Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за очите на котката

Грижа за очите на котката

Мнениеот meri » Пет Апр 15, 2016 10:23 pm

Редовният преглед на очите ще ви помогне да забележите сълзене, струпеи, помътняване или възпаление, които показват за здравословни проблеми.
Поставете котката в добре осветена стая, обърнете я с муцуната към светлината и я погледнете в очите. Те трябва да бъдат чисти и ярки, областта зад ириса трябва да е бяла. Зениците трябва да бъдат с еднакъв размер.

Наличието на светли секрети от очите в малки количества е нормално явление при котките. Между очната ябълка и лигавицата на клепача винаги се намира малко количество течност, осигуряваща лесно смазване, лесно плъзгане на клепачите по очната ябълка и изпълняваща защитна функция.

Внимателно с палеца отлепете клепача и погледнете във вътрешната му страна. Тя трябва да бъде розова, а не червена или бяла.

Как можете да определите, че нещо не е наред с очите? Обърнете внимание на следните признаци:

- Секрети;
- Сълзене;
- Червена или бяла вътрешна страна на клепача;
- Твърди корички в ъглите на очите;
- Козината на муцуната със следи от сълзи;
- Затворено око(или и двете очи);
- Помътняване на очите или промяна в цвета им;
- Видим трети клепач.

Промени в поведението

Езика на тялото може да ви предупреди за възможни проблеми с очите. Ако котката постоянно прикрива или чеше с лапи областта около очите, трябва да проведете преглед. Ако откриете някой от описаните симптоми, трябва да заведете котката на ветеринар.

Почистване на очите

Трябва да премахнете всякакви секрети или корички от очите с влажен памучен тампон. Винаги избърсвайте очите от външния ъгъл на окото към вътрешния, използвайте нов тампон за всяко око. Подстригвайте дългите косъмчета на муцуната около очите, ако пречат на котката да вижда или ако попаднат в очите. Старайте се да не използвате почистващи препарати(лосиони или очни капки), ако не са препоръчани от ветеринар.
Много хора използват отвара от чай или лайка за промиване на очите, но могат да се почистват и с преварена вода. Ако забележите необичайни секрети, консултирайте се с ветеринар.

Следните заболявания се срещат най-често при котките:


Конюктивит: едното или двете очи изглеждат червени и подути, възможен е секрет. Причинява се от травми, попадане на чуждо тяло в окото, химически вещества, заразни заболявания. Не отлагайте посещението при ветеринаря, тъй като заболяването може да се предаде на другите ви любимци(ако имате).

Изпъкване на третия клепач: ако третия клепач става видим и частично закрива очите на котката, е възможно нараняване, котката да страда от диария, вируси или глисти. Видимият трети клепач показва, че котката не се чувства добре и трябва да се обърнете към ветеринар.

Кератит(възпаление на роговицата на очите): ако роговицата на очите е възпалена, тя помътнява и сълзи.

Катаракта: това е помътняване на лещата, тя става опушена или бяла. Това помътняване често се наблюдава при възрастните котки, а също при болните от диабет.

Глаукома: роговицата помътнява и очите се уголемяват заради повишеното очно налягане в очната ябълка. Трябва да се обърнете спешно към ветеринар за намаляване на вътреочното налягане, иначе котката ще ослепее.

Изпъкване на очите: може да се случи поради травма, нещастен случай или тумор.

Заболяване на ретината: свързано е с дегенерация(вродена) на светлочувствителните клетки в задната част на окото, може да доведе до частична или пълна загуба на зрението.

Сълзене: козината около очите със следи на сълзи показва за запушване на слъзния канал или свръхпроизводство на сълзи.

Лечение на очните заболявания

Много заболявания се лекуват с помощта на капки или мехлеми, предписани от ветеринар. По-често ветеринарите назначават такива средства за очи като Лакримин, Лакрикан, Левомицетин 0,25 %, хидрокортизонов мехлем или тетрациклинов, Ирис, Ципровет, Анандин. Не се занимавайте със самолечение у дома- неправилното и несвоевременно лечение може да доведе до загуба на зрението!

За да запазите здрави очите на котката трябва да спазвате някои правила:

- Премахвайте секретите от очите. Инфекциите често се причиняват от бактерии, които се размножават в сълзите. Почиствайте очите със стерилна салфетка, за да ги запазите чисти. Това е особено важно за котките, които имат обилни очни секрети в резултат на инфекции на горните дихателни пътища;

Изображение

- Преди къпане и обработка с инсектицидни препарати нанесете защитен очен мехлем под горния клепач. Дори шампоана може да причини раздразнение, ако попадне в очите или не се отмие достатъчно бързо;

- Следете да не попаднат косми в очите. Те могат да оставят драскотини на очната роговица. При дългокосместите породи котки, понякога е необходимо да подстригвате космите успоредно на ръба на клепача, за да не попаднат в очите. Това е особено важно за породите с гънки на кожата около очите, например, персийски. Сълзите притежават бактерицидни свойства, т.е. имат способността да убиват бактериите, причиняващи инфекция на очите. Сълзите отмиват повърхността на очите и бързо преминават през слъзния канал. Сълзите, попадащи на козината, променят нейния цвят около ъглите на очите, това е нормално. Трябва да почиствате участъците козина, напоени със сълзи, поне веднъж седмично. За това е необходимо да използвате специална течност за премахване на слъзните петна.

Профилактика на очните заболявания

Най-добрият начин да предовратите очните заболявания са редовните прегледи, своевременни ваксинации и ветеринарен преглед. Редовно преглеждайте очите на вашата котка и в случай на откриване на отклонения, се обръщайте към ветеринар. Ако не се лекуват очните заболявания, това може да доведе до нарушение на зрението, и дори до слепота.

http://koshka.by/
http://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки