Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 9:29 pm

Възможно ли е според вас една чинчила да бъде дресирана ? hsuh hsuh hsuh
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот pinki_sweet » Нед Юни 01, 2008 9:42 pm

защо не
Аватар
pinki_sweet
Животинче с въпрос
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пет Май 16, 2008 4:17 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 9:45 pm

И според мен може, само че незнам как! Ако някой знае нека да сподели с нас! :ab: :ab:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Нед Юни 01, 2008 9:50 pm

и каква ще е целта на дресировката?????
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 9:59 pm

Незнам, но гледам, че много хора казват, че тяхните чинчили били много добре дресирани и ми е интересно как точно!
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Нед Юни 01, 2008 10:07 pm

danitoo12 написа:Незнам, но гледам, че много хора казват, че тяхните чинчили били много добре дресирани и ми е интересно как точно!


Ама на какво ги дресират де?
Аз до сега никъде не съм прочел такова мнение на форумец с чинчила?
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 10:13 pm

Амии отиди в темата - Правят ли чинчилите ви каквото и вие и там ще видиш един от отговорите на barbie045 :

maia_corni написа:
Питам ви защото когато аз си лягам да спя и чинчилата ми също спи!!!И вашите ли правят така? СТРАННО!!!

- Моята први неща, които аз и кажа,защото е мноо обе дресиран!

Там го видях! :ab: :ab: :ab: А всъщност ти си собственика на онлайн магазина нали ? :ab:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Нед Юни 01, 2008 10:18 pm

Според мен бъркате термина дресировка с термина "социализиране-привикване-свикване с човека". Има и известна заблуда, че те правят еди какво си.

Дресировка

Думата има френски произход, дресаж означава обучение, приучване
Вероятно всеки млад прородолюбител изпитва голямо желание да види любимия си питомник възпитан - вярното куче, изпълняващо различните му команди, или забавния папагал, изговарящ отделни думи. Но какво лежи в основата на тъй желаната дресировка, какво е научното й обяснение? Дресировката не е нищо друго освен метод на въздействие върху животното с цел изработване и закриване на отделни необходими навици, на някои условни рефлекси.
Всъщност какво представлява дресировката? Наблюдавайки някои действия на добре дресирани животни, човек би помислил, че те имат разум и дори разбират човешката реч. При дресировката е необходимо у животното да се да се изработят условни рефлекси, т.е. навик да отговаря по определен начин на различни сигнали, подадени от човека. Животното изпълнява определено действие, понеже получава любимата си храна или избягва наказание за неподчинение.

Особено често дресировката се използва в цирка. През 19 век на арените на много европейски циркове масово започват да се появяват звероукротители с групи от дресирани коне, лъвове, тигри, слонове. Всички тези дресьори подчиняват животните не с ласка и храна, а с бич и желязна пръчка. Понякога тази дресировка била жестока и животните били насилствено заставяни да изпълняват различни действия по цирковата арена. Болевата дресировка също е основана на изработването на условен рефлекс у животните. Изискваното движение се предизвиква със сигнал - заплаха от наказание, при което животното ще изпита силна, непоносима болка. Това бил старият "класически" метод на дресиране до края на 19 век, който единствено се практикувал от звероукротителите из целия свят. От тези всекидневни жестоки побои и убождания нещастните животни били силно наплашени, с непрекъснати рани и често осакатявани.
Истински поврат в отношението към дресирането на животните извършил в края на 19 век прославеният и известен в цял свят руски дресьор Владимир Дуров. Знаменитият дресьор писал, че "завинаги се отказва от метода за въздействие върху психиката на животните с помощта на насилието". С право той се смята за родоначалник на хуманният метод на дресура, който се основавал на изключителна наблюдателност, основно изучаване на биологичните особености на животното, на двигателните му възможности, на наклонностите му, поведенческите и психическите му прояви. Дуров изисквал от обучаваното животно действия и движения, които то е в състояние да осъществи в природна обстановка. Той премахнал мъченията, камшика и желязната пръчка, в замяна на което използвал хранителното поощрение и силната си обич към своите питомци. С голямо трудолюбие, упоритост и търпение той заставял животните да изпълняват номера, стимулирани от награда - любимо лакомство, погалване, потупване или ласкав глас. И, разбира се, никакво насилие, болка или страх. Дуров подхождал съвсем научно към дресирането, като бил добре запознат с условните и безусловните рефлекси, с висшата нервна дейност, залегнали в учението на акад. И.П.Павлов, Именно това му позволило да осъществи на цирковата арена много световноизвестни атракции с различни видове животни при единична, масова или смесена дресура.
Днес в цирковете по света се обучават различни животни - и диви, и домашни: неизменните коне, кучета, шимпанзета, лъвове, тигри, пантери, гълъби и пр. Изпълненията им се основават на изработването на условен рефлекс - в определен момент и по даден знак животните трябва да направят жест, който поначало могат да направят и в естествена обстановка. Така кучето изправено на задните си крака, делфините синхронно изкачат над повърхността на водата, шимпанзетата имитират с мимики и действия човека и пр.
Преди започване на дресировката са необходими някои условия. На първо място обучението може да започне едва след пълно опитомяване на животното. При дресиране винаги трябва да се избират животни с жив темперамент и да се подбират методи, които да съответстват на вродените способности на животните. За дресура се вземат млади животни, като постигнатата сложност на упражненията е право пропорционална на възприемчивостта на животните и зависи от възрастта и мозъчният им капацитет. Например дресурата на една пантера в цирка започва между 12 и15-месечна възраст (т.е. след като тя излезе от периода на своето детство), а в цирка тя обикновено постъпва на месец и половина. Продължителността на дресурата на заека е 2 год., а на делфина - само 3 месеца. Някои животни са абсолютно неподходящи за дресиране - страхливите, чувствителните, агресивните, травмираните и пр.
Освен в цирка животните от древни времена се обучават за най-различни дейности в помощ на човека. Много от тях са незаменими помощници в лова - различните породи ловни кучета, ловният гепард и пр. Много породи кучета се дресират за пазачи, помощници при търсене на хора след природни бедствия и пр. Обучени делфини пък пазят хората от атаките на акули.
С дресура може да се захване всеки, който обича животните и изучава задълбочено техните биологични особености, инстинктивни реакции и поведенчески прояви. Трудностите, които трябва да се преодолеят при дресирането, се свеждат до "разбирането" от страна на животното какво се изисква от него, а също и от непривичността на движенията, които трудно се усвояват. Понякога се изисква огромно търпение, за да се получи желания ефект. Например при обучението на сокол за ловни цели са необходими много дни, докато птицата "преклони гордостта си", и започне да приема храна от ръката на дресьора. Търпеливостта и настойчивостта са залог за всеки успех в тази дейност. Според руския зоо-психолог М. Герд, разработил своя теория за дресурата, тя има три стадия: натрапване, отработване и укрепване на желаните движения. В първия стадий дресьорът заставя животното да изпълни дадено движение,като това става по пряк или косвен път (при прекия път животното извършва исканото от него движение, следвайки хранителната примамка или нещо друго, което го привлича; при косвения път дресьорът използва примамка, която кара животното да навлезе в по-сложна ситуация). Вторият случай се характеризира с отстраняване на излишните движения, на ориентировъчните и страховите реакции. В заключителния трети стадий се затвърдяват формираните навици - създадените условни рефлекси.
Дресирането трябва да започне с животни, поддаващи се най-лесно на обучение - например куче. А как става това? Започва се с изграждане на прости навици, които постепенно се усложняват. Да приведем един пример - куче, което ще се дресира за съобщителна служба, се обучава първоначално за създаване на прост навик за пробягване по команда на кратко разстояние (20-30 м)между стопанина и неговия помощник и обратно, като всеки път при изминаване на разстоянието кучето постепенно се обучава да преодолява различни препятствия (канавки, огради и др.) и да не се отвлича от странични фактори(други хора, животни и пр.). Едва в последния етап на дресирането на нашийника му се прикрепва сгънато писмо, което кучето отнася до желаното място.
Дресурата предлага богатство от наблюдения за всеки, който обича животните, тъй като тя върви редом с изучаването на инстинктите, поведенческите прояви и начините за придобиване на умения. Защо да не опитате?
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 10:34 pm

Много благодаря за статията! :ab: :ab: Ти си управителя на прекрасния онлайн зоомагазин нали? hsuh :ab: :ab:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Нед Юни 01, 2008 10:36 pm

danitoo12 написа:Много благодаря за статията! :ab: :ab: Ти си управителя на прекрасния онлайн зоомагазин нали? hsuh :ab: :ab:


Така казват... :ah:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 10:39 pm

Прекрасен ти е зоомагазина! Браво за страхотната идея да го направиш!Много е полезен! :bi: smiley24 Само да те попитам дали знаеш скоро ли ще ви пристигнат сферите за гризачи, защото знам, че нямаше в склада!? :ab: :ad:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Нед Юни 01, 2008 10:42 pm

danitoo12 написа:Прекрасен ти е зоомагазина! Браво за страхотната идея да го направиш!Много е полезен! :bi: smiley24 Само да те попитам дали знаеш скоро ли ще ви пристигнат сферите за гризачи, защото знам, че нямаше в склада!? :ab: :ad:


Всеки месец (на определен срок) има внос на всеки вносен продукт...скоро идва и от Белгия вноса - има сфери ама не вашия диаметър-размер. Ще ви уведомим когато пристигнат?
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 10:46 pm

Ахаам ясно!А кои размери пристигат? А до края на Юни дали ще пристигнат големите горе-долу? hsuh hsuh
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот Fantango » Нед Юни 01, 2008 10:54 pm

danitoo12 написа:Ахаам ясно!А кои размери пристигат? А до края на Юни дали ще пристигнат големите горе-долу? hsuh hsuh


Ако си от плд аз ще ти кажа каде има :ad: :bs: :bs:
Fantango
В стадото
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пет Апр 25, 2008 5:18 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 10:56 pm

Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот barbie045 » Нед Юни 01, 2008 11:11 pm

danitoo12 написа:Възможно ли е според вас една чинчила да бъде дресирана ? hsuh hsuh hsuh

Да моята е дресирана!Като скочи на клетката и казвам да влезе вътре и го прави!Когато и тропна и викна името идва при мен!Но това не изпълнява тея неща при нашите!Само при мен! tongue tongue
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 11:13 pm

Добре и как си я научила, ако не е тайна ? hsuh hsuh :ad: :ab:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот barbie045 » Нед Юни 01, 2008 11:15 pm

Fantango написа:
danitoo12 написа:Ахаам ясно!А кои размери пристигат? А до края на Юни дали ще пристигнат големите горе-долу? hsuh hsuh


Ако си от плд аз ще ти кажа каде има :ad: :bs: :bs:

Аз съм от София и искам да купя такава сфера!Ще ми кажеш ли къде ти е магазина, за да го посета!
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот barbie045 » Нед Юни 01, 2008 11:17 pm

danitoo12 написа:Добре и как си я научила, ако не е тайна ? hsuh hsuh :ad: :ab:

Мии и аз не знам много!Стана случайно.След 2 месеца като я взех тропнах случайно и тя дойде, а аз и дадах семка и така около месец като дойде и давам семка!А с влизането беше по-трудно, някой път не влиза и аз престанах да и казвам да влиза!Но най-успешно е това с тропането!
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Нед Юни 01, 2008 11:25 pm

Ахааам яснооо! Мерси! :ad: :ad: Ааа ти даваш ли на чинчилата ти пресни плодове примерноо - кайисии, ябълки ама ей така пресни както ти ги ядеш? hsuh hsuh
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Пон Юни 02, 2008 10:53 am

danitoo12 написа:Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:


Ще ви уведомя когато дойде вашият размер...
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот barbie045 » Пон Юни 02, 2008 2:12 pm

danitoo12 написа:Ахааам яснооо! Мерси! :ad: :ad: Ааа ти даваш ли на чинчилата ти пресни плодове примерноо - кайисии, ябълки ама ей така пресни както ти ги ядеш? hsuh hsuh

Не само сушени ябълки!
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот barbie045 » Пон Юни 02, 2008 2:14 pm

zoomaniak написа:
danitoo12 написа:Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:


Ще ви уведомя когато дойде вашият размер...

Къде се намира магазина с въпросните сфери, защото и аз искам да взема!
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот zoomaniak » Пон Юни 02, 2008 2:16 pm

barbie045 написа:
zoomaniak написа:
danitoo12 написа:Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:


Ще ви уведомя когато дойде вашият размер...

Къде се намира магазина с въпросните сфери, защото и аз искам да взема!


http://shop.zoomania.org/

:sunny:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Пон Юни 02, 2008 6:47 pm

А всъщност за чинчилите май най-добър е размера от 25 см. нали ? :ad:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот barbie045 » Пон Юни 02, 2008 10:21 pm

danitoo12 написа:А всъщност за чинчилите май най-добър е размера от 25 см. нали ? :ad:

Моята е една свиня т.е е дебела и и трябва май по-голяма!Нз
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот danitoo12 » Вто Юни 03, 2008 12:22 am

Миии на моята мисля, че 25 см ще е достатъчна! :ag: Само да я изчакаме да пристигне! :ag: :ad:
danitoo12
Животинче с въпрос
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 1:40 am
Местоположение: София

Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот meri4ka » Чет Юли 31, 2008 1:34 pm

Дискутира се теорията, че тези животни не подлежат на такъв тип обучение. В същото време в текстовете и статиите за отглеждатето на чинчилите се споменава, че животните има вероятност да разберат кога правят пакости, само с едно наше движение - пляскане с ръце. Следвайки тази логика на мислене, защо да не пробваме да ги обучим? Все пак те не са толкова глупави - почти винаги разбират шума от падащите зрънца в тяхната купичка или преместването на балкона за ежедневната разходка. Може би времето за дресиране ще е по- дълго, отколкото при другите живони, но по- упоритите стопани вероятно ще успеят! А струва ли си човек да опита?
meri4ka@
meri4ka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Пон Юли 28, 2008 5:50 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот botev_1912g » Чет Юли 31, 2008 3:26 pm

еми ако за тях не се получи вид тормоз може :ab: но какъв е смисъла да ги тормозят за да ги дресират hsuh но аз мисля че няма смисъл то не е само до упоритостта на стопанина ми и до самото животно
botev_1912g
В ятото
 
Мнения: 196
Регистриран на: Пет Мар 21, 2008 5:12 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот lilibel » Вто Авг 05, 2008 9:14 pm

Имам чинчилата от няколко седмици.Продавачът каза,че била на 3 месеца. Както и да е. Определено мисля,че всяко живо същество подлежи на дресировка. За някои обаче е нужно повече време и допълнителни стимули, обвързани с нещо,което е значещо за животното. Примерно - стимулиране за добро поведение и изпълнение на задачата - храна, ласки или нещо,което животното обича. Това е принципа на всяка дресировка, включително и при хората :ap:
Не е само до упоритост на собственика, просто е въпрос да прецениш как да подходиш. В момента уча моята чинчила да идва при мен доброволно когато я повикам. И да ви кажа имам доста чувствителен напредък. Не че всеки път като й викна стартира към мен защото аз я пускам на ден за по час и за нея е по-важно да тича на свобода. Но поне знае какво значи когато започна да я викам - идва при мен в 99 % от случаите и аз я "възнаграждавам" с парченца ядки. Също така определено реагира когато си променя тона в по-строг защото до момента нищо не ми е изгризала вкъщи. Това са елементарни неща. Ако някой иска да я научи да танцува на два крака - за това не знам дали ще стане ако ще и с купа ядки.
lilibel
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 10:26 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот zoomaniak » Вто Авг 05, 2008 9:19 pm

Ама за какво ви е да дресирате всички животни - каква е целта на домашното?
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот maia_corni » Вто Сеп 09, 2008 11:05 am

Не знам дали може обаче ако може 100000% че ще обръснат коремчето на чинчилката [mood_feelings_hurt.gif]
maia_corni
В стадото
 
Мнения: 69
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 9:49 am
Местоположение: Костинброд

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот lilibel » Нед Ное 02, 2008 1:16 pm

Дресировката е много важна винаги - по този начин се приучава животното да знае йерархията в дома, както и да разбере кое не трябва да прави. Пример: пускам редовно моята чинчила да се разхожда в стаята. Добре, но в стаята ми има много мебели, които не са добре уплътнени, тоест отдолу или отзад има тесни процепи, в които чинчилата обожава да се завира. Аз я пускам да се разходи и не мога да я държа цяла нощ навън, за да не попадне на някой кабел вкъщи или да се заклещи някъде. Всички ще се съгласят, че това са опасни рискове, на които не трябва да се подлага животното. А и искам да си използва максимално пълноценно разходката, не да се набута под шкафа и да стои там цяла нощ.
Та на въпроса - научила съм я като я повикам да идва и в 99 % от случаите наистина идва. Когато по непредпазливост я изпусна и тя влезе зад или под шкафа, успявам да я изкарам от там бързо и безболезнено.
Някъде четох, че чинчилата обича по едно и също време да й се осигуряват едни и същи неща, тоест тя трябва да има режим. И само наличието на режим вече създава предпоставки за дресировка.
Така че - не става дума да застава на задни лапи, да прави колело или да смята задачи. Говорим тук за елементарна дресировка.
lilibel
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 10:26 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот barbie045 » Вто Ное 04, 2008 6:32 pm

Съгласна съм с теб. Щастлива съм, че има още дресирани чинчили. Защото като споменах за моята дресировка в сайта, всички много се учудиха. А тя също е повикване, влез в клетката, хайде излизай, ела тука, не и тези, като цяло знае и 99% изпълнява.
barbie045
В ятото
 
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Мар 29, 2008 1:43 am
Местоположение: София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот chinchila » Съб Май 29, 2010 6:02 pm

Аз дресирах моята чинчила да идва при мен когато я повикам.
Ето как стана:
намислих и име и започнах да го викам когато той се доближеше до мен му давах лакомство (стафиди).

Краен резултат: Стана Как го постигнах: с търпение (отне ми около 2-3 месеца) [smile271.gif]
Обичам те Дри!!!
Аватар
chinchila
Животинче с въпрос
 
Мнения: 23
Регистриран на: Чет Фев 11, 2010 5:29 pm
Местоположение: София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот petko_i.p » Чет Май 12, 2011 7:48 pm

И моята чинчилка съм я дресирал . Примерно когато си пусна ръката когато седя на стол тя веднага идва и и даван семка , и така си се научи да идва при мен и свикна много бързо . за около 2 седмици когато ми види ръката идва при мен :))
Аватар
petko_i.p
Животинче с въпрос
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Апр 30, 2011 7:35 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот mimo » Вто Май 24, 2011 5:04 pm

здравейте на всички за прав пат пиша в такъв форум така вав вразка с темата дали една чинчила би могла да баде дресирана,чак и аз се зачудвам по-някога и точно затова ште ви кажа моята какво прави
парво-тъи като много обича да си тича аз го пускам почти всеки ден за по 1-дин 2-часа дори и за по-далго време и така ако се наложи да го прибирам преди това [lock1.gif] а тои не се се е наиграл,той като вече се е прибрал в каштичката която е в голяма клетка излиза пред каштичката и ляга като куче ви казвам (така настрании с отчаяна физиономия)след това ако отида да го погледна,тои леко надига главата и пак я сваля,но в момента които му кажа името и му кажа хаиде наван не че ме разбира за "хаиде наван" не ме разбира с това да му показвам с прастите на раката (когато ги мардам един след друг)
Незнам но сам сигурен че са по-интелигентни от котките и затова че немеришат сам 100%сигурен то затова и имам чинчила (че не миришат и че са много хигиенични животни) smiley24
Така второто нешто,което знае е че като направи беля или като видя преди да е трагне да прави такава му казвам"НЕ ТАКА и му щраквам с прасти"-но с пляскането с раце,варши работа малко по-добре понякога smiley24

Сега искам да го науча да идва в мен и да оставя да го галя повече-от колкото като сега,сега като доиде до мен леко го докосвам(рядко да го погаля повече от 3-пати)и хуква веднага много е бърз точно като от филма "Ямакаши" засилва се право кам стената и отскача от нея,точно като малка мини нинджа :ai: много е лудо .
mimo
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Апр 20, 2011 2:20 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот MediEVIL » Пет Май 27, 2011 12:08 pm

A защо не му купиш женска за компания на чилчилчето ? Хем деца хем още една чинчила :) Аз отначало , като взех моя мъжки си казах ,че няма да му вземам женска... , но после ми стана жално за него и след 5 месеца му купих женска , която е на 3 месеца :) И сега е доста по щастлив !!! Последваи примера ми :)
Аватар
MediEVIL
В ятото
 
Мнения: 198
Регистриран на: Пон Дек 06, 2010 2:38 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Lila » Сря Фев 29, 2012 9:32 pm

http://www.youtube.com/watch?v=724becYYHYs
вижте този клип и сами си преценете, дали подлежат :)
Приятно е да си бълха в лъвска грива. Унизения лъв усеща, че го хапе това нищожно създание, а бълхата може да каже 'В мен тече лъвска кръв'
Аватар
Lila
В ятото
 
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Фев 16, 2012 10:09 am
Местоположение: Добрич

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот MediEVIL » Чет Мар 01, 2012 4:17 pm

Това съм го гледал преди година някъде. Според мене доста време и внимание му трябва на човек, за да дресира така едно толкова диво животно, като чинчилите. Примерно аз съм ги дресирал , като им посоча крака си и им кажа името им се качват.
Аватар
MediEVIL
В ятото
 
Мнения: 198
Регистриран на: Пон Дек 06, 2010 2:38 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Koset0 » Чет Мар 01, 2012 5:59 pm

Не е кой знае какво, аз моите мога да ги науча, имаше едно клипче как някаква си беше учила чинчилата да и прескача ръката, после пробвах, и моите го правят без дресировка. Хаха. Също ми се качват на рамото и мисля, че мога да ги науча да ходят. :ab:
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Lila » Пет Мар 02, 2012 1:53 pm

Мен ми прави впечатление, че момичето ги залъгва с лакомства, може би това е и причината да го правят :) тоест не толкова да възприемат командата, както куче, а да си докопат храната примерно :)
Приятно е да си бълха в лъвска грива. Унизения лъв усеща, че го хапе това нищожно създание, а бълхата може да каже 'В мен тече лъвска кръв'
Аватар
Lila
В ятото
 
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Фев 16, 2012 10:09 am
Местоположение: Добрич

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Koset0 » Пет Мар 02, 2012 2:22 pm

Lila написа:Мен ми прави впечатление, че момичето ги залъгва с лакомства, може би това е и причината да го правят :) тоест не толкова да възприемат командата, както куче, а да си докопат храната примерно :)


smiley24
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Пет Мар 02, 2012 6:35 pm

Те са много умни животни, не ги подценявайте. Могат прекрасно да си знаят името, знаят много добре когато им се караш и те разбират, когато им говориш - лично според мен.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Lila » Пет Мар 02, 2012 9:58 pm

Никой не ги подценява, просто коментираме :) относно името на мен лично ми се струва, че то го запомня не толкова, че се казва така, а че е свикнало този да го нарека шум или звук, моето ми прави впечатление, че като издам странен звук и се обръща към мен...а относно карането, просто (пак лично мнение) ти не се усещаш как променяш тона си, тоест понякога говориш по-силно от преди да се караш, а слуха им е доста развит и от това се получава ефекта да спре да прави това :) От скоро гледам чинчил, но това са ми изводите за сега
Приятно е да си бълха в лъвска грива. Унизения лъв усеща, че го хапе това нищожно създание, а бълхата може да каже 'В мен тече лъвска кръв'
Аватар
Lila
В ятото
 
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Фев 16, 2012 10:09 am
Местоположение: Добрич

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Пет Мар 02, 2012 10:06 pm

Лично мнение казах.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Lila » Пет Мар 02, 2012 10:19 pm

добре де и аз изказах своето, нека не превръщаме това в спор, който няма смисъл :) всеки споделя наблюдение и изводи от тях ( а това, че съм писала "ти не се усещаш как променяш тона си, тоест понякога говориш по-силно от преди да се караш" не визирам конкретно теб, а просто давам пример :) ) пиша този отговор, просто за да поясня и да не се вадят грешни изводи.
P.S. Без лоши чувства :)
Приятно е да си бълха в лъвска грива. Унизения лъв усеща, че го хапе това нищожно създание, а бълхата може да каже 'В мен тече лъвска кръв'
Аватар
Lila
В ятото
 
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Фев 16, 2012 10:09 am
Местоположение: Добрич

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Пет Мар 02, 2012 11:05 pm

И аз не искам да кажа нищо лошо, за мен моята чинчила си знае името много добре, знае когато и кажеш не, знае когато и кажеш да се къпе. Както женската знае, че и се помага, и вече толкова свикнала, че върви като куче след краката ти, и не се разхожда като се кача на леглото и тя там ще си стои във мен, като вървя и тя след мен. Може вашите да не са такива, не го отричам.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Lila » Съб Мар 03, 2012 12:00 am

може и времето да има значение, мен за сега поне ме възприема, като човека, който му дава лакомства и храна. Има подобни моменти на близост, каквито описваш, но са адски рядко :)
Приятно е да си бълха в лъвска грива. Унизения лъв усеща, че го хапе това нищожно създание, а бълхата може да каже 'В мен тече лъвска кръв'
Аватар
Lila
В ятото
 
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Фев 16, 2012 10:09 am
Местоположение: Добрич

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Съб Мар 03, 2012 9:01 am

Все пак моите чинчили са на 3 години женската мъжкия ще става на две след два месеца. Имам ги него от година и половина, нея от година. Свикнали са си с мен, и може и за това така да слушкат.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Zvetelina_66 » Вто Май 08, 2012 7:59 pm

моята чинчила също я дресирах даже тя може да прави подскоци от масата ни :)
цеееееее
Аватар
Zvetelina_66
Животинче с въпрос
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 11:18 am
Местоположение: монтана

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот viki-Ivanova1 » Вто Май 08, 2012 8:05 pm

Ами според мен до някъде все пак една чинчила много трудно ще я научиш да ти носи пръчка примерно да си кажа честно аз не бих се хванала да дресирам точно чинчила кучетата са доста по податливи.По принцип всичко можеш да дресираш но ще ти отнеме МНОГО нерви и усили а и е възможно нищо да не стане най много с големи усилия да я накараш да седне или нещо такова
не те съветвам да си тровиш нервите с такава трудна и с поред мен не много възможна задача.Това е моето мнение.
Аватар
viki-Ivanova1
В ятото
 
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Апр 22, 2011 10:10 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Сря Май 09, 2012 9:12 am

Точно седмица преди да почине Арчи, я научих да върви на две крачета, като вдигах молив във въздуха и тя се опитваше да го достигне с муцуна, и като го дръпна напред тя след него и така...
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Lila » Пон Юни 04, 2012 12:26 pm

Аз това с чървенето го правя с лакомствата или като искат да се докопат до нещо, може би го правят защото им е интересно какво е това или като надушват храна, но какво се случи вчера при мен, понеже чакаме гости от Германия за известно време и чинчитата бяха настанени в хола ни, но мисля знаете вечер като играят,че не може да се спи от тях и имаме една постройка пред къщата ни, която е направена домашна механа, да се събираме там на маса и сега са там, но там не е удобно да се пускат да играят и си ги пуснам в коридора ни, и докато ги пуснах се засилиха към вратата на хола, явно им беше позната миризмата, има още няколко врати, към тях не проявиха интерес, само вратата на хол им беше цел да я отворят
Приятно е да си бълха в лъвска грива. Унизения лъв усеща, че го хапе това нищожно създание, а бълхата може да каже 'В мен тече лъвска кръв'
Аватар
Lila
В ятото
 
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Фев 16, 2012 10:09 am
Местоположение: Добрич

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Сря Авг 15, 2012 12:39 pm

И сега категоричния ми отговор на въпроса на темата - Да, чинчилите подлежат на дресировка. Винаги съм го знаела с такава умна чинчила като Арчи, а сега Дейзи потвърди думите ми. Наскоро малката се научи да дава лапа, и не дава ръчичка докато не чуе командата, така че не е просто съвпадение.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот viki-Ivanova1 » Чет Авг 16, 2012 2:17 pm

top4o написа:Точно седмица преди да почине Арчи, я научих да върви на две крачета, като вдигах молив във въздуха и тя се опитваше да го достигне с муцуна, и като го дръпна напред тя след него и така...

Това не е дресировка ти просто и привличаш вниманието със молива всяко животно да му вдигнеш молив ще ходи на две крачета
аз много пъти съм го правила с мой животни.Тук говорим поне според мен за команди примерно да се върти когато му кажеш да идва при теб като му кажеш името да ляга като му кажеш това според мен е дресировката.Мое си мнение но все пак...
Аватар
viki-Ivanova1
В ятото
 
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Апр 22, 2011 10:10 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот top4o » Чет Авг 16, 2012 4:09 pm

И така се тръгва, как да го науча предлагаш ако не почна първо така, да му кажа ставай и то да тръгне. А дай лапа не е ли команда! Вики, нищо не става ако не тръгнеш от някъде, животното не се ражда научено. И ако искаш да ми кажеш колко много време отнема, Дейзи се научи за 2 дни, всичко е въпрос на стопанина и интелекта на животното.
А и никой не може да ме обеди точно пък за Арчи в нищо, защото единствено аз и миналите и стопани го познаваме това уникално същество, което не заслужаваме.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Съб Окт 26, 2013 5:10 pm

Аз си имам чинчила но не знам как да я дресирам давам и стафида и я викам но тя нищо не прави :ab:
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Съб Окт 26, 2013 5:23 pm

днес за първи път си пуснах чинчилата но не знам как да я хвана за да я прибера страх ме е да не ме ухапе :ag:
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот zoomaniak » Съб Окт 26, 2013 5:41 pm

Ако имате аптечка всичко ще е наред :ab:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Съб Окт 26, 2013 6:05 pm

:ag:
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Съб Окт 26, 2013 6:23 pm

Здравейте
Имам един проблем чинчилата ми се е научила да се изхожда в пясъка кажете какво да правя :bu:
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Съб Окт 26, 2013 8:10 pm

моля ви кажете ми какво да правя :ab: :sunny:
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Нед Окт 27, 2013 6:07 pm

:ay: smiley24
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот Koset0 » Пон Окт 28, 2013 8:25 pm

Не се дресира толкова лесно, а със стафида ще е много бавно. Все пак може по 1 на ден.


Офтопик:
Социализирана ли е? Не я пускайте, щом не можете да я хванете.... плюс това се пуска на обезопасено място. Не виждам нищо смешно в това. Не знам какво сте чели за отглеждане на чинчили , но пясъка се предлага на чинчилата за около 30 мин/ ден, а може и по- малко. Колкото да се изкъпе хубаво и след това се маха. Не можете да я научите да не го цапа.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Пет Ное 01, 2013 6:52 pm

Добре а тогава с какво може да я дресирам най -лесно [smile3537.gif]
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

Мнениеот pepineni » Пет Ное 01, 2013 7:11 pm

моля ви кажете ми :bu:
Аватар
pepineni
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Окт 25, 2013 6:24 pm

Re: Дресировка на чинчили

Мнениеот Чичито » Чет Яну 30, 2014 2:18 pm

danitoo12 написа:Възможно ли е според вас една чинчила да бъде дресирана ? hsuh hsuh hsuh

Значи аз съм нова тук, но мисля, че е възможно дресирането а това животинче! Разбира се, зависи как! Защото има хора, които принуждават животното!
Аватар
Чичито
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Яну 30, 2014 1:51 pm


Назад към Чинчила