Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кучетата ми се бият

Кучетата ми се бият

Мнениеот Oregon » Вто Яну 05, 2016 9:02 pm

Имам женска немска овчарка на 2 години. Преди 3 седмици се сдобих с кане корсо - женско и то на около 2 години.
Първата им среща беше малко напрегната - немската овчарка лаеше с наежена козина - 30-ина минути се опознаха.
2 седмици нямаше проблем, постепенно започнаха да си играят, преди 2 дни когато заваля снега, те тичаха заедно и играеха в него.
Същият ден по необясними за мен причини немската овчарка налетя и двете започнаха да се бият - не на игра, а със злоба, минута-две
ги разтървах, макар и с леко ухапване - сложих ръка между двете и едното ме захапа за момент, бързо се отдръпна когато усети, че е ухапало мен.
На следващия ден мисля,че се сбиха за шишарка. Отново немската овчарка скочи първа. Този бой няма да го забравя - над 5 минути се мъчих да ги разгеля.
Разделяги от захапката, те пак налитат - бях сам и не можех да ги удържа и двете. На няколко пъти така, докато не свалих едното
куче и не легнах върху него, само и само да спрат да се нападат. И двете кучета бяха разкървавени - не сериозно - предимно драскотини.
В момента са вързани за наказание ( до преди това никога не съм гледал куче вързано).
Страх ме е да ги пусна, страх ме е, за да не се сбият отново.
Някакви идеи? Май ще трябва да заграждам за да са отделно, така вързани не мога да ги гледам и двете са доста тъжни.
При евентуално сбиване, кучегон дали би помогнал?
Oregon
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 12:59 pm

Re: Кучетата ми се бият

Мнениеот german » Сря Яну 06, 2016 7:35 pm

Историята Ви не е като нашата, но искам да дам пример, че не е безнадеждно, както на мен ми изглеждаше тогава.
И при нас имаше усложнена ситуация, но чак до истински боища не се е стигало. Моят мъжки куч, който е кастриран е на 7 години. Сериозни проблеми с други кучета никога не е имал, обича бебета кучета, скоро преди последните събития гледахме едно бебе смеска с НОК в нас. Проблемът дойде, когато започна да ревнува от женския НОК(на възраст около година), който се прибра с нас. Тогава нямаше възражения. Моят стар куч започна да ревнува, когато трябваше да бъде обърнато внимание на женската. Не я е хапал, само я гонеше, събаряше и ръмжеше. Тези въртели не ги е правил. Тя лесно му се подчиняваше, но той продължаваше и продължаваше с тези си магарии. Той лесно реагира на "Не!", но установих, че "боят" не може да бъде спрян с "Не!", когато вече е започнал. Извеждахме ги заедно на разходки без повод, защото като бяха на повод и от двете страни имаше съперничество. Когато усетех, че старото куче ще овъргаля малката, защото например души някъде, където той иска да подуши, "Не!" вършеше чудесна работа. Но пак казвам, когато "боят" е започнал" не спираше така лесно с думи, също така кучето хем трябва да знае какво е "Не!", хем да го изпълнява.
Кучетата не живеят заедно, но в момента не биха имали проблем. Малката значително надмина на ръст стария пес. Не знам кой от тях е "шеф" на другия в момента, но се разбират идеално, могат да се разхождат и на повод заедно, пият вода заедно, играят с едни играчки. И най-важното никой никого не ревнува.
В никакъв случай не претендирам, че това е начина. Може и грешно да постъпвахме, но някак си нещата се подобриха. Съветвам Ви да потърсите помощ от треньор, поне мнение, ако не на живо. При вас ситуацията е сериозна, защото кучетата могат да се наранят и нито едно няма намерение да отстъпи, когато се "скарат" за нещо.
Също е важно и как точно реагирате след като вече са се сбили. Трябва да разберат, че ВИЕ не искате да се бият, а не да се дъвчат за позиция, играчка и други съществени за тях неща, игнорирайки вашето "мнение".
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Кучетата ми се бият

Мнениеот Oregon » Сря Яну 06, 2016 8:32 pm

Моите също изпълняват команди, но започне ли бой никое не чува. С нищо не показват,че ще се сбият, няма ръмжене или някакви други симптоми по които да разбера. Немската овчарка ревнува доста, даже все едно нарочно влиза и лежи в къщичката на другото куче, но с думи разбира,че трябва да излезе от там..
Обмислям като вариант дали да не им взема наморници, защото в момента ме е страх да ги пусна заедно. Наморниците поне мога да ги използвам за съвместна разходка, защото много ще ми липсва разходката им заедно. Днес ги извеждах отделно - първо едното, после другото, но не е същото.. да ги гледаш как и двете тичат и си играят.
Oregon
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 12:59 pm

Re: Кучетата ми се бият

Мнениеот german » Чет Яну 07, 2016 12:07 pm

И моят не е ръмжал достатъчно дълго преди да е станали въргал, че да мога да реагирам при това. Просто по езика на тялото някак си се познава за какво иде реч. Намордниците няма да спрат боищата, просто ще им пречат да се хапят, но конфликтът си остава. Не е решение на проблема, а и няма как да ги държите непрекъснато с намордници. Ако и не са привикнали към такива до сега, ще е голяма занимавка да свикнат с тях. Големият ми куч успя да свикне с намордник като беше на година и нещо. Не го носи често, но го трае само за пред мен. Ако го оставя например с намордник пред магазина, докато изляза вече го е свалил. Има едни метални намордници, които не са лесни за сваляне(при интерес ще дам пример с линк), но не мисля, че е удачно кучетата да се блъскат с тях в опит да се сбият. Последствията могат да са лоши толкова, колкото и при хапане. Никой метод за превенция на хапанията при бой не би бил толкова удовлетворяващ, колкото ако кучетата изобщо спрат да се бият. Затова ако можете поне по телефона/писмено се консултирайте със специалист. А най-добре, ако имате възможност, лично се срещнете с такъв. Нека той прецени ситуацията.
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm


Назад към Обучение и Спорт