Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разходка без скука- кучето избира маршрута

Разходка без скука- кучето избира маршрута

Мнениеот meri » Сря Авг 17, 2016 7:01 pm

Защо еднообразните разходки с кучето е лошо нещо? Как да разнообразите разходката с кучето?

Кучетата винаги се оказват на разходка заедно със стопанина си и буквално са привързани към него. Удовлетворяването на техните интереси през целия им живот напълно зависят от добрата воля на стопанина.

Много стопани по време на разходка избират винаги един и същи маршрут, който по рутинен начин преминават по няколко пъти на ден. Те не се досещат, че това е еднообразие: месец след месец, година след година представят едни и същи къщи, дървета, асфалт, стълбове и същите сродници...
Дори ако това не продължава цял живот, а само две седмици, кучето започва да тъгува. Още повече, че наоколо има толкова много загадъчни ъгли, където иска да погледне.

Еднообразието създава проблеми- кучето не може да го търпи вечно

Как кучетата изразяват скуката

Скучаещите кучета не могат да вървят редом, през цялото време се дърпат настрани от пътя, за да помиришат нещо, някои започват безучастно да вървят на повода. Много често дочакали свободата, кучетата бягат от нас и не искат да се приближават при повикване. Проблемите с подбиране на боклука, в това число нехранителен- това също е изразяване на скука. Някои кучета от скука започват да лаят при всеки звук или събитие.

Битките сред кучетата- съседи по двор, където всички са се наиграли до насита, и където всичко е помирисано сто пъти и изследвано- също могат да бъдат предизвикани от скука. Скуката превръща животните в дребнави, раздразнителни създания.

Лекарство срещу скука. Интересни разходки: кучето избира маршрута

От скуката по време на разходка може да се избавите по няколко начина. Един от тях се състои в това да предоставите на кучето възможността самостоятелно да избира маршрута.

По този начин, не давайки избор на кучето, ние много изпускаме. Ние лишаваме от нови впечатления разумно същество, което по цял ден прекарва у дома. Освен това ние лишаваме от впечатления самите себе си и превръщаме разходката от приключение в рутина, същата като миенето на съдовете или пазаруването.

Ще стане ли самостоятелното куче неуправляемо, ако започне само да избира маршрута?

Много хора ще сметнат, че предоставяйки на кучето свободен избор, ние го правим неуправляемо. Но това е предразсъдък.
Обратното: когато кучето получава възможност да удовлетвори своите потребности, то става по-уравновесено и от това по-сговорчиво. Трябва да отбележим важно обстоятелство: за да се съчетаят добре нуждите на кучето с нуждите на стопанина, е необходима добра комуникация.

Добра комуникация при избора на маршрут

Всяко куче има причина, поради която избира маршрута. Например, в горещите дни, предпочита да ходи на сянка и избира маршрут под дърветата. Много често изборът на маршрут е свързан с това, че стария маршрут просто е омръзнал, въпреки, че "новия" маршрут може да бъде само отдавна забравения стар. Но това може да бъде и съвсем ново място.

Амуниция

На приятна разходка може да разчитате само, ако амуницията не причинява на кучето неудобство, или повода предоставя достатъчно място за самостоятелни движения. Това означава, че кучето трябва да бъде с мек нагръдник, а дължината на повода да бъде 3 и повече метра.

Олга Кажарска

http://www.dogfriend.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae