Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Интересни факти за тапира!

Интересни факти за тапира!

Мнениеот AdincetO » Пон Мар 30, 2009 8:14 pm

:ax: :ax: :ax:

ТАПИР

Tapirus inducus
Класификация
царство: Животни Animalia
клас: Бозайници Mammalia
разред: Нечифтокопитни Perissodactyla
семейство: Тапирови Tapiridae
род: Тапири Tapirus

Научно наименование
Tapirus Brünnich, 1772


Тапирите (Tapirus) са род нечифтокопитни бозайници с къса дебела опашка и мека еластична зурла, наподобяваща малко слонски хобот. Цветът им варира от кафяво до сиво, дори черно при някои видове. Съществуват и такива с черна глава и крака, и с мръснобял гръб и корем. Тапирите са роднини както на конете, така и на носорозите, но на външен вид не приличат на нито едно от двете животни. Когато се хранят, използват носа си, за да отместват предмети, и пасат трева като конете.

Малайският тапир (Tapirus indicus) се среща в Мианмар, Малайзия, Тайланд и Суматра. Другите видове обитават горите на Централна и Южна Америка. Южноамериканските видове са по-едри от азиатския вид. И трите вида от Южна Америка са приблизително еднакви на размери, като теглото им може да е над 500 кг.Малайският тапир е наполовина по-дребен от тях- той достига едва 230 кг. Обикновено тапирите живеят навътре в гората близо до блата и реки. Те са умели плувци и често се крият от неприятелите си във водата. Основният неприятел на тапира в Южна Америка е ягуарът, а в Азия - тигрите. Но най-злият враг на тапира, независимо къде живее, е човекът. Тапирите са застрашени от изчезване род, което означава, че броят им в природата намалява все повече и повече. Това е така, защото хората изсичат горите за дървен материал и разчистват почвата, за да засаждат земеделски култури, като унищожават обиталищата на тапира, а също и на много други животни. Освен от тигри и ягуари тапирите са заплашени и от ловци, които ги убиват за храна и за спорт.

Рода съдържа четири актуално съществуващи и един изчезнал вид:

Tapirus bairdii – Централноамерикански тапир
Tapirus indicus – Малайски тапир
Tapirus pinchaque – Планински тапир
Tapirus terrestris – Бразилски тапир
†Tapirus webbi – Калифорнийски тапир (изчезнал)

ЦЕНТРАЛНОАМЕРИКАНСКИ ТАПИР


Централноамериканският тапир е един от най-едрите видове от род тапири. Това е единственият вид тапир, обитаващ Централна Америка. Другите 3 вида се срещат само в Южна Америка (2 вида) и Югоизточна Азия (1 вид- Малайски тапир). Някои зоолози смятат, че този тапир е най-едрият от целия род и по своите размери надминава планинският тапир. Повечето обаче са на мнение, че това е вторият най-голям вид тапир след планинският от Андите.

Ареал
Централноамериканският тапир обитава тропическите гори на Централна Америка. Среща се в Гватемала, Хондурас, Белиз, Никарагуа, Коста Рика, Панама, западното крайбрежие на Колумбия, Еквадор и най-югоизточната част на Мексико. В една от централноамериканските страни Ел Салвадор този вид е изчезнал. Обитава райони в низините и планинските райони до 3200 метра надм. височина.


Физическа характеристика
Възрастните централноамерикански тапири са огромни животни. Дължината на тялото е над 2,7 метра, а теглото 400- 480 кг. Това е вторият най-едър вид от род тапири след планинският тапир. Тъмният цвят на кожата е камофлаж. В тропическите гори, поради високите дървета и голямото количество лиани на високите етажи на гората на земята не е особено светло. Поради тъмната си кожа тапира остава труднозабележим не само заради сенките, а и заради дърветата. Кожата му нападобява цвета на кората на повечето дървета в джунглата и двете неща в комбинация правят това животно трудно откриваемо за основният му враг- ягуарът. Кожата на централноамериканският тапир е особено ценна и затова той често бива преследван от бракониери.


Централноамерикански тапир от Белиз
Наименования и култове
Освен традиционното наименование централноамерикански тапир, обусловено от географска гледна точка, този вид има и други наименования. Едно от често срещаните е Тапир на Беърд, по името на американският натуралист У. М. Беърд, който проучва тези животни по време на експедицията си в Белиз, Гватемала и южно Мексико през 1843 г. Освен това вида има множество различни наименования на различните индиански езици в Централна Америка. Маите го наричат "Цемен" или "Нигуанкан", което в превод означава "гигант от гората". В някои страни това животно се радва на почит. Така например в Белиз тапирът е национално животно.


Опазване
Централноамериканският тапир е сред животните в Световната червена книга на защитените видове. През последните години ареалът на това животно постоянно се свива поради нарастването на населението и последвалото изсичане на горите за земеделски нужди. Като цяло популацията на вида е доста ниска. От 1973 г. този вид вече не се среща в Ел Салвадор, една от страните в Централна Америка. В останалите страни от региона все още се срещат централноамерикански тапири. Напоследък добър напредък имат някои природозащитни компании, но дейността им среща някои затруднения

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... lize20.jpg

МАЛАЙСКИ ТАПИР

Малайският тапир (Tapirus inducus) е най-дребният вид от род тапири. Освен това той се различава от останалите 3 вида по това, че обитава Азия, докато всички останали видове се срещат в Централна и Южна Америка.

Ареал
Малайският тапир обитава тропическите гори на Югоизточна Азия. Ареалът му обхваща части от Мианмар, Тайланд, п-в Малака и остров Суматра. Видът се е съхранил само в една тясна ивица в посока север-юг, започваща от района на границата между Тайланд и Мианмар и стигащ на юг до Суматра. Малайските тапири се срещат предимно в най-гъстите части на горите. Тези животни обикновено живеят постоянно в дъждовните гори, но при тапирите от Тайланд и Мианмар има чести случаи на миграции. По време на сухия период, малайските тапири обитават низините, а през дъждовния мигрират в планинските райони. Както и останалите видове, този вид също се среща в близост до вода, най-често реки или блата.


Ареал на малайският тапир: предишен-в светлозелено, днешен-в тъмнозелено.

Външен вид
Малайският тапир е по-дребен от южноамериканските си събратя. Възрастните мъжки достигат дължина 1,6- 2,1 метра и тегло обикновено между 200 и 280 кг., но отделни индивиди достигат и до 320 кг. Най-големият известен досега тапир от този вид е тежал 410 кг. Забележително при малайските тапири е тяхната уникална окраска, която около главата и крайниците е черна до тъмносива, а по гърба и отстрани- бяла. Тази необикновена кожа е направила тези животни чест обект на бракониерите, които избиват малайските тапири именно заради ценната им кожа. В резултат на това популацията на вида е намаляла критично. Малайските тапири се отличават със слабо зрение, което обаче се компенсира с добре развитите слух и обоняние.


Размножаване
Размножителният период при тези животни започва през дъждовният период. Обикновенно е съпроводен с различни звуци. Счита се, че чрез този звук женските тапири търсят мъжките, а не обратното, както се смяташе доскоро. Бременноста продължава между 390 и 407 дни, след което женската ражда едно малко.


Застрашена популация
Малайските тапири присъстват в световната червена книга на защитените видове като застрашен от изчезване ареал. Заради ценната си кожа много тапири са били избити. Днес тези животни живеят само в труднодостъпни планински местности и са критично малко на брой.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... _Tapir.JPG

ПЛАНИНСКИ ТАПИР

Планинският тапир (Tapirus pinchaque) е сред най-едрите от четирите вида съвременни тапири. Този вид има няколко различни названия. Индианците от Андите на езика кечуа го наричат Сача Хуагра, а някои изследователи използват за този вид названието вълнист тапир, а също и гигантски тапир.


Ареал
Планинският тапир, както е видно от наименованието му, се среща в планинските райони на Южна Америка и по-точно в Андите. Заразлика от своите братовчеди, които живеят в низинните части на екваториалните гори, планинският тапир обитава високопланински райони с надморска височина между 1800 и 4000 метра. Разпространен е на териториите на 5 страни- Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия. Обитава влажните източни склонове на Андите.


Размери
В някои източници е посочено, че планинският тапир е най-едрият вид от род тапири и най-едрият бозайник в Южна Америка. В други обаче се твърди, че този вид е по-дребен от Централноамериканският вид. Съществуват и трети, според които другият вид от Южна Америка бразилският тапир надминава по размери и двата горепосочени вида. Причина за подобно разминаване е, че и трите вида са приблизително еднакви на размери. Все пак планинският тапир се счита за най-едрият вид. Възрастните индивиди достигат дължина 270 см., височина 90- 110 см. и тегло 420- 570 кг. За рекорден по размери се смята един планински тапир от Еквадор, който е тежал 711 кг.


Начин на живот
Планинският тапир се храни основно с листа и треви в ниските части на планинските гори. Тъй като поясът на екваториалните дъждовни гори се простира до 3000 метра надм. височина, менюто на този вид наподобява на това при тапирите от низините. Този вид обаче се среща и на по-голяма надморска височина и на над 3500 метра се храни предимно с треви и листата на по-ниските лобелии. В Еквадор този вид може да се срещне и на 4500 метра надм. височина. Планинският тапир е приспособен към суровите условия във високите части на Андите, където годишните температурни амплитуди са малки, но денонощните са големи. Заразлика от него другите видове тапири живеят изцяло при горещ тропически климат.


Застрашен от изчезване
Планинският тапир е едно от най-редките животни на нашата планета. Тъй като по традиция планинските райони на Андите са по-гъстонаселени от низините, навлизането в ареала на този планински гигант става все по-осезаемо заради нарастването на населението в региона. Няма данни колко точно наброяват тези животни, но е сигурно, че броят им е доста малък. Понастоящем за сравнително стабилна се определя популацията на планинските тапири в Перу, Боливия и Еквадор. Популацията от Колумбия обаче е на прага на изчезване и наброява едва 1600 животни в цялата страна. Планинският тапир е поставен в световната червена книга на защитените видове.

БРАЗИЛСКИ ТАПИР

Бразилският тапир (Tapirus terrestris) е един от четирите вида от род тапири. Счита се за един от най-едрите видове, макар че отстъпва по размери на планинският тапир.


Ареал
Бразилският тапир обитава гъстите екваториални гори в Южна Америка. Разпространен е във водосборният басейн на река Амазонка, а също и в Гвианските плата и Пантанал. Ареалът му се простира на териториите на Бразилия, Венецуела, Гаяна, Суринам, Френска Гвиана, Колумбия, Перу, Еквадор, Боливия и част от Парагвай.


Външен вид и хранене
По размери бразилският тапир е приблизително колкото Централноамериканският си събрат. Възрастните индивиди достигат дължина на тялото до 3 метра, височина над 120 см. и тегло между 390 и 520 кг. Регистрирани са и тапири от този вид, които са тежали над 700 кг. Типично за вида е кафявият цвят на кожата, като на муцуната под очите има светло петно. Хоботът е малко по-къс от този при другите тапири, а тялото изглежда по-мощно и едро. Животното се храни с треви, листа и плодове.


Размножаване
Размножителният сезон при бразилските тапири обикновено настъпва в краят на сухият сезон през октомври. В районите около екватора това не зависи от периодите. И мъжките и женските издават различни звуци, на които трябва да откликне бъдещият брачен партньор. Бременността продължава между 10- 11 месеца, след които се ражда едно малко, което расте бързо. При малките окраската обикновено е светла или с бледи петна, които изчезват при порастването на малкото, а кожата му потъмнява. Продължителността на живота при бразилските тапири е около 40- 50 години.


Популация
Подобно на другите видове тапири, и бразилският е често преследван и избиван от бракониери заради ценната си кожа. Но като цяло популацията на този вид се счита за стабилна в сравнение с останалите. Една от причините е, че бразилският тапир обитава значително по-голям като площ ареал в сравнение с другите видове. Това означава, че този вид има доста по-голяма численост, което е предпоставка за стабилната популация. Но това не значи, че видът е напълно извън опасност, тъй като бракониерството, което в южноамериканските страни е забранено не е напълно под контрол. Друга опасност за тези гиганти е изсичането на горите.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... estris.jpg

НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ВИ Е БИЛО ИНТЕРЕСНО! :ax:

Взето то: http://www.bg.wikipedia.org

И ето още за тапирите! :ax:

Тапирът е животно, което изглежда особено. Има къса дебела опашка и мека еластична зурла, наподобяваща малко слонски хобот. Някои тапири са кафяви или сиви. Други имат черна глава и крака с мръснобял гръб и корем. Ходилата им са снабдени с копита като коня.
Всъщност тапирите са роднини на конете, както и на носорозите. Така като го гледате, не бихте си го помислили, защото външно тапирът не прилича на нито едно от двете животни. Когато обаче се храни, той използва носа си, за да отмества разни неща, и пасе трева като коня.
Плахият самотен тапир се среща в Мианмар, Малайзия, Тайланд и Суматра. Обитава също горите на Централна и Южна Америка. Тапирът от Централна Америка е най-голям, горе-долу колкото магаре.
Обикновено тапирите живеят навътре в гората близо до блата и реки. Те са умели плувци и често се крият от неприятелите си във водата. Основният неприятел на тапира в Южна Америка е ягуарът. В Азия трябва да се пази и от тигри.
Но най-злият враг на тапира, независимо къде живее, е човекът. Тапирите са застрашен от изчезване вид, което означава, че броят им в природата намалява все повече и повече. Това е така, защото хората изсичат горите за дървен материал и разчистват почвата, за да засаждат земеделски култури, като унищожават обиталищата на тапира, а също и на много други животни. Освен от тигри и ягуари тапирите са заплашени и от ловци, които ги убиват за храна и спорт.
Навярно скоро хората ще се осъзнаят и ще започнат да се грижат повече за опазването на това необикновено животно в природата!

Цитирано от: Britannica - библиотека " ЗНАНИЕ"
AdincetO
В пасажа
 
Мнения: 850
Регистриран на: Пет Дек 05, 2008 10:25 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот zoomaniak » Пон Мар 30, 2009 8:20 pm

Информацията е навсякъде около нас - просто трябва някой да се протегне и да я покаже на своите приятели.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот AdincetO » Пон Мар 30, 2009 8:27 pm

Зоо :ax:
AdincetO
В пасажа
 
Мнения: 850
Регистриран на: Пет Дек 05, 2008 10:25 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот zoomaniak » Пон Мар 30, 2009 8:43 pm

Ако трябва да пишеш статия от готови материали - които в момента си сложила тук в темата - би ли спретнала една статия - обедини информацията от всички източници в един източник ., като най-долу пишеш така:

Използвани източници:

1
2
3
4
и т н....
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот meri » Вто Мар 31, 2009 11:49 am

Почна се. :bu:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот moderatori » Вто Мар 31, 2009 12:19 pm

Офтопик:
meri написа:Почна се. :bu:

meri, какво имаш предвид с този пост?
Модератор (от латински: modratio/moderare → управлявам, ръководя, насочвам, регулирам) e човек, който ръководи разговор или друга комуникация и ги направлява.

ПРОЧЕТЕТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА
moderatori
Животинче с въпрос
 
Мнения: 49
Регистриран на: Вто Мар 17, 2009 3:16 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот AdincetO » Пон Апр 06, 2009 12:03 pm

meri написа:Почна се. :bu:

moderatori написа:meri, какво имаш предвид с този пост?


И аз това се чудя... icon_dontknow
AdincetO
В пасажа
 
Мнения: 850
Регистриран на: Пет Дек 05, 2008 10:25 pm

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот kitana » Пон Апр 06, 2009 12:05 pm

:ajaweki: :ajaweki:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: Интересни факти за тапира!

Мнениеот AdincetO » Пон Апр 06, 2009 12:07 pm

:ag:
AdincetO
В пасажа
 
Мнения: 850
Регистриран на: Пет Дек 05, 2008 10:25 pm


Назад към Други