Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да разберете, че вашата рибка е умряла?

Как да разберете, че вашата рибка е умряла?

Мнениеот meri » Чет Апр 09, 2015 11:18 am

Вероятно се е случвало да погледнете в аквариума и да си задавате въпроса: жива ли е вашата рибка?


Изображение

1.Не се паникьосвайте.
Не изпадайте в крайности и не реагирайте прекалено бурно. В тази ситуация е много важно да запазите спокойствие, за да избегнете прекаления стрес.

Изображение

2.Започнете изследване.
След като сте се успокоили, потърсете признаци за това, че рибката се движи или диша. Рибките- петел и другите аквариумни рибки дишат с устата, така че обърнете внимание на движението на хрилете.

Изображение

3.Потропайте.
Ако рибката се намира зад стъклена преграда, леко потропайте по нея. Не тропайте прекалено силно, рибката може да се изплаши и да умре. Ако тя не реагира, вероятно, смъртта ще настъпи на следващия ден. Можете да опитате внимателно да подтикнете рибката с помощта на кепчето. Няма да навредите на рибката, а също така се уверете, че вашата кожа не влиза в контакт с рибката.

Изображение

4.Разклатете.
Внимателно разклатете аквариума няколко пъти. Живите рибки реагират на това движение и плуват в кръг, дори ако са спали до тогава. Ако няма реакция, вероятно рибката е умряла.

Изображение

5.Повдигнете.
Ако рибката не отговаря на докосването, е възможно тя да се намира на границата на смъртта. Опитайте да я извадите от водата за секунда. Ако не потрепва, това е сериозен сигнал за това, че може да бъде мъртва.

Изображение

6.Проверете бледността.
Ако рибката частично или напълно е побеляла, това означава, че тя е мъртва и е започнала да гние.

Изображение

7.Уверете се, че рибката не е болна.
Болните рибки могат да изглеждат мъртви. Ако рибката се намира в една позиция дълго време и не се движи, вероятно е мъртва.

Изображение

8.Възможно е вашата рибка да спи.

Понякога рибките спират да се движат за известно време и застиват на едно място. Така си почиват. Цвета може да потъмнее по време на сън. Ако рибката изглежда бледа на светлината, не се паникьосвайте. Ако това е златна рибка, трябва да знаете, че те спят на дъното на аквариума.

Изображение

9.Сменяли ли сте водата току-що?

- Ако да, нали не сте забравили да добавите омекотител за водата? Ако сте забравили, то хлор, хлорамин и тежките метали могат да окажат въздействие на рибката. Ако тя все още не е умряла или във водата има и други рибки, веднага добавете омекотител.

- Каква е температурата на водата? След смяната водата трябва да има
същата температура, каквато е била. Иначе рибките могат да влязат в състояние на шок заради внезапната промяна. Когато водата стане с обичайната температура, всичко ще си дойде на мястото.

Какво да направите, ако сте намерили умряла рибка?

Помнете, че дори и в най-идеалните условия рибките също умират. Много често внезапно, без видими причини.

Изображение

Проверявайте и преброявайте вашите риби ежедневно, по време на хранене. Всички ли са живи? Всички ли са здрави? Имат ли добър апетит?

Ако някоя рибка липса, проверете ъглите на аквариума и повдигнете капака, може да е горе при растенията. Но вие може да не намерите рибката, възможно е да е умряла. В такъв случай, прекратете търсенето. Умрялата рибка ще се вижда, тя или ще изплува на повърхността, или ще лежи на дъното, на пода при корените, камъните или дори може да попадне във филтъра. Всеки ден оглеждайте аквариума за появата на умряла рибка. Ако сте я намерили, какво да правите?

Всяка умряла рибка трябва да се извади от аквариума. Те гният много бързо в топлата вода и създават почва за развитието на бактерии, водата помътнява, започва да мирише. Това отравя другите рибки и води до тяхната смърт.

Огледайте умрялата рибка, ако не е прекалено разложена. Това е неприятно, но е необходимо. Целта са перките и люспите. Може да е била наранена от съседите до смърт. На място ли са очите, мътни ли са? Силно е подут корема като на снимката.

Изображение

Може би има вътрешна инфекция или се е отровила с нещо?

Проверете водата. Всеки път, когато намирате умряла рибка в аквариума, трябва да проверявате качеството на водата с помощта на тестове. Много често причина за смъртта на рибките е повишеното съдържание на вредни вещества във водата- амоняк и нитрати. За да ги проверите, купете си тестове за вода.

Резултатите от тестовете ще покажат два резултата, или всичко е наред в аквариума, и вие трябва да търсите причината другаде, или водата вече е замърсена и трябва да се смени. Но, помнете, че трябва да смените не повече от 20-25% от обема на аквариума, за да не промените рязко условията на отглеждане.

Ако с водата всичко е наред, трябва да определите причината за смъртта на рибите. От най-разпространените: заболявания, глад, прехранване (особено със суха храна и тубифекс), дълъг стрес заради неправилни условия на отглеждане, възраст, нападение на други риби. И много честа причина - не се знае защо...
Дори и при опитните акваристи се случва внезапна смърт сред рибите.

Ако това е единичен случай не се притеснявайте, следете новите рибки да не умират. Ако това се случва постоянно, вероятно нещо не е наред. Задължително потърсете съвет при опитен акварист от някой форум или блог.

Съвети:

- Оставете рибката за половин ден в такова състояние, ако не се движи- значи е мъртва. Въпреки, че те просто си почиват.

- Ако рибката лежи на дъното и имате други рибки, проверете хрилете и перките. Много често рибките се изяждат помежду си живи, в резултат на което рибката може да потъне и да умре.

- Повечето рибки потъват, когато умират, но изплуват, когато започнат да гният. С малките рибки това се случва за по-малко от 24 часа.

- Ако рибката започне да се мята на различни страни, това сигнализира за това, че тя е преяла и може да умре.

- Ще разберете дали рибката е мъртва, ако тя изплува на повърхността или е легнала на дъното на аквариума.

- Ако имате голям аквариум, хванете рибката с кепчето. Но не я изваждайте от водата. Ако тя спи, ще изплува нагоре, когато се събуди. Ако не, внимателно огледайте хрилете и устата. Ако няма движение, веднага изхвърлете рибата и измийте добре ръцете си, за да не се заразите с някое заболяване.

- Ако рибката се е загубила, потърсете в декорацията, филтъра или на дъното.

- Ако имате рибка-петел, тя може да изскочи на повърхността, а след това отново да потъне. Това е знак, че умира.

- Можете да разберете, че рибката е умряла, ако тя не се движи. Внимателно я огледайте, но бъдете внимателни. Тя може да почива. Така че хванете рибката за опашката.

- Още един признак са очите. Ако те са мътни, рибката е мъртва.

- Понякога рибките остават на дъното на аквариума. Те обичат да се преобръщат и да почиват в необичайни пози.

- Ако рибката има мътни очи, това е сигурен признак, че е мъртва.

- Оставете рибката в аквариума за един ден. Когато се върнете я проверете дали диша. Ао тя не се движи дори след хващане с кепчето, тя е мъртва. Живите рибки винаги реагират.

Предупреждения:

- Не изхвърляйте рибката, докато не се уверите със сигурност, че е мъртва.

- Не чакайте прекалено дълго, за да изхвърлите рибката. Мъртвите рибки са приносители на зарази, с които могат да напълнят водата и да заразят другите рибки.

- НИКОГА не изхвърляйте рибката в тоалетната. Това не само е вредно за околната среда, но и разнася тропически инфекции в нетропическите зони. Закопайте я или я изхвърлете в кофата за боклук. Ако рибката е голяма, по-добре я закопайте, ако това е разрешено от закона.

http://ru.wikihow.com/
http://catfishes.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Акваристика за всички

cron