Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да се подготвите за кастрацията на кучето:мъжко/женско

Как да се подготвите за кастрацията на кучето:мъжко/женско

Мнениеот meri » Нед Авг 03, 2014 1:21 pm

Женски кучета

Всеки стопанин се притеснява преди кастрацията на кучето и забравя за важните моменти, способни да доведат до усложнения по време на процедурата или в рехабилитационния период. Какво трябва да направите, за да намалите риска? На каква възраст е за предпочитане плановата кастрация? На този въпрос най-добре ще ви отговори вет. лекар. Съветите на други хора могат да бъдат правилни, но не подходящи за вашия любимец, за това се доверете на лекаря.

Възраст

Един от въпросите, който възниква е :"Кога да се направи кастрацията. Да чакате ли половата зрелост или да чакате израстването?"
По отношение на анестезиологичния и хирургичните рискове мнението на ветеринарите е еднакво: кучето трябва да бъде здраво и правилно подготвено, а годините нямат особено значение. Разбира се, кастрацията на кучета, които са преминали възрастта 7-9 години, е по- малко предпочитана, защото започналия да старее организъм по-бавно се възстановява след всеки стрес. А дълбоката наркоза, операцията и рехабилитацията са сериозно натоварване от гледна точка на физиологията и психологията.

Ранната кастрация (до 5 месеца)може да доведе до редица усложнения, от изоставане на растежа до хронични заболявания. Освен това е сложно да се изчисли необходимата дозировка и е сложно да се премахне всичко- понякога малкия непремахнат фрагмент на яйчника се възстановява, което води до необхдодимостта от повторна операция.

Повечето ветеринари смятат, че кастрацията на възрастно куче, достигнало 8 години е задължителна, независимо от това дали е раждало веднъж, раждало е постоянно или изобщо не е раждало. Смята се, след 8 години нараства риска от онкологични заболявания, а кастрацията ще позволи да се предоврати. Но не винаги е разумно да чакате, ако кучето се използва за развъджане, да позволите да роди за последен път на шест години и след това да го кастрирате, без да чакате проблемите.

Ако това не е куче за разплод, най-подходящата възраст за кастрация се смята момента, две седмици преди настъпване на първия еструс. Ако кастрирате кучето в този период съществено намалява риска от тумори на млечните жлези и риск от всякакви хормонални проблеми. Подходящ период- от шест до осемнайсет месеца, в зависимост от породата(малките породи съзряват по-бързо) и индивидуалните особености. За да разберете кога можете да можете да направите кастрацията, направете анализ на хормони и се посъветвайте с развъдчика, за да разберете породните и наследствени особености на кучето.

А ако вече е имало еструс, на каква възраст е безопасна кастрацията? Тук всичко зависи от хормоналния фон на кучето. Ако всичко е наред, можете да почакате до 5-7 години, а след това да проведете кастрацията. Но през тези години стопанина рискува не само здравето на кучето, но е принуден и да търпи всички неудобства, свързани с периода на еструс.

Кастрация и бременност

Много стопани възприемат кастрацията на бременното куче като метод да избегнат проблемите, свързани с отглеждането и продажбата на кученцата. Но за женската е ПО-БЕЗОПАСНО да износи, роди и отгледа потомството, отколкото да бъде оперирана в този период. По време на бременността матката се увеличава на размер, което прави процедурата по-кървава(женската не само губи кръв по време на операцията, но се възстановява по-дълго).

Ако не планирате потомство от вашето женско куче, кастрирайте го навреме! Ако не сте внимавали- по-добре позволете да роди, да намерите дом на кученцата и един месец след раждането кастрирайте кучето.

Понякога кастрацията на бременно куче не е каприз, а необходимост. Например, ако женската не е здрава и има вероятност да не понесе бременността и раждането. В такава ситуация е неразумно да отлагате процедурата- колкото по-рано, толкова по-добре. Важно е да помните за подготовката и изследванията на кучето.

Кастрация и еструс

Спешната кастрация по време на еструс е рядък случай. Дори при тежки хормонални нарушения, има възможност медикаментозно да се поддържа кучето до момента, докато периода на еструс премине. Ветеринарите не съветват да провеждате кастрация в момент, когато еструса тъкмо настъпва- по-добре изчакайте и след това кастрирайте кучето.

В повечето случаи по време на еструс кастрацията не е толкова кървава, отколкото по време на бременност. И за организма, преживяващ хормонални промени, едва ли има полза от оперативна намеса. За да сте сигурни, че периода на еструс е отминал или едва настъпва, трябва да направите хормонални анализи. Кастрацията в "спокойния период" е най-разумното решение.

Подготовка за кастрацията

Преди операцията трябва да сте сигурни, че кучето е напълно здраво. За това е необходимо да направите анализ на кръв и урина, да направите УЗИ на коремна кухина, консултация с кардиолог. Обикновения ветеринарен преглед не е достатъчен, дори ако стопанина е сигурен, че кучето е здраво. Ако по време на изследването се открие някакво хронично заболяване, подготовката на кучето за кастрация включва терапия, насочена към контролиране на заболяването. Състоянието на кучето трябва да се стабилизира, и задължително трябва да уведомите хирурга за всички здравословни проблеми на кучето.

В периода на рехабилитация имунитета на кучето ще бъде отслабен, за това е важно да помните, че поне два месеца преди кастрацията кучето трябва да бъде ваксинирано(ако не е било ваксинирано по-рано), две седмици преди това да дадете таблетка за вътрешно обезпаразитяване, седмицата преди кастрацията да обработите външно срещу паразити.

Ако кучето има запек, ден преди операцията трябва да се даде леко слабително, а три дни се дава лека храна- в деня на операцията червата трябва да бъдат празни. Кучето не трябва да се храни 12 часа преди операцията, вода не се дава 6 часа преди операцията. Много ветеринари изписват антибиотици и мексидол преди процедурата- не пренебрегвайте тези препоръки.

Мъжки кучета

Въпреки простотата на такава операция, възрастта и състоянието на кучето трябва да се имат предвид. Важно е правилно да подготвите кучето за процедурата.

На каква възраст да проведем кастрацията

Ще започнем с въпроса, който си задава всеки стопанин " На каква възраст кастрацията на мъжкото куче преминава с най-малко рискове?" Повечето лекари са склонни да съветват, че е важно състоянието на кучето, а не неговата възраст. По-безопасно е да се кастрират възрастни и здрави кучета, отколкото младо, но страдащо от сърдечна недостатъчност.

Ако говорим за напълно здраво куче, то кастрацията на възрастното мъжко куче е нормално явление. По-често стопаните отлагат решението, очаквайки, че към три годишна възраст проблемите с поведението ще изчезнат сами по себе си. Понякога и така се случва, особено ако сте отделили необходимото внимание да възпитате кучето.

Най-подходящ период за кастрация се смята момента от началото на половото съзряване. На тази възраст организма на кучето е напълно сформиран, но все още не са започнали проблемите, свързани с либидото. Някои навици, като маркиране на ъглите, могат да се запазят и след кастрацията, за това не ги допускайте изобщо. В каква възраст е своевременна кастрацията на мъжките, зависи от много фактори. Например, от породата, на 7 месеца в случаите с малките породи и на година и половина при гигантските породи. Възрастта в началото на половото съзряване е индивидуална, за да "хванете" момента трябва да следите за промените в поведението.

По-късната кастрация, на възраст 7 години и повече, не е за предпочитане, защото ако кучето е напълно здраво, възрастовите промени на организма вече са започнали: сърецето е по-слабо, съдовете са износени, шевовете заздравяват по-дълго и т.н. Често периода на възстановяване се удължава до две седмици. Много зависи от квалификацията на лекаря и правилната подготовка на кучето, за това да се отказвате от кастрацията, само по причините:" То вече е на 9 години..."- не трябва.

Ранната кстрация е най-рискования избор. От една страна подрастващия организъм бързо се възстановява, раната заздравява за дни, стреса е по-малък. Но за три-месечното кученце е сложно правилно да се изчисли дозировката на препарата(понякога малките не се събуждат изобщо от наркозата). Кастрацията на мъжки на възраст до 5 месеца може да е причина за неправилното развитие на половата система- рядко, но не и изключено явление. А това е период на смяна на зъбите, първи ваксини, смяна на детската козина и т.н. - няма смисъл да рискувате, изчакайте началото на половото съзряване.

Намаляване на риска

Първо трябва да премахнете паразитите, дори ако стопанина смята, че кучето няма никакви паразити. Две седмици преди кастрацията даваме таблетка против глисти, 10 дни преди кастрацията обработваме против акари и бълхи. Не забравяйте за ваксинацията: към назначената дата кучето трябва да бъде ваксинирано в задължителния ред, защото в периода на възстановяване имунитета ще бъде отслабен. Вкасинацията се провежда поне месец преди процедурата, ако кучето не е било ваксинирано преди това.

Следващият етап от подготовката към кастрацията на мъжкия е оценка на здравословното състояние. Да, възможно е младото куче да е здраво, но това се потвърждава не от прегледа, а от резултатите от анализите: общ и биохимичен анализ на кръв и урина, консултация с кардиолог, ако подозирате някакво заболяване- обширно изследване. Хирурга и анестезиолога трябва да знаят за всички здравословни проблеми, за да бъдат готови за възможни усложнения по време на операцията (това се отнася и за женските кучета).

Ако съществуват някакви медицински показания за кастрация на мъжкия(травма на тестиса, тумор, хронични заболявания, обструкция и др.) не винаги има време за подготовка. И тук не е важна възрастта: операцията е необходима спешно. В такава ситуация е важно да намерите добър лекар, който ще вземе правилното решение.

Непосредствената подготка за кастрацията на мъжкия отнема малко време: гладна диета 10 часа преди процедурата, ограничаване на водата за 6 часа. Три дни преди операцията кучето преминава на лека храна, за да се избегнат проблеми с изпражненията.

Преди кастрацията на женската/ мъжкия се подгответе предварително: купете еднократни пелени, салфетки, преносима клетка. Не забравяйте да помолите близките си и приятелите да не идват у вас на гости поне 2-3 след операцията. Вземете си няколко почивни дни, за да не остава животното само в периода на възстановяване.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кастрация на котка. Кастрация на куче

cron