Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кастрация на котараците: за и против

Кастрация на котараците: за и против

Мнениеот meri » Съб Яну 11, 2014 3:39 pm

Операция, наркоза, разрез, премахване- страшни думи, плашещи стопаните на котки.

Кастрация на котараците: "за" и "против" от гледна точка на психологията и физиологията

В естествената среда на обитание смисълът на живот на половозрелия котарак е да се размножава. Територията на мъжкия включва няколко малки участъка, принадлежащи на котките. Колкото по-големи участъци присъединява към територията си котаракът, толкова повече женски ще опложда и толкова по-висок е социалният му статус. Котаракът е принуден постоянно да отстоява своите граници, воювайки с останалите мъжки. От там и постоянните травми, нахапани уши, дълбоки драскотини. Губейки битката, котарака губи и част от територията и част от женските, изпитва силен стрес. Поведението на котарака след кастрацията се променя няма необхдимост от постоянни конфликти. Инстинктът за размножаване постепнно угасва, кастрираният котарак не търси битки, а другите мъжки не виждат конкурент в него, позволяват му да се движи свободно по своята територия.

Кастрираните котараци почти никога не участват в битки, а значи, шансът да получат сериозна травма или да прихванат инфекция от скитащите котараци е минимална. Но може ли да се кастрира котарак, който не се е чифтосвал? Няма ли да има промени в психиката? Организмът се пренастройва постепенно, не изведнъж. Желанието за размножаване угасва постепенно, котаракът губи интерес към женските, започва да забелязва околния свят, превключва на игри, лов, намира нови увлечения.

Още един плюс на кастрацията е в това, че престава да контактува с бездомните котки. По време на чифтосване котаракът може да се зарази с вирусна инфекция, вътрешни и външни паразити, заболявания опасни за човека.

Позволявайки на своя котарак да се чифтосва със съседските котки, помагате за броя на бездомните животни. Това е безотговорно, представете си как децата на вашия любим котарак умират от студ, глад, а някои биват удавени още непрогледнали.

Какво се случва с домашните любимци?
Да кастрирате ли котарак, който не излиза изобщо?
Такова животно няма с кой да се бие, не трябва да защитава територия, няма възможност да се чифтосва, няма вероятност от заразяване с инфекции и паразити?
Може би кастрация не е необходима?

Обратното, полово зрелият котарак постоянно се опитва да намери женска. Той маркира, за да почувства женската миризмата му, крещи силно. Претърпявайки неуспех, котарака става неспокоен, често агресивен към хората, понякога ласкавите животни се превръщат в истински бойци- късат всичко, хапят, драскат. По този начин те изразходват енергията си. Значи ли това, че поведението на котарака след кастрацията непременно ще се промени към по-добро?
Не, ако маркиранията, агресията, виковете и други нежелателни прояви са свързани с половата активност, котаракът задължително ще стане спокоен и ласкав. Но ако не е възпитан достатъчно, изпитва стрес или периодична болка, е безмислено да очаквате промяна в по-добро.

Преди да вземете решение, трябва да се консултирате с ветеринар, и да му разкажете подробно за характера, условията на отглеждане, храненене и т.н.

ВАЖНО:когато става въпрос не за възрастен котарак, а за котенце, по-добре го кастрирайте на възраст 6-9 месеца, за да предовратите момента, когато котецето ще почувства привличане към противоположния пол. В този случай котенцето ще си остане котенце- привързано, ласкаво, спокойно.

Не е маловажен и факта, че кастрацията изключва тумор на тестисите и значително нямалява вероятността от заболяване на простатата.

Кастрация на котараците:"за" и "против" от морална гледна точка.


Не трябва да се нарушават законите на природата! Не трябва да се намесваме в естествените неща! Не трябва да бъдем егоисти за собственото ни удобство!
Именно това апелират противниците на кастрациите.
Какво имаме предвид в действителност. Същите хора ваксинират котките си, дават им препарати от вътрешни и външни паразити, посещават ветеринар- къде е тук природата?
Нека котката се измъчва от ухапванията на бълхите и да умре от енетерит- абсурд. Да, тогава защо котаракът трябва да се измъчва от излишна енергия, която не излиза навън? Или да го пуснем да се разхожда?

Същите хора не се замислят за това, че техните котараци произвеждат безбройно количество бебета ежегодно, които на свой ред се размножават, пораждат хиляди бездомни животни, никому ненужни и нещастни. Къде е тук природата? В природата котките раждат 1-2 пъти в годината, а от едно котило оцелява едно, рядко две котенца. В градски условия, при наличието на храна и топлина, котките раждат 3, понякога 4 пъти в годината. Това вече не е природа, съвременният човек само със своето съществувание нарушава естествения баланас. За егоизма на стопаните на кастрирани животни можем да кажем само едно: да, кастрираният котарак причинява по-малко проблеми, но на първо място само на себе си. А това не е егоизъм, а грижа за любимеца, съзнателно подобряване на качеството на живот на любимото същество.

Противниците на кастрациите смятат тази процедура за неприемлива и заради това, че тя има необратим и принудителен характер. Няма как да разберем какво смята котарака по повод решението на стопанина. Той нищо не смята, котките са лишени от разум. Котаракът не мечтае за съседската котка, не съжалява за загубените възможности. Не се радва и не се грижи за потомството, той живее сега в тази минута и толкоз. Решавайки дали да кастрирате котарака, обърнете се за съвет към специалист. Не трябва да се вслушвате в съседските, приятелските мнения или събеседниците в мрежата- достоверна информация може да ви предостави само професионалист.

http://vsookoshkax.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче