[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Подхожда ли ви таралеж за домашен любимец?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Подхожда ли ви таралеж за домашен любимец?

Подхожда ли ви таралеж за домашен любимец?

Мнениеот meri » Чет Фев 18, 2016 5:54 pm

Преди да вземете отговорното решение да отглеждате таралеж, трябва да разберете дали ви подхожда за домашен любимец.
Отглеждането на таралеж включва някои изисквания, които трябва да знаете. Преди да вземете таралежа, внимателно се запознайте с всички "за" и "против".

Възраст на стопанина

Това е първото, което трябва да имате предвид преди покупка на таралежа.
ТАРАЛЕЖА НЕ Е ДОБЪР ЛЮБИМЕЦ ЗА ДЕЦАТА!
Малките деца бързо губят интерес към животното, те самите престават да се грижат за него, прехвърлят цялата отговорност за неговото отглеждане на родителите, които не винаги се радват на това.

Не забравяйте, че по-голяма част от тялото на таралежа е покрита с игли, и детето по време на общуване може да се убоде, да провокира страх както у себе си, така и при таралежа, резултатът от което в най-добрия случай ще бъде сълзи от страна на детето, а в лошия- фрактура на някой крайник при таралежа или летален изход (ако животното падне).

Още един довод- таралежа може да ухапе. Това не е свързано с това, че таралежа не харесва детето, а с това, че ръцете на детето може да миришат на нещо вкусно, или обратното- нещо неприятно. Изходът от такава ситуация ще бъде идентичен с убождането на иглите.

Някои деца са много активни и могат да тероризират животното със своето внимание и любов, да влизат в жилището му (по всяко удобно за детето време), да го вадят от гнездото, да го стискат, да се опитват да го нахранят с нещо, което не трябва, провокирайки по този начин негативна реакция към всеки външен дразнител, нарушавайки и без това неговата крехка душевна организация.

По-големите деца също не се смятат за добри стопани на таралежа. Те много често и бързо променят интересите си, превръщат животното не в добър другар, а в бреме за нещастните родители.

За идеални стопани се смятат хората по-възрастни от 18 години, готови да отделят много време на животното, да спазват елементарните правила на отглеждане, желателно без малки деца, без да изпитват ужас от диетата на таралежа(да не страдат от инсектофобии), уравновесени, отговорни, търпеливи, разбиращи, че таралежа не е котка или куче, а интимно и лично животно, даряващо цялата си любов и доверие само на един стопанин.

Свободно време

Всяко домашно животно изисква внимание, и таралежа не е изключение. От вашето свободно време зависи степента на дружелюбност на вашия любимец. Колкото повече време прекарвате с него, толкова повече таралежа ще ви се доверява и ще ви възприема като източник на любов, грижи и безопасност.
Таралежа се нуждае от един час от свободното ви време всеки ден.

Лично пространство

За да бъде комфортен живота на таралежа, той трябва да има достатъчно лично пространство. За идеални размери на неговото жилище се смятат 60х90 см. Това е напълно достатъчно, за да поставите всичко необходимо.

Хигиена


Трябва да се грижите не само за таралежа, но и за неговото жилище. В зависимост от избрания от вас пълнител, мястото, където живее таралежа трябва да се почиства напълно поне веднъж в седмицата.
Всички купи за вода и храна трябва да се мият ежедневно. Колелото трябва да се мие според замърсяването, за да не се натъква таралежа на своите отпадни продукти и да не ги разнася по цялото жилище.

Нощен начин на живот

Всички таралежи водят нощен начин на живот. За тях е естествено да спят през деня и да са активни през нощта.
Някои стопани се опитват да научат своите таралежи на дневен начин на живот, което в 100% оказва негативно влияние на здравето: естествените биоритми се заблуждават, организма изпитва силен стрес, имунитета намалява. Всичко това може да доведе до сериозни заболявания, които могат да завършат със смъртта на таралежа.

Когато будите животното през деня, то практически винаги се държи вяло, агресивно и се опитва по-бързо да се скрие от света.

Ако решите да поставите таралежа не в отделна стая, а в своята спалня или близо до нея, бъдете готови за това, че таралежа ще шуми през цялата нощ. Вариантът със заселване на животното до спалнята или в нея подхожда за хората, които спят много здраво.

Температурен режим

Тъй като за африканските таралежи е противопоказно да спят зимен сън, температурата в помещението, където се отглежда животното, трябва да бъде 21-27 С през цялата година. За да контролирате температурата, трябва да закупите стаен термометър.
Ако температурата в стаята не достига до необходимите показатели, можете да поставите нагревател близо до зоната, където живее таралежа или да закупите специален килим за влечуги, който може да бъде прикрепен към дъното на жилището (желателно под спалното място).

Алергия

Много развъдчици потвърждават, че таралежите са 100% хипоалергенни животни, но не е точно така.
Таралежа е способен да предизвиква алергична реакция в човека. За да разберете предварително дали имате или нямате алергия към таралежа, трябва да се запознаете предварително с него.
Обикновено реакцията към животното протича по време или след непосредствения контакт с него. Ако след контакта с таралежа при вас започнат силно да ви сърбят ръцете, сърбежа не преминава дълго и на местата, където животното се е докосвало до вас се появят ярко червени точки (които в последствие могат да се разраснат до воднисти мехури, значи имате алергия. Тя може да бъде съпроводена със запушване на носа, често кихане, повишено сълзотечение.
Подобна реакция на човешкия организъм е свързана с това, че таралежа по време на своите нощни игри частично нахвърля на своите игли и козина собствените си отпадни продукти, които са и причина за нетърпимост.
Понякога алергията може да се прояви и след покупката на животното, и единственият верен начин да се избавите от нея, е да подарите животното.

Самотен начин на живот

Таралежите не се нуждаят от съвместен живот с други таралежи.
Ако вие вземете едновременно два или повече таралежи, трябва да знаете, че всеки от тях се нуждае от пространство.

Мъжките не могат да живеят заедно- те задължително ще се бият за територия, ще си нанасят сериозни наранявания, които могат да завършат трагично.

Постоянното живеене на разнополови двойки ви гарантира безкрайно чифтосване с последващо раждане на бебета.
Постоянната бременност и нервност на женската нанася непоправима беда на репродуктивната й система и здравето, което води до сериозни заболявания и смърт.

Съвместното съжителство на две женски е възможно само в редки случаи и при наличието на родствени връзки (родни сестри или майка и дъщеря).
Заселването на женски на една територия ще бъде идентично със заселването на мъжките, т.е те ще се бият за територия, авторитет, храна.
Дори ако женските дълго време живеят мирно и в хармония, това не означава, че в един момент едната от тях няма да предизвика другата на борба.

За това, ако пространството във вашия дом не достига за разселване на два или повече таралежа, ограничете се с един.

Разходи

Отглеждането на таралеж не е евтино удоволствие. Започвайки от стойността на самото животно, и завършвайки с разходите за отглеждането, храненето, грижите.
Ежемесечно, трябва да отделяте определена сума за таралежа за непредвидени разходи, в които влизат ветеринарните услуги, покупка на счупени вещи.
Правилното и пълноценно хранене, добрият пълнител, качественото и безопасно жилище, вътрешното му обзавеждане: всичко това струва пари.

Ветеринарни грижи

Преди да вземете таралежа, трябва да сте сигурни, че във вашия град има ветеринарен лекар, който разбира от таралежи.
В малките градчета за съжаление, трудно се намира ветеринар.
Дори, ако таралежа е здрав и активен на вид, профилактичен преглед трябва да се провежда на всеки 6 месеца.

Диета

Ежедневната диета на таралежа трябва да бъде приближена максимално до диетата на дивите му сродници.
Таралежите са насекомоядни животни. За това, ако вие се страхувате от насекоми и не ги приемате дори в мъртъв вид, то забравете за таралежа.
Освен насекоми, диетата на таралежа се състои от птиче месо(пилешко, пуешко, еднодневни пилета), мишки, яйца, зеленчуци и плодове.
Забравете, че таралежа трябва да се храни само със суха храна.
Нейната употреба трябва да се сведе до минимум и да се предлага само като лакомство или поощрение. Повишеното съдържание на суха храна в диетата води до заболявания на черния дроб и храносмилателната система.
Преди да вземете таралежа, уверете се, че можете да предлагате необходимите продукти.

Характер

При цялото си очарование и дружелюбност, не всички таралежи притежават спокоен и уравновесен характер.
На много снимки в интернет ние виждаме таралежи, които с радост седят и спят в ръцете на своите стопани, дават да ги галят, не се свиват на кълбо, не проявяват агресия и се държат дружелюбно. Но не всички таралежи са такива и трябва да го знаете.

Добрият характер при таралежа зависи както от наследствените признаци, така и от възпитанието. Ако в двойката един или двамата родители притежават не от най-добрия характер, има вероятност и децата да го наследят. Но, ако развъдчика е вложил цялата си любов и време за възпитание на бебетата, те ще израснат контактни и ще се отнасят към човека с голямо доверие.

Но не само развъдчика е длъжен да възпитава в животното най-добрите качества. Последващото отношение на стопанина играе определяща роля. Ако вашият таралеж се отнася дружелюбно към вас, вие трябва да поддържате в него това качество, да провеждате с него повече време.
Но, ако животното не получава необходимата любов и грижи, то бързо ще започне да подивява и след много кратък период от време вие вместо ласкав таралеж, ще получите кълбо от нерви и агресия.

Таралеж с лош характер, също не е безнадежден. Ако сте готови да му отделяте достатъчно време, той ще стане по-спокоен. Няма лоши и зли таралежи, има лошо отношение както от страна на развъдчика, така и от страна на новия стопанин.

Непублично животно

Ако вие вземете таралеж, то го взимате изключително за вътре. Контактният зоопарк, офис или жив ъгъл са най-пагубните места за живеене. В тях е невъзможно да се създадат идеални условия за живот на животното. Температурните промени, неправилния режим на сън и хранене, недостиг или излишък на внимание, шум, нови и непознати миризми, всичко това ще кара таралежа да се чувства некомфортно и е причина за сериозни заболявания.

След като описахме основните особености за отглеждането на таралежа, предлагаме ви да преминете малък тест, за да си изясните окончателно подходящ ли е таралежа за ваш домашен любимец.

- Моята възраст и материално положение ми позволяват да отглеждам таралеж;
- Имам достатъчно свободно време за животното ежедневно;
- В моя дом има свободно, безопасно и топло място, където мога да отглеждам таралежа;
- Аз разбирам, че таралежа е нощно животно и няма да се опитвам да го променя;
- Мога да поддържам приемлива за таралежа температура и влажност в дома през цялата година;
- Разбирам, че таралежа води единичен начин на живот и не мога да го заселя заедно с други таралежи или животни;
- Мога да си позволя ежемесечно да отделям известна сума за непредвидени разходи;
- В моя град има ветеринарен лекар, който разбира от таралежи и може да му окаже необходимата медицинска помощ;
- Разбирам, че не всички таралежи са дружелюбни и контактуват с човека;
- Мога да осигуря на своя таралеж необходимите и правилни за него хранителни продукти;
- Знам, че нямам алергия към таралежите;
- Таралежа е лично и интимно животно. Неговото място не е в зоопарка, офиса или живия ъгъл.

Избирайки някакво животно, винаги се ръководете от здравия разум и възможности. Не преследвайте популярност и мода.
Таралежа е голяма отговорност. Не вземайте прибързани решения.

http://ezhik-mir.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи