Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания и лечение при чинчилите

Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот meri » Сря Юни 10, 2009 7:36 pm

Информацията за заболяванията при чинчилите е твърде оскъдна,защото те са малко изучавани животни.
За това повечето сведения са от хора отглеждащи чинчили ,основно в САЩ и някой части на Европа,малка част от информацията е на база научни изследвания.
При правилно отглеждане и хранене чинчилите боледуват рядко ,но ако това се случи трябва веднага да се вземат мерки,иначе изхода може да е фатален.
Трябва внимателно да се следи за поведението им и при първи признаци веднага да се окаже помощ.
Ако е вяла ,не играе ,няма апетит ,пие малко или изобщо не пие -всичко това са признаци на заболяване.Трябва да помните ,че много малък брой заболявания могат да се излекуват в домашни условия.
И освен това всички опити ще доведат до противоположен резултат.Например,ако от очите има гнойни изтечения ,причините за това са много,и ако вие решите че е конюктивит ,ще го мажете или промивате с различни очни мехлеми като рискувате да му докарате катаракта,неговата пикочополова система успешно ще разруши
простатата от хламидии или др.- истинския виновник за изтеченията от очите.Или опитвайки се да излекувате диария или запек ,ще загубите ценно време ако животното има салмонела,лъжлива туберкулоза и с тях шанса да спасите животното са малки.За това профилактиката е много важна-това е най-доброто лечение.
Ако се случи нещо веднага се обадете на развъдчика ,той е длъжен да ви каже към кой да се обърнете.

Заболявания на кожата

Чинчилите боледуват не повече от всички гризачи.Най-голяма възможност за огнище на лишей има от май до септември ,обикновено това заболяване е разпространено в големите ферми,но лишей може да се появи и при отглеждане на единични индивиди.
Причина за поява на лишей може да бъде намален имунитет,стрес,повишена влажност,липса на витамини.В ранен стадий може да се забележи лющене на кожата, пърхут,а по- късно се появяват основните признаци на заболяването-плешиви петна, покрити с коричка.Слети могат да образуват петна от различна големина и форма.Лечение трябва да се започне веднага при първите признаци на заболяването.
Поразените участъци трябва да се обработят с течен Екзодерил или Ламизил-спрей(с памучен тампон напоен обилно с лекарството се намазват поразените места и около него).Ако лишея е в ранен стадий след 2-3 седмици всичко ще премине.Ако заболяването е занемарено в допълнение може да се дават таблетки Низорал вътрешно 1/14 на ден в храната,курс на лечение 2-3 седмици.

Цистит

При симптоми на цистит животното е неспокойно с чести опити за уриниране ,с отделяне на незначително количество урина,може да има и примес на кръв.Заведете животното веднага на лекар.

Ентерит

Нарушение състава на микроорганизмите на червата при чинчилите може да доведе до ентерит.Причините могат да се окажат рязка промяна в храненето или храна с недостатъчно съдържание на груби нишки,дайте тетрациклин или друг антибиотик орално ,защото разрушава чревната флора.
Причина за ентерит може да бъде също и бактериална инфекция.Основни симптоми на заболяването-диария.Освен това чревните шумове са силни,лечението е възстановяване на нарушената чревна флора. Диетично хранене в продължение на 36 часа да се дава сено,то трябва да бъде висококачествено,най-добре от първото косене.При това заболяване трябва да се откажете от перорално даване на антибиотици,тъй като те допринасят за нарушание на чревната флора.

Салмонела

Салмонелата е особена форма на инфекцозния ентерит,основен източник на инфекцията -храната.При остра форма на салмонела се наблюдава силна диария,която води до смърт до 24 часа.При младите смъртта може да настъпи внезапно,без никакви симптоми,известни са даже случаи на хронично протичане на болестта,при които диарията ту започва, ту спира,животните много малко ядат и пият.Точна диагноза може да се постави само след откриване и определяне на причинителя на заболяването.
За това в случай на съмнение за салмонела обезателно проведете тест за резистентност.Болестта протича бързо и много рядко лечението е успешно,салмонелата е вид зооноза,за това при общуване с болни животни трябва да се обърне особено внимание на личната хигиена.Има и други видове инфекциозни ентерити, причините за които са Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Escherichiacoli, Listeria raonosytogenes и др.
Много късно се открива причинителя на заболяването и животните рядко оцеляват,за това препоръчваме да се купува сено само след съответната обработка ,желателно западноевропейско произвдство.Това е много важно!

Диария

Диарията може лесно да се забележи по размекнатите изпражнения.Лечение се започва с диета -ограничете пиенето на вода и меко сено,може да давате да гризат таблетка активен въглен и дъбова кора,никакви лакомства.При по -тежки случаи сложете в поилката отвара от дъбова кора или кори от нар,да гризе фталазол.Ако диарията не мине може да дадете разтвор Смекта ,така както е в упътването на препарата, 2 пъти дневно.

Запек

Ако изпражненията на чинчилата ви са малко и твърди ,значи има запек.Дайте на болното животно няколко капки вазелиново олио, това може да помогне за изхождане,също така слабително 3-4 капки Регулакс на 100 мл вода .Може да я нагостите със сурови ябълки или сушени сини сливи.
В по- тежките случаи направете клизма с топла вода в добавка вазелиново олио.При запек чинчилите трябва да се движат повече ,за това една разходка ще й се отрази добре.

Тимпания(подуване на корема)

Получава се при голямо количество зелена храна,процеса на ферментация предизвиква газове.При подуване чинчилите се държат тихо ,движат се малко,имат учестено дишане,напрегнато тяло,корема е кръгъл.Направете масаж на корема и се постарайте да я накарате да се движи,дайте й да погризе активен въглен или карболен ,също да пие Смекта 2 пъти на ден.
През деня не трябва да се храни,за това дайте малко сено и преценете според ситуацията.Подутия корем може да бъде опасен за живота,за това не забавяйте лечението.

Космен пръстен при мъжките

Може да се образува както при млади и неопитни мъжки,така и при опитни семейни мъжкари.Може да бъде както от козина,така и от козината на женската в резултат на насилствено чифтосване ,така и от изоставеност или лоши грижи за мъжкия.Ако не забележите навреме този пръстен и не го премахнете ,може да доведе до смърт,защото пениса при мъжките служи не само за детероден орган ,но и орган за уриниране ,което е непосредствен процес необходим за живот.Ако сте забелязали необяснимо сгъстяване на пениса на мъжкия или видими на главата на пениса ,пениса е посинял-това е космен пръстен.
Трябва периодично да оглеждате мъжкаря и при необходимост да го избавите от пръстена с помощта на маникюрна ножичка,след това намажете мястото с вазелин.
Изображение
Изображение
http://www.chinworld.ru/site.xp/055056048.html

Метаболитни нарушения

Много от заболяванията свързани с нарушена обмяна на веществата могат да бъдат предизвикани от недостиг на витамини в храната им.Например възпаление на конюктивата е поради липса на вит. А, към този вид заболявания се отнасят и конвулсиите,които могат да се случат с животните изпитващи остър недостиг на вит.В ,тиамин.Този ценен виатамин може да не се усвои от животните ако в сеното с което ги хранят има папрат ,така както това растение съдържа фермент тиаминоза,разделящ тиамина.При недостиг на вит.В чинчилата трепери ,винаги влачи задните крака ,може да умре.
Трябва спешно да й се направи инжекция с витамин,недостатък или излишък в храната на витамини като А,В, Д ,минерални соли и микроелементи ,често предизвикват метаболитни нарушения ,спомагат за появата на редица заболявания.Може да се пренасити стомаха с протеинови храни,което създава условия за развитие на кокцидоза-засяга организма на патогенни микроскопични животни-кокцияди,най- вероятно причината за кокцидоза е друга.Често некачествената храна води до заболяването "изгризване на кожа".По някой наблюдения по време на сън ,когато автоматично тракат със зъби могат да "подстрижат" кожата на своя съсед.
Случайни ли са тези произшествия,по-скоро това е липсата на сяра в организма.Опадането на козината може да е по други причини :гъбични заболявания,стрес при отглеждане в тясна клетка и антисанитарни условия.При недостиг на калций се появяват конвулсии.Намаляват мускулите ,не може да контролира движенията си,изпъкват очите,оголват се зъбите,в такъв случай спешно се поставя инжекция калциев глюконат.За предовратяване на това опасно заболяване в храната се добавя калциева сол или костно брашно.

Кокцидиоза

Заразата ,особено при младите чинчили може да възникне от заразяване на помещения ,клетки,храна и вода.От кокцидиозни нашествия се разрушават епителните клетки на лигавицата на тънкия отдел на червата.В резултат на активно размножаващата се микрофлора се образуват токсини ,които се абсорбират в тъканите на животното.
Признаци на заболяването-изтощение ,малокръвие,диария,подут корем,може да се развие жълтеница,конвулсии и паралич,от които животните умират.При съмнение за заболяване веднага направете анализ на фекалии,това се прави във вет.лаборатории.Ако бъдат изолирани кокциди трябва да се дезинфекцира клетката с вряща вода .При обработка на клетката с вряща вода причинителите на заболяването загиват ,дезинфекционни средства като р-р на хлоридна вар,натрий,лизол,хлорамин и др.не се препоръчват ,защото имат вредно влияние за животното.
Решаваща профилактика е почистването на клетката от фекалии,и обработката й с вряща вода(поне веднъж в месеца).В такъв случай вашето животно не е застрашено от заболяване.

Простудни заболявания

Простудните заболявания са съпроводени с температура , нормалната е 36,1-37,8 C, 38 вече е сигнал за тревога,а 39 опасна за живота.Измерването се прави в ректума на 2-3 см ,в продължение на 5 мин.Често при простуда освен повишена температура имат хрема, винаги силна,обичайно простудата е от ниска температура на въздуха или значителната й влажност,особено опасна за отслабени или малки живтни.В редки случаи ако не се вземат мерки тя преминава в сериозно състояние ,което може да завърши трагично.Предимно трябва да подобрите условията за отглеждане на болните животни:да почистите,да изолирате гнездото,постоянно да следите за температурата и влажността на въздуха,да засилите храната.
Едно от сериозните усложнения е бронхопневмонията,гнойна и вирусна пневмония,животното диша учестено,кашля,чуват се хрипове.Подобрете условията и засилете храната.Лечението е в избора на антибиотици,заведете животното на лекар.

Заболявания на ухото

В резултат на замърсяване може да започне възпаление на външния слухов проход.Животните се чешат по ухото или удрят глава в дъното на клетката .В тежки случаи държат главата наклонена наопаки.От слуховия проход изтича кафява гной,може да доведе до възпаление на околните учатъци кожа.Има опасност от отит ,който може да доведе до възпаление на средното или вътрешно ухо,за това животно заболяло от отит съпроводен с гнойни изтечения трябва да се лекува с антибиотици.

Вагинит,ендометрит, пиометра

При женските освен вагинит и ендометрит има и пиометра.Причинител на заболяването е Pseudomonas aeruginosa.Заразяването при мъжките често е при оплождане на женските.При женските има гнойни лигавични изтечения от отварянето на вагината,които при вътрешен преглед имат кафяв цвят.Заболяването е заразно и болните животни се изолират.Мъжките също се подлагат на лечение,назначават се антибиотици.
Предварително се прави тест за резистентност на причинителя,вследствие на заболяването може да се получи безплодие.Неправилното хранене и условия на отглеждане ,паразити или инфекциозни заболявания могат да причинят липса на полова активност.Почти винаги при клинични изследвания заболелите животни са с патология.За да има успех в развъждането им трябва да се предоставят добри условия за отглеждане,трябва да се вземат под внимание всички аспекти:от температурата на въздуха до качеството на храната.
Както при ентерита ,така и при запек и диария може да възникне ректален пролапс,в резултат част от ректума дълъг няколко сантиметра излиза от аналното отверстие.С изпадане на правото черво е свързана инвагинация на нисходящите части на дебелото черво.За да оправите изпадналия край на правото черво ,трябва да държите чинчилата с главата надолу.Изпадналата част от червото се намазва с парафиново масло или мехлем,съдържащ антибиотик, и след това се изправя с помощта на термометър.Така както с изпадане на червото е свързана инвагинация ,след изправяне в изходно положение трябва отново да се направи репозиция на дебелото черво.
След въвеждане леко се масажира долната част на корема в посока от опашката към главата.След това въпреки настойчивите покани да чакате 2-3 дни за изпразване на червото,разпространено в литературата ,вие уви трябва да посетите ветеринаря.

http://www.shushik.ru/info5.html
превод:meri

Какво се случва ,ако не лекуваме чинчилата.

За да видите снимките си копирайте адреса,защото сайта е защитен.

http://шиншилл.рф/nepozn/270-esli-my-ne-lechim-shinshill-posledstviya-v-fotografiyah.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот zoomaniak » Сря Юни 10, 2009 7:51 pm

Благодаря от името на всички стопани на чинчили :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
Аватар
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11302
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот meri » Съб Авг 29, 2009 12:43 pm

Грижи за чинчилата при диария

Ако диарията е предизвикана от чревна инфекция,трябва да отделите внимание на следните проблеми:

1. Трябва да осигурите достатъчна хидратация на организма,обезводняването винаги е опасно.За да осигурите постъпване на достатъчно течности в организма,трябва да давате течна храна и напитки с електролитен баланс.Можете да го закупите в аптека или да го приготвите сами:разтворете в шише кипяща вода четвърт лъжичка сол и чаена лъжичка захар,р-ра кипнете за около 20 мин.,охладете и дайте на чинчилата.
Болното животно се отказва от храна,в такъв случай го хранете насила с капкомер или спринцовка.Храната се смила,смесва се с детско плодово пюре,добавят се витамини и някаква подходяща хранителна добавка за обогатяване на сместа с хранителни вещества.Готовата смес трябва да бъде мека и достатъчно течна,за да премине през сринцовката.

2. Редовно обеззаразявайте клетката,хранилката,поилката и другите предмети,с които живоното има допир,за да избегнете повторната зараза на оздравяващата чинчила.Някой предмети е невъзможно да се дезинфекцират,за това по време на заболяването ги сменете с други,които след това ще изхвърлите.

3. Мийте ръцете си преди и след контак с животното,за да не се разпространи инфекцията при здравите животни и хора.При отглеждане на няколко животни спазвайте правилото за карантина:почистване,хранене,игри и др.необходими манипулации първо се провеждат със здравите животни и след това с болните.

Сърдечни заболявания

При чинчилите има случаи на кардиомиопатия,сърцето на животното е разширено, притока на кръв се забавя и се образуват тромби,рано или късно съсирека запушва кръвоносните съдове,ако тромба е голям и запушва аортата това води до внезапен колапс.
Първите симптоми са шок(бледи,студени лигавици,студени крайници,затруднено дишане,липса на реакции за болезнени стимули).
Прекратява се постъпването на кръв към гръбнака и задните крайници,животното умира от паралич,предизвикан от кислороден глад на нервните клетки.Ако причината за шока е друга,заведете я на лекар за поставяне на диагноза,но ако са същите симптоми,нищо не може да се направи.
За да се предоврати разпространението на сърдечните заболявания в популацията,такива животни не трябва да се развъждат.

Илеус

Когато в червата попадне чужд предмет движението по тях спира,червата се възпаляват и в тях се размножават болестотворни бактерии.В червата се развива гангрена,чревната стена се разрушава и съдържанието им попада в перотония,което предизвиква перитонит и смърт на животното.
Непроходимостта е много опасна,може да има различни причини за това,лечението винаги е рисковано.При други животни и човека се прави операция,но при чинчилите практически това е невъзможно.

http://chinchilla.dp.ua/doc.html#udar
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот meri » Пет Сеп 17, 2010 6:32 pm

Инсулт при чинчилите

Инсулт- остро нарушение на мозъчното кръвообращение, предизвикващо смърт на мозъчната тъкан.

Мозъка при хората и животните постоянно се снабдява със кислород,който се пренася с кръвта.Инсулта се характеризира с руптура или запушване на един или няколко съда на главния мозък, което причинява смърт на засегнатата област на мозъка.

Симптоми на инсулт: внезапен припадък, отказ на крайниците, рязка загуба на зрението(животното започва да се мести по клетката безредно като се блъска в предметите),липса на реакции, неконтролируемо слюнотечение.Наличието на паралич на крайниците показва мястото на поражение на главния мозък: при поражение на дясното полукълбо отказва лявата страна на тялото и обратното.

За борба с последиците от инсулта се използват препарати подобряващи мозъчното кръвообращение или стимулиране на метаболитните процеси в мозъка.Лечението трябва да се провежда от специалист във вет.клиника, но трябва да помните,че животно намиращо се в безсъзнание с нарушение на жизнено-важните функции не се траспортира.В такъв случай трябва да опишете по телефона симптомите или да извикате лекар спешно у вас.

Благоприятна или неблагоприятна е прогнозата,зависи от това колко бързо ще разпознаете инсулта и колко бързо ще вземете мерки.Животно преживяло инсулт се намира в рискова група и може да получи втори инсулт.

В допълнение към нарушенията на кръвното налягане,инсулта може да бъде предизвикан от следните фактори:

- стрес и повишен психо-емоционален фон

- прекалено физическо натоварване

- травма на главата и гръбнака

- рязка промяна на температурния режим

- неправилно хранене

Повечето от тези фактори могат да се предовратят ако спазвате основните принципи на отглеждане и грижи за животните.В действителност много рядко може да се каже какво е предизвикало първия пристъп,ако не се наблюдава явна трамва или контакт с отровни предмети.

При борбата с последствията трябва да се спазват основните принципи при лечение и грижи за животното:

- не губете време, не се паникьосвайте, пристъпете към лечение веднага след появата на признаци за нарушение на мозъчното кръвообращение- в остри случаи(често повтарящи се припадъци и паралич)

- да не се мести животното

- да не се нарушава схемата на прием на лекарствата и дозировките

- проверете реакциите към светлина,мирис, опитайте да храните с любима храна(може да има временна загуба на зрение, обоняние и вкус),в такъв случай чинчилата няма да яде и пие сама

- дръжте чичнилата в тихо и тъмно помещение

- ограничете жизненото пространство

- приберете от клетката всичко,което може да травмира животното(къщичката, играчките)

- никакви разходки в жилището

- редовно следете дали яде и пие сама

- в клетката постоянно трябва да има сено

- хранете със спринцовка,ако отказва самостоятелно хранене

- давайте вода със спринцовка,ако не пие сама

Травми

Много често в резултат от изясняване на взаимоотношенията си, чинчилите имат рани- на ушите, главата, гърба, по страните, корема. Обработете ги и при необходимост ги намажете с мехлем.При по-сериозни травми се обърнете към лекар.При затворена фрактура можете да опитате да поставите шина.Както много гризачи,така и чинчилата отхапва счупения крайник или прави опити за това.Имайте го предвид при лечението,поставете правилно шината,а при необходимост давайте обезболяващи.

Фрактури

Чинчилите имат много тънки и чупливи кости, фрактурите се лекуват трудно,защото тези животни са много активни и ще гризат гипса или всякаква шина,превръзка.За успешно срастване на костите шината трябва да стои продължително, а животното трябва да бъде ограничено в движенията си.Шината трябва да бъде достатъчно голяма за животно с такива размери и направена от най- твърдия гипс.Животното трябва да се държи в малка клетка,която да се почиства ежедневно.Ако костта срасне накриво или се налага многократно поставяне на шината, вместо да се подлага животното на серия операции за наместване ,по-добре да се ампутира крайника.Животните съвсем лесно понасят загубата на крайници и не променят начина си на живот.

За да предовратите фрактурата трябва да заведете чинчилата на ветеринар, защото всяка травма е тънка и всяко невнимание може да причини отравяне на кръвта, възпаление на повредения крайник, ампутация. Всичко това е съпроводено с голяма болка.
За 10 седмици костта трябва да бъде възстановена, но ако след 4 седмици повредения крайник, където костта не се е формирала, трябва да се извърши ампутация.
В случай на ампутация чинчилата отказва храна. Ако фрактурата е на предните крайници, трябва да помогнете на чинчилата да се храни. След време животното се адаптира.

Опашката на чинчилата може да се разпадне, това се случва, когато се опитвате да хванете чинчилата за опашката, което може да доведе до ампутация и загуба на равновесие, за да скача.

Препоръчва се в случай на фрактура да давате на чинчилата вода от лайка, за да успокоите животното, да осигурите люцерна, да има допълнителни калций, който да помогне за обновяването на счупената кост.

Фрактурите по-добре да се предовратят,отколкото да се лекуват.Основната причина за фрактури е решетъчния под,етажите,рафтовете,в които животното може да заклещи лапата си.

http://www.afina.kiev.ua/index1.htm
http://шиншилл.рф/nepozn/92-perelomy-u-shinshill.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот meri » Пон Ное 22, 2010 1:00 pm

Парализирана чинчила
http://www.youtube.com/watch?v=1u-Q8OtP ... re=related

Чинчила с инсулт
http://www.youtube.com/watch?v=PXxXI9g6 ... re=related

Нарушение на ориентацията
http://www.youtube.com/watch?v=gHuRBUAy ... re=related
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот meri » Пон Ное 22, 2010 6:44 pm

Ринит

Клиничните симптоми на ринит са поява на гнойни и серозни секрети от носната лигавица.В случай на трахеит се наблюдава затруднено дишане,хрипове, подтиснато състояние.При бронхопневмония са характерни същите признаци и обща слабост.В отделни случаи при бронхопневмония се наблюдава тремор,кихане, кашлица секрет от носа.Формата на заболяването на дихателните органи може да бъде остра,подостра и хронична.

При възпаление на носната лигавица се назначава лечение с капки и антибиотици,сулфаниламидни препарати,паралелно с антибиотика се въвежда р-р вит.В,С.

Рахит

Дефицит на витамините от групата В и нарушение съотношението на фосфора и калция в процес на растеж при младите животни причинява рахит.На заболяването са подложени животни на възраст от 1 до 4 месеца.Рахита се проявява със забавено развитие,намаляване на съпротивляемостта на организма към инфекции, изкривяване на костите на скелета и изтощаване костите на черепа,удебеляване на ставите.

Профилактиката е проследяване на пропорционалното съдържание на фосфор и калций в храната.Към храната се препоръчва да се дава мляко с добавяне на рибено масло или тривитамин.Препоръчва се редовно провеждане на процедури с облъчване с живачно-кварцова лампа за предовратяване на рахита.

Заболявания на ушите

Понякога чинчилите боледуват от отит на външното ухо,главна причина за това е много замърсено ухо.Отита е възпаление на ушния канал,което причинява дискомфорт и животното започва да трие ухо в дъното на клетката.При тежко възпаление животното постоянно държи главата си наклонена на една страна.От ушния канал се отделя гноен секрет,който може да доведе до възпаление на други участъци на кожата.

Почистете внимателно ухото с памучен тампон.Не използвайте спиртни р-ри,даже специално предназначени за почистване на уши:могат да навредят повече.Нанесете след това маз с цинк и рибено масло,Повтаряйте през 2 дни.

При гноен отит се обърнете към лекар.Секрета може да пренесе инфекцията във вътрешното или средното ухо и без лечение с антибиотик,животното може да умре.

http://chinchilla.su/keratit/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот meri » Пет Дек 30, 2011 2:50 pm

Чревна непроходимост при чинчилите

Непроходимостта при чинчилите е невъзможно да се излекува хирургично поради малкия размер на животното,за това по-добре не допускайте развието на това сериозно заболяване.

Когато червата се запушат с парчета козина,лошо сдъвкани растителни фибри или някакви други чужди предмети,движението на храната по червата спира.

Растителните фибри са подложени на ферментация,гният,червата се възпаляват,в тях се размножават болестотворни микроби.В червата се развива гангрена,разрушава се чревната стена и съдържанието им попада в коремната кухина,което причинява перитонит и смърт на животното.

Непроходимостта е много опасна.За нея може да има различни причини,а лечението винаги е рисковано.При хората и някой видове животни е възможна операцията,но при чичилите е много рискована и практически невъзможна.

http://zveridoma.ru/article/152
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот iliqna » Сря Сеп 03, 2014 3:29 pm

Здравейте на скоро си взех женска чинчилка на 4 месеца .Много е енергична и дружелюбна но днеска забелязах че на едно ухо има червено петно и бих искала да попитам дали някой може да знае какво и е ? [mood_feelings_hurt.gif]
Аватар
iliqna
Животинче с въпрос
 
Мнения: 13
Регистриран на: Нед Окт 16, 2011 9:35 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот Koset0 » Сря Сеп 03, 2014 9:45 pm

Заведи я на ветеринар. По някакво мнение в интернет няма кой да ти каже.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Заболявания и лечение при чинчилите

Мнениеот iliqna » Пет Сеп 05, 2014 9:17 pm

Това и ще направя ,но ветеринаря при който водя по голямата ми чинчила е извън града ,питах ако някой има идея да не е нещо заразно макар и да са в отделни клетки са една до друга .Все пак благодаря
Аватар
iliqna
Животинче с въпрос
 
Мнения: 13
Регистриран на: Нед Окт 16, 2011 9:35 pm
Местоположение: Пловдив


Назад към Чинчили