Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Плака в аквариумната вода

Плака в аквариумната вода

Мнениеот meri » Чет Апр 10, 2014 9:43 am

Изображение

Дори в добре организирания аквариум на повърхността на водата може да се образува плака. С този проблем се сблъсква всеки акварист. Но не всеки знае какъв е нейният състав и как да се премахне тази неприятност.

Изображение

Плаката на повърхността на водата се образува заради превишаване на различни вещеста и съединения във водата. Това може да бъде обикновена прах, остатъци от гниеща на дъното храна, отпадните продукти на рибите или разложени подводни растения.

Неприятни последици

Въпреки че плаката не разваля общия вид на водата, тя може да нанесе сериозна вреда на неговото вътрешно равновесие. Най-главното, тази субстанция е прекрасна основа за размножаване на бактерий. За това ако не вземете мерки навреме за премахването на замърсяването, водата в аквариума бързо ще стане мътна, а от там до епидемията не е далече.

Изображение

Плаката във водата може да стане причина за кислородно гладуване на целия аквариум, защото закрива постъпването му от атмосферата. Това е причина и за повишаване на температурите във водата, и в резултат активно размножаване на болестотворни бактерий, което отново може да доведе до скорошна смърт на всички обитатели в аквариума.

Методи за премахване

Най-лесния начин да премахнете плаката е да направите филтърна помпа, която трябва да стои във всеки аквариум на повърхността на водата. Много скоро тя ще се разруши. Това не е хигиенично, защото мъхестите й части ще се кълбят във дебелината.

Изображение

Оптимален вариант за почистване на повърхността на водата - това е използването на обикновена салфетка. Тя трябва да бъде разгъната и поставена на повърхността на водата от едното странично стъкло до другото. След две секунди трябва да извадите салфетката, като се стараете да не се разкъса. Плаката прилепва към хартията и заедно с нея "напуска" водата. Това се повтаря 2-3 пъти. След това е необходимо внимателно да почистите дъното на аквариума от замърсяванията, да смените 20-25% от целия обем и да включите аератора и филтъра.

Част от плаката може да попадне на тясната ивица на стъклото, свободно от водата, откъдето се почиства с гъба. Цялата операция се повтаря, докато не се премахне плаката.

Ако описаните процедури не дават резултат, приложете облъчване на водата с ултравиолетови лъчи или разтворете във водата биомицин (1 таблетка на 10 л вода.). Преди това извадете рибите от аквариума, и не го покривайте със стъкло. Желателно е да смените до 30% от водата.

ИзображениеИзображение

Плаката на повърхността на водата в наскоро пуснат аквариум може да бъде причинена от дейността на бактерийте или плаващи частици мръсотия, повдигащи се от грунда. Обикновено в периода на съзряване на аквариума тя се разсейва за няколко дни.

Маслената плака на повърхността на водата в зрял аквариум може да бъде следствие от това, че давате на рибите неподходяща храна. Самата плака няма да навреди на рибите, но показва, че храната е негодна.

Маслената плака може да свидетелства за замърсяване на аквариума с изпарения, ако стаята се отоплява с маслен или парафинов радиатор. Това трябва да бъде причина за безпокойство, защото такива изпарения могат да бъдат отровни за рибите. Ако е невъзможно да отоплявате стаята по друг начин, затворете плътно аквариума, за да предовратите достъпът на изпаренията в аквариума.

Колоидообразната плака за разлика от маслената не винаги може да се унищожи веднага, тъй като няйната поява е обослувена от бързо развиващи се гъбични организми. Достатъчно е да оцелеят някъде в ъглите на аквариума, и всичко да започне от начало. Най-радикален метод за премахване е пълната смяна на водата в аквариума.

Профилактика

За да не се появи изобщо плака, трябва да спазвате някои правила на отглеждане и поддържане на аквариума. Не трябва всеки ден да храните рибите със суха плаваща храна. Намирайки се дълго време във водата тя се размеква и образува мазни петна, които в последствие се съединяват с опасната плака. Такива продукти не носят никаква полза на рибите.

Ако рибите не изяждат храната, трябва да премахвате остатъците, както от повърхността на водата, така и от дъното, преди да започнат да се разлагат. За това можете да използвате маркуч или кепче, ако аквариума е дълбок. Ако бъркате с ръце в аквариума, задължително ги измийте с течаща вода, защото ръцете са източник на естествена мазнина. Не използвайте сапун.

Изображение

Преди да напълните аквариума с чиста вода, трябва да престои не по-малко от три дни. Аквариума винаги трябва да бъде затворен с капак или стъкло, за да не попада прах в него. Това е важно, особено ако в дома има куче или котка.

Изображение

Тези животни обичат да пият вода от отворени съдове, което само по себе си е причина за появата на мазни петна във водата.

Още един ефективен начин за запазване на аквариума от такива проблеми е да си вземете "санитар". С тази длъжност добре се справят молинезиите, а още по-добре двойка от тези риби. Но можете да ги вземете само в случай, ако в аквариума живеят риби съвместими с тях- не хищници.

Изображение

Ако следите ситуацията в аквариума, провеждате профилактични мерки, навреме го почиствате, следите за храненето на рибите, няма да имате никакви проблеми със замърсяване на повърхоста на водата.

Почистване на плаката от повърхността на аквариума
http://www.youtube.com/watch?v=3z8RguK0DYg

http://animal.ru/
http://aqua-plant.com.ua/
http://aquafisher.org.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички