Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот addy_ » Вто Яну 08, 2013 10:39 pm

Здравейте!
Може да ви отегчи постът ми, защото ще е дългичък, но искам да ви обясня и да ви предупредя какво ни се случи....
Историята започва така...
От въпросния зоомагазин, намиращ се на бул."Патриарх Евтимий" 8 онзи ден си взехме свинче. Видимо изглеждаше здраво, но продавачката ни обясни, че понеже свинчовците са склонни да се разболяват от недостиг на витамини, това било боцкано ПРОФИЛАКТИЧНО и трябвало още 1-2 пъти да го заведем във въпросния магазин, за да го боцнат. Това било решение от ветеринарите им, за да може да е здраво свинчето и да не се стигне до парализа на задните крачета, вследствие от недостиг на витамини. И ние решихме да го вземем, защото беше голяма сладурана, а и беше единствения може би магазин в София, в който имаха в наличност морски свинчета. Всъщност те бяха 2, но продавачката каза, че само това (болничкото) се продава. Два поредни дни звънях в магазина с идеята да разбера какво точно й е на свинка, защото беше супер наплашена, счупи й се зъбче и почти не ядеше и беше изключително наплашена. Като прибавим, че имаше и 2 местенца - на главичката и на гръбчето, на които нямаше козинка (това го разбрахме в последствие - като се прибрахме и като я хванах да я прегледам по-обстойно, понеже е от дългокосместите и не се забелязват много тези неща) . Днес, след като се посъветвахме с няколко ветеринаря, които ни посъветваха да я върнем, защото може и да не се оправи или да не живее дълго, а и двамата с приятеля ми започнахме много да се привързваме към нея и щеше да ни е доста мъчно (то не че сега не ни е [mood_feelings_hurt.gif] ) И така въпросната жена на 3-4-то подред обаждане от наша страна и след няколко молби да ни даде номерът на ветеринаря, който се грижи за животинките, склони да ни каже, че прасенцето дълго време е било лекувано (и още се лекува) от парализа на краченцата и че да не сме се правили, защото ни е обяснила като сме го купували, което беше пълна простотия.
В крайна сметка решихме да го върнем... Трудно взехме това решение, но по-добре те да си се грижат за нея, поне знаят какво точно й е... Като отидох в магазина, жената се държа доста недружелюбно... Броеше си парите в касата, обясняваше ми как нямало да спори с мен, а аз говорех с най-добър тон.. Обясних й, че не мисля че е правилно да продават болни животинки и че не искаме да страдаме за нея. Тя си я взе и отиде в другата стая, като преди това ми подчерта на една визитка номера на шефката й и ми каза да й се обадя. Постоях малко в магазина, с идеята да ми се извини поне, а тя само каза на свинчето "Спокойно, ще ти намерим други хора, които да те искат. Бързо ще те продадем пак".
Когато звъннах на шефката, тя също беше леко арогантна и ми каза няколко пъти, че не съм ветеринар и не разбирам и да не спорим. В крайна сметка ми каза "Иди, върни прасето и си вземи 20-те лева". Аз й обясних, че не съм за парите изобщо, а за това, че на тях не им пука и пробутват болни животинки...
Както и да е. Съвета ми е да внимавате какво животинче и от къде си го взимате... И да имате едно наум за въпросния зоомагазин...
Извинявам се наистина за дългия пост.
addy_
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Яну 08, 2013 10:20 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот zoomaniak » Сря Яну 09, 2013 7:28 am

Бранша на Зоомагазините по принцип е голо вода, но посланието във вашата тема е ясно и видимо. Дано повече хора го усетят.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот rinusha » Сря Яну 09, 2013 7:35 am

Добре, така е, прав си, но каква е алтернативата?От къде човек да си купи зайче, свинче, папагалче, хамстер?
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот zoomaniak » Сря Яну 09, 2013 11:40 am

Скоро ще се оформят Зоомагазини предимно за продажба на живи животни - самият бизнес климат ще ги оформи. Масовото отказване от продажба на живи животни е отворило бизнес ниша, която ще генерира качествен подход към живите животни и продаването им.

Не става да има две зайчета и 4 хамстера за привличане на клиенти.

Или продаваш нещо като хората или не го продаваш изобщо.

Проблема е от години - знаеш го. Трябва да се оформят Зоомагазини - специализирани за продажбата на дребни гризачи - декоративни птици и дори кучета и котки.

Когато се специализират в развъждането и продаването - те ще са истински професионалисти - не просто прекупвачи.

Ще дойдат и такива времена - търпение.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот zoomaniak » Сря Яну 09, 2013 12:18 pm

Пример: http://www.zoomania.org/?p=33584

През март миналата година Мартин Данаилов е заловен на митническия пункт “Калотина” с един малък зоопарк в сака, който пренася с автобус, пълен с хора. Общият брой на екзотичните животни, които пренася е 127 – от бебета варани и каймани до питони и един от най-отровните скорпиони в света – африканския пустинен.

Мартин Данаилов пренася влечугите, тъй като има зоомагазин в центъра на София. Там работи със съпругата си, която е ветеринарен лекар.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот rinusha » Сря Яну 09, 2013 1:26 pm

Проблемът е много комплексен, първо,както може би знаеш, от животни не се печели, ако магазинът купи едно морско свинче за 10лв и го продаде за 20, с 10 лв какви точно разходи ще си покрие - талаш ли, сено ли, храна ли, заплата на персонала ли, ветеринарни грижи ли?В зоомагазините се продават дребни животнии по няколко основни причини - когато някой си купи животинчето, ще остави поне още 60 - 100 лв за клетки,аксесоари и т.н., а от тях вече се печели.А след това, ако клиентът е доволен ше продължи да пазарува от съответния магазин в следващите години.Другия много основен проблем е липсата на читав персонал в тези магазини.Дори и шефа да е о.к. , като персонала не е, нищо не става.Хората, които са по цял ден с тези животни, трябва: 1.Да познават съответния вид животно, хранителните изисквания и т.н. 2. Да познават конкретното животно и индивидуалните му ососбености. 3. Да им пука за всичко това и да не са на работа колкото ден да мине и друг да дойде. Дори и само тези фактори ти стигат за да не можеш да намериш читави хора да работят.А тези ,които отглеждат с цел размножаване и продаване - при тях нещата не стоят много по-различно, гледат да се отърват от "стоката" колкото може по-рано, отделят морските прасенца на 4-5 дневна възраст, зайчетата - на 28-30 дневна.А и повечето от купувачите са едни, не ми се говори.За по-голямата част от тях зайчето трябва да е не по-голямо от една шепа,а ако е на 3-4 месеца според тях е старо и без пари да им го даваш, не го искат.Не мисля,че скоро всичко това ще се промени, не и докато цените на гризачите не се вдигнат, при това драстично.Но пък тогава кой ли ще ги купува?Нямаме психиката, че гледането на животно е скъпо удоволствие.Ако може да ни струва 10 лв на месец, най-добре.Колко са хората,които се замислят за това, че ако се наложи вет. намеса, животното, за което са дали 20-30-40 лв, може да им струва 10 пъти повече.Мойта зайка си счупи крачето преди два месеца - до тук е претърпяла 3 рентгенови снимки (х30лв всяка) и 3 ортопедични операции,няма да казвам по колко.Как да обясиш на хората, че купуването на животинчето е най-малкия разход,който ги очаква? Радвам се на оптимизма ти,но не мисля, че нещо ще се промени,поне не скоро :(
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот zoomaniak » Сря Яну 09, 2013 2:03 pm

Всичко с времето си - сестра ми в Париж си купува Джербили по 15 евро ..... с цвят на козината, който тука в България никой не е и виждал.

За всичко си трябва време........ Българите в момента прохождат на ниво Домашни любимци.

Аз съм оптимист... :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот angel_girll » Пет Яну 25, 2013 12:49 am

Офтопик:
Аз малко относно темата, която засегна zoo. В гр. Нова Загора( за които не знаят сравнително доста малко градче) до преди 3-4 години имаше 2 или 3 зоомагазина като единия беше специализиран предимно в продажбата на рибки и всякакви принадлежности, другия и все още продават предимно аксесоари.. храна за кучета и котки ии мисля че е нещо като вет. аптека и още един, в който продаваха разни лекарства за селскостопански животни ии имаха изключително ограничен асортимент от каквото и да било и може би беше по скоро като офис на един вет. лекар. Сега този последния магазин който описах се премести в ново помещение много по-голямо ии онзи ден влизах имат сравнително доста богат асортимент. Отвориха един нов зоомагазин (който е моя фаворит) продава собственичката на магазина, а мъжа и е ветеринар. Дооста добре заредено магазинче с всякакви принадлежности за домашни любимци. А от скоро вече имат и клетка в която винаги има едно зайче(сега тъкмо са продали старото и имат едно малко сладко бебе зайче) имат 2 големи клетки с морски свинчета, някои от които се родиха в магазина и имат и папагалчета(не съм запозната какви). От разговорите ми с продавачката тя изключително много се радва на животинките и ги гледа като свои дечица и наистина се грижи сравнително добре за тях.Та мисълта ми е, че наблюдавам едно развитие на зоомагазините последните 3-4 години дори в малко градче като Нова Загора и се надявам, че наистина хората ще започнат малко по-добре да се грижат за животинките в магазините, както и за домашните си животни, понеже съм чувала за какви ли не грозни случаи за отношение на стопаните към животинките им.
Любовта е твърде велико чувство, за да бъде лично и интимно дело на всеки!
Аватар
angel_girll
В ятото
 
Мнения: 143
Регистриран на: Съб Яну 19, 2013 5:20 pm
Местоположение: Варна

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот asensi_85 » Пет Яну 25, 2013 3:49 pm

Наистина в зоомагазините животните изглеждат трагично. В магазина на Сливнива до бар "Уайт", известен като "Корнера" има зоо, дето като вляза и ми става лошо. Игуаната беше 1 седмица без никаква крушка, дори нагревателна, да не говорим, че няма УВ лампа от 2 години поне. Горкото животно бере душа, слабо, скъсана опашка, рахит... не е гледа за гледане. От 2 седмици насам в терариумите със змиите има стара кожа, дето няма кой да извади. Имат страшно много животни, но до едно са болни. И това не е само там, това е във всеки зоомагазин.
Аватар
asensi_85
В ятото
 
Мнения: 167
Регистриран на: Вто Апр 10, 2012 12:33 pm

Re: Болно свинче от зоомагазин "Джунгла" - София

Мнениеот besen » Пет Апр 17, 2015 2:42 pm

Здравейте,
Преди 5 дни купих декоративно зайче от въпросния магазин! Щастието, което породи беше безкрайно! Днес на 5 ден, умря. Оказа се заразено с Кокцидиоза още в магазина! Продава се без никакво доказателство, че е минало първоначален преглед или друго! Гледат се на едно място 20 животни - 10 зайчета, морски свинчета и т.н. Видимо се вижда хаос!
ВНИМАВАЙТЕ ОТ КЪДЕ КУПУВАТЕ!
Аватар
besen
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Апр 17, 2015 2:29 pm


Назад към Морски свинчета