Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо хапе котката, когато я галите?

Защо хапе котката, когато я галите?

Мнениеот meri » Чет Яну 07, 2016 5:44 pm

Изображение

Някои котки позволяват да ги галите, на други, когато им омръзне, започват да бягат от ръцете, скачат от коленете на стопанина и бягат.

Но има още един тип поведение при котките- те реагират на излишната от тяхна гледна точка ласка с агресия, хапят и драскат. Нападението е неочаквано и необяснимо за стопанина.

Специалистите по поведение на животните дори са нарекли това явление агресия, причинена от ласка (petting-induced aggression)/ агресия от прекомерна ласка.

Агресия, причинена от ласка

Много стопани смятат, че котката ги е ухапала или одраскала "неочаквано" или "внезапно". Но опитните стопани са способни да разпознаят по-рано надигащата се заплаха и да предвидят поведението на котката.

Да разгледаме този процес. Стопанинът започва да гали котката, дърпа я за ушите или леко я почесва по главата. Котката се отзовава на ласката, отпуска се и мърка.

След известно време ще забележим, че котката нетърпеливо се напряга и започва да обръща уши в различни посоки.

Много често стопанина не забелязва нищо, или дори започва да гали котката по-силно, опитва се да я успокои. А това е сигнал за опасност. В този момент могат да се разширят зениците на животното.

И котката с бързи, почти неуловими движения се хвърля напред с пуснати нокти и нанася рана на човека. Котката може внезапно и много силно да ухапе човешката ръка със зъби. След това мълниеносно се хвърля, все едно се спасява с паническо бягство.

Такова поведение е характерно за животно, което усеща сериозна опасност и се защитава. Нанасяйки рана и очаквайки незабавни репресивни мерки, котката бърза да се скрие.

От къде се появява усещането за опасност при контакт със стопанина, който се държи мирно?

Теории, обясняващи агресията, причинена от ласка

Съществуват много теории, опитващи се да обяснят поведението на котката в отговор на ласката. Ще разгледаме няколко от тях.

Неправилна социализация. Котката трябва да се приучава към хората от много ранна възраст. Котки, които са общували с човека макар по пет минути на ден до седем месечна възраст, ще бъдат по-ласкави и доверчиви, отколкото животни, които на тази възраст не са срещали човек. Но тази теория не обяснява защо правилно социализираните котки понякога проявяват агресия по отношение на стопанина си.

Праг на чувствителност. Съгласно тази теория, в началото котката обича, когато хората я галят, но след това започва да се дразни. И когато котката хапе или драска стопанина, тя все едно се опитва да каже :"стига, достатъчно".

Болка. Съществува теория, че постоянната ласка не само предизвиква раздразнение при животните, но и физическа болка, тъй като статичното електричество, произвеждано при погалване по козината на животното, действа негативно на неговата нервна система.

Ако вашата котка я боли нещо, и вие я галите именно на това място, това също може да стане причина за агресивно поведение.

Рязко събуждане. Котката може да обича ласката, и тя практически ще заспи (въпреки, че нейните очи остават отворени). Ако тя внезапно се събуди, може да не съобрази, че вие само я галите, може да й се стори, че вие се опитвате да я хванете. Тогава тя инстинктивно ще ви ухапе и ще избяга, преди да разбере какво се случва.

Контрол. Според тази теория, агресивното поведение се обяснява с това, че котката винаги се стреми да държи контрол над ситуацията- кога да започнете да я галите, кога да прекратите, тя решава сама. По този начин котката подчертава своето доминантно положение.

Изображение

Препоръки за общуване с котката

Заведете котката на ветеринар. Важно е да знаете дали има някакво заболяване, което може да послужи за причина за болезненост. Например, артрит в шията, задните или тазобедрените стави, болни зъби, инфекция в ушите и др. могат да предизвикат болка в котката. Погалването на котката може да усили тази болка, или котката може да започне да нервничи от страх, че вие ще засегнете болезнената област.

Разберете и приемете, че не всички котки обичат нежностите. Всяко животно е индивидуално. Някои обичат да общуват с човека, да се качват по ръцете, да се ласкаят безкрайно. Други обичат да се намират до човека, по-близо, но не се нуждаят от по-тесен контакт. Не е по вашите сили да промените характера на вашата котка. Приемете я такава, каквато е.

Бъдете внимателни, изучавайте езика на тялото на вашата котка. Възможно е вашата котка да е в настроение да поиграе, а не да се гали. В такъв случай поиграйте с нея.

Ето някои признаци на предупредително поведение:

- котката е престанала да мърка;
- потрепване на опашката;
- раздразнено махане с опашка;
- потрепване на козината по гърба след погалване;
- промяна в местоположението на тялото;
- напрегнато тяло;
- ушите са притиснати към главата;
- разширени зеници;
- мяукане;
- ръмжене.

Ако забележите някой от тези признаци, прекратете всяко свое движение и пуснете котката.

Прогнозиране. Ако знаете, че вашата котка е склонна към проявата на даден вид агресия, не е лошо да засечете времето, през което котката се наслаждава на вашите ласки. Ако например, котката показва признаци на раздразнение 2-3 минути след като сте започнали да я галите, то никога не я галете повече от половин минута.

Галете котката така както обича. Някои котки предпочитат късите отривисти погалващи движения все едно друга котка ближе тяхната козина. Други харесват, когато ги чешат под брадичката, или зад ухото. Трети предпочитат да ги галят само по главата, изключвайки останалото тяло. Едни обичат да ги галят по опашката, други -не. Имайте предвид предпочитанията на вашата котка.

Понякога между котката и човека се установява особен контакт. Например, котката може да бъде във възторг, когато един от членовете на семейството я чеше под брадичката, а на друг позволява да я гали само по цялото тяло, и никога обратното. Най-яркия пример, е когато котката позволява на един човек да я гали по корема, а на друг- не. Спазвайте интересите на вашата котка.

Опитайте да използвате някои елементи от масажа за котки.
Търсете вариант за индивидуален контакт с котката, който ще бъде приятен и за двамата.

Използвайте обучение. Ако котката не хапе, когато я галите, давайте лакомство. Повтаряйте тези действия няколко пъти на ден, галете животното по малко, не преминавайте прага на чувствителност. След известно време котката ще разбере, че ласката е нещо приятно, а след нея следва угощение.

Най-важният съвет: обичайте котката. Дори ако тя ви е ухапала или одраскала. Не изкарвайте на нея своето раздразнение или яд. Търсете информация за поведението на котките и я прилагайте във вашия живот. Бъдете щастливи заедно с котката.

http://www.thaicat.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae