[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Съвети за чинчилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Съвети за чинчилите

Съвети за чинчилите

Мнениеот meri » Съб Фев 04, 2012 3:10 pm

Как да познаем възрастта на чинчилата

Възрастта на чинчилата при покупка лесно се определя по муцуната, размера на шията, ушите и цвета на зъбите. Има още някой възрастови разлики.

Муцуната в ранно детство има именно детска заоблена и пресечена форма. Шията е малка, ушите също са недорзвити и заоблени. Разстоянието между очите не се променя с възрастта, а предната част на муцуната се удължава, расте и шията.
Изображение Изображение

Примерно до 2 месеца зъбите остават бели поради храненето с мляко. След това започват да пожълтяват и постепенно стават наситено оранжеви на цвят. На 3-4 месечна възраст чинчилата напомня малко морско свинче, ако животното има размер на малък заек, това свидетелства за възраст към 6 месеца. Примерно на 7 месеца при малките чинчили се появяват забележими полови признаци, към този период е трудно да се объркат с женската.


Преместването на чинчилата в пространството

Изображение

Ако сте си купили чинчила, трябва да бъдете внимателни към нейното лично пространство, защото тези животни са капризни в това отношение.

При почистване и други мероприятия, клетката с чинчилата не трябва да се придвижва или поставя на друго място. Животното силно се привързва към
"своето" място и към условията на това място. Промяната на влажността, температурата, осветлението, вентилацията - това е рязка промяна за животното, която може да окаже пагубо въздействие върху здравето. Изберете удобно постоянно място, където клетката няма да ви пречи. Освен това, задължително предупредете останалите членове на семейството, че не трябва да се движат около клетката без причина.

Чинчилата трябва да се разхожда всеки ден, това е необходимо за активността и общуването със стопанина. Ако нямате възможност редовно да разхождате чинчилата, вземете голяма клетка( 1,5/2 м) за едно животно. Но дори и при такава теритоия, животното трябва да се разхожда поне няколко пъти в седмицата.

Чинчилата не трябва да се къпе във вода

Водата е смъртоносна среда за чинчилата, в никакъв случай не я къпете. За целта се продава специален пясък.
Изображение

Тъй като водата е забранена за това животно, те бързо се цапат. Колкото по-голяма е влажността на въздуха, толкова повече се цапат. При влажност повече от 60% чинчилата се цапа толкова, че има вероятност от гъбично заболяване, за това в такива периоди животното трябва да се къпе 2 пъти на ден.

На каква възраст да купим чинчила

Изображение

На каква възраст да купим чинчила, за да не е опасно за нейното здраве? Кога можем да отделим малките от майката и да ги приучим към хората?
До 5-6 седмична възраст чинчилата трябва да се храни с майчино мляко, до тази възраст не трябва да се отнема от майката. След навършване на 6 седмици може да се купи животно само от развъдчик, или частно лице, но не от пазара или зоомагазина. Това е така, защото ще имате нужда от помощ и трябва да поддържате връзка с развъдчика.

Най-добре малките да се хранят с майчино мляко до 7-8 седмици. Най-добрата възраст да си вземете чинчила е 2-3 месеца. Такова животно бързо ще привикне на новото място и към вас. Ще има сформирани навици за хранене, и няма да се страхува толкова от околната действителност.

Чинчилите обичат листа и цветове

Изображение

Чинчилите се различават с интересни пристрастия в храненето. Тези животни обичат чайни листа и различни цветя.

Можете да давате чайни листа изключително в естествен сух вид, това могат да бъдат листа от черен, зелен чай . Предлагайте ги не повече от 1/3 кафеена лъжичка и не всеки ден, защото листата съдържат танини. Можете да давате листа от каркаде, но в много малки порции, защото имат лек слабителен ефект.

От другите растения можете да предлагате шипкови пъпки (4-5 на ден), липов цвят- пъпки, листа от ягоди и череши, бреза-листа и клони (2-3 на ден), листа от живовляк, които предварително измийте и избършете от влагата. Можете да предложите 1 лист от салата, ако хареса на чинчилата, давайте няколко пъти в седмицата.

Лакомства за чинчилата

Изображение

За да зарадват чинчилата си, много хора дават вредни продукти.
Например, кедровите ядки са много вредни, този продукт е много мазен. Ако искате да поглезите чинчилата, дайте лешници, фъстъци или сушени ябълки. Но помнете, че можете да давате в много малки дози.

Чинчилите обичат розови венчелистчета, можете да давате в малки количества, те трябва да бъдат чисти и ароматни. Можете да давате свеж розов цвят, но трябва да бъде от собствената ви градина, защото в магазините всички се обработват с химикали.

Бременност и раждане

Когато очаквате потомство, животното се нуждае от внимание и грижи. За да протече нормално процеса на бременността и раждането, стопанина трябва да се подготви.

Бременността при чинчилите продължава 111-125 дни в зависимост от породата и индивидуалните особености на организма. Здравата женска може да ражда 2 пъти в годината, по-честото чифтосване не се препоръчва, защото преди всяка бременност животното трябва да отпочине.

По време на бременността внимателно следете за храната. Към средата на бременността женската трябва да яде повече. 30 дни преди предполагаемия срок на раждане женската става по-неподвижна, и за 12-14 дни протичат промени в нейната психика. В този период животното може да бъде раздразнително, за това осигурете покой и не създавайте излишен стрес. Това означава, че в дома ви не трябва да се появяват чужди хора, избягвайте резките звуци и миризми.

Не се опитвайте да напипвате бебетата в корема на чинчилата, това може да й навреди. Само специалист може да определи дали е бременна. В по-късен етап на бременността е желателно да направите рентген за размера на плода, броя и принадлежността. При приближаване на раждането редовно измервайте температурата на бъдещата майка. В деня преди предполагаемото раждане температурата на тялото спада 0,5- 1 С(нормалната температура е 36,5 - 37,0 С).

Раждането протича естествено, женската не се нуждае от помощ. Малките се раждат сутринта, раждането протича бързо и безкръвно. Всички малки могат да се родят за няколко минути или за 1-2 часа, след това женската изяжда плацентата.

Ако забележите някакво отклонение веднага се обърнете към ветеринар. Усложнения може да има, ако малките са големи, или майката има травма или някакво заболяване.

Бъдете внимателни и търпеливи. При нормално раждане се раждат здрави бебета, които веднага отварят очи и имат остри зъбки.

Първата им работа е да изпълзят под тялото на майката и да седят там, докато не се стоплят и не изсъхнат.
Изображение

Следете майката дали има коластра, защото през първите дни се хранят само с това. Ако се родят повече от две малки, могат да не си разделят веднага млечните жлези, които са активни. Следете дали малките са нахранени.

Как да се грижим за козината

За да се чувства добре животното трябва да осигурите специален температурен режим.
В зависимост от климата в който живеете, създайте микроклимат, който трябва да бъде еднакъв по всяко време на годината.
Помещението, където се намира клетката трябва да бъде сухо и проветриво, а температурата на въздуха в пределите на 14-20 С. Докато чинчилата е малка не превишавайте 15 С.
Важно е да спазвате влажността на въздуха, не трябва да бъде повече от 65%.

През зимата можете да използвате нагреватели в стаята, а през лятото- климатик.
През лятото пазете животното от слънчев и топлинен удар.

Когато проветрявате стаята, не дръжте клетката на течение, а в студено време следете животното да не се простуди.

Колкото до козината, важно е да спазвате хигиена. При здраво животно козината е красива и блестяща, без сплъстявания. Вашата задача е редовно да вчесвате козината и да осигурите пясъчна баня.

Вчесването можете да извършвате с котешка четка, но да не бъде с остри краища на зъбите. Процедурата е следната: придържайте животното за опашката и вчесвайте внимателно, от опашката към главата. Когато приключите, съберете стърчащите косми с лепкава ръкавица.

Имайте предвид, че в началото животното няма да бъде във възторг от ритуала, защото това е стрес за него. След време ще реагира спокойно, проявете търпение и ласка.

Още един ритуал е къпането, мият се ежедневно или в краен случай 3 пъти в седмицата. Пясъка трябва да бъде специален, в никакъв случай не използвайте речен или строителен пясък, защото могат да повредят козината.
Пясъка не трябва да се сменя всеки път, но трябва да се пресее, задължително добавяйте талк.
Изображение

Ваничката с пясък не трябва да седи постоянно в клетката, защото ако чинчилата се къпе прекалено дълго, се изсушава кожата.

10 от най-разпространените заблуди

1.Чинчилата е екзотичен плъх или малък заек.

Всъщност плъховете и зайците не са родственици на чинчилите.

2.Чинчилите са идеален любимец за алергични.

Това е най-разпространената заблуда. Хората, страдащи от алергии трябва да се пазят от прахта, сеното, стърготините или пясъка. Именно тези вещества могат да причиняват алергия.
Колкото до козината на животното, тя наистина е по-неалергенна, в сравнение с тази на кучетата и котките.

3.Няма да намерите по-добър другар на детето от чинчилата.

Семействата с малки деца не трябва да отглеждат чинчили, защото се нуждаят от особени грижи и отношение. Чинчилите не обичат да ги взимат на ръце, или постоянно да ги гушкат. Режима им не съвпада с детския, децата играят през деня и спят през нощта.

4.Чинчилите не се поддават на обучение.

В действителност можете да научите чинчилата да се отзовава на името си. Те могат да различават членовете на семейството, където живеят. Също така можете да научите животното на НЕ и на други навици.

5.Чинчилите по цял ден играят.

Това не е истина. Това са нощни животни, през деня спят. През деня им е необходим покой, шума и резките звуци и движения могат дори да ги убият.

6.Домашните чинчили могат да живеят само в пълна тишина.

Активността на чинчилите се развива през нощта, ще скачат по клетката, ще се къпят, ще играят и т.н. Нуждаят се от тишина само през деня.

7.Слънчевите бани и чистия въздух са полезни за чинчилите.

Точно обратното- слънцето може да бъде смъртоносно опасно за чинчилата, а течението и вятъра не са полезни. Вечерта можете да отворите прозореца за проветряване, но избягвайте течението.
Освен това, температура по-висока от 25 С също е опасна, за това в жилището трябва да има специален температурен режим- 18-20 С.

8.За да бъде красива козината, животното трябва да се къпе със специален шампоан.

В никакъв случай не трябва да къпете чинчилата. За почистване се използва специален пясък, който се продава в зоомагазините.

9.Чинчилите не могат да живеят сами.

Чувстват се добре и без партньор, ако вие общувате с тях достатъчно.

10.В домашни условия чинчилите не раждат.

Напротив, способни са да се размножават, ако създадете необходимите условия за женската. Дори раждат толкова често, че трябва да разделите двойката, за да си отпочине женската.

Как да изберем партньор

Изображение

При избора на партньор трябва да отбелязвате породата и окраската на животните, особеностите за формиране на семейните отношения.
При чинчилите е изразен матриархата, и това е важна особеност. Главна в семейството е женската, за това тя се поставя при мъжкия на неговата територия, а не обратното. Възрастта, в която чинчилите са готови за чифтосване е 6-8 месеца при женските и 7-9 при мъжките.

Ако е необходимо да поставите мъжкия при женската на нейната територия, преди това трябва да ги запознаете. Поставете клетка с новата чинчила до старата и нека седи няколко дни там. През това време животните трябва да привикнат и да можете да ги поставите в една клетка. Внимателно следете поведението им и при първите признаци на агресия при всяка чинчила отново ги разделете. Възможно е процеса на запознаване да отнеме повече време.

Женската сама може да си избере мъжки, ако предполагаемия партньор я дразни, не само ще се съпротивлява, но може да започне да нервничи, да губи тегло.
Случва се и така, че мъжкия не харесва на женската. За това запознаването и целия последващ процес трябва да се провежда под ваш контрол.

Процеса на запознаване е много бурен, може да бъде съпроведен с битки и отскубване на козина. За това е важно в този момент да бъдете там и да предовратите страстите.

При правилен подбор на партньорите ще успеете да помогнете на животните да създадат щастливо семейство. Сред чинчилите има двойки, които не могат да се разделят изобщо, дори за дни. Те губят апетит, стават летаргични и не се интересуват от нищо. Или напротив- стават агресивни, разхвърлят всичко.

Колкото до генетичните особености, не се препоръчва да събирате чинчили с бял ген, или кадифе. Това може да доведе до намален брой на малките.

Трябва да имате предвид и възрастта на чинчилите, за успешно чифтосване женската трябва да бъде по-млада от мъжкия.

http://animal.ru/chin/advices/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Съвети за чинчилите

Мнениеот ИНА » Съб Фев 04, 2012 3:55 pm

Браво Мери,доста полезна информация,събрана на едно място.
Аватар
ИНА
В пасажа
 
Мнения: 563
Регистриран на: Пет Авг 29, 2008 10:55 pm

Re: Съвети за чинчилите

Мнениеот meri » Нед Фев 05, 2012 9:57 am

Антисъвети за начинаещи

Ако сте начинаещ стопанин на чинчила,в никакъв случай не постъпвайте по този начин!

Повечето антисъвети са били дадени в зоомагазина при покупка на чинчилата или храната.Така,че много внимавайте кой и какво ви съветва.

1.Ако чинчилата не яде няколко дни,напипва се целия скелет и се появи гърбица- няма нищо страшно.Това не е повод за безпокойство.Те изобщо са като боата- ядат веднъж на няколко месеца.И веднага по няколко килограма.

2.Да мерите теглото на чинчила,която не яде няколко дни-изобщо не е задължително.Тъй като животното
тежи няколко тона,загубата на 200 гр, не са нищо.

3.Чинчилата с удоволствие ще ви достави радост през деня.Те обожават ярката светлина и всякак се опитват да се доближат до източника на светлина.

4.По повод размера на жилището,можете да не се притеснявате.За какво й е голямо жилище,ако през цялото време седи на едно място.Ще й подхожда терариум от стъкло с лампа за дневна светлина.

5.Поилката е абсолютно безполезна.И без това в терариума няма да имате възможност да я поставите.Така,че нека седи без рафтове,защото ще атрофира костно-мускулния апарат и няма да може да избяга от вас.Няма и да помисли да избяга- от седенето под лампата в терариума няма й останат никакви мисли в главата.Много е удубно.За какво ви е хитра,умна чинчила? По-приятно е да видите аморфно,вяло,слабоподвижно животно.

6.Ако кожата на чинчилата не е с розов,а бял цвят - дори и не мислете да се обръщате към специалист.И без това няма да обърне внимание на това.

7.Ако ви се струва,че нещо не е наред с чинчилата- не се безпокойте.Пазете си нервите.Животното просто тъгува,за това му дайте една книга за четене.Ще почете- ще се развлече.

8.Чинчилите не обичат гранули,купете храна,в която има много зърна.

9.Чинчилите ядат пресни листа от глухарче.

10.Чинчилите могат да ядат храна за зайци.

11.Чинчилите обичат "мюсли."

12.Чинчилите трябва да се къпят всеки ден в пясък.

13.Къщичката можете да съвместите с къпалката,насипете пясък и готово,там дори ще спи.

14.Можете да къпете чинчилата във вода и след това да я сушите със сешоар.

15.Можете да храните чинчилата със стафиди и ядки,те много ги обичат.

16.Чинчилите могат да живеят в жилището без клетка.

17.Чинчилите много обичат разходките на улицата на повод,те са доволни и се възхищават на минувачите.

18.Чинчилите много обичат шоколад,банани,сладкиши,стайни цветя.

19.Чинчилите обичат да живеят в мърсотия,колкото по-рядко почиствате,по-добре.

20.По време на разходка обичат да гризат проводниците- тогава са много щастливи.

21.Обичат да пият от купа- много е забавно,когато я бутнат и се намокрят.

22.В тоалетната вместо дървесен пълнител и стърготини можете да поставите салфетки,дори вестник,пясък.

23.Можете да ги изведете на слънце,да подишат чист въздух.

24.През лятото,когато е горещо можете да поставите вентилатор директно в клетката.

25.Ако на чинчилата й е скучно,веднага купете още няколо малки,за да се забавляват.

26.Можете изобщо да не спазвате температурния режим,лесно може да презимува на балкона или до радиатора.За тях не е важна температурата и влажността на въздуха.

27.Много лесно можете да направите чинчилата дневно животно,не му давайте да спи,пуснете му силно музика,включете светлината през нощта,ще мисли че е ден и ще спи.

28.Разхождайте чинчилата в сфера,това е много "полезно".

29.Пластмасовите рафтове са много подходящи,не попиват миризмата и лесно се почистват.

30.В никакъв случай не разделяйте мъжкия от женската след раждането,колкото повече ражда,толкова по-богати ще станете.

31.Поставете малад мъжки на възраст 3 месеца при възрастна женска- да расте и да става мъж.

32.Чинчилите задължително се ваксинират.

33.Чинчилите се нуждаят от слънце,всеки ден поставяйте клетката за 20-30 мин.на слънце,защото не им достигат витамини и ще умрат.

34.В храната трябва да добавяте костно брашно- дори можете да смелите кокали с малко месо.

35.Сеното не е задължително,за какво им е изобщо,няма полза,но и вреда няма.

36.Чинчилите раждат по няколко пъти в годината,не е необходимо да им създавате специални условия.Раждат директно в клетката на голата мрежа.

http://www.chinsby.ru/chinforum/topic1594-30.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Съвети за чинчилите

Мнениеот top4o » Нед Фев 05, 2012 10:10 am

Но и Арчи има гърбица от както я взехме, а тогава тежеше нормално.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Съвети за чинчилите

Мнениеот Koset0 » Нед Фев 05, 2012 1:39 pm

Какви съвети само. :ag:
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Съвети за чинчилите

Мнениеот tigarcheto_ev4eto » Пон Апр 07, 2014 3:52 pm

Ужас..Това със сигурност са съвети как да умориш животинчето за отрицателно време. Колко трябва да си неук и невежа, че да даваш такива съвети.. [smile3537.gif] като не знаеш по-добре да не коментираш..
Нека спрем това безобразие! --> http://vimeo.com/10152570 ) Попълни, бъди съпричастен--> http://www.ptroa.co.il/petition/
Аватар
tigarcheto_ev4eto
Животинче с въпрос
 
Мнения: 27
Регистриран на: Чет Фев 19, 2009 12:01 pm


Назад към Гризачи - Rodentia