Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да спрете агресивната котка

Как да спрете агресивната котка

Мнениеот meri » Съб Яну 09, 2016 9:17 pm

Изображение

Както и човека, котката може да се ядоса по различни причини. Обикновено е по-добре да се отдалечите от котката на разстояние, което няма да се окаже опасно.

Потискане на агресията и страхлива котка


1.Разберете, че агресията на котката може да бъде демонстрация за това, че тя е изплашена.
Котката ще направи всичко възможно, за да избегне битката. Но ако тя е силно изплашена и не вижда друг изход да се защити, тя ще се нахвърли върху вас.

2.Опитайте да разберете от какво се страхува котката.
Ключът към спиране на агресията при страхуваща се котка- това е да разберете от какво се страхува. Може да прекратите агресията като отстъпите 1-2 крачки назад и предоставите на котката малко лично пространство. Възможно е да сте произвели силен звук, който я е изплашил, или сте се движили прекалено силно, като с това сте изплашили котката. Във всеки случай, по-добре да предоставите на котката малко пространство, когато тя стане агресивна.

- Ако е възможно, отдалечете се или дайте на котката път за отстъпление, направете крачка назад и я пропуснете.

3.Обръщайте внимание на предупредителните признаци на агресия.
Когато котката се плаши и решава да прояви агресия, тя извива гръб и настръхва с опашка. Опашката също формира буквата U. Котката също демонстрира и други предупредителни знаци, такива като съскане, ръмжене, притиснати уши. Ако забележите такива знаци, отдалечете се от котката.

4.Не встъпвайте в пряк зрителен контакт с агресивната котка.
Колкото и странно да звучи, погледът настрани от котката може да бъде добър вариант при среща с изплашена котка. Котка, която се кани да се бие с друга котка, ще се постарае да преразгледа своя опонент. Ако гледате котката, тя може да реши, че вие планирате да я нападнете, за това когато забележите признаци на агресия, колкото може по-бързо отдръпнете поглед настрани.

5.Не притискайте котката в ъгъла.
Една от най-разпространените ситуации, в която котката може да прояви агресия, е ситуацията, когато котката е притисната в ъгъла и няма шанс да избяга. Ако вие се приближавате към котка, която няма къде да избяга, тя може да прояви агресия, защото се страхува от вас.

- Ако забележите описаните предупредителни знаци, отдалечете се или заобиколете котката, за да има път за отстъпление.

Пресичане на агресията при котка, изпитваща болка

1.Разберете, че котката може да прояви агресия, когато изпитва болка.

Понякога е необходимо да се приближите към агресивната котка, за да й помогнете. В този случай става въпрос не за прекратяване на самата агресия, а за предовратяване на нараняването на вас и на котката, когато се опитвате да й помогнете.

2.Използвайте одеяло или кърпа като бариера между вас и котката.
По-добре да обезопасите изпитващата болка котка, като я покриете с одеяло или кърпа. В началото е важно да не давате на котката да атакува вашите крака.
За това:

- Разгърнете кърпата и хванете с ръце за дължината на едната страна, разположете ръцете си около една трета от дължината на страната на всеки край.

- Ако раненото животно лежи на земята, дръжте кърпата под ъгъл от 90 градуса към земята (перпендикулярно), дългата страна на кърпата да докосва земята.

- Дръжте кърпата с протегната ръка, за да бъде вертикална бариера между агресивната котка и вашите крака.

3.Говорете ласкаво с котката.
Дръжте кърпата между себе си и котката, много бавно да приближавайте към нея и говорете ласкаво. Говорете тихо, с равен глас, не издавайте никакви силни звуци и не произвеждайте внезапни движения.

- Не крещете, ако котката нападне кърпата. Ако котката е много изплашена, тя може да се нахвърли на кърпата. Не крещете, тъй като това само ще увеличи агресията.

4.Хванете котката в кърпата.
С бързи уверени движения здраво хванете котката за гърдите през кърпата, поставете ръце от двете страни на гръдния кош и я повдигнете от земята.
Дръжте котката в кърпата на протегнатите ръце така, че дупето й да виси надолу, главата да бъде обърната нагоре, а гърбът да бъде разположен примерно вертикално.

- В такова положение, дори ако котката се опитва да хапе, вашите ръце ще бъдат защитени от кърпата, освен това, вашите крайници и тяло ще се окажат на разстояние от нейните нокти.

5. Поставете котката в транспортна клетка.
Нека някой да отвори клетката и да ви помогне да поставите там котката. Бързо и спокойно се приближете към клетката, не освобождавайте котката от кърпата, поставете я в клетката, затворете вратичката.

6.Отнесете котката на ветеринар.
Вместо да оставите котката да оздравява сама, вие трябва веднага да я заведете на ветеринар за определяне на източника на болката.

Потискане на агресията при лошо социализирани котки

1.Отдалечете се от котката.

Ако вие галите полудива котка или котка, която в детска възраст никога не е общувала истински с хора и други животни, то тя може внезапно да прояви агресия без да подаде предупредителни знаци. Това се случва, защото тя не е била обучена да "казва, че й е достатъчно", за това тя по-скоро ще атакува вашата ръка, вместо да стане и да се отдалечи.

- Поради тази причина вие трябва да се отдалечите първи. Ако лошо социализираната котка стане агресивна, станете и се отдалечете.

2.Обръщайте внимание на напрегнатото настроение на котката.
Ако вие галите котка, която може внезапно да прояви агресия, следете за нейното напрежение. Именно то ще ви съобщи за това, че тя ще се нахвърли върху вас, дори ако сега тя нежно лежи на вашите колене. Към признаците на напрегнато настроение се отнасят:

- Потрепване на опашката.

- Потрепване на кожата. Изглежда като леко движение на мускулите, от което козината започва да се движи в определен участък на тялото.

3.Помнете за това, че някои котки могат да не демонстрират признаци на напрегнато настроение.
За съжаление, има котки, които не дават предупредителни знаци преди проявата на агресия. Ако се сблъскате с такава котка, действайте много внимателно, ако решите да я погалите.

Потискане на агресията

1.Обучение на котенцето.

Понякога агресивната котка трябва да се отучи от агресията. За това трябва да имате лакомство. Галейки котката, дръжте лакомството в едната ръка, а галете животното с другата ръка. Следете за опашката, котката започва да я размахва, ако започне да се ядосва. Когато видите това движение, дайте лакомството. Повторението на процедурата няколко пъти на ден ще помогне на котката да направи връзка между ласките и лакомството, за това тя ще порасне по-неагресивна.

2.Не галете корема на котката.
Някои котки не обичат да ги галят по корема и проявяват агресия, когато хората се докосват до тази област. В дивата природа котката никога няма да покаже своя корем на атакуващия противник, тъй като той е най-чувствителната част от нейното тяло. Този природен инстинкт е все още жив при много котки. За да избегнете агресията на котката, галете я само по главата и гърба.

3.Запознайте котенцето с другите хора в ранна възраст.
Една от причините за това, че котката може да започне да се държи агресивно по отношение на хората е това, че тя не е свикнала към общуване с тях от ранна възраст. Ако имате котенце, уверете се, че от 12-седмична възраст то има възможност да се намира в човешка компания. Позволете на хората да го взимат на ръце, да го галят и да играят с него.

4.Кастрирайте котката/ котарака.
Агресията често е свързана с половото влечение, за това при кастрация това влечение се изкоренява в по-голямата си част, както и свързаната с него агресия. Разбира се, котката може да проявява агресия и по друга причина, но кастрацията може съществено да намали шансовете за проява на сериозна агресия.

5.Редовно показвайте котката на ветеринар.
Както вече беше казано, котките могат да проявяват агресия и заради болка. Редовното посещение при ветеринар ще помогне да се запази здравето на котката и да се предпази от болката.

- Вашата котка задължително трябва да бъде ваксинирана от бяс. Въпреки, че има много заболявания, които могат да доведат до агресия, заболяването бяс е най-лошото от тях, тъй като то е смъртоносно за котките и за човека.

6. Давайте на своята котка или котенце играчки.
Котенцата бъркат вашите крака с играчките. Ако позволите такава заблуда да продължава, то котенцето ще порасне в агресивно атакуваща вашите крака котка. За да го избегнете, давайте на котенцето играчки, с които може да играе. Когато то се опита да нападне вашите крака, хвърлете му играчка в противоположна посока, за да отвлечете вниманието му.

- Драскалката за нокти също служи за отлична играчка на котките. Тя помага на котките да изразходват излишната енергия и да се научат да не късат мебелите с нокти.

7.Осигурете на котката място, където може да се скрие.
Котките обичат самотата. Котката се нуждае от място, където ще може да се почувства в безопасност. За това подхожда тъмен ъгъл в стаята или високо място, на което може да седи и да наблюдава.

- Преобърната с дъното нагоре картонена кутия също е отлично място, където може да се скрие. Изрежете в нея малък отвор, достатъчен за да минава котката през него.

8.Никога не проявявайте насилие, наказвайки котката за агресията.
Ако котката ви драска, а вие я биете, можете да нарушите установената връзка между вас. Котка, подложена на лошо отношение от един човек, ще се страхува да се сближи и с друг човек, за това никога не проявявайте насилие, за да покажете на котката, че тя се държи неправилно, като ви драска.

Съвет:
- Най- добрият метод за прекратяване на агресията при котката, това е да се отдалечите от нея.

Предупреждение:
- Ако е необходимо да се приближите до агресивна котка, винаги си слагайте ръкавици, дълги панталони, за да избегнете получаването на рани.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae

cron