[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ботулизъм при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ботулизъм при кучето

Ботулизъм при кучето

Мнениеот meri » Съб Юли 07, 2018 8:54 pm

Остро протичащо хранително отравяне, причинено от токсинови анаеробни бактерии, спорообразуващи пръчки Сlostridium botulini.
Заболяването се характеризира с поражение на ЦНС, парези и параличи на мускулатурата, стомашно-чревно разстройство. В естествени условия кучетата се заразяват при изяждането на храна, съдържаща токсина и спорите на патогена.

Характерна особеност на токсина- неравномерност на разпределение в храната, което обяснява факта, че не всички животни яли от една и съща храна се отравят, както и появата на нови огнища на болестта. Токсините, отделяни от зловредните микроорганизми нямат вкус и мирис, но са убийствени за всички бозайници.

Инкубационният период продължава от 12-34 часа до 2-3 дни.

Токсинът на този микроорганизъм е най-силният от отровите. Той се образува в анаеробни условия в растителната и месната храна при температура 25-38 °С както в неутрална, така и в слабо алкална среда.

Устойчивост на патогена и токсина: токсинът се унищожава чрез кипене, но спорите могат да издържат на кипене в продължение на 6 часа. Автоклавът унищожава спорите за 20 минути, 50% формалин за 24 часа, в изсушено състояние се запазват десетилетия, остават жизнеспособни при 90 ° С, при 16 °С издържат 1 година, но при размразяване се разрушават и отделят токсина.

Протичане на заболяването

Болните кучета отказват храна, летаргични са, изпитват повишена жажда, телесната температура е нормална. Кучетата често дефекират, фекалиите се полутечни, зловонни, понякога съдържат несмлени парчета храна, а също така кървава слуз.

Заболяването се развива бързо, появява се често повръщане, в началото се изхвърля храната, след това жлъчка, дори с примес на кръв. С развитието на клиничните признаци се наблюдават болки в корема, животното стене, понякога се отбелязват повишаване на телесната температура и слабост. Други симптоми са затруднено дъвчене и преглъщане на храната, постоянно и обилно слюнотечение, забележимо изсъхване на конюктивалните мембрани на очите.

Периодите на възбуда, безпокойство се сменят с коматозно състояние. В бъдеще може да се развие паралич на задните крайници, мускулите на тялото стават отпуснати, животното трудно се придвижва, отбелязва се клатеща походка.

Към края на заболяването пулсът и дишането се учестяват, уринирането и дефекацията се забавят, перисталтиката става отслабена. Смъртността е 30-60%.

При появата на някои от описаните симптоми, веднага извикайте ветеринар. Той трябва да знае какво количество храна е изяло кучето през изминалите дни. Имайте предвид, че началните симптоми на ботулизъм много приличат на отравяне с някои отрови за плъхове, така че колкото повече информация дадете на лекаря, толкова по-бързо може да постави правилна диагноза. Освен това трябва спешно да се проведат анализи на кръв, урина и изпражнения, включващи токсикология(ако има такава възможност).

Освен това, за улесняване на диагнозата, ако кучето повръща, може да вземете проба от повърнатите маси. Важни са също рентгенографията и УЗИ на гръдната кухина. Това се дължи на факта, че невротоксинът има неприятния навик да блокира предаването на нервномускулните импулси. Колкото по-рано бъдат открити признаците на тревожните промени в мускулните тъкани, толкова по-бързо могат да се вземат мерки.

Терапия и профилактика

За да се неутрализира действието на отровата и да се купира развитието на заболяването, се използва антитоксин тип "С". Допълнителното лечение ще зависи от сериозността на случая при всяко конкретно животно. Може да се използва хомеопатичният препарат Botulinum.

ВАЖНО-
В тежки случаи кучето се нуждае от задължителна хоспитализация, тъй като храненето се извършва само интравенозно. В тези ситуации често се наблюдават дихателни проблеми, така че трахеята на болното животно се интубира, дишането се поддържа до стабилизиране на състоянието.

Когато животното се почувства по-добре, от парентералното хранене може да премине към хранене с течна храна, която се въвежда принудително в стомашно-чревния тракт с помощта на сонда. Пълното оздравяване отнема от една до три седмици.

ВАЖНО е никога да не позволявате на вашето куче да взима храна от улицата или да яде развалено сурово месо.
И не само, защото има опасност от ботулизъм, а от банални хранителни отравяния, а трупната отрова не се отразява благоприятно на кучешкия организъм.

НИКОГА не давайте на кучето развалена храна или дълго престояла в хладилника. До ботулизъм едва ли ще се стигне, но е твърде вероятно кучето да получи хранително натравяне. Изхвърлете развалената храна!

Още веднъж ще подчертаем, че ботулизмът при кучето не е резултат от изяждането на сурово месо, а резултат от развалената храна, изгнилите продукти. Храненето с качествено месо и субпродукти дават много добри резултати, но не трябва да забравяте предпазните мерки. Например, за да сте сигурни, че паразитите са унищожени месото трябва да бъде замразено поне три седмици.

Колкото и да е странно, но много често за ботулизъм при домашните животни приемат....салмонелозата, която постоянно се среща в топлото време на годината. Ако имате някакви съмнения за качеството на продуктите, които планирате да използвате за хранене на кучето, или ги изхвърлете, или много внимателно ги обработете.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета