Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо кучето мирише лошо

Защо кучето мирише лошо

Мнениеот meri » Пет Май 13, 2016 8:37 pm

Много често стопаните се оплакват, че кучето мирише. Ако от кучето излиза лоша миризма, трябва да откриете причината.
Всяко куче има своя миризма.
Здравото куче не мирише. Когато се появят здравословни проблеми- миризмата или се появява, ако е била неуловима, става по-силна и дори зловонна.

При кучето може да има неприятна миризма по няколко причини:

1.Недостатъчни грижи за козината

Ако козината на кучето е замърсена, се появява специфична миризма. Колкото е по-мръсно кучето, толкова по-интензивна ще бъде миризмата, защото естествената защитна миризма се натрупва на кожата и започва да отделя остра миризма на гранясало. За предовратяване на възникването на неприятна миризма от кучето, трябва да го къпете редовно. Къпането не само почиства козината, но и премахва линеещите косми. За къпане на животните се използват специални шампоани, според вида на козината. Съвременните шампоани не са вредни, те могат да се прилагат често. Ако след къпането кучето продължава да мирише неприятно, това може да бъде в резултат от размножаването на гъбички по кожата. Тогава трябва да се консултирате с ветеринар.
Ако кучето няма бълхи, не трябва да го къпете с противопаразитен шампоан, защото е токсичен и при честа употреба може да навреди на здравето и състоянието на козината на кучето. Той не премахва миризмата. Ако забележите, че след къпане кучето започне да се чеше, а няма бълхи, трябва да смените шампоана, защото вероятно е започнала кожна алергия, или не сте отмили добре тези средства от тялото на животното.

2.Перианални жлези

Миризмата от чистото куче може да бъде в резултат на проблем с аналните жлези, които често се запушват и в тях се натрупва секрет. Заведете кучето на ветеринар за почистване на жлезите.

3.Неправилно хранене

Неприятната миризма от тялото на животното може да бъде в резултат на неправилно хранене. Това е най-разпространената, но недооценена причина за лоша миризма от кучето. Препоръчваме да храните кучето само със специална храна, разработена според нуждите му. Когато организма не получава определени полезни вещества, витамини, организма на животното е способно да ви показва чрез такава миризма. Трябва да преразгледате диетата на кучето, да се консултирате с ветеринар по този повод и е възможно да започнете да давате витамини. След известно време, когато обменните процеси в организма на животното се възстановят, и дисбалансът от витамини и полезни вещества е отстранен, кучето ще престане да мирише.

Ако този вариант не е дал резултат, отново се обърнете към ветеринар, защото "корена" на миризмата може да се крие в някои опасни заболявания и гъбични инфекции на кожата, които могат да протичат в скрита форма. Ще трябва да направите анализи и пълен курс на изследване, за да се определи източника на миризмата.

4.Кучешките очи

Важно значение има хигиената на ушите. Случва се миризмата от ушите да свидетелства за наличие на ушна кал. Ако кучето тръска уши, чеше ги, появи се миризма, това са първите признаци на ушно възпаление. Кучешките уши са прекрасно убежище за няколко вида особено миризливи бактерии. Освен миризмата, възпалението може да бъде съпроводено от секрети от ушния канал. Ако забележите такива симптоми, веднага се обърнете към ветеринар.

5.Очи

Секрет от очите се появява дори при здравите кучета- той има сив или кафяв цвят. Ако неговият цвят стане жълтеникав или зелен, или секрета е обилен и мирише, това означава, че не всичко е наред със здравето на кучето. Всяка сутрин трябва да почиствате секрета.

6.Устна кухина

Неприятната миризма от устата е признак на заболяване. Оставащите между зъбите частици храна са благоприятна среда за развитието на бактерии. С възрастта кучешката уста става истински разсадник за бактерии. Гингивит и кариес могат да застрашават кучето, ако не отделяте внимание на устната хигиена. За това поне веднъж на ден почиствайте зъбите на кучето.

7.Лапи

Ако не миете лапите, а просто ги бършете след разходка, има вероятност да се появи миризма при здравото куче. Трябва да научите кучето към миене на лапите още в детска възраст, постепенно кучето привиква към процедурата. Когато миете лапите на кучето, то ще забележите всякакви ранички на възглавничките, още преди да започнат да го безпокоят.

Кучетата не се изпотяват, те имат потни жлези на носа, ушите и лапите, които отделят определена миризма. Миризмата от тези жлези започва да се усеща, когато кучето се разболее от някакво инфекциозно или гъбично заболяване.

8.Стрес

Миризмата е защитна реакция на организма. Възможно е вашето куче да е развълнувано от нещо или да изпитва сериозен стрес или да се страхува. Заради това мастните жлези отделят неприятна миризма. Осигурете на кучето нормален емоционален фон, отстранете причината, която го кара да се страхува.
Изпитвайки страх, кучето уринира на скришни места. Не трябва да му се карате, а се обърнете за помощ към зоопсихолог.

Може ли да използвате специалните дезодориращи средства, за да премахнете миризмата?
Този въпрос си задават много хора, които въпреки хигиената на кучето, усещат неприятната миризма от него. В продажба има много видове от тези препарати, но практиката показва, че ако вашето куче мирише както преди след къпане, дори напръскването с кучешки парфюм няма да помогне. Освен това кучето може да получи сериозна алергична реакция, дори може да доведе до това, да загуби своя нюх.

http://doglider.ru/
http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae

cron