[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Паралич на крайниците при зайците- 1 част
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Паралич на крайниците при зайците- 1 част

Паралич на крайниците при зайците- 1 част

Мнениеот meri » Нед Апр 23, 2017 1:51 pm

Паралич на крайниците, поради травма

Причините за тази аномалия са много, и за това курса на лечение се различава. Много е важно да се определи точната причина. Не трябва да се правят грешки, защото може да причините смъртта на заека. Имайте предвид, че няма 100%-ова гаранция за оздравяване. В редица случаи лечението не помага и ще трябва да се примирите с обстоятелствата.

Пареза((Paresis) - или паралич на крайниците има няколко степени на поражение. Монопареза, когато не работи единия крайник, парапареза, когато са отказали двата предни или двата задни крайника, тетрапареза- всички четири крайника са обездвижени.
Най-критичната форма на пареза- това е плегия, или пълно отсъствие на двигателните функции на организма. Най-често стопаните се сблъскват с паралич на единия или едновременно на двата задни крайника на животното (параплегия).

Типични ситуации, провокиращи пареза

Не мислете, че костите на заека са толкова здрави, както нашите. Те са отслабени при животни, които живеят в клетки, защото ограниченията на движенията не позволяват да се укрепва техния скелет както трябва. Костиците лесно се чупят дори при малки натоварвания. Например, ако заека се намира в клетката и се изплаши от нещо, метне се встрани, лесно може да си счупи гръбнака при удара в стената, пода или да измести прешлените от рязката маневра. Дори ако седи на земята, изплашеният заек може така неуспешно да се обърне, че да се окаже частично парализиран.

Най-уязвимите места при падане, травми и резки движения:
1.Тазови, 2- средни, 3- шийния отдел на гръбнака, 4- бедрена, 5,6- малък и голям пищял на задните крайници, 7-лакътна, 8-лъчева, 9- раменна кост на предните крайници
Изображение

Много често зайците просто изпадат от своите къщички при отваряне на вратичката. Любопитството им надделява, те започват да се протягат, за да помиришат нещо и падат на земята. Други случаи, характерни за фрактури и размествания могат да бъдат банални битки и дори чифтосване между партньорите. За всички тези травми трябва да обвинявате само себе си, защото при надежден контрол за своите любимци няма да има никакъв паралич от получени травми. Трябва да обръщате постоянно внимание на заека и навреме да фиксирате нехарактерното им поведение. При превозване на далечни разстояние трябва да им осигурите такива условия, при които животните да се чувстват удобно, за да се избегнат възможни наранявания и травми.

Като отделен случай са травмите, получени при малките зайци при изкуственото хранене. Много е трудно да бъдат нахранени без майка, те са изключително подвижни, трябва да масажирате техните коремчета, за да се изхождат. Ако малко превишите натиска на малкото, може да се развие паралич на задните крайници и дори да настъпи обездвижване. Но и при жива майка има загуби, когато тя не се справя със своите функции и при натрапчивост просто отбива малките и дори ги стъпква. Такива зайчета не трябва да се отглеждат в племенното стадо.

Как да действате при паралич на крайниците

Ако сте забелязали, че заека изведнъж е престанал да се опира на единия, или двата крайника, влачи ги при придвижване, първо трябва да проверите целостта на обездвижените крайници и гръбнака. В другите случаи паралича се развива постепенно, според прогресирането на заболяването. Не е необходимо да ви разказваме защо трябва да изолирате заека, да ограничите неговото жизнено пространство, да премахнете ярката светлина, да поставите шина на крайника при явни признаци на фрактура. Колкото може по-бързо завийте заека в мека тъкан, поставете го в кутия и го занесете в клиника за изследване, задължително помолете да му направят рентген.

Ако не функционират и двата задни крайника, заека ги влачи, опира се само на предните, вероятно причината е в гръбнака. Гръбначния мозък, по който минават сигналите за мускулната контракция може да бъде напълно прекъснат, но в повечето случаи протича неговото притискане (компресия), поради взаимното изместване на отделните прешлени, дислокация на билото. Това се смята за най-тежкия случай и лечението не е ефективно. Но понякога се случва и чудо и заека оздравява сам по себе си, ако травмата не е фатална. Аналогична ситуация се получава при травми на главата, когато се забавят самите центрове отговарящи за двигателните функции и координацията на движение и изпращащи импулси към крайниците.

Проблемите с гръбнака и крайниците не винаги се проявяват във влачене на крайниците. Вие трябва да бъдете нащрек и при такива прояви като засечка или просто слабост в задните крайници, изгърбена поза с пропадане на едната страна или назад, често падане на едната страна.

При отказ на единия крайник е голяма вероятността от неговото счупване. Преди да отидете при ветеринаря внимателно обвийте засегнатия крайник с марля или памук и поставете шина за фиксиране на костите. За шина може да използвате подръчни материали, например молив. Най-безобидните от всички възможни случаи, причиняващи временно обездвижване на крайниците на заека, това е разтягане на мускулите, изкълчени стави и банална травма. Ако рентгенът е показал, че всички кости са цели, непременно трябва да се проучи заека в тази област. При такива травми крайниците имат признаци на работа, частично се движат. Заека при придвижване, макар и много слабо, но се опитва да се подпира на засегнатия крайник.

Лечение и рехабилитация

Имайте предвид, че в засегнатия район винаги протича възпаление на тъканите и нервите. Въвеждането на противовъзпалителни препарати е задължително в първия стадий на лечение. За да облекчите страданието на заека, се погрижете за обезболяване. Преди да давате някакви медикаменти, се посъветвайте с ветеринар.

Непосредственото лечение на паралич трябва да започне колкото може по-бързо след премахване на възпалението или срастването на костите след фрактурата, тъй като мускулите, не получавайки натоварване, атрофират и е много трудно да се възстанови техния тонус. Т.е. при премахване на причините за паралича трябва още дълго време да правите масаж на заека и изкуствена гимнастика, да свивате и разгъвате крайниците(по 5 мин. за сеанс), докато той сам не започне да се отблъсква. Много стопани просто пускат заека във волиера, за да се разхожда и скача и по този начин по-лесно да възстанови загубените функции.

Параличът на задните крайници се лекува комплексно. При травми на главния мозък е показана физиотерапията(масаж, гимнастика). От медикаментозните препарати се прилага дексаметазон (дексавен), подкожно, минимизиране на кървенето, облекчаване на тъканният оток и посттравматичният шок, витамини от групата В.

При много силни травми заека не си усеща крайниците и дори своите пръсти, не е в състояние да поддържа елементарните функции на организма. Например, не контролира пикочния мехур или напълно отсъства тонусът на мускулите на червата. В такива случаи лечението е безмисленно, то само усилва страданието на животното.

При травми на гръбнака лекарите често поставят диагноза- дископатия или дискоспондилоза. Това е когато медупрешленните дискове или са повредени, или са загубили своята конфигурация. В нормално състояние те са разположени равномерно около канала и не позволяват контакт между себе си и гръбначния диск по време на движение. При патологиите протича изместване или херниеообразно издуване. В резултат нервните окончания на гръбначния мозък се притискат, възпаляват, причиняват силна болка, заека престава да управлява своите крайници. В краен случай- това е разкъсване на гръбначния мозък при силна гръбначна фрактура и там с нищо не може да се помогне. За щастие такива фрактури се случват много рядко. Процесът на оздравяване във всеки конкретен случай зависи както от особеностите на самата травма(степен и място на поражение), така и от силата на тялото и възрастта на заека.
Ако дископатията е причинена от проблеми със стареенето, няма да се излекува, може само да се премахне болката. Тя започва да се развива и без травми, когато клетките на междупрешленният диск остареят и изсъхват, а не се заменят с нови.

Най-често срещани патологии на гръбначния стълб:
1- травма или износване на междупрешленния диск, 2- спондилоартроза, 3- спондилоза, 4- остеохондроза
Изображение

Но и това не са всички възможни проблеми при паралич. Спондилозата и остеохондрозата могат да станат врагове на заека. Това е когато на повърхността на гръбначния стълб се формират остеофити. Те стесняват гръбначния канал и междупрешленните пространства. При критични патологии израстъците започват да оказват натиск върху нервните корени. Всичко това добре се вижда на рентгеновата снимка. Рана може да се развие в лумбалния отдел и при не много стар заек, който е ограничен в своите движения, или има наднормено тегло. За разлика от травмираните животни, параличът се развива постепенно, според израстването на шиповете и дори срастването на отделните прешлени.

В началото заека може за няколко дни да лежи в ъгъла, да ходи до тоалетна под себе си, а след това изведнъж да се възстанови. За тези стопани, които са решили да се грижат до последно за заека, има обезболяващи, противовъзпалителни, диета, намаляваща теглото, масаж на меките тъкани над проблемните участъци. Според усилване на заболяването е необходимо да следите за чистотата на козината и кожата, да осигурите мека постелка, за да намалите раните от залежаването и дори да чистите ушните канали.

Установено е, че при ежедневни разходки на заека в продължение на един час, неговите кости стават малко по-здрави, а вероятността от получаване на травми от падане и резки движения намалява два пъти. Също така рязко намалява риска да получи заболяване на гръбначния стълб в зряла възраст.

Може ли заека да живее с паралич

Не може да се отговори еднозначно. В някои случаи, дори при правилно лечение, заека може да живее само няколко дни, в други може постепенно да се възстановят загубените функции. Увредените нерви се възстановяват, крайниците стават управляеми, мускулния тонус се възстановява.
Но има отделни случаи, не толкова редки в практиката, когато заека остава инвалид за цял живот. Ако в този случай стопанина реши да гледа заека, то живота му може да бъде достатъчно комфортен. Трябва да имате предвид, че е необходимо да обслужвате заека допълнително: постоянно да го пренасяте от място на място, да следите за чистотата му, защото не може да се почиства. Ще са необходими витамини за компенсация на тези, които се намират в цекотрофите, или постоянно да ги премествате в зона на досегаемост, за възможност от поглъщане. Специалните постелки, мехлеми и кремове за раните от залежаване, храненето на заека...

https://pokcer.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Гризачи