Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо кучето спи със стопанина си в леглото ?

Защо кучето спи със стопанина си в леглото ?

Мнениеот meri » Пон Авг 22, 2016 12:30 pm

Ще спи ли кучето с вас или не- всеки стопанин решава сам за себе си.

Явлението, когато кучето спи със стопанина в едно легло е много разпространено. Около 65% от кучетата спят със своите стопани в едно легло.

Трябва ли да позволите на своето куче да спи при вас? Безопасно ли е за самите стопани? И каква е истинската причина кучето да спи в едно легло със стопанина си?

Изображение

Как при кучето се заражда навик да спи със стопанина

По-често навикът да спи със стопанина се заражда още в бебешка възраст. Малкото тъкмо се е появило във вашия дом, то е разделено от братята и сестрите си. И разбира се, то силно страда от това. Броди по жилището през нощта, започва да скимти. И когато стопанина вземе кученцето в своето легло, то, несъмнено започва да чувства топлина, грижа и се успокоява.

Поради какви причини кучето се опитва да дели леглото със своите стопани

В дивата природа предците на кучетата са били вълците. Когато лягат да спят, всички се стараят да се приближат по-близо един към друг. Така те се топлят и се чувстват в безопасност.

Всяко куче възприема всички членове на семейството, в което живее, като стадо. И за това за него е много важно да се усеща съпричастно, необходимо за "стадото". За него е трудно да разбере защо не трябва да се намира със своите сродници.

Кучето спи със стопанина в едно легло, защото го възприема като член на стадото.

Ако вашето куче спи заедно с вас, вие някога обръщали ли сте внимание в каква поза спи?
По позата в която заспива кучето заедно с вас, може да определите колко ви се доверява, и колко сте му близки.

Ако кучето спи притиснато към вашия гръб или корем, то можете да сте сигурни, че ви се доверява на 100%. Гърба или корема са най-уязвимите части на тялото на животното. И в случай на внезапно нападение те ще бъдат надеждно защитени, тъй като те се намират под надеждната защита на сродника(т.е. вие).

Как съня с кучето влияе на здравето на човека

Безопасен ли е съвместния сън с кучето? Какви проблеми могат да възникнат, ако кучето спи със стопанина в прегръдка?

Съвместния сън с кучето не е толкова безопасен.
Тези, които страдат от алергии, не се препоръчва да пускат кучето в стаята, където спят.

55% от стопаните на животни, които спят със своите любимци в едно легло, признават, че кучетата не им позволяват да спят спокойно. Кучетата хриптят, хъркат, дишат тежко, преобръщат се настрани. Посред нощ скачат от леглото и тропат с нокти по пода, разхождат се в жилището, а след това отново скачат на леглото.

Това пречи на човека да се наспива пълноценно. Но въпреки всички неудобства, малко са хората, които се отказват да притиснат към себе си през нощта своя любимец.

Ако не можете да се откажете от удоволствието да прегръщате и притискате към себе си топлото, пухкаво същество, ви съветваме да прочетете следните препоръки.

Какво трябва да спазвате, ако кучето спи заедно с вас:

- Кучето задължително трябва да бъде ваксинирано и обезпаразитено.

- След всяка разходка(особено вечерна) измивайте много добре със сапун лапите, корема и задника на кучето. Не е задължително да миете тялото всеки път със сапун, достатъчно е да го изтриете с влажна длан.

- От време на време проверявайте кучето за наличие на бълхи, инфекции на кожата, които могат да бъдат опасни за човека(лишей, гъбички). Ако нещо не е наред, вие веднага ще забележите промени на кожата и козината (почервеняване, близане на козината и т.н.).

- Задължително спазвайте хигиена. Чистете на животното зъбите, ушите, подрязвайте ноктите.

- По-често провеждайте почистване на помещението, където спите.

- Преди лягане проветрявайте спалнята.

Ако не можете да се наспите пълноценно, когато кучето спи с вас, трябва да намерите някакъв компромис.

Компромис

Ако искате вашето куче да не страда, че не му позволявате да спи с вас, но в същото време искате да не пречи на вашата почивка, постарайте се да направите така, че да се намира колкото може по-близо до вас.

Изображение

Поставете в неговото легло някоя ваша дреха, за да усеща животното вашата миризма и да не се чувства самотно.

Кучето ви помага да заспите

За тези, които имат проблеми със заспиването, дори не е лошо, ако кучето спи с вас. Това особено се отнася за децата, които заспивайки в прегръдката на кучето се чувстват в безопасност.

Изображение

Как да изгоните кучето от леглото

Всички стопани на кучета трябва да знаят, че ако кучето спи с вас в леглото, вие рискувате да подроните своя авторитет като водач на стадото. За това можете да разрешавате на кучето да спи с вас само в този случай, ако сте напълно сигурни в своето куче. В никакъв случай не трябва да пускате в леглото агресивно и доминиращо животно, колкото и жално да ви гледа.

Ако въпреки всичко кучето се е качило на леглото, трябва да дадете команда "Не", и с леки движения да побутнете кучето, принуждавайки го да скочи. Но за тази цел кучето трябва да знае какво означава командата "Не".

Направете този процес игра, не забравяйте да хвалите кучето след като напусне леглото.

Ако твърдо сте решили, че кучето не трябва да спи с вас, бъдете последователни, не допускайте днес да спи с вас, а утре да го гоните. С това вие само нарушавате психиката на животното и ще влошите положението. След няколко безсънни нощи, и кучето ще свикне да спи на определеното му място. Разбира се от време на време, то ще се опитва отново да се качи на леглото. Но щом вече веднъж е решено- НЕ, бъдете непреклонни.

Ползата от съня с кучето

И все пак има изключения. Въпреки описаните предпазни мерки, има ревностни поддръжници за спането с кучето.

Оказва се, че кучетата са способни да лекуват аутизма при децата. Психиатрите забелязват, че деца, които трудно установяват контакт с хората, провеждайки време с кучето, започват да се грижат за него и престават да се затварят в собствения си свят, те започват да общуват с връстниците си. При тях се повишава концентрацията на вниманието, тъй като наблюдават кучето и се учат да му дават команди. Те стават по-открити и жизнерадостни.

Децата, които имат нарушена моторика на ръцете, е полезно да галят домашния любимец преди сън. Кучетата също се използват за лечение на церебрална парализа при децата.

Минуси:

- Хигиена.
Това не е само изобилие от козина, която влиза в носа. След разходка животното се мие, но е невъзможно да се измие идеално. Много често мръсотията от улицата се пренася в леглото. Но към този момент хората се отнасят различно.

- Теснота. Теснотата пречи на здравия сън на човека, но не оказва никакво влияние на качеството на сън при кучето.

- Шум. Шумът, който издават кучетата, пречи да се отпуснете на сън и да възстановите силите си за нощта.

- Отрицателен пример. Ако в дома има и други животни, поведението на едното куче ще провокира за същото и другите.

- Еструс. Не е възможно да се изперат чаршафите и кучето не разбира защо го гонят от леглото.

Плюсове:

- Помощ при заспиване. Ритмичното и спокойно дишане помага да заспят децата и по-възрастните хора.

- Грейка. Много хора се радват на топлината и усещането за уют, излъчвани от кучето.

- Емоционално единение. Кучетата са социални животни, които участват в живота на семейството. Съвместният сън сближава човека и животното.

Много собственици на кучета не обръщат внимание на минусите и продължават да пускат своите любимци в леглото си.

http://barkpost.com/dogs-in-bed/

https://pethelpful.com/dogs/Do-You-Sleep-With-A-Dog

http://drtclub.ru/
http://naturemed.ru/
http://www.osobake.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae

cron