[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Какво да правите, ако сте намерили таралеж?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво да правите, ако сте намерили таралеж?

Какво да правите, ако сте намерили таралеж?

Мнениеот meri » Нед Фев 14, 2016 8:07 pm

Европейският таралеж е диво, защитено животно, за това в никакъв случай не трябва да го отглеждате и да го превръщате в домашно животно!

В случай на необходимост, е много важно да вземете животното и да го предадете за лечение в център за рехабилитация на диви животни.
Много внимателно вземете таралежа в ръце с ръкавици и го поставете в кутия. Желателно е да поставите грейка с топла вода до него, за да поддържате оптимална температура. Трябва да оставите таралежа на тъмно в пълен покой, в никакъв случай не му давайте никакви лекарства и не го хранете с нищо, без да се консултирате със ветеринар или специалист от центъра за рехабилитация.

Кога е необходимо да вземете таралежа

Трябва да оказвате помощ на всички таралежи, които през септември/ октомври не са достигнали тегло от 500/600 гр- това е необходимо, за да презимуват. Това означава, че таралежа не е натрупал достатъчно подкожна мазнина за зимния сън, и вероятно или ще умре в съня си, или ще продължи да броди през зимата в търсене на храна и ще умре от глад.

Трябва да вземете таралежа, ако:

- е ранен;
- засегнат е от акари или бълхи;
- е болен (таралежа може да е болен, ако лежи настрани, клати се, влачи задните крака, придвижва се трудно);
- е с малък размер и търси майка си;
- броди през деня;
- намира се в опасна за него зона ( в кладенец, водосток, на шосето, в басейн, близо до метална ограда, капани за мишки, строежи и др.).

ИзображениеИзображение

Особено внимание трябва да проявите, ако сте намерили нуждаещ се от помощ таралеж в периода от края на април до края на септември, защото може да става въпрос за кърмеща женска. Проверете има ли наблизо скрити в храстите малки, в очакване на майката. Ако това е така, поставете си ръкавици и внимателно поставете малките в кутия с грейка топла вода и колкото може по-бързо ги отнесете в центъра за рехабилитация.

ВНИМАНИЕ: Не поставяйте малките в една кутия с майката, която когато е изплашена може да не признае своите бебета и да ги убие. Дори ако майката се намира в опасна зона, по-добре не я пипайте, за да избегнете риска да лишите бебетата от кърмещата майка: по възможност не пренасяйте и не носете никъде животното!

НИКОГА не хранете намерения от вас таралеж, който ви се струва болен,
тъй като той може да има повредено небце или челюст, и храненето може само да влоши ситуацията. Ако става въпрос за таралежи, останали без майка с тегло по-малко от 150 гр. трябва да се окаже своевременна помощ. Такива таралежчета трябва да поставите в кутия с бутилка топла вода и да ги храните на всеки 3 часа със специално мляко: ESBILAC ® (Chifa);в краен случай може да използвате инфузия от копър (tisana al finocchio) или козе мляко. Млякото трябва да давате топло, с помощта на спринцовка без игла.

НИКОГА НЕ ДАВАЙТЕ НА ТАРАЛЕЖА:

- Краве мляко, бебешко мляко;
- Млечни продукти;
- Бадеми;
- Ядки.

Ако искате да помогнете на таралежа в летния период, дайте му средство срещу паразити (бълхи и акари).

Освен това: ако имате градина или около вашия дом се е заселил таралеж, винаги оставяйте там един непочистен участък (нека има повече листа и клони, с които таралежа да си построи гнездо и да почива през деня). Там женската може да роди бебетата. Градини и овощни градини, поддържани в строг ред, не са много подходящи за таралежа.

ИзображениеИзображение

- Никога не използвайте в своята градина опасни за животните химикали.

- През лятото всяка вечер поставяйте в градината купа с чиста вода.

- Можете също да нахраните таралеж, попаднал във вашата градина, насипете в купа суха храна или консерва за котки. Използвайте хранилка с отвор 10х10 см, за да не бъде изядена храната от куче или котка.

- НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ПОМАГАТЕ САМОСТОЯТЕЛНО на таралежа, но при първа възможност се обърнете към ветеринар или спасителен център или център за рехабилитация на диви животни.

http://www.jerseyhedgehogs.org.je/aboutus.htm

http://www.irishwildlifematters.ie/anim ... gehog.html

http://www.wildlifeonline.me.uk/hedgehog_care.html


http://www.sosricci.it/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи