Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поведенчески проблеми при котките

Поведенчески проблеми при котките

Мнениеот joancheto » Чет Яну 10, 2013 3:17 pm

Вероятно всеки притежател на котка се е сблъсквал с някакъв поведенчески проблем. Независимо от какъв характер е този проблем, обяснението му едва ли е “котката ми е просто е с такъв характер”. Поведенческите проблеми имат причини и съответно решения. Информацията в тази статия е от различни международни сайтове и обяснява някои от тези проблеми. Надявам се да ви бъде полезна.

Уриниране на необичайни места

Това е най-често срещаният поведенчески проблем. Този тип поведение може да се дължи основно на 3 причини – медицински, свързани с котешката тоалетна или маркиране при мъжките котки.

Медицински причини

При някой заболявания на котките се наблюдава често уриниране на необичайни места. Такива са инфекциите на уринарния тракт, които предизвикват болезнено и често уриниране, неспособност за уриниране, отделяне на кръв с урината. Понякога болното животно асоциира котешката тоалетна с болка и избира безразборни места за уриниране. Други заболявания, които могат да доведат до повишен прием на вода и съответно уриниране могат да са свързани с черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза.
Ако се съмнявате, че котката ви може да има някакъв медицински проблем, потърсете специалист. Поведенчески проблем, възникнал от медицински такъв се елиминира с излекуването на животното. Ако котката ви има хигиенни навици и започне изведнъж да проявява такива симптоми, първо проверете здравословното и състояние.

Проблеми свързани с котешката тоалетна

Състоянието на котешката тоалетна: Различни силни миризми могат да подразнят котката и да я отблъснат от котешката тоалетна /ако я почиствате със силни химикали или препарати, които оставят силна миризма или не я измивате добре и остава миризма на амоняк от котешката урина/.
При по-малките котки е важно ръба на котешката тоалетна да не е прекалено висок, за да могат да влизат безпроблемно в нея.
Независимо каква котешка тоалетна използвате /кристали, пясък и т.н/ сменяйте я често. Възможно е котката ви да не ходи в тоалетната ако е мръсна, това се наблюдава по-често при някои породи котки.
Ако котката е имала травматична случка в тоалетната, тя вероятно няма да влиза в нея. Травматичен инцидент може да е всичко свързано с тормоз, дори ако е било добронамерено – например дърпането на опашката, по-силно потупване, удряне и т.н. докато котката е била в котешката тоалетна.
Неподходящото място на тоалетната също е вероятно причина. Ако забелязвате, че котката ви ходи извън нея на едно и също място, опитайте да преместите там котешката тоалетна (ако това е възможно в случая). Важно е, когато котката се научи на хигиенни навици, да не се мести местоположението на котешката тоалетна.

Ако котката ви има проблем, произлизащ от състоянието или местоположението на котешката тоалетна, е важно да опитате различни варианти, докато не намерите къде точно е причината. Възможно е да не е само едно от изброениети, а 2 или 3 заедно. Опитайте със смяна на настилката – например от бентонитова към силиконова или обратното, преместете я, изчистете я добре с препарат премахващ миризмите /оцетът е добър вариант, но се уверете че сте изплакнали добре с вода/. Също така, когато установите проблема, не забравяйте да почистите замърсените с урина места – дори да не усещате миризмата, котката ви със сигурност я усеща, затова използвайте специални препрати за тази цел /във ветеринарните магазини ще ви посъветват най-добре кой да изберете/.

Маркирането при мъжките котки

Маркирането на територия е съвсем нормално явление при котките, особено ако наоколо има други котки /например извън къщата ви, но котката ви може да ги види или ако сте внасяли друга котка в къщата ви/. Възможно е котката да маркира от заради някакъв вид неудовлетвореност – различна храна, недостатъчно време за игра, внимание или грешно възприемане на човека като заплаха.
Кастрацията е решение на проблема с маркирането. Между 5 и 10% от кастрираните котки обаче продължават да маркират. В този случай справянето с този проблем е по-трудно и изисква време и усилия от страна на собствениците, за да изяснят проблема и да го елиниминат, но не е невъзможно.

Хапане/драскане

Ако ви се е случвало да се приберете и докато вървите в коридора котката ви да се хвърли върху крака ви и да ви хапе/драска без причина – значи имате проблем. Разбира се, ако става въпрос за безобидна игра, без наранявания и болка, едва ли е такъв проблем. Ако котката ви хапе или драска, когато е застрашена/изплашена или и причинявате болка, значи нямате проблем – това е нормално котешко поведение.
Но в доста случаи котката оставя драскотини, белези и това поведение изглежда като агресия. Може и да е, но в много случаи не става въпрос за агресия.
Хапането/драскането обикновено е или придобит навик или грешна комуникация. Този начик се придобива в ранна възраст. Котенцата често използват преминаващи край тях хора и най-вече крайниците им за игра. Ако не искате да се сблъскате с този проблем, трябвате да следвате някои правила при отглеждането на котката си.
- Никога не позволявайте и не окуражавайте подобно поведение.
- Не отвръщайте на този тип игра. Много голяма грешка е да увивате ръката си в дреха или друга материя, за да не може да ви нарани котката и да играете по този начин с нея, позволявайки драскането и хапането.
- Купете играчки на котката си. Играйте си с нея с тях. Покажете и, че е позволено да хапе играчките, но не и вас. /За да поддържате интереса на котката към играчките е добре да имате няколко и периодично да прибирате някоя за известно време, а след това да и я връщате обратно/.
- Обръщайте внимание на сигналите за самозащита. Ако котката ви не иска да направи нещо и ви даде сигнал за това /съска, мяука силно, рязко мята опашка/, не е необходимо да и показвате кой е шефа и да я карате да прави нещо насила. Удрянето е абсолютно противопоказно – задължително ще завършите с драскотини и това ще задълбочи проблема.

Ако атаките на котката ви са чести, с повече сила, предизвикват по-сериозни наранявания – вероятно става въпрос за непровокирана агресия. Агресията обикновено е плод на грешна комуникация. Трябва да разберете какво плаши котката ви около вас, може би тя смята, че това което я плаши е там заради вас или заради друго домашно животно (ако атаките са насочени към него).
Важно е да се съобразите с вашата котка и в домът ви да има място за нея – места където да играе, където да се качва, където да лежи. Не може да затворите котката си в коридора, за да не счупи нещо и да очаквате нормално поведение.
Най-важното правило е да не проявявате агресия към животното. Ако искате да го предупредите, че нещо не му е позволено и сте решили да го тупнете лекичко – никога не му посягайте с ръка и по главата.
Все пак в редки случаи неконтролируемата агресия може да е признак, че котката ви има някакъв по-сериозен проблем и е добре да се консултирате със специалист.

Капризната котка

Според много специалисти, капризите които котките проявяват към храната не са вродени, а придобити. Много от тези навици да ресултат от поведението на собвствениците. Някой хора искат да разберат каква храна точно харесва котката им, пробват различни видове, различни марки и когато котката им се дръпне от купичката с храна – отварят нова. Котката запомня този вид поведение.
За този проблем може да опитате принципа “Каквото има – това ще ядеш”. Освен ако котката ви не яде абсолютно нищо за 2-3 хранения, няма опасност за здравето и. А и по-вероятно е просто да изяде храната си. Не се отказвайте само, защото 10 минути след като сте сложили купичката, продължава да тича около вас за храна.
Друг много ефективен според специалистите метод е за 20-те минути. За целта вземете храна, която котката е яла преди, но сега отказва да яде. Сложете купичката и я махнете след 20 минути. До следващото хранене не и давайте никаква друга храна и повторете. Разбира се пригответе си търпение, защото котката ви ще мяука, ще се опита да взема храна от масата, ще ви досажда и т.н. Този метод обикновено има ефект след около 3 дни.
Ако котката ви яде всичко, но изведнъж е станала капризна към храната си – консултирайте се със специалист.

Драскане по мебелите

Драскането на различни настилки има 3 основни функции – маркиране на теротория, поддържане на ноктите в добре състояние и разтягане на мускулите. Разбира се това нормално явление може би не се отразява добре на мебелите ви. Ето няколко съвета за справянето с този проблем:
- Намерете алтернатива на мебелите. Вземете на котката си заместител – дърво или катерушка за котки. Така котката ви ще има своето лично място за тази цел и изкушението да драска мебелите ще е по-малко. (Тук искам да спомена, че моята котка периодично изявяваше желание да драска кожения ни диван – решихме проблема с малко каране, събаряне от дивана и ... купихме и килимчета от онези за пред входната врата. Сега използва тях и не пипа дивана). Когато вземете съответния уред за драскане, покажете на котката каква е целта му. Как? – ако видите, че котката ви драска нещо, хванете я и бързо я занесете на новата и придобивка или хванете двете и лапи и имитирайте движението, което прави с лапи докато драска. Звучи странно, но върши работа – котката много бързо разбира за какво е това.
- Сложете това, което искате котката ви да драска на видимо от нея място. Направете го най-достъпното място за нея. Ако това означава да я оставяте ден-два в коридора (или където се намира то) докато ви няма, направете го. Така ще свикне с присъствието му и използването му.
- Ако котката ви е подредила някои мебели – покрийте надрасканите повърхности, за да не ги вижда. Тя ги асоциира места за драскане. Може да опитате да сложите новия “уред за драскане” близо до такова място, докато то е покрито.
- Може да използвате спрей, който да отблъсне животното от местата, които е драскало досега.


Ядене на неядливи предмети/дъвкане на тъкани

Това са два различни проблема, но ги сложих на едно място, защото имат сходно решение. Котките са любопитни по природа и вероятно котката ви е опитвала да яде от котешката тоалетна, когато е била малко котенце. Тук обаче става въпрос за ядене на предмети, които могат да се окажат вредни и опасни за вашия любимец. Ето как да намалите вероятността котката ви да погълне нещо вредно:
- Прибирайте всички дребни, интересни за дъвчене предмети като ластичета, найлончета, парченца целофан, кламери, фибички и подобни. Дръжте ги в шкафчета или недостъпни места.
- В някой случай яденето на различни предмети може да е сигнал, че котката ви не получава достатъчно хранителни вещества или че нещо в организма на котката ви не е балансирано. Уверете се, че и давате правилни храни и правилни количества.
- Разбира се, котката ви може да яде тези предмети и просто от скука. Играйте повече с нея, вземете и играчки и ги сменяйте редовно.

Някои котки обичат да “смучат” различни тъкани като одеала, пуловери, кърпи. Вероятно всеки е виждал това явление – котката маяка с лапички одеалото и го смуче. Това е нормално за малките котенца. Но понякога се наблюдава и при възрастни животни. Някои породи котки, като например сиамските, са по-предразположени към това поведение. Според специалисти това поведение може да се дължи на ранното отбиване на котенцата. Как да се справите:
- Прибирайте дрехите си, меките одеала и всичко, което смятате че е прекалено ценно за вас, за да се превърне в надъвкана от котката ви пихтия.
- Понякога липсата на фибри карат котките да смучат тъкани с подобен състав. Уверете се, че храната която давате на котката си е с правилния хранителен състав.
- Ако видите, че котката ви се е отправила към любимото ви одеало или пуловер, дайте си играчка, направена от вълна или друг подобен материал, която може да дъвче.
- Много важно е да се вземат мерки, преди да се е проявил този проблем. Винаги вземайте коте, което е поне на 8-10 седмици и се уверете, че е отгледано с майка си.


Срамежливата котка

Ако сте били на гости на някого, който има котка и през цялото време тя се е крила под леглото, вероятно сте се сблъсквали със срамежлива котка. Ако вашата е такава, ето няколко съвета:
- Като за начало, това че не виждате котката си през деня, не значи че не го прави докато спите. Котките са нощни животни и е много вероятно да се разхождат в къщата през нощта. Ако искате да се уверите, изчакайте докато се стъмни и дръжте лампите изгасени.
- Може да опитате да погалите котката си, но не я изкарвайте насила от мястото, където се крие. Отидете там и се опитайте да я погалите на нейна територия, говорете и – котките свикват с гласа на собствениците си. Имайте търпение, защото социализирането на котката отнема доста време.
- Ако откриете нещо, което харесва – давайте и го при всяка проява на социално взаимодействие.
- Обръщайте и внимание, без значение дали се е скрила или не. Ако забележите, че и харесва нещо специфично, например да я галите зад врата, правете го по често. Важно е котката да ви асоциира с приятни неща, това скъсява дистанцията между вас и нея.
- Дайте и време. Не е задължително, когато имате гости и те пожелаят да я видят да я издърпате от мястото, където се крие и да я покажете. Това само ще я напрегне допълнително и ще влоши положението.




Надявам се съветите да ви бъдат полезни. Аз съм изпробвала тези за мебелите и при мен свършиха работа.


Източници:
http://animals.howstuffworks.com
http://www.catsinternational.org
Аватар
joancheto
В ятото
 
Мнения: 103
Регистриран на: Вто Яну 13, 2009 5:15 pm

Re: Поведенчески проблеми

Мнениеот meri » Чет Яну 10, 2013 5:23 pm

Много хубава информация. :ax:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Поведенчески проблеми

Мнениеот joancheto » Чет Яну 10, 2013 6:18 pm

сега като разрових, намерих доста от нещата в различни теми. стана малко всичко в едно :)
Аватар
joancheto
В ятото
 
Мнения: 103
Регистриран на: Вто Яну 13, 2009 5:15 pm

Re: Поведенчески проблеми

Мнениеот Strawberry » Вто Яну 15, 2013 3:58 pm

Точно имам проблем с моята котка и реших да потърся решение и директно попаднах на темата. Имам мъжки котарак на 2 години некастриран и от известно време бях доста агресивна и започнах да му викам и да се държа доста грубо с него. Преди седмица когато изкрещях ме нападна и ми надраска крака много зле, бях на антибиотици и ми мина. Свикнала съм го да се закача с краката ми, а току - що прочетох, че не трябва. Оттогава не съм му се карала и е кротък, но днес докато бях на мястото където му крещях изпуснах един предмет и той веднага тръгна пак да драска и ме изсъска както последният път, само, че този път е с изрязани нокти и не успя да направи нищо.
Надявам се скоро да отмине тази уплаха и да не се плаши и мисля да го кастрирам също задължително.
Аватар
Strawberry
Животинче с въпрос
 
Мнения: 27
Регистриран на: Сря Юни 25, 2008 11:05 pm

Re: Поведенчески проблеми

Мнениеот meri » Вто Яну 15, 2013 6:13 pm

Внимателно с рязането на нокти,котките се държат с тях.Причината за агресията не е в котката,а в твоето отношение,прави го от страх.Промени отношението си задължително.Освен това почети малко темите в този раздел,има много интересна информация.viewforum.php?f=276
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Поведенчески проблеми при котките

Мнениеот nikki djikki » Чет Ное 05, 2015 9:02 pm

Добър вечер на всички :)
Внимателно прочетох статията ,но не открих моя проблем за моя домашен любимец :)
Имам женско котенце,на не повече от 7-8 месеца все още първа младост,скоро мисля и да го кастрирам. Та с моята красавица имаме следния проблем,което напоследък взе да ме притеснява.. Когато и да легна на леглото тя веднага припка при мен и започва да лиже дланите ми ,да тъпче върху китките и драска с лапичките си.. Та това нормално ли е >? или е някъв вид на изразяване на любов ? Или просто мъничето ми си има фетиш към длани.. :ag: Та ,ако имате някое логическо и научно обяснение .. Моля да споделите. Нов съм в групата и ще се радвам да ми помогнете :) Приятна вечер
Аватар
nikki djikki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Ное 05, 2015 4:07 pm

Re: Поведенчески проблеми при котките

Мнениеот deivmih » Сря Яну 27, 2016 11:25 am

Моята котка си смуче върха на опашката,как да постъпя?
Аватар
deivmih
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Яну 27, 2016 11:09 am


Назад към Котки - Felidae