Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как кастрирах уличните котки

Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Сря Яну 10, 2018 10:24 pm

Дано да е полезно за някой, който се колебае или смята, че няма да се справи с кастрацията.

Изключително важно нещо- за женските се знае, че с кастрацията се предовратяват много опасни заболявания, както и умножаване на поколението непрекъснато.
За мъжките е много важна кастрацията поради същите причини, но изключително важно е заради предпазване от заболявания при битките за женски, особено котешки спин, смъртоносно опасно заболяване. Когато мъжките са кастрирани, те няма да се бият, и съответно няма да се заразят!


Тъй като при нас няма бездомни кучета, имаме само котки, аз се грижа за тях. Всеки ден им купувам храна, обезпаразитявам ги външно и вътрешно редовно, ваксинирала съм ги, имат си паспорти, и съм ги кастрирала.

Как процедирах аз- първото, което трябва да се направи е да се говори с най-близкия ветеринар, който ще се съгласи да кастрира животните, разбира се не е маловажна и цената. Реших да не се занимавам с талоните за безплатна кастрация, защото постоянно бяха свършили, кой знае каква е причината за това и не се интересувах много.
Отидох в клиниката до нас, уговорих се с тях и предстоеше хващането и носенето на котките в клиниката.
Колкото и да ме познаваха и позволяваха да ги гушкам, когато се намериха в клетката, беше една борба да излизат от нея, но се справих с носенето. Не съм носила всички наведнъж, разбира се, а една по една :ab: ,и не за един ден. За два дни кастрирах всичките ни котки.

Беше си разхождане, но си заслужаваше, пък добре, че и клиниката е до нас.
Изобщо не съм се колебала дали да ги кастрирам, притесняваше ме как ще се справя с носенето, но се оказа, че не е толкова трудно. След кастрацията те спяха или ако не спяха, бяха замаяни, та нямаше лоши реакции за бягане от клетката. Всяка една котка я носех в нас, докато се събуди напълно и можеше да бъде пусната навън. Това е много важно, защото е опасно да се пусне упоена котка на улицата. Всичко мина много лесно, не са повръщали, свестиха се след няколко часа, нямаше нужда да се махат конци, нямаше възпаление, нито някакви проблеми след кастрацията. Котките се възстановиха много бързо, раните зараснаха и сега са едни щастливи котки. Кастрирах и мъжки и женски....И разбира се, престояха няколко часа в клиниката преди да ги взема.

Изобщо не е толкова трудно или невъзможно, ако човек реши да кастрира някое животно. Много е добре сега, когато не се раждат нещастни животни, които няма да си намерят дом, няма да оцелеят навън.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Вто Дек 03, 2019 11:06 pm

Аз продължавам да кастрирам бездомните котки, въпреки че това отнема време, защото е необходимо, за да могат да ми се доверят животните. Вече като гледам няма сезони за малките котета, обявите във всички сайтове са пълни с малки котета, които търсят дом.
Съветвам хората първо да започнат от кастрациите, за да овладеят популациите, след това да ги обезпаразитяват, ваксинират и да им търсят домове. Ако нямат тази възможност, нека поне да ги кастрират, защото е изключително важно да се намали броят на бездомните животни.

Сега навън е студено, големите котки някак са се устроили, но за малките това е равносилно на смърт, особено ако са изхвърлени домашни котета, не че на другите не им е студено и няма да умрат на такова време. Хора, не си изхвърляйте домашните животни, не се чудете какво да правите с нежеланото поколение....има решение на проблема и това е кастрацията, проумейте го най-сетне. Не отъждествявайте животните с хората, те не помнят, не знаят какво им се случва, а най-важното така им помагате, спасявате ги от непрестанните раждания и проблемите с отглеждането на поколението. Помислете си дали е лесно на майката да се грижи в тоя студ за малки, да намира храна....ако няма кой да й помага. Помислете какво се случва, когато се разболеят, мъчат се...а няма кой да им помогне.

Не се страхувайте да кастрирате поне една котка, това не е малко, дори да не можете да направите друго за нея....не си мислете, че е нищо. Да, тежко е, че нямат дом, но поне не раждат и не се увеличават. Това съвсем не е нищо, ако пресметнем само една котка какво поколение може да даде през целия си живот. А когато прекъсвате процеса с кастрацията, вие й правите добро. Така тя може да живее своя живот, да се научи да оцелява, да си намира храна...за съжаление не можем да спасим всички животни, колкото и да ни се иска това. Няма как да приберем всички животни...

А помислете си колко хубаво би било, ако нямаше животни на улицата...
Това е възможно само при условие, че хората се научат да не изхвърлят, да не убиват, а да кастрират...
Сега идва Коледа, всеки ще бъде при семейството си, ще получи подарък, ще се весели.....много хора дори не се замислят за тези, които мръзнат на улицата по наша вина...Дали няма да ни преседне хляба, който ядем, водата, която пием, само като си помислим колко животни страдат в този момент и няма кой да им помогне. Ние си лягаме на топло в леглото...а те???

Не се ръководете от мисълта за съжаление, да си казвате :" Жал ми е да го кастрирам"....недейте да постъпвате така, защото не им правите добро по този начин.

Нека за всяко животно да има дом, нека за всяко животно да има любим човек! Можем да го постигнем....само ако малко си променим мисленето, постъпките си....Не подминавайте гладно животно, не подминавайте животно без подслон, поне се погрижете да го нахраните, да му направите къщичка, а не да я рушите, ако има такава. Не бъдете злобни, не мразете животните.....те са там по наша вина, не по тяхна. Всяко същество заслужава да има дом и да бъде обичано. И не тровете животните, за да се "отървете".... защото всичко се връща на този свят......не го забравяйте никога!
А вие може да промените много един живот... :ax:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Сря Дек 11, 2019 2:10 pm

Кампанията при нас продължава. А вие кастрирахте ли някоя котка? :ab:
С големи благодарности на нашите ветеринари, които ни помагат в тази наша си кампания! :ax:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Пон Май 18, 2020 2:56 pm

Започна сезона на пролетните бебета и доста хора са затруднени в намирането на домове, защото малките са много.
Сега е момента да кастрирате котките около вас, ако не сте го направили.
Ние продължаваме с нашата акция, днес беше заловена поредната котка и заведена на кастрация. Дори си купихме хуманен капан, за да можем да ловим по-страхливите и диви котки. Върши чудесна работа. :ab:
Така че, започнете вашата пролетна кампания за кастрация, ако имате желание. Пожелавам ви късмет! :ax:

Малко информация за хуманния капан. Много е важно да нагласите примамката така че котката да не може да я измъкне, въпреки че това е доста трудно, защото мрежата е ситна и здрава и при опит не може да се измъкне. Има доста хитри котки, които влизат в капана, взимат си примамката и излизат без да се хванат. Имайте предвид, че това е процес, който изисква повечко свободно време и чакане. Въоръжете се с търпение, защото понякога не винаги от първия ден се получава, въпреки всичките ви усилия. Но рано или късно котката се хваща. Изключително важно условие в случая е котката да бъде много гладна, за да я примамите по-лесно. Ние опитвахме няколко дни, но резултат имаше. Така че ако не стане веднага не се отчайвайте и не се отказвайте. Котките са много умни и хитри същества.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Бездомни животни