Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Генни мутации при котките

Генни мутации при котките

Мнениеот meri » Нед Авг 23, 2015 9:01 pm

По материали от "Genetics for Cat Breeders and Veterinarians", Roy Robinson

В молекулярната биологии и генетика, мутациите се наричат устойчиви(такива, които могат да бъдат предавани на потомците) промени в генотипа. За многоклетъчните организми- това е промяна в ДНК. Мутациите протичат както под въздействието на околната среда, така и заради вътрешни процеси в организма.

Котките, както и всички съществуващи на земята животни, са подложени на мутации. Някои от тях могат да имат външни прояви, променящи първичния "стандартен" вид на котката. Понякога генетичните мутации на котешкото тяло, са толкова удивителни, че хората се стараят да ги закрепят. За съжаление, това не винаги се прави в интерес на котката, тъй като много мутации са вредни, а възможно дори смъртоносни в хомозиготната форма(когато мутиралият ген се наследява и от двамата родители).

Основни типове мутация по тялото на котката причиняват алели, влияещи върху промяната на формата на опашката, лапите, стъпалото, ушите.

Мутации на опашката

Изображение

Алел Jb (Japanese bobtail gene) -ген на японски бобтейл. Това е доминантен ген с непълна пенетрантност (т.е. не може да се прояви при всички потомци). Хомозиготните животни от този ген имат аномално къса опашка. Опашката има пълен брой прешлени, но е скъсена и деформирана.

Изображение

Алел М (Manx gene) - ген на менска безопашата котка. Доминантен ген. Хомозиготните котенца (ММ) са нежизнеспоосбни и умират още преди раждането. При мъртвородените котенца се наблюдават значителни отклонения в развитието на ЦНС. Котенцата с хетерозиготен генотип - Mm имат значително скъсена дебела опашка, размерът на която може силно да се различава- от къса до пълната й липса.
Някои котенца не доживяват и до година, в тяхното развитие се наблюдават различни деформации на скелета и вътрешните органи.

Предположението, че за такава мутация отговаря отделен ген, е основано на това, че за първи път такова устройство на опашката е било открито в естествената популация на остров Мен в Ирландско море. Вероятно, това е давало някакви предимства на тези котки в борбата за оцеляване, и в условията на изолация мутацията се е закрепила. Аналогична мутация се е наблюдавала на полуостров Корнуол, но не се е запазила, заради постоянния приток на "свежа кръв".

Различните видове бобтейлови опашки, срещащи се популациите котки, вероятно, е проява на гена Manx и японски бобтейл, изразени в различна степен. Не е изключено, че някои от тях могат да бъдат проява на някакъв нов, неизучен ген.

Често се срещат различни видове изкривявания на опашката, например, завита на кълбо над гърба или във формата на тирбушон. Една от тези мутации е била закрепена в породата Американски Рингтейл, останалите, вероятно са случайни. Генът на Американски Рингтейл за се сега не е открит.

Мутации на лапите

Изображение

Алел Mk (Munchkin gene) - ген на манчкинска котка. Генът е доминантен. Хетерозиготните животни (Mkmk) имат къси лапи, заради които понякога ги наричат котки-дакели. Хомозиготните котенца (Mkmk) често умират, тъй като се раждат с по-малък размер от обикновените котенца. Първоначалните опасение не селекционерите, че такива котки могат да имат проблеми с подвижността или гръбнака не са се потвърдили, тъй като късите лапи се компенсират от голяма гъвкавост на гръбнака. В естествени условия мутацията се среща в много страни и се е появила без човешка намеса. Мутацията не е патология и намаляването на костите засяга само лапите, без да влияе на пропорциите на останалите части на тялото.

Изображение

Мутации на стъпалата

Алел Sh (Split Foot (Syndactyly)).
Срастване на пръстите. Генът е доминантен. Намаленото количество на пръстите придава на стъпалото форма на "нокти". Смята се за нежелателна мутация.

Алел Pd (polydactyly gene)- ген на полидактилия. Доминантен ген с непълна пенетрантност. Причинява доброкачествена преаксиална форма на полидактилия, когато се появява един или повече излишни пръсти. Често излишния пръст се превръща в голям. Сама по себе си полидактилията не е опасна за котката, и няма последици за здравето. Въпреки това, тя може да предизвика " индуциране" на проблеми- недоразвит нокът, или нокът, растящ в неправилна посока.

Изображение

Полидактилията се среща при котките в много страни. Възможно е това да е причинено от това, че сред моряците съществува поверие, че такава котка носи късмет.

Също така на котките с шест пръста се приписва:
- Мегаспособност в лова на мишки и плъхове
- Изключително чувство за равновесие, помагащо при буря
- Способност да не пропада в дълбокия сняг
- Добро оцеляване при наличието на излишния голям пръст

Изображение

Алел RH (gene for radial hypoplasia) - ген на радиална хипоплазия. През деветдесетте години на миналия век. селекционерите от Тексас въвели котки, включени в историята под названието "Twisty Cat". В тази "порода" те искали да закрепят тази уродлива деформация. От 1995 г Европейската конвенция за защита на животните забранява да се култивира този ген. Генът RH в мека форма може да доведе до постаксиална полидактилия- удължени лапи, излишни стави, скъсени стъпала, липса на големия пръст. С помощта на рентген може да се определи структурата на излишния пръст и да се изясни дали той не е резултат от проявата на генът RH.

Изображение

Животно с такъв ген трябва да бъде изключено от програмата за развъждане. В тежка форма генът RH се проявява в необичайно къси предни лапи, в резултат на което котката не може да се опира на тях. Котката е принудена да седи като катерица и да се движи като кенгуру. В много фелиноложки асоциации котките с всякаква форма на полидактилия не се допускат до изложби, заради опасенията, че те носят в себе си генът RH.

Мутации на ушите

Изображение

Алел Cu (American Curl gene) - ген на американски керл. Генът е доминантен, причинява "усукване" на ухото назад, от основата до върха. Усукването може да достигне 180 градуса. Не причинява никакви здравословни проблеми.

Изображение

Алел Fd (Scottish Fold gene) - ген на клепоухост. Това е доминантен ген с непълна пенетрантност. При такива котки ушите са извити напред. Степента на извиване на ухото може да бъде различна, от незначителна, до пълно прилягане към главата. В процеса на формиране на такова ухо участват и другите гени. Генът е свързан с такива дефекти на скелета и хрущялите, като удебеляване на опашката и лапите. Възможно е също намаляване на гъвкавостта на гръбнака.

Хомозиготните котки (FdFd) могат да умрат, за това чифтосването между котките скотиш фолд е недопустимо. Рискът позволява да се намали страйтът (потомци на скотиш с прави уши). Селекционерите са постигнали значителни успехи в развъждането на тази порода без вреда за здравето на котките.

Известни са още две мутации на ушите при котките- Австралийски Керл и Сумксу(китайска клепоуха).
При описаните от 1957 г популации котки, освен сдвоени уши се наблюдавало намаляване на очите, лека захапка на челюстта. Те се различавали с малка активност и апатия. Изследванията показали, че дейността на мозъка при такива котки е била подтисната, имало много мъртвородени котета. Повечето котки, описани по-късно, били напълно здрави и тази аномалия по всяка вероятност е била причинена от някои други гени, а не получена по наследство. В сегашно време също рядко се появяват котки с раздвоени ушни раковини.

Кръгло ухо- ушите имат не нормалната триъгълна форма, а кръгла. За първи път мутацията е забелязана в Италия, по-късно се наблюдавала сред котките в американския щат Тексас.

http://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae