[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да даваме вода на котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да даваме вода на котката

Как да даваме вода на котката

Мнениеот meri » Чет Окт 13, 2016 7:20 pm

Защо се нуждае котката от вода?
Водата е необходима на котката за нормалната работа на целия организъм, който почти на 70% се състои от вода. Тя е необходима за поддържане на телесната температура, за процесите на храносмилане, усвояване на витамините, минералите и др.

НО! Тъй като котките са произлезли от африканските диви котки, при тях генетично е отслабено чувството за жажда. Котките могат да пият малко, а при влажна храна могат и изобщо да не пият. От там и много здравословни проблеми- урината става концентрирана, следователно, в пикочния мехур се развиват инфекции, падат солите и се образуват камъни, нарушава се работата на бъбреците, развива се воден баланс на организма.
Извод: котката трябва да пие достатъчно вода.

Достатъчно, колко е това?
На нуждата от течности на котката влияят такива фактори като:вид храна, температура и влажност на въздуха, физически натоварвания, хранене на котенца и др. Средно котката се нуждае от вода 2,5-3 пъти повече, отколкото изядената от нея суха храна(например, на 100 гр храна- 250 гр вода). Котката винаги трябва да има достъп до необходимото й количество вода.

Качество на водата.
Разбира се, можете да осигурите на котката добро хранене и не по-лоши добавки към нея, но ако водата е некачествена, няма да постигнете оптимално здраве. Чистата, добра вода е важна част за поддържане на здравословното състояние на котката.

Не всичката вода е еднаква.

Водопроводна вода- Не е тайна, че водопроводната вода в различните региони се различава. Водопроводната вода обикновено съдържа утаечен материал, съединения на хлор и флуор, вредни примеси, такива като токсични остатъци от пестициди, тежки метали и др. могат да присъстват и болестотворни бактерии. В някои градове водата може да се нарече опасна.

Бутилирана вода- според резултатите от тестването, много често за съжаление може да се желае повече по отношение на химическите замърсители.

Дестилираната вода е пречистена така, че не съдържа никакви частици.
Тя може да бъде полезна за кратковременна употреба, например, при процеса на детоксикация, но не е годна за дългосрочно използване. Защо? Химия + физика. Ако говорим за усложнения, тук е задействан процеса на преместване на веществата от област на висока концентрация в област на ниска чрез осмоза. Дестилираната вода е прекрасен разтворител, тя разтваря в себе си хранителните вещества, "отмива" ги от организма, и в резултат- дефицит на натрий, калий и други важни микроелементи.

Водата от кладенец е добър избор за питейна вода, ако тя действително произхожда от добър природен източник.

Ако нямате възможност да използвате истинска кладенчова вода, добър вариант е филтрацията. Дори и най-обикновеният филтър значително подобрява качеството на водопроводната вода, задържайки вредните добавки. В краен случай, водопроводната вода преди използване трябва да престои поне един ден.

Водата на котката винаги трябва да бъде чиста!
За да не се развъдят вредни микроорганизми в купата, трябва ежедневно да я миете добре, а водата да сменяте. Чистата вода стимулира котката да пие.

Котката трябва да има достъп до вода винаги!
Изборът на поилки е голям: те се произвеждат от различни материали, имат различни форми, обикновени и автоматични- каква да изберете?

Евтината пластмаса има недостатъци. Купите от нея са леки, котките могат да ги движат. След време в тях се образуват драскотини- жилище на микроби. От някои видове пластмаса във водата могат да се отделят вредни вещества.

Удобни, красиви, устойчиви, хигиенични- това са купите от керамика и порцелан.

Металните купи трябва да бъдат от неръждаема стомана. Техният недостатък - неустойчивост, гумирана основа, за съжаление се износват след време.

Дълбочината и формата на купите зависи от особеностите на котката(дължина на козината, маниер на пиене и др.). Котките предпочитат по-големи купи.

Изображение

Двойните купи (две купи съединени заедно за храна и вода) не се препоръчват за използване, защото водата може да попадне в храната, и обратното. При близко разположение сухата храна се овлажнява, а водата придобива чужди миризми и примеси.

Течаща вода- в природата котките обичат да пият вода от реки и ручеи. В домашни условия някои котки също отдават предпочитание на течащата вода от крана. Добре е ако крана е свързан с филтър. А ако няма? Вече казахме каква вреда може да нанесе водопроводната вода.

Поилка-фонтан- снабдена е с безшумен електромотор, осигуряващ постоянен поток пречистена вода. Тя се пречиства чрез филтъра. По този начин водата е течаща и чиста. Това приспособление прави водата за котката по-привлекателна, стимулира я да пие повече.

https://www.youtube.com/watch?v=nLCxxtf6jBg

Съвет: за да пие повече котката, трябва да я заинтригувате, например, да увеличите числото на купите с вода и да ги поставите на неочаквани места. Любопитната котка може да бъде привлечена от самото местонахождение на купите с вода.

http://caticat.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да даваме вода на котката

Мнениеот btrend » Пон Окт 17, 2016 11:44 am

Много благодаря за информацията!
Аватар
btrend
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Мар 29, 2016 12:32 pm


Назад към Котки - Felidae