Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хиперкативност при котките

Хиперкативност при котките

Мнениеот meri » Пон Дек 14, 2015 1:08 pm

Вашата котка се е побъркала? Тя се катери нагоре, катери се по всички предмети във вашия дом, скача по вас изпод мебелите, бие ви с лапа, седи на хладилника, на щорите, тича стремглаво през нощта, събаря всичко по пътя си. Какво се е случило с нея?

Може би нищо. На колко години е вашата котка? За всяка котка, която още не е навършила година, това е нормално поведение, както и за някои котки, които са по-възрастни. Котките от някои породи имат високо ниво на природна енергия (сиамски и абисински). Може да очаквате, че те ще се държат така още много години.

Нормално поведение- това съвсем не означава приемливо поведение, но по вашите сили е да насочите тези нежелателни изблици на активност другаде или да ги предовратите. Ето какво може да направите.

Енергията от този тип задължително трябва да се освобождава. Добро решение е да дадете на енергията позитивен изход. Помислете за това, че котката се нуждае от хоби. Възможно е вашата котка да се заинтересува да гони топка или играчка на въже. Каквото и решение да вземете, трябва да го осъществявате редовно, внимателно и прецизно. Не трябва да очаквате, че някаква игра на гоненица само веднъж на ден ще накара котката да се успокои за цели 24 часа.

Помислете за приятел на вашата котка. Желателно е този приятел да притежава по-малък ентусиазъм. Две общителни котки могат да прекарват забележително времето си, да се развличат, което ще улесни вашия живот.

Купете на котката специална стойка за катерене, на която тя с удоволствие ще играе. Ако не искате котката да използва вашите мебели за гимнастически салон, трябва да й осигурите възможност да се катери другаде. Прекрасен вариант- котешка стойка за катерене с височина от пода до тавана.

Хранете котката така, че основното хранене да се състои късно вечер. Добре нахранената котка по-често иска да спи. Изборът на подходящо време за хранене- това е един от методите да повлияете на часовете за активност на котката.

Отделете за котката отделна стая. Разбира се тази стая няма да бъде за нейното изгнание, но ако оставите там котката през нощта, ще имате възможност да си отпочинете. Когато котката стане по-възрастна, тя ще получи възможност да бъде стопанка на целия дом, но не по-рано, преди да престане да се носи навсякъде.

Много често на хиперактивното поведение на котката влияе нейната възраст. Половото съзряване при някои котки може да продължи две години.
Не трябва да се карате на хиперактивната котка, защото тя е малка и иска да се повесели. Може би това ще премине след време. По-често галете и ласкайте животното. Може леко да щипете котката по ушите, за да я успокоите, така правят родителите, за да усмирят непослушника.

Понякога смяната на обстановката (пътуване, ремонт) също влияе на поведението на котката. Всяко животно реагира различно на непознатите миризми, нови мебели, шума от улицата. Неприятен нов член на семейството. Враждебността може да бъде насочена както към човек, така и към животно.
Животното може да отговаря с разрушително поведение на суровите методи на възпитание.
Самота, когато стопанина отсъства, малкото животно се превръща в разрушител. Хранителната алергия също може да бъде една от причините за хиперактивността на котката. За някои породи хиперкативността може да се предава по наследство (например, бенгалска, абисинска, сиамска порода и др).

Ако котката е прекалено активна, трябва да играете постоянно с нея. Но не трябва да играете с ръцете и краката, защото животното ще ги възприеме като играчка и ще ги гризе, дори когато порасне.

Ако животното се държи неадекватно постоянно, може би не му достига вашето внимание, опитайте да му отделите повече време, особено през първите месеци. Добър метод да усмирите животното е да не реагирате на него. А когато се успокои, дайте лакомство или го погалете. Тогава животното ще разбере какво поведение се поощрява.

Котката трябва да се изтощава през деня, за да спи през нощта. Можете да завържете някакъв предмет на въженце, който да гони, а също така не разрешавайте на животното да спи много през деня.

Трябва да създадете условия където котката да точи зъбите и ноктите си, да се занимава с катерене и да ловува "плячка". Купете драскалка за нокти или картонена кутия, където котката с удоволствие ще използва ноктите си.
Направете стъпаловиден "тренажор" или махнете от пода няколко предмета, за да не може да скача по тях, което ще й позволи да забрави за щорите.

Изображение

Когато излезете от жилището, оставете на котката няколко играчки, може да привържете някъде топка или друга играчка, която да гони. Но трябва да спазвате мерките за безопасност, не оставяйте своите вещи без надзор, котката обича да краде бижута, пръстени, различни малки предмети. Тя може да ги погълне и да умре. Особено опасни са гирляндите за елхата, и другите украшения.

Често проблемът с хиперактивността може да се реши с кастрация. Ако се налага да отсъствате за по-дълго време, помолете ваш приятел или роднина по-често да посещава котката, за да не скучае. Понякога на поведението се въздейства с помощта на медикаменти. Успокоителното се назначава от ветеринар. Специалните лекарства помагат на нервното животно да преживее силния стрес. Продуктите, съдържащи кофеин причиняват краткосрочен прилив на енергия, което оказва неблагоприятно влияние на здравето.

Не злоупотребявайте със строгите мерки по отношение на котката. Виковете, физическото въздействие могат да окажат противоположен ефект. В резултат на такова възпитание вие ще получите непослушен, неуравновесен любимец, който се страхува от собствената си сянка.

http://www.shvaika.info/
http://catsnnov.ru/
http://www.rostki.info/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae