Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Предимства и рискове на ранната кастрация при кучета и котки

Предимства и рискове на ранната кастрация при кучета и котки

Мнениеот meri » Пет Яну 31, 2014 1:36 pm

Всеки вет. лекар знае за предимставата на ранната кастрация. Това е не само една от най-разпространените причини за посещение на вет. клиники след ваксинациите, но и възможност за пълноценен контакт на стопаните и вет. лекар. Именно в този момент можете да зададете въпроси на вет. лекар за всичко, което ви интересува.
В тази статия ще разгледаме не само най-разпорстранените усложнения и методи по тяхното предовратяване, но и основните предимства на кастрацията в ранна възраст.

Кастрация на котки и женски кучета

Под кастрация се разбира премахване на матката и яйчниците (овариохистеректомия) и премахване на яйчниците (овариектомия). Но на практика по-често се прибягва до премахване на яйчниците и матката.

Как помага кастрацията на котките и женските кучета:
- корекция на поведението;
- профилактика от нежелателно чифтосване и получаване на нежелателно потомство, предовратяване на полови инфекции;
- за профилактика на туморните заболявния.

- По време на еструс женските са по-нервни и раздразнителни, отколкото в периода на анеструс (период на покой на яйчниците), и ако в дома има други кучета, това може да доведе до битки;
- По време на еструс женската може да стане причина за битки между мъжките, дори просто излезли на разходка.

Връзката между онкологичните заболявания на млечните жлези и репродуктивните хормони- основно показание за ранна кастрация на женските. Повечето туморни новообразования на млечните жлези са естрогенреактивни и растат бързо, когато този хормон присъства в организма. При женските, кастрирани преди първо разгонване, шансовете за развитие на тумори на млечните жлези на всеки етап от живота е равен на 0,05%. Ако кастрацията е проведена след първия еструс, рискът се повишава до 8%, а ако еструсите са били два или повече- до 26%.

При котки, кастрирани на възраст до 1 год., рискът от карцином на млечната жлеза намалява до 90%. Според други данни, при котки, кастрирани на възраст до 6 месеца, рискът от развитие на тумори на млечните жлези намалява с 91%; на възраст от 6 месеца до 1 год.- с 85% в сравнение с некастрираните животни.

Възможни усложнения при кастрация

Усложнения могат да възникнат при женски, при които операцията е била проведена в първия, най-стремителен период от растежа- на възраст от 6 седмици до 4 месеца. В този стадий развитието на всички тъкани и органи протича много бързо, и премахването на яйчниците може да доведе до недоразвитие на вулвата(вагинална хиполазия) при женските. В бъдеще това може да стане причина за дерматит и перинеална урина. Според вет.лекари това се случва, защото в първия етап от растежа на организма за нормалното формиране на урогениталния тракт са необходими полови хормони. Рискът от вагинална хипоплазия теоретично може да се избегне, ако кученцето се кастрира след навършване на 5 месеца.

Незадържане на урина след операцията- още един страничен ефект.

От 10 до 50% от женските в бъдеще показват отслабване на сфинктера на пикочния мехур.
Най-склонни към развитието на този симптом са кучета с тегло над 20 кг; много често се развива при некастрирани женски към края на репродуктивния период. Лечение не винаги се провежда, но при наличие на средна до тежка степен на изразеност може да бъде показан орален прием на алфа-2 агонисти/или естрогени от растителен произход, които помагат да се контролира симптоматиката.

Още една причина за незадържане на урина при женските може да бъде хормонален срив:естроген- зависимо незадържане на урина при кучетата.

Втората причина за незадържане на урина може да бъде затлъстяване на животното.

Прекалено ранната кастрация при котките може да стане причина за недоразвитие на урогениталния тракт, въпреки че се случва по-рядко, отколкото при кучетата. Такива котки са по-малко склонни към развитие на постоперационно незадържане на урина. Степента на риск за тях е по-малък поради малкия размер на животните.

За какво е необходима кастрацията

Това се отнася и за котките и за котараците:


Кастрацията позволява да се подобрят взаимоотношенията със стопанина и да облекчат тяхното отглеждане.

Кастрацията на котараците влияе на :
- Намаляване на миризмата, след кастрацията котарака не маркира;
- Избавяне от нежелателни навици- кастрираните животни по-рядко са подложени на опасности да получат ухапвания и ранявания по време на битки, последиците на които могат да бъдат абсцеси и заразяване със смъртоносно опасни инфекциозни заболявания (вирусна левкемия и перитонит).
Некастрираните котараци често се скитат, а следователно са подложени на голям риск да станат жертва на пътно-транспортно произшествие, отравяне, убийство и др.
- В репродуктивния период котараците могат да станат агресивни.
Кастрацията помага да станат по-улегнали.
Макар и рядко да се срещат, при котараците може да има заболявания на простатата(аденокарцином, например).

Провеждането на ранна кастрация при котките и котараците помага да се избегне развитието на следните заболявания:

Плюсове на ранната кастрация при котките:
- Контрол на нежелателната бременност;
- Избягване на "сезонни" проблеми, когато котките могат да ви причинят проблеми с котешките си концерти, агресия, скитничество;
- Предовратяване на инфекции: мастит, метрит и пиометра;
- Намаляване на риска от възникване на тумори на млечните жлези при ранно провеждане на кастрацията.

Ранна кастрация при котараците и мъжките кучета

Кастрацията при мъжките се провежда основно за корекция на поведението, тъй като некастрираните мъжки са по-териториални и по-често са склонни да се бият за женска в еструс, отколкото кастрираните им събратя.

Кастрацията винаги е ефективна при борбата с някои нарушения в поведението, свързани с агресията, в резултат на което при стопаните често възниква лъжливо впечатление, че тя купира агресията като клас и намалява степента на сигурност в себе си на животното.

Три мита за кастрацията при кучетата и котките

Мит 1: В резултат на кастрацията котката или женското куче става по-агресивно, тъй като в организма се прекратява производството на женски хормони, отговарящи за мекия характер.
Това не е така. Между агресията и женските полови хормони няма никаква връзка. Митът за кастрацията и агресията се корени в теорията за това, че намаленото ниво на естроген автоматично означава увеличение на нивото на тестостерона. Ветеринарните специалисти са доказали, че при кастрираните котки и женски кучета нивото на тестостерон не е по-високо, отколкото при некастрираните.

Мит 2: Котката или женското куче трябва да родят поне веднъж, за да се сформират майчините инстинкти.

Изследванията са показали, че няма никаква за достойно внимание разлика в поведението на котките и кастрираните женски кучета след първото раждане и до първия еструс. Майчиното поведение е заложено генетично, а не се насажда като навик в процеса на грижа за малките.

Мит 3: Кастрацията е свързана с ненужен анестетичен риск, тогава когато еструсът може да се подтисне ефективно с медикаменти.

Да, медикамнетозното подтискане на еструса е ефективно, но не е надеждно и безопасно. При приемане на прогестерон за подтискане на еструса се повишава риска от развитие на тумори на млечните жлези и хепатопатия. Ако стопанина няма религиозни причини за отказ от хирургична кастрация, медикаментозното подтискане на еструса няма никакви предимства.

На практика единственият вид агресия, който в резултат на кастрацията действително намалява, това е териториалната агресия, която се изразява в маркиране, битки с познати и непознати животни и нападение на хора- но изключително за защита на личната територия на животното. Във всички други типове агресия тестостерона или усилва и без него съществуващите реакции на мъжките. Например, ако кучето притежава хранителна агресия, когато някой се приближава до купата, кастрацията няма да промени това поведение. В този случай помага корекция в поведението.

При седем от всеки десет некастрирани женски се развива пиометра.
А рискът от анестетични усложнения се запазва, както и при всяка друга операция.

Наднормено тегло и затлъстяване като най- разпространените последствия от кастрацията

Затлъстяване при кучетата след кастрация


Премахването на половите жлези увеличава честотата от затлъстяване при мъжките, и особено при женските. При кастрираните женски, в сравнение с некастрираните, двойно нараства рискът от развитие на затлъстяване. Резултатите от съвременните изследвания потвърждават тези изводи. Честотата на затлъстяване е 32% при кастрираните кучета, и съответно , 15% -при некастрираните. Половите хормони не са пряк регулатор на метаболизма, или влияят непряко на телесното тегло посредством ЦНС, или косвено променят клетъчния метаболизъм. Кастрацията също води до намаляване на двигателната активност, особено при мъжките, въпреки че този извод не се смята за достоверен. Увеличението на телесното тегло след кастрация може да бъде предовратен със строга диета и редовни физически натоварвания.

В същото време, използването на контрацептиви, съдържащи медроксипрогестерон ацетат, също способстват за значително увеличение на теглото при женските. Учените са наблюдавали проявата на прекалено висок апетит и затлъстяване при някои животни. Увеличеното тегло при женските след приемане на контрацептиви е описано в литературата.

Проблем със затлъстяване при котките след кастрация

Кастрацията причинява физиологически и хормонални промени, които много се различават в зависимост от пола на животното, но проблемът за стопаните е един и същ- появата на наднормено тегло.
Основната причина за такова наддаване на тегло се състои в повишаване на количеството употребявана храна. В резултат количеството усвоени хранителни вещества, превишаващи нуждите на животното, се депозират в тялото под формата на мазнини. След кастрация при котараците се отбелязва бързо увеличение на употребата на храна, достигащо 26%. При кастрираните котки протича намаляване на енергийните нужди приблизително с 24-30%.

След премахване на яйчниците при котките, очевидно се губи способността да регулират употребата на храна и се появява "вълчи" апетит- те са готови да изядат всичко, което им дават. Ако след кастрацията храните котката без ограничения, тя може да наддаде на тегло с 31% за сметка на мастните натрупвания.
За това след кастрация за предовратяване от появата на наднормено тегло трябва да намалите употребата на храна от котката.

Препоръчва се да намалите употребата на излишна храна при котките и котараците след кастрацията съответно с 28% и 33%. Известно е, че затлъстяването служи за основна причина за развитието на диабет при котките/котараците. В настоящия момент затлъстяването е най-разпространеното ендокринно заболяване при тези животни.

Запомнете: след кастрацията на кучетата или котките най-важното - това е профилактиката на затлъстяването, като основа на дълъг и щастлив живот.

http://vetbm.kiev.ua/
превод:meri

Във връзка с това :
След кастрация при котараците се отбелязва бързо увеличение на употребата на храна.


Мога да кажа следното от наблюдение на нашия котарак след кастрацията. Появи се "вълчи" апетит известно време след кастрацията, непрекъснато търсеше храна и постоянно мяукаше да пълним купата. Много бързо разбрахме причината и сменихме обичайната му храна с храна за кастрирани, и този проблем постепенно изчезна. Котарака спря да яде като невиждал храна... Имаше реална опасност да наддаде на тегло, което беше предовратено със смяна на храната. Не сме имали никакви проблеми с "харесва- не харесва", яде я и до днес без проблем. Теглото си остана нормално и котарака си е подвижен, игрив и все същия палавник и сега. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче