от Exotix » Нед Фев 10, 2013 1:33 am
Ехе, от кога не е писано по темата. И все пак ми се иска да коментирам.
И нашата игуана в началото само лежеше и дремеше или спеше, и не ядеше. После й сменихме нагревателната лампа със 100 ватова, температурата и се покачи с 3-5 градуса. Започнах да я храня с моркови, рукула, тиквичка, зелен грах (от замразените) - ситно нарязани, много ситно (иска търпение) и почнахме да я хващаме в ръце за по малко. Изведнъж живна - започна да ходи напред-назад, да се катери по листата на изкуствената зеленина и дървото. Започна лакомо да яде. Започна да разпознава името си - като я назова и си отваря очите и и поглежда. Направих й първата баня в леген с мн. топла вода - дойде й шокиращо, но на втората (днес) й стана много густо от топлината и влагата - затвори очи и си лежа вътре до едно време. Забелязвам я, че предпочита листа от зелена салата, рукула и най-вече грах (как нагъва грах!).
Трябва им време да свикнат с новото - новите стопани, новото място, промяната в терариума, както и топлина им трябва и разнообразна храна (към някои имат предпочитания, а към други не - вкусове си имат). Харесват много и Авокадо, но ми казаха, че чули, че било отровно за тях, затова не съм й давала повече от него. Само веднъж пробвах и доста лакомо го ядеше. На една малка игуана трябва, изглежда, да й се даде време да се приспособи.