Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

СПАРКИ (мини пинчер)

СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Нед Авг 28, 2016 10:57 am

Здравейте!

Спарки е на 3,5 месеца. От месец е при нас.
Все още се учим на хигиенни навици. Вече излизаме на разходка, но за сега все още когато сме на вън не иска да се изхожда.
Храня го три пъти на ден с Royal canin за малки породи кучета до 10 мес. Относно храната му съм много стриктна. Давам му само гранулите. С човешка храна не го храня. За 15-20 мин. колкото изяде и махам чинийката. Давам му пак на следващото хранене.
В момента тежи 1,5 кг.
Иначе много обича да се гушка и да спи при мен. Тепърва ще се опитвам да го отучвам.
Вече започнах да му се карам, че иначе е способен да ми се качи на главата. :ag:

Преди два дена пътувахме с автобус и след това сменяхме два самолета и моето момче, беше много послушно през целият път!

Ето го и Спарки :ba:

Тук е няколко дена след като го купихме (2,5 мес.)

Изображение

Изображение

Първа разходка (тук сме все още в БГ)

Изображение

Снимките са от преди 2 дена. Вече в къщи. Спарки в новото си легло :ab:

Изображение

Изображение
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Нед Авг 28, 2016 8:04 pm

Ето ни и нас :ab:
Снимката е от вечерната разходка на Спарки!

Изображение
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот meri » Вто Авг 30, 2016 6:27 pm

Много е красив. :ab:
За хигиенните навици, ако може опиши малко повече за проблема, като: къде живее постоянно, кога го извеждате и за колко време, преди сън, след сън и т.н. Ако преди това е бил научен да ходи на пелена и не свързва излизането с извършване на нуждите, ще трябва малко да се обучавате. Излиза се веднага след сън, няма да играете или да обикаляте много докато не свърши работата, чак след това може да си поиграете, за да може да свързва излизането с извършване на нуждите. Разбира се, ще му трябва време, за да свикне, някои хора дори изнасят пелената навън при разходка, за да му мирише и да знае какво да прави. След прибиране в къщи вероятно се изпуска, защото не е вършил нищо навън. За това се въоръжете с много търпение, не го наказвайте, не се карайте, за да не се страхува и да не свързва това с негативи. Трудно свикват някои кучета, но рано или късно се научават, да не забравяме, че все още е малък.Много е важен режима на хранене и извеждане, за да свикне. Ако имате възможност го извеждайте всеки ден по едно и също време, за да се научи.Ако се изпишка вътре не се карайте, но и не давайте награди, разбира се. :ag: Трябва му време да се ориентира, доколкото разбрах вече сте и на ново място, така че и с това трябва да свикне.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Сря Авг 31, 2016 9:44 am

Благодаря meri :ax:

Относно хигиенните навици, по принцип ходи или в банята или на терасата. Рядко се изпуска в стаите. Сутрин се събужда доста рано и не успявам веднага да го изкарам на вън понеже сам бяга в банята. Иначе съм забелязала, че много стиска. По време на пътуването се изпишка само веднъж. Купила съм му пелени, но не ги иска, играе си с тях :ag:
Вчера следобяд например като бяхме на разходка се изпишка на вън. Следобедната ни разходка е около час и половина.
Въоражила съм се с търпение, както казваш и ти и смятам, че сме на прав път.

От няколко дена започна да лае и е много смешен. Когато сме на вън лае по възрастни мъже и големи кучета :ag:

Сега имам проблем обаче с това, че на терасата имам много саксии и постоянно ходи и рови в тях и яде пръстта. Той всъщност всичко което намери на земята иска да го изяде и постояно вадя всевъзможни неща от устата му.
Свикна да спи с мен и въобще не ми е ясно как да го науча да спи в леглото си. Как ли не пробвах и не иска. Не гледа на него като място за спане, а незнам защо е решил, че е място за игра. Мъкне си играчките в него и си играе там.

Благодаря ти meri за ценните съвети!!!
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Сря Авг 31, 2016 10:50 am

Новият приятел на Спарки :ag: :ag: :ag:

Изображение
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот meri » Сря Авг 31, 2016 1:07 pm

Значи е време да го отучиш да ходи в банята и на терасата(особено там).Още е малък и ще пишка по-често, за това ако имаш възможност го извеждай по няколко пъти на ден, като първоначално по възможност е добре да бъде по едно и също време, така по-лесно ще свикне да прави всичко навън. След това времето за извеждане се увеличава според възрастта на кучето, като се ограничава до 2-3 излизания(когато стане голям), но абсолютно нищо не пречи да си излизате и повече, ако имате такава възможност.

Този режим е много важен, за да може да си изгради навици и да си чака излизането навън, без да прави пакости вътре, което все още ще се случва, поне докато навърши 6-7 месеца. Според мен не е добра идея да продължава да пишка на балкона, защото така може и да не се научи да прави всичко навън, а ще си чака да се върне и ще върши всичко на балкона или банята. Банята е резервен вариант, когато отсъствате например и няма кой да го изведе.

Това, че лае по големи кучета и възрастни мъже трябва да се пресече колкото е възможно по-бързо. Сега може да е смешно, но с течение на времето ще се влошава и нещата могат да се влошат до толкова, че разходката да се превърне в кошмар. Не му позволявай да го прави в никакъв случай. Носи си играчка, и когато започне да го прави, накарай го да седне, отвлечи вниманието му с играчката, като преди това му дадеш команда не, която да означава, че не трябва да лае. За правилно изпълнение си носи награда, а ако продължава да лае, отново ще кажеш не и ще отвличаш вниманието с игра или храна. Не всички кучета са дружелюбни и ако някое се дразни от това, че лае, може да го нападне. Пък не е добре да се учи да лае и по хората, нищо, че на ръст е малък и изглежда смешно.
Също така може да се опиташ да го обучаваш с кликер. В нашия форум има статии за възпитание и обучение на кучетата, които биха ти помогнали много:
viewforum.php?f=275

Не трябва да яде пръстта в саксиите, защото може да се натрови, нали има тор в нея. За това или не го пускаш там сам, или започваш да го обучаваш да не пипа. Като всички малки кучета носи всичко в устата, което изобщо не е добре, защото ако изяде нещо опасно или нехранително освен, че може да се натрови, може да получи запушване на червата, което е изключително опасно. За тази цел трябва да се обучавате(за това прегледай раздела, за който ти дадох линк).

За да си спи в леглото, постави в него някоя твоя дреха или голяма играчка за компания. Постави леглото му до твоето, за да си близо и винаги, когато се качи в леглото ти му казвай не и внимателно го сваляй, за да разбере, че не искаш да го прави.
Не трябва да скача от леглото или другаде, защото има много крехки кости, които лесно се чупят.

И нещо много важно: много стопани на малки кучета правят грешката да ги третират така да кажем не точно като кучета и да ги глезят прекалено много, не ги обучават и те им се качват на главата. Носят ги постоянно, не ги извеждат на разходка, или пък ги гушкат при среща с други кучета. Не го прави, защото това е погрешно, кучето макар и малка порода е куче и трябва да се отнасяме с него като такова.

Малките кучета са много хитри, и за това не позволявай да те манипулира, бъди по-строга в рамките на нормалното, разбира се.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Сря Авг 31, 2016 2:09 pm

meri хиляди Благодарности за ценните съвети :ba:
Започвам още от днес да ги прилагам.
Ще прочета и всичко което е написано в линка.
Благодаря още веднъж!!!
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Чет Сеп 01, 2016 10:35 pm

Днес съм много доволна от Спарки!
От сутринта започнах да го изкарвам навън за тоалетна. Излизали сме 6 пъти за целия ден и той много бързо разбра, че излизаме не за да се разхождаме. Един път само се изпусна в къщи.

Днес за първи път му се скарах и го наказах. Беше ми много жал за него, но не му показах. От няколко дена му обяснявам без да се карам да не гризе масата (кожена е) и днес пак го хванах. Накарах му се и отиде наказан в леглото си. Стоя там 15 мин. което за него е постижение да стои токова дълго на едно място :ab:
След това миличкият през цялото време вървя след мен.
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот meri » Пет Сеп 02, 2016 11:09 pm

Да, има период на гризане, много неприятен за нас. :ag: Ще трябва да се научи, че не трябва, иначе ще унищожи много неща.Хубаво е да прибереш всички опасни и дребни предмети, които може да сдъвче или разкъса, обезопасяването е много важно. Също не ползвай играчки, от които може да откъсне парче или такива с пълнеж или гумени, те са опасни.
Ако не искаш да има достъп до всички стаи в жилището затваряй вратите и не му разрешавай да влиза, особено, когато е сам. Те малките кучета са като малките деца, носят всичко в устата. :ab: Само че зъбките им са много остри, а в периода на смяна на зъбите гризат повече от обикновено, за това му осигури играчки, кокали за дъвчене. Сетих се за още нещо, никога не играйте на игри за дърпане, по този начин могат да се нанесат травми на зъбите или венците,което оказва влияние в бъдеще.Не го учи да дъвче пръчки или камъни(има такива кучета), опасно е.Може да си нарани зъбите, дори да счупи някой, или парче треска да заседне и става опасно, а за камъните да не говорим как запушват червата.Изобщо са си пакостници, но с надлежното възпитание и обучение, всичко ще е наред. :sunny: Важното е да се научи на правилните неща, а ти не се поддавай на манипулиране(на всички ни е жал, но така трябва),кучето трябва да с научи на някои правила. Колкото по-рано стане това, толкова по-добре за всички.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Съб Сеп 03, 2016 12:49 pm

meri [kiss10.gif]

Определено от както го наказах заради масата, повече не се е доближавал до нея.
Всичко което може да бъде опасно за него е прибрано. Играчки съм му купила специално за неговата възраст.
С ходенето по нужда се справяме много добре. Направо съм изумена как само за два дни започна да различава ходенето до тоалетна от разходката. Даже си записвам в колко часа е ходил :ag: . Мъжът ми ми вика, че не съм в ред :ajaweki:

Довечера съм на работа и от сега го мисля как ще е мен като ме няма и дали ще се оправят децата и мъжът ми с него. Просто е много привързан към мен..

Не знам дали има проблем с храната или тази порода кучета са така, понеже яде доста малко. Никога не си изяжда всичко. Много често и половината не изяжда. Не мисля, че храната не му харесва..
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот meri » Съб Сеп 03, 2016 2:28 pm

Все пак е доста малък и колко да изяжда. :ab: Щом не търси повече храна, значи му стига.
Ще трябва да свикне с всички, защото не е добре да е толкова привързан само към теб. Важно е всички в семейството, дори и децата да се отнасяте по един и същи начин с него: да давате едни и същи команди, да играете по един и същи начин и всичко останало, за да свикне с всички. Не го мисли толкова, ще се оправят. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Нед Сеп 04, 2016 11:27 am

Добре са се справили снощи. Малко ги е побъркал от търчене и лудеене, но като цяло не се оплакаха от него :ag:

Аз затова реших да не се притеснявам относно храненето. Изглежда тази храна го засища и не търси друго за ядене. Много съм доволна, че го научих само на гранули. Ние като седнем да ядем въобще не му прави впечатление, не се върти покрей масата и не си проси храна.
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот meri » Нед Сеп 04, 2016 1:30 pm

Нормално, сега е време за игра, та нали си е бебе. :ag: Ще свикне с всичко, ще стане куче от него. :ajaweki:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Чет Сеп 08, 2016 12:53 pm

Ще стане, да :ag:

Не знам колко е удачно, но понеже гризе всичко което докопа съм решила проблема поне временно де с кучешки солети. Вземах такива които са без глутен и калории за да не му влиаят на храненето и като го видя, че размъква разни неща му давам една солетка и си се занимава с нея :ag:
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот meri » Чет Сеп 08, 2016 9:13 pm

Ами, когато те няма? :ab:
Не го учи така, а с команди, с кликер и други лесни за изпълнение и запомняне неща.
В този период гризат всичко, и спасение много няма,освен да седи в гола стая. :ajaweki:
Но трябва да се научи, че не трябва да пипа, защото това може да си остане навик и като порасне, а тогава става страшно, защото ще има постоянни зъби.Неправилно е да игнорираш кучето или да го затваряш за наказание,или защото гризе нещо. Доста труден период, който може да се преодолее с търпение и ограничение на пространството, мебелите и т.н. Някои хора затварят кучето в клетка докато ги няма, но това не е добър начин.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: СПАРКИ (мини пинчер)

Мнениеот alex.viki » Съб Сеп 10, 2016 4:47 pm

meri :ba:
Аватар
alex.viki
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Юли 29, 2016 11:56 am


Назад към Представяне - кучета