря за съветите!
Аватар
Reyna
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 23, 2016 3:15 pm


Назад към Полезни животни - Съвети и още нещо