Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да отучите котката от лошите навици

Как да отучите котката от лошите навици

Мнениеот meri » Сря Май 20, 2015 3:52 pm

Всеки стопанин обича своята котка, но има моменти, когато котката къса мебелите или игнорира тоалетната. И ако искате да знаете как можете да отучите котката от тези вредни навици, тайната е проста: търпение и разбиране. И ако смятате, че сте опитали всичко, а нищо не помага, ето ви няколко съвета.

Общи стратегии по възпитание на котката

1. Определете източника на проблема.

Ако котката се държи по неподходящ начин, тя си има свои причини. Може да изпитва затруднения да привикне към новото обкръжение или се нуждае от повече любов и грижи. А ако до тогава котката се е държала нормално и изведнъж нещо не е в ред, замислете се къде е причината за тази промяна. Вариантите могат да бъдат следните:

- Проблем с адаптацията. Ако сте пристигнали в нов дом, то котката не може да свикне изведнъж към всичко ново, така че се запасете с търпение. А ако сте купили и нова тоалетна за котката, и тя я игнорира, върнете се към използването на старата.

- Прекалена стимулация. Може вашата котка да се дразни от силния шум от улицата. Или от съседското куче. Или от телевизора. Или гостите, които са гушкали животното. Тишината и спокойствието са необходими на котката, не го забравяйте.

- Недостатъчно игри. Поведението на котката може да стане диво и дори агресивно, ако не играете с нея достатъчно и не й давате играчки. Старайте се да отделяте на котката поне 15 минути на ден за игри.

- Здравословен проблем. Има се предвид тези случаи, когато лошото поведение на котката е първият признак за посещение при ветеринарят.

2.Променете обкръжението на котката.
Котката може да се страхува или дори да тъгува заради негативен опит в миналото. Да кажем, че се е изплашила от нещо, когато е започнала да използва тоалетната, т.е. има всички шансове, за да избягва това място в бъдеще. В такъв случай преместете тоалетната на друго място. Друг вариант: ако сте забелязали, че котката дефекира на едно и също място, може да поставите там нейните купи с храна и вода- след това котката ще престане да замърсява там.

3.Стимулирайте с награди доброто поведение.
Старайте се да приучите котката към тоалетната. Давайте й награда, когато отиде където трябва. В началото давайте награда всеки път, когато котката постъпи правилно, след време започнете да награждавате по-рядко, но трябва да награждавате. Това ще научи котката, че при определен модел на поведение има положителни страни, и съответно, дори без награда след време ще започне да се държи по същия начин. Ето примери за награда на котката:

- Игра с нея. Нима не е добре да поиграете известно време с котката?

- Внимание. Котката е постъпила правилно? Погалете я.

- Лакомство. Не трябва да злоупотребявате с това, но за особено добро поведение- може. Например, ако котката е наточила ноктите си на драскалката, а не на дивана, това е повод да дадете лакомство.

4.Отблъсквайте котката за лоши действия.
Котките не обичат водата и високите звуци. Следващият път, когато хванете котката в нещо нередно, напръскайте я с вода. И го правете тогава, когато не ви вижда- така ще се страхува от водата, а не от вас. И не забравяйте, че по-добре е да поощрявате котката, а не да я наказвате.

- Водата не за всички е тежест. Дългокосместите котки могат да не го забележат изобщо, заради козината. Така че проявете фантазия, но не използвайте сгъстен въздух.

- Не бийте котката и не й вредете физически. Ако тя хапе или драска, по-добре се отдалечете, но не провокирайте неправилно поведение.

5.Трябва да знаете, кога е необходимо да заведете котката на ветеринар.

Поведението на котката може да бъде обусловено от здравословни проблеми. За това ако сте опитали всичко, а котката продължава да се държи неправилно, има смисъл да я заведете на ветеринар. И колкото по-бързо го направите, толкова по-добре.

- Ако котката е започнала да маркира, има смисъл да я кастрирате, или да я отучите от това колкото може по-рано.

- Ако преди това дружелюбната котка изведнъж е станала агресивна, това може да бъде признак на заболяване.

- Ако котката изведнъж започне да дефекира извън тоалетната, трябва да я заведете на ветеринар, за да изключите проблемите от не поведенчески характер.

- Ако котката уринира много, това може да бъде признак за проблем с пикочо-половата система.

- Ако по-рано котката е имала добър апетит, а след това изведнъж е загубила апетит- отидете при ветеринар.

- Ако при котката се случват безпричинни пристъпи на агресия- посетете ветеринар.

Решаваме проблема с тоалетната

1. Ако имате котенце, започнете да го приучавате към тоалетната колкото може по-рано.

Надяваме се, че в дома си имате някаква стая, където ще можете да затворите котката заедно с тоалетната, за да разбере къде трябва да ходи. Имайте предвид, че котката не може да свикне веднага към нещо ново, за това тоалетната трябва да стои в тихо и лесно достъпно място.

- Котката е започнала да използва тоалетната по предназначение? Поощрявайте я.

2.Купете подходяща тоалетна.
Ако котката не иска да използва тоалетна изобщо, има вероятност проблемът да е в самата тоалетна. В такъв случай има три варианта:

- Тоалетната се намира не където трябва. Може би нещо пречи на котката, освен ярката светлина или шума, нещо отвлича вниманието й. Преместете тоалетната там, където котката ще се чувства в уединение и спокойствие.

- Пълнителя не харесва на котката. Ако котката не харесва пълнителя, тя няма да посещава тоалетната. Сменяйте от време на време пълнителя и проверете дали това ще реши проблема.

- Тоалетната е мръсна. Почиствайте редовно тоалетната. А ако имате повече от една котка, поне два пъти на ден. Дори може да купите втора тоалетна.

3.Използвайте отстранител на миризмата, ако котката дефекира извън тоалетната.

Логиката е такава: миризмата от изпражненията ще покаже на котката, че това е мястото, където може.

4.Блокирайте достъпа там, където котката обича да дефекира.
Ако котката с удоволствие дефекира там, където иска, но не там, където трябва- трябва да измислите нещо, което ще огради достъпа на котката до това място. Така по-лесно ще приучите котката към тоалетната отново.

5.Ако нищо не помага, използвайте метода на кучешката колибка.
Това са крайни мерки. Това е сложно за вас, неприятно за котката- но с резултат. Затворете котката в колибката с вода, храна, играчки и тоалетна. Не пускайте котката от колибката, докато тя не използва тоалетната както трябва. Възползвала се е? Пуснете я от колибката, поиграйте с нея. А след това, някъде след 1-2 часа, поставете я обратно в колибката и продължавайте обучението.

- Резултати могат да се появяват само след 2-3 седмици. След това може да забравите за колибката.

Как да отучите котката да не хапе и да не драска

1.Не давайте на котката да ви драска и да ви хапе.

Котките обичат да хапят и драскат, но по отношение на стопаните им това не трябва да бъде естествено. Можете да ги отучите с лесни методи.

- Никога не позволявайте на котката да ви хапе и драска, дори котенцето по време на игра. Котенцето ще порасне, а навикът ще остане.

- Не трябва да използвате собствените си ръце и крака като играчки за котката. Дори и в ръкавици, дори с дълги ръкави не приучавайте котката да смята, че вашето тяло е играчка, която може да хапе и драска.

- Шумете и се отдалечавайте всеки път, когато котката ви драска. Не наранявайте котката- просто я игнорирайте.

- Приучете котката да не ви хапе по време на игра. Играйте с нея, а след това, ако котката ви е ухапала, прекратете играта, шумете и се скарайте на котката. След това играйте отново, и ако пак ви ухапе, повторете всичко. Това ще научи котката да не ви драска, ако се нуждае от вашето внимание.

2.Отучете котката да къса мебелите.
Да, по-добре мебелите, отколкото ръката. Но, от друга страна, това едва ли не е най-пряката щета за външния вид на дома.

- Скрийте нанесеното от котката поражение, защото ако го вижда, ще пожелае да повтори.

- Скрийте всичко, което иска да скъса, тъканите в които могат да се закачат ноктите.

- Ако нищо не помага, преместете всички ценни вещи и не допускайте котката там.

3.Купете драскалка за нокти.
Котките обичат да точат нокти и да късат- те така маркират територията си. В резултат, е необходима драскалка.

4.Приучете котката да използва драскалката.
Котката е започнала да драска вас или мебелите? Поставете я до драскалката, но не трябва да движите по нея лапите на котката, животното може да се разсърди. Поставете котката сама да изпробва своите сили на новия предмет.

- Окачете пред драскалката играчка. Това ще помогне на котката да я използва.

- Внимателно прокарайте своите пръсти по драскалката.

- Награждавайте котката за използване на драскалката.

5.Отделяйте време, за да играете с достатъчно количество играчки.
Играйте с котката, не я игнорирайте. Ежедневно по 15 минути. Това ще помогне на котката да изразходва енергията и агресията си, и ще предпази мебелите и вас от одраскванията.

- Хвалете котката, когато играе с играчките. Давайте лакомство за това.

6.Следете за състоянието на котешките нокти.
Подрязвайте ги веднъж в месеца, или когато станат прекалено дълги. За да имате възможност да подрежете ноктите, галете котката през това време или се занимавайте с нещо друго, което е в състояние да я задържи на едно място. Завършете с награда.

- Ако не искате да подрязвате ноктите на котката, проверявайте тяхното състояние веднъж в месеца, докато спи. Счупените нокти могат да бъдат източник на неприятна болка за котката, което я кара да драска повече от обичайното, за да премахне болката.

Как да отучите котката да не яде каквото й попадне

1.Приучете котката да не бъде толкова капризна към храната.

Придирчивостта на котката може да ви тежи на съвестта. Повечето котки ядат едно и също по два пъти на ден през целия си живот, ако ги храните правилно. Изберете качествена котешка храна и я хранете само с нея. Не трябва да сменяте храната с различни марки и производители- това ще направи котката капризна. Можете да направите изключение с версия храна за котенца или аналогична версия за възрастни животни или, когато подозирате, че нещо не е наред с храната.

- Ако котката е капризна и не яде нищо повече от 1-2 парчета, опитайте метода след 20 минути. Поставете храна в купата, а след 20 мин. я приберете. Поставете купата обратно, когато настъпи време за следващото хранене. Това ще покаже на котката, че не трябва да капризничи...

2.Отучете котката да не яде всичко, което не е храна.
Котките обичат да ядат хартия, гума, каучук и др. Не допускайте котката докато е малка до такива вещи. Никога не използвайте тези вещи като играчки, дори ако харесват на котката. Ако котката продължава да дъвче нехранителни вещи, занесете я до купата и поставете пред нея храна.

- Ако котката е изяла нещо опасно за здравето, веднага я водете на ветеринар.

3.Отучване на котката да не шуми преди хранене.
С приближаване на времето за хранене, котката започва да шуми, да мяука, да драска мебелите и т.н. Ако е така, не я съжалявайте. Не се поддавайте и не я хранете по-рано от определения час, дори ако котката замълчи. Игнорирайки котката, за да разбере. Може и да не я игнорирате, а просто да поиграете с нея- това ще й позволи да изразходва енергията си и да отвлече вниманието й от храната.

- Ако се поддадете, котката ще шуми всеки път, когато иска да яде.

4.Отучете котката да се присъединява към вас, когато се храните.

Ако имате такъв проблем, че котката обича да дели с вас трапезата и седи до вас- това все още е добре. Ако котката обича да бърка в чинията ви- това не е добре. За да я отучите от това:

- Хранете котката по едно и също време, когато вие ядете и тогава вашата храна ще отиде на втори план. И давайте на котката храна няколко минути преди вие да седнете да ядете.

- Поставете на масата фолио. Котките ненавиждат да ходят по фолио, за това едва ли ще имат желание да се присъединят към вас.

Съвети:

- Ако имате достатъчно драскалки и на котката й е удобно да ги използва, и вие я хвалите всеки път след като тя използва някоя от тях, то шансовете котката да реши да си наточи ноктите в мебелите рязко намаляват.
Помнете, че котката трябва да си точи ноктите и мебелите са добра алтернатива за това. Ако драскалката не привлича котката, напръскайте я с валериана. В краен случай можете да си направите драскалка и сами.

- Ако сте си взели котенце, започнете да го учите на добро поведение от първия ден. Не го хранете с вас на масата, за да не вижда храната по нея.

- Ако котката се държи лошо, драска мебелите, напръскайте я с вода, кажете "не", след това я занесете до драскалката и я похвалете, ако започне да си точи ноктите на нея.

Предупреждения:

- Никога не атакувайте котката. Това е безмисленно и опасно за нея, особено за младата котка. Ако трябва да подкрепите своето "не" с нещо, плеснете силно с ръце.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae