[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Здравето на таралежа
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Здравето на таралежа

Здравето на таралежа

Мнениеот meri » Сря Фев 17, 2016 6:03 pm

Няма нищо по-важно от здравето на животното. Ако спазвате предпазни мерки, храните и отглеждате животното правилно, рискът от сериозни заболявания ще се сведе до минимум.

Изображение

Най-основният тревожен фактор е отказът от храна. Това не се отнася за новопристигналия при вас таралеж или преминаващ към нова, непривична храна. В този случай не трябва да се притеснявате, отказът от храна вероятно е причинен от стреса, а не от някакво заболяване.

Необичайната активност в непривично време, също е тревожен фактор. Ако таралежа изведнъж бодърствува в неправилно за него време, т.е. през деня, трябва да го извадите от жилището и внимателно да го огледате, а също внимателно да го наблюдавате в следващите няколко дни.

Всякакви израстъци по тялото и устата са сериозен повод за посещение при ветеринар.

Промяната в цвета или размера на очите свидетелства за очни инфекции, които бързо се лекуват, ако ги откриете в ранен етап.

Промяна в походката, залитане настрани, протягане на краката, свидетелство за травми или синдром на клатещата се походка.

Промяна в консистенцията или миризливи изпражнения, свидетелства за здравословни проблеми.

Кървави петна и всякакви петна от неизвестен произход е една от причините, заради които трябва да се обръщате към ветеринар.

Сополи и често кихане говорят за простуда, която задължително трябва да се лекува.
Дори при лошо самочувствие таралежа може да се държи нормално.

Опорно-двигателна система

Това е заболяването Дегенеративна миелопатия (viewtopic.php?f=292&t=21190)

Грижите при опорно-двигателните заболявания включват правилно хранене, приемане на витамини и минерали, безопасен пълнител, бягащо колело, наблюдение на животното по време на разходка, които ще ви помогнат да избегнете проблеми с крайниците.

Храносмилателна система

Нарушение на изпражненията е сериозна причина за безпокойство. То може да бъде свързано както с неправилното хранене, така и с отравяне.

Много е важно да спазвате правилен баланс от всички витамини и минерали в организма, да храните с качествени продукти, да не давате нищо от масата, да дозирате правилно продуктите и да следите за теглото на таралежа.

Ако се е случило така, че изпражненията не са нормални, т.е., течни, със зелен цвят, имат неприятна миризма, дайте на таралежа хлебарки или насекоми с голямо количество хитин според неговото тегло, също така подхождат препаратът Смекта за деца, "Enterosgel" (и двата препарата в правилна дозировка, може да се инжектират в насекомите).

По- добре не се занимавайте със самолечение, дайте насекомите, наблюдавайте животното 2 дни, и ако проблема не е приключил, обърнете се към ветеринар, който да определи диагнозата и да изпише необходимите препарати в необходимата дозировка.

Понякога таралежа повръща, но ако това е единичен случай, не се безпокойте. Възможно е някакви части от храната да прилепнат към небцето, или животното веднага след хранене да е започнало да тича или просто е преяло. Но, ако този процес е редовен, и към него се добави повръщане на несмляна храна (не бъркайте с хитин при насекомите), това е проблем. В този случай потърсете ветеринар.

Изпражненията са индикатор за здравето на таралежа (viewtopic.php?f=292&t=21194)

Дихателна система

Таралежите много лесно и бързо се простудяват. Достатъчно е малко течение, излизане на улицата в студено време и ето ти хрема.
Обикновено такова заболяване като простуда се разпознава лесно. Животното киха и дори кашля, носът е запушен или силно свири, текат сополи.

Ако вашият таралеж се е простудил, трябва да го занесете на ветеринар, или да извикате у дома, за поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

Неговото жилище в дома трябва да се намира на топло място. За допълнително отопление на къщичката може да поставите бутилка с топла вода.

По време на сън, парчетата засъхнали сополи могат да се полепят по носа на таралежа. Може и трябва да ги премахнете, ако животното не може да го извърши самостоятелно. С влажна клечка за уши почистете носа на таралежа, за да омекнат засъхналите частици, може да използвате и вазелин.

Добре повишават имунитета мишките, плъховете, хамстерите, зайците (новородени).
По-често в случай на проблем с имунитета и борба с простудните заболявания се изписват препаратите: "Гамавит, Имунофан, Анандин, Фоспренил, Байтрил".

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ДАВАЙТЕ ПРЕПАРАТИТЕ САМОСТОЯТЕЛНО БЕЗ ЛЕКАРСКА КОНСУЛТАЦИЯ!

Зъби

Много е важно да следите за зъбите на таралежа, тъй като зъбния налеп може да причини зъбен камък, а той на свой ред е източник на заболявания в устната кухина.

Трябва редовно да оглеждате зъбите и венците на животното и да предприемете профилактични мерки, към които се отнася храненето с твърда храна. Твърдата храна спомага за почистването на зъбите от налепа, но не трябва да злоупотребявате с нея за избягване на преждевременно силно изтриване на зъбите.

Може да разберете по няколко причини дали животното има проблем със зъбите- отказ на храна, избягва твърдата храна, неприятна миризма от устата, подути венци или челюст. Черните зъби също са признак за проблем със зъбите, а също падане и разклащане на зъбите. Обърнете се към ветеринар, за да почисти зъбите.
Лошите зъби могат да причинят инфекция на черния дроб, сърдечни заболявания. Именно за това е важно да следите за състоянието на зъбите.

Изображение

Уши

Следете за здравето на ушите, защото е много важно.
Таралежите, както и всяко друго животно са подложени на ушни акари, гъбични инфекции, отит и други заболявания.

Ако забележите кървави рани в ушите или сте станали свидетели на това, как таралежа активно си чеше ушите, това може да бъде причина за сериозно безпокойство. Животното трябва да бъде заведено на ветеринар.
Симптом за сериозни проблеми са всякакви секрети от ушите.

Ако краищата на ушите са започнали да изглеждат като наръфани или да имат прорези, покрити са с корички, а гъбичните инфекции и акарите са изключени от ветеринарния лекар, това е основната причина за сухота на кожата. В този случай трябва да преразгледате диетата на таралежа, възможно е това да е недостиг на вит. А и Е.

За премахване на сухотата се използват не ароматни, мазни (смекчаващи) неутрални средства. Може да използвате бадемово/ прасковено/ кайсиево масло, масло от гроздови семена, които се продават в аптеките.
Маслото се нанася на пръстите в много малки количества и с масажиращи движения се нанася на ушите на таралежа.
Ушите се възстановяват- стават гладки, а краищата, равни.

Понякога сухотата на кожата може да бъде свързана с ксероза на кожата.

Във всеки случай всички промени в здравословното състояние на ушите трябва да се лекуват от ветеринар.

ПОМНЕТЕ- Без да е необходимо, ушите на таралежа не се почистват. Това, което можете да направите, е да почистите външната част на ухото, но не трябва да използвате клечки за уши, защото може да навредите и да лишите животното от слух. Ушите се почистват само при заболяване от ветеринар.

Очи

Очите при здравия таралеж трябва да бъдат чисти, ясни, без никакви секрети или гной.

Проблемите с очите по-често са обусловени от механично въздействие, т.е. може да попадне от пълнителя в окото, внесено от краката от таралежа, или с крак да се засегне тази област, но са възможни и други причини, свързани непосредствено с храносмилателната или друга система, а също инфекции.

За очите, както и за всяка друга част от тялото, трябва да се следи и при всякакви проблеми да се обръщате към ветеринар.

Първоначално подути, почервенели очи могат да се промиват с чаена запарка (чист лист от черен чай, без добавки и аромати), отвара от лайка (4 пъти на ден).
Ако това не е инфекция, а обикновено очно възпаление (почервеняване) при обработка с чай или лайка всичко преминава за 1-2 дни, но ако няма подобрение и се влошава, спешно заведете животното на ветеринар.

Очните инфекции при таралежите обикновено приличат на кучешките и при тях се назначават същи препарати, но в ралична дозировка.

Не трябва да се занимавате със самолечение, не всички препарати за кучета или хора са подходящи за таралежите.
Само ветеринар може да диагностицира заболяването и да изпише необходимите препарати за лечение.

При малките таралежи очите трябва да се отворят едновременно, с разлика 1- 3 дни. Ако при някое бебе очите или едното око не се отварят, това говори за проблеми и малкото трябва да бъде прегледано, да се наблюдава, при необходимост да се извика ветеринар у дома.

Зрението при таралежите не е развито добре. През деня те почти нищо не виждат, за това не трябва да ги безпокоите през деня, а още повече да ги храните, рискът от получаване на травма нараства няколко пъти.

Кожа

Кожата на животното е огледало на здравето.

Функцията на кожата е защита и изолация на вътрешните структури на организма от външната среда, от нейните физически и химически агенти, от проникването в организма на бактерии и патогенни организми. Кожата участва в обмяната на веществата, поглъща и изхвърля различни вещества чрез своите пори и жлези. Кожното покритие се намира в тясна генетична и функционална връзка с нервната система.

За кожното и косменото покритие на животното трябва да следите и да се грижите добре.

Както всяко друго животно, и таралежите са подложени на гъбични заболявания, сухота и лющене на кожата.

Един от най-разпространените проблеми при таралежите е сухотата и лющенето на кожата.
Сухата кожа може да има вроден характер. По-често тя се отбелязва при таралежите от светла порода или албиносите, при които кожата е тънка, нежна, лесно се възпалява от въздействието на температурните дразнители.

Изображение
Съществуват два основни типа суха кожа:

- Придобита суха кожа- формира се под въздействието на различни екзогенни (външни) фактори.
Към такива фактори се отнасят остро и хронично ултравиолетово облъчване, различни метеорологични фактори (вятър, висока температура, ниска влажност на въздуха), изсушаващи почистващи средства. Повишената сухота на кожата се наблюдава при животни, постоянно живеещи в помещение с климатик, характеризиращи се с определен неблагоприятен за кожата микроклимат. Сухотата на кожата може да бъде в резултат на лечебни мероприятия.

- Конституционално суха кожа- може да бъде свързана с някои генетични и физиологични особености. По-точно, когато има физиологично намаляване на производството на себум от мастните жлези. Сухотата на кожата може да нарасне и да доминира при нейното стареене или различни дерматози: атопичен дерматит, ихтиоза и др.

Сухота и лющене могат да бъдат обусловени от няколко фактора:

- Стара кожа- в този случай не трябва да се притеснявате, тъй като животното обновява кожното си покритие.

- Недостиг на витамини- в този случай трябва да преразгледате диетата и да добавите витамини в нея, от групата А и Е.

- Често къпане- за избягване на проблем, таралежа трябва да се къпе веднъж на три месеца.

- Подкожни паразити- за да се уверите, че животното няма подкожни акари, трябва да дадете кожна проба за анализ.

- Неправилни грижи- използване на обезмаслени средства, твърда вода, лошо подсушаване след къпане.

Нежното почистване и адекватна хидратация, това са главните аспекти в грижите за сухата кожа на таралежа.

Трябва да избирате съвременни почистващи средства, способни да осигурят оптимално почистване на кожата от една страна и не вредящи на роговия слой липиди- от друга.

Към веществата образуващи филм, се отнасят субстанциите, маслена фаза на всяка емулсия (крем).

Като маслена фаза в момента се използват:
- Вазелин;
- Парафин;
- Перхидросквален;
- Различни силикони;
- Натурални масла, богати на полиненаситни мастни киселини- рибено масло, иглика, гроздови семена и др;
- Восък;
- Ланолин;
- Някои мастни спиртове.

Най-проверен начин за таралежите са натуралните масла.

Приложението на филмообразуващи вещества е стар метод на овлажняване.

Лечение на сухата кожа:

- Добри хигиенни грижи за кожата, своевременно овлажняване с омекотяване, т.е. обработка с годни за таралежа масла (кайсиево, прасковено, бадемово зехтиново, масло от гроздови семки).
За профилактика: веднъж в седмицата, при проблеми- веднъж на три дни, не повече от 1-3 капки. Ако прекалите таралежа ще изглежда неугледно и частичките прах и мръсотия ще полепват по него. Трябва да капвате на главата и по гърба. В никакъв случай не поставяйте масло на корема;

- Включване на витамини от групата А и Е;

- Температурен режим;

- Къпане съгласно нормата;

- Включване на овлажнител в помещението с таралежа.

Не забравяйте, че сухата кожа може да е обусловена не само от външни или вродени фактори, но и от подкожни паразити.

Ако сте забелязали, че животното се чеше активно, и от него се сипе пърхот, трябва да дадете кожна проба за откриване на паразити или гъби. В случай на откриване трябва да започнете лечение назначено от ветеринар.

При всеки африкански таралеж на брадичката има малка брадавица, която е разположена под долната челюст, от където стърчат косми. Не се притеснявайте, това са мустаци.

Присъствието на чужди пъпки или бучки по тялото на таралежа, това не е нормално. Не трябва да ги натискате. Заведете животното на ветеринар.

Козина и игли

На тялото на таралежа се намират от 5 до 7 000 игли. Те покриват цялата му горна част, започват от зоната на главата и завършват в зоната на опашката. Останалото тяло е покрито с плътно космено покритие.
Таралежите също линеят, т.е. сменят иглите си.
През целия живот на таралежа иглите се сменят с нови, но има няколко задължителни етапа, когато протича пълна смяна на иглите, този процес трябва да протече през първите шест месеца от живота му.

Към 4 седмична възраст на малките таралежи трябва да израсне пълното оцветяване, но това все още не са постоянните игли.

Към 9 седмична възраст се установява основният цвят на иглите.

Последното линеене протича към 12 седмична възраст, когато се установява основният цвят на иглите и вече могат да се смятат за постоянни.

Ако вашият таралеж започне бързо да линее и на мястото на старите игли не порастват нови, това говори за това, че не му достигат витамини (резултат от неправилно хранене), а кожата е пресушена.

В този случай се препоръчва в диетата да се добавят витамини, а също няколко пъти в седмицата на кожата да се нанасят подходящи масла.
Ако тези мерки не помагат, това значи, че животното е болно и трябва да се заведе на ветеринар.
Възможно е проблема да се състои в това, че животното има подкожни паразити, които трябва да се премахнат.

Тревожен симптом е също опадането на козината, предимно около клоаката.
Във всеки случай трябва да посетите ветеринар за диагностика и лечение.

Плешива линия на главата- това е особеност на физиологията на дадения вид. Там се намират мускулите на гърба и това място при таралежа се смята за най-удобно за преглед на кожата за сухота.

Изображение

Алергия

Алергия се случва рядко, но не забравяйте за нея.
По-често алергията възниква към прах, някои химични вещества или храна и може да бъде наследствена.

Признаци на алергия - почервеняване на кожата, оток в областта на очите и носа, кихане.

За най-разпространена се смята алергията към хранителните продукти, а именно към сухата котешка и кучешка храна.
При откриване на алергия и потвърждаване, алергенът трябва да се изключи.

Ако това е алергия към пълнителя, трябва да го смените с по-подходящ и безопасен.

Ако всички възможни алергени са изключени, а проблемът си остава, трябва да заведете таралежа на ветеринар.

Не давайте никакви препарати срещу алергия самостоятелно, те могат само да навредят.

Паразити

Основни паразитни заболявания при таралежа са:

- Салмонелоза;
- Лептоспироза;
- Акари- ушни, подкожни;
- Въшки.

Ако няма необходимост противопаразитните препарати не се дават за профилактика. Подобни препарати се назначават, ако са били открити паразитите, и ако трябва да се премахнат.

Всяко противопаразитно средство, както и антибиотиците, увреждат черния дроб на таралежа.

При откриване на глисти или други вътрешни паразити, ветеринаря трябва да даде този препарат на животното.

За обработка от глисти подхождат следните препарати:

- Пирантел памот- суспензия за деца- 0,3 мл веднъж на ден (при тегло на животното 400 гр). Курс 3 дни. Приема се опрално, с помощта на спринцовка без игла, в ъгъла на устата. Преди употреба трябва да разклати добре.

- Албендазол- силно средство, но е широкоспектърно.

Всички противопаразитни препарати трябва да се прилагат с препарат, поддържащ черния дроб- Фоспренил: 0,5 мл, 2 пъти на ден, орално.

Противопаразитни препарати не трябва да се дават на отслабени, болни, бременни животни и таралежи до 2 месеца.

Препаратите «Stromectol», «Ivermectin», «Ivomec», «Mectizan» са противопоказни за таралежите, те умират от тях. Следете ветеринарния лекар да не ги изписва, или да ги дава на животното.

Обработката срещу външни паразити също трябва да протича според необходимостта и при непосредственото им откриване по тялото на животното.

Преди да прилагате някое противопаразитно средство, трябва да се консултирате с ветеринар, за да сте сигурни, че дозировката няма да му навреди.

Различните препарати се накапват на холката на животното.

Препарати, с които може да обработвате таралежа:
- Фронтлайн;
- Rolf Club;
- Спрейове за гризачи.

Изображение

Отворени рани, порязвания, възпаление на половите органи

Понякога се случва така, че животното може да се пореже, което не е приятно, но ако забележите навреме и вземете необходимите мерки, не е смъртоносно.

Таралежите притежават много висока съсирваемост на кръвта и регенерация на тъканите.

За първична обработка на раната и порязването се прилагат спиртосъдържащи препарати за дезинфекция. В този случай най-подходящи са водороден прекис и хлорхексидин.
Ако се случи раната да загнои, таралежа трябва спешно да се заведе при ветеринар за назначаване на средства, които ще помогнат да се премахне гнойта.

Не трябва да прилагате самолечение, таралежите имат много нежна кожа и някои кремове и мехлеми ще им навредят.

От възпаление на половите органи по-често страдат мъжките, но и женските не са изключение.
До проблемите с половите органи по-често водят неправилните пълнители, а именно, стърготините, които са противопоказни за мъжките.
Ако забележите малко възпаление в зоната на пениса или влагалището, задължително трябва да направите промивка.
Налейте малко вода в съд с необходимата температура, и накарайте таралежа да ходи там за няколко минути. След това подсушете добре животното и го поставете в чиста къщичка. Ако възпалението не преминава, обърнете се към ветеринар.

Случва се в пълнителя при уриниране да се появи кръв, по-често това е свързано с отделителната система на животното, ако разбира се няма външна повреда. В този случай животното се води на лекар и се назначава лечение, но по-често това заболяване не се лекува.

Всякакви пъпки, чужди тела в тялото на животното, трябва да се диагностицират от лекар. Не ги пипайте и не ги чоплете/ стискайте, това може да навреди.

Фрактури и навяхвания

Симптом на фрактура или навяхване е невъзможност таралежа да стъпи на крайника, куцане, дори пронизителен писък.
Ако се е случило така, че таралежа е наранил сериозно някой крайник, веднага трябва да го заведете на лекар, за да проведе необходимите процедури за обезболяване и фиксация на засегнатата област.

В никакъв случай не самолекувайте и не пренебрегвайте проблема. Неправилно сраснала се кост или не излекувани наранявания, могат да се отразят негативно на последващата жизнеспособност на таралежа.

Изображение

Зимен сън

Причината за зимен сън е преохлаждане, т.е. неподходящи температурни условия в помещението с таралежа.
За ушатите и африканските таралежи, зимния сън не е показан, за тях е смъртоносен.
Ако животното заспи, рискува да не се събуди повече, а събуждането след продължителен сън нанася непоправима вреда на здравето. За да не изпада в зимен сън таралежа температурата в помещението трябва да бъде не по-ниска от 23 С.
Извеждането от сън се прави като таралежа се пренася в топло помещение, без течение.

http://ezhik-mir.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи